Met deze stappen leer je je kind fietsen zonder zijwielen

Het mooie weer komt er weer aan! Kan je kind nog niet fietsen zonder zijwielen, dan is het nu het juiste moment om dit aan je kind aan te leren. Zo hebben jij en je zoon of dochter er in de lente en zomer volop profijt van en kunnen jullie lekker op de fiets op speeltuinenjacht, naar de kinderboerderij of een verfrissend ijsje gaan halen. In dit artikel geven wij je een stappenplan die je kunt gebruiken om je kind te leren fietsen zonder zijwielen.

Hoe leer ik mijn kind fietsen zonder zijwielen?

Dit is volgens mij de meest gestelde vraag onder ouder die bezig gaan om hun kind te leren fietsen zonder zijwielen. Vaak levert deze vraag direct of indirect uitstel op. En heel eerlijk: ook wij hebben hierdoor onze tweeling pas recent leren fietsen zonder zijwielen.

Maar achteraf kunnen wij stellen dat het ons 100% is meegevallen!

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voor je je kind de grote stap zonder zijwielen kan laten maken:

Passende fiets

Om ervoor te zorgen dat je kind goed kan fietsen zonder zijwielen is het van het grootste belang dat de fiets niet te klein, maar ook zeker niet te groot is. Je kind moet met de voeten plat op de grond kunnen zetten en de knieën van je kind mogen het stuur niet raken.

Er is een handige richtlijn voor de fietsmaat van je kind, gemeten in kledingmaten. De fietsmaat in onderstaande tabel is het formaat van de band:

  • Kledingmaat 92-104: 12 inch (leeftijd ongeveer 3 tot 5 jaar)
  • Kledingmaat 104-110: 16 inch (leeftijd ongeveer 4 tot 6 jaar)
  • Kledingmaat 110-116: 18 inch (leeftijd ongeveer 5 tot 7 jaar)
  • Kledingmaat 116-122: 20 inch (leeftijd ongeveer 6 tot 8 jaar)
  • Kledingmaat 122-128: 22 inch (leeftijd ongeveer 7 tot 9 jaar)

Voor een kind dat leert fietsen zonder zijwielen is een terugtraprem handiger en makkelijk dan een fiets met handremmen.

Tip! Om een goede fiets voor je kind te kopen kan je uiteraard op Marktplaats of de lokale buurtgroep op Facebook kijken, maar je kunt je ook laten adviseren door een fietsenwinkel.

Geef je kind vertrouwen

Is je kind een beetje bang? Wacht dan vooral nog even met het weghalen van de zijwielen. Je kunt er wel voor kiezen om de zijwielen wat hoger te plaatsen. Op die manier leert je kind wel meer evenwicht te bewaren, maar kan je kind ook nog terugvallen op de vertrouwde zijwieltjes.

Als je kind eenmaal toe is aan het daadwerkelijk verwijderen van de zijwielen, dan is er wat mij betreft geen weg meer terug. Je kind leert met vallen en opstaan en als het niet in een dag lukt, overweeg dan niet om de zijwielen weer terug te plaatsen. Dat kan een deuk in het zelfvertrouwen van je kind opleveren.

Het ene kind fietst binnen een paar minuten oefenen weg, het andere kind heeft er een paar dagen of zelfs weken voor nodig. Luister vooral naar je kind.

Zorg er vooral voor dat je kind niet afgepeigerd is na bijvoorbeeld een lange schooldag. Neem de tijd en wees de rust zelve naar je kind toe.

Veiligheid voorop

Om je kind te leren fietsen kies je het best een rustige omgeving. Begin dus niet op een fietspad of drukke weg, maar ook niet op een grasveld of grind.

Woon je aan een drukke, doorgaande weg, ga dan op zoek naar een plek dicht in de buurt. Ook een geasfalteerd basketbalveld in de buurt of de parkeerplaats van een sportclub buiten de openingstijden van de sportclub kunnen veilige plekken zijn.

Je kunt er voor kiezen om je kind een fietshelm te laten dragen. Dit geeft een veilig gevoel voor zowel het kind als jou als ouder. Er zijn volop leuke fietshelmen te koop, bijvoorbeeld in een fietsenwinkel, grotere sportwinkel, of de speelgoedwinkel.

Voeten op de trappers en fietsen maar!

En daar ga je dan, de zijwielen zijn verwijderd, de plek is veilig en de helm is opgezet.

Vertel je kind rustig wat je gaat doen en loop mee. Vertel dat je kind het stuur recht moet houden en niet al te langzaam moet trappen. Ook is het van belang dat je kind goed naar voren kijkt. Doet hij dit niet, dan is de kans op slingeren of vallen groter.

Houdt je kind vast bij de schouder of bagagedrager. Als je merkt dat het goed gaat kun je de schouder of bagagedrager af en toe loslaten. Naarmate je langer bezig bent zul je merken dat je steeds harder moet lopen (of zelfs rennen) en dat je je kind steeds meer los kunt laten.

Handige hulpmiddelen om je kind te leren fietsen zonder zijwielen

Er zijn ook een aantal handige hulpmiddelen om je kind te leren fietsen zonder zijwielen:

  • Denk bijvoorbeeld eens aan een duwstang;
  • Of een speciaal fietsvest of balanstrainer;
  • Ook heb ik al eens iemand zijn kind zien leren fietsen met een ceintuur van een badjas dat onder de oksels van het kind was geslagen;
  • Bij onze dochter werkte het in het begin om een bekend liedje te zingen, zodat ze in haar hoofd niet bezig was met het fietsen (waardoor ze enorm slingerde).

Het is van belang dat je kind het verschil weet tussen links en rechts, zodat je goed kan uitleggen waar je kind heen moet.

Ook remmen is van groot belang als je leert fietsen. Leg je kind goed uit hoe de remmen werken, maar leg daarbij ook uit dat als je kind eenmaal geremd heeft het zijn been op de grond moet zetten.

Wat is de beste leeftijd om je kind te leren fietsen zonder zijwielen?

Dit wisselt uiteraard per kind, maar gemiddeld is de leeftijd waarop kinderen zonder zijwielen leren fietsen 5 jaar. Uiteraard zijn er uitzonderingen en zijn er kinderen die op hun derde al zonder zijwielen fietsen. Maar zijn er ook kinderen op hun zevende pas het vertrouwen hebben om zelf los te kunnen fietsen.

Het is vooral belangrijk dat je kind het leuk vindt om te fietsen en zelf kan aangeven dat hij zonder zijwielen wil leren fietsen. Dit kan natuurlijk omdat de oudere broer/zus, buurjongen/buurmeisje, of een klasgenootje al kan fietsen zonder zijwieltjes en jouw kind dit ook wil. Maar het kan ook dat je kind gewoon toe is aan de volgende fase.

Heeft je kind als peuter de loopfiets bij wijze van spreken compleet afgeleefd, dan is de kans groot dat hij sneller zonder zijwielen kan fietsen dan een kind dat een loopfiets minder boeiend vond.

Laat je kind regelmatig fietsen

Als je kind eenmaal fietst zonder zijwielen is het aan te raden om de eerste periode (1 tot 2 weken nadat je kind kan fietsen zonder zijwielen) nog dagelijks even een kort rondje te oefenen met je kind. Fiets zelf met je kind mee en laat je kind het tempo bepalen. Maak het rondje steeds een beetje groter en je kind heeft het gevoel dat hij de wereld aan kan.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang wij daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.

Kopfoto © Shutterstock.com