reisverzekering voor wereldreis regelen

Met de kids op wereldreis: zó regel je je zorgverzekering

Soms moet je je eigen dromen waarmaken. Gewoon doen. Pak je spullen en reis met je kinderen de wereld over. Als je de mogelijkheid hebt om zo’n ervaring als gezin mee te maken, moet je ‘m natuurlijk grijpen. Eerlijk: het vergt wel wat voorbereiding. Wat doe je bijvoorbeeld met je zorgverzekering?

Op wereldreis met kinderen

Op wereldreis is natuurlijk een droom die uitkomt. Als je je gaat voorbereiden, komt er heel wat op je af. Niet alleen keuzestress rond de lijst met bestemmingen die jullie samen willen afvinken, maar ook de praktische kant van de reis.

Het start allemaal met een goed plan, dat wil zeggen: genoeg budget, een realistisch reisplan, regelingen rond jullie huis en werk en natuurlijk een regeling met school. Als je namelijk buiten de schoolvakanties wil reizen, krijg je te maken met de leerplicht in Nederland. Dat zijn hobbels die niet altijd even makkelijk te nemen zijn.

Tip: Download hier de Vakantie Aftelkalender.

Zorgverzekering op reis

Natuurlijk wil je onderweg goed verzekerd zijn, zeker als het gaat om zorg in het buitenland. Welke verzekering geschikt is voor jouw gezin, hangt helemaal af van jullie bestemming, reisduur en persoonlijke situatie.

Waar moet je op letten? We zetten een paar handige tips voor je op een rij:

  • Als je korter dan een jaar op reis gaat, kun je gewoon verzekerd blijven via je Nederlandse zorgverzekering. Ga je langer dan een jaar op reis, dan kan dit vaak niet. Je kunt dan gebruikmaken van een internationale zorgverzekering, zeker als je je laat uitschrijven uit de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP). Let op: als je dit doet, zijn geen van je Nederlandse verzekeringen meer geldig.
  • Blijf je in Europa, vraag dan een Europese zorgverzekeringspas (EHIC) aan. Ga je buiten Europa op reis, bekijk dan goed of je werelddekking hebt bij je zorgverzekeraar. Vergeet ook niet je andere reisdocumenten.
  • De Nederlandse basisverzekering dekt medische kosten in het buitenland vaak tot een maximumbedrag. De kosten die vergoed worden, zijn gebaseerd op de Nederlandse zorgtarieven. Zorg in het buitenland kan soms duurder uitvallen. Het verschil betaal je zelf. Een reisverzekering of aanvullende verzekering kan hierbij uitkomst bieden.
  • Verzekeringen zijn niet goedkoop en de voorwaarden per verzekering zijn vaak verschillend. Zorg dat je verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt voordat je een keuze maakt.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, is het goed om naast je zorgverzekering ook te kijken naar andere verzekeringen die je hebt. Misschien zijn dat verzekeringen die je helemaal niet nodig hebt tijdens je reis en betaal je dus premie voor niks. Opzeggen kan je veel geld besparen.”

Vergeet de reisverzekering niet

Denk ook aan een goede reisverzekering. Een reisverzekering is onmisbaar als het gaat om je bagage bij verlies of diefstal. In sommige gevallen is het ook een verlengde van je zorgverzekering. Geneeskundige kosten die de zorgverzekering niet dekt, vallen vaak onder de reisverzekering.

Als je langere tijd op reis gaat, is het verstandig om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering met werelddekking. Je kunt een reisverzekering afsluiten voor alle gezinsleden. Verzekeringen geregeld? Dan kun je met een gerust hart op pad. Goede reis!

Kopfoto © Shutterstock