Samen met je kinderen op fietsvakantie naar Zwitserland

Last updated:

Zwitserland is één van de prachtigste landen van Europa en misschien zelfs wel ter wereld als het gaat om natuur. De meeste toeristen komen er om te wintersporten en te wandelen. Maar ook met de fiets kun je weer op plekken komen waar je lopend of met de auto niet snel zult komen. In dit artikel vertellen wij je waar je rekening mee moet houden wanneer je met je kinderen op fietsvakantie naar Zwitserland wil. Ook delen wij een aantal mooie fietsroutes die prima geschikt zijn om met kinderen te doen.

Op fietsvakantie naar Zwitserland met je kinderen

Iedere keer wanneer ik in Zwitserland ben, valt het mij op hoeveel mensen je tegenkomt op de fiets. Dit kunnen eenvoudige fietsen zijn maar ook mountainbikes (de naam zegt het al eigenlijk). Sta dan ook niet vreemd op te kijken wanneer je aan het wandelen bent, er ineens een paar kinderen op hun mountainbikes langs je razen, zoals mij overkwam. En eerlijk, het heeft wel iets!

De voordelen van een fietsvakantie

Allereerst een aantal voordelen van een fietsvakantie: wanneer je kiest voor een fietsvakantie ben je én buiten, én in beweging én het bespaart brandstofkosten. Fietsen is hartstikke gezond en goed voor de portemonnee.

Maar buiten dat, ontdek je de omgeving op een hele andere manier. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zult komen. Je ziet veel meer van de omgeving doordat je in korte tijd grotere afstanden kunt maken. Ook ben je op de fiets flexibel genoeg om smalle steegjes in te duiken in een van de charmante dorpen en steden van Zwitserland.

Praktische tips voor een fietsvakantie met kinderen in Zwitserland

In Zwitserland vind je maar liefst ruim 12.000 km aan bewegwijzerde fietspaden. Op fietsvakantie naar Zwitserland met je kinderen kan dus hartstikke leuk zijn! Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je met kinderen op fietsvakantie gaat naar Zwitserland? Hieronder geven wij je een aantal tips:

  • Kijk allereerst naar de conditie en leeftijd van je kind. Stem daarop af hoeveel kilometer je per dag wil gaan fietsen. Plan waar nodig een extra rustdag in. Begin ook alvast in Nederland met ‘oefenfietsen’ zodat je kunt meten wat je kind aan kan.
  • Het spreekwoord ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ komt zeker bij een fietsvakantie met kinderen goed van pas. Plan jullie trip zorgvuldig! Betrek je kinderen bij de fietsroute. Zorg dat er tussendoor leuke etappes zijn waar ze naartoe kunnen fietsen, zoals een leuk uitstapje.
  • Zoals je zelf ook zult weten, kunnen wegen die omhoog gaan zwaar worden. Dit geldt ook voor kinderen. Wil je het voor hen, en daardoor dus ook voor jezelf, leuk houden? Probeer dan een route te vinden die overwegend vlak is.
  • Probeer zo licht mogelijk te fietsen. Dit houdt in, zo min mogelijk spullen mee. Maar ook de zwaarte van de fiets telt hier in mee. Hoe minder gewicht, hoe meer kilometers je kunt afleggen op een dag. Houd bovendien rekening met het maximale gewicht en aantal fietsen dat je met je type fietsendrager kunt vervoeren (zie hier voor de verschillende opties). E-bikes wegen bijvoorbeeld meteen een stuk meer dan normale fietsen.

Mooie fietsroutes met kinderen in Zwitserland

Zwitserland heeft een groot aantal mooie fietsroutes door het hele land heen. Zowel door de bergen heen (en dus zwaarder!), vlakke routes langs het water of langs leuke dorpjes en steden. Zoals hierboven al even benoemd, kan het met kinderen fijn zijn om te kiezen voor wat meer vlakkere routes.

Je kunt er vanzelfsprekend voor kiezen om vanuit één standplaats zo nu en dan de fiets te pakken. Maar het is ook leuk om een meerdaagse fietsroute met je kinderen te doen. Zeker met kinderen die al goed kunnen fietsen kan dit erg leuk zijn. Hieronder volgen dan ook een aantal meerdaagse kindvriendelijke fietsroutes in Zwitserland:

  • Allereerst een wat kortere route: de Tour Emmental. Dit is een fietsroute van ongeveer 29 kilometer lang. Het staat bekend om de 170 valleien en heuvels. Schrik niet direct, want de hoogtemeters zul je bijna niet merken. Je komt tijdens deze route langs meerdere kleine plaatsen die prima zijn voor een tussenstop. Wel zo fijn met kinderen. Het plaatsje Burgdorf is een leuke moment om te stoppen. Je hebt hier namelijk een groot buitenzwembad en een kasteel.
  • De 3-merenroute in Zwitserland is een fietsroute die vrijwel vlak is én speciaal is ontworpen voor families met kinderen. De route start in Solothurn en eindigt in Estavayer-le-Lac. De route is verdeeld over 6 fietsdagen van tussen de 15 en 30 kilometer per dag. Fijn is dat de meeste (land)wegen hier autovrij zijn.
  • Bij de fietsroute rondom de Bodensee, fiets je door 3 landen heen: Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Voor deze route worden 5 fietsdagen gehanteerd van tussen de 20 en 50 kilometer per dag. Vanzelfsprekend kun je de route ook langer maken. Tussendoor kom je langs een aantal leuke bezienswaardigheden voor kinderen zoals de Ravensburger Spieleland.

Op zoek naar nog meer leuke fietsroutes in Zwitserland? Neem dan een kijkje op de website van MySwitzerland.

Wil je nog meer leuke inspiratie over dit prachtige land? Lees dan ook de volgende artikelen eens:

Foto’s © Pixabay