Met kinderen op vakantie in West-Jutland (Denemarken)

Denemarken; het land van Vikingen, de kleine zeemeermin en Legoland. Er is veel te ontdekken in het meest zuidelijke land van Scandinavië. Zowel blogger Lonneke als blogger Charlotte gingen afgelopen zomer naar Denemarken. We vertellen je in dit artikel graag wat er te doen is in de streek West-Jutland. 

Hjerting

Voor hun verblijf in Denemarken zochten Charlotte en haar gezin een huisje met weids uitzicht. Er worden in Denemarken huisjes aangeboden via verschillende websites, bijvoorbeeld Novasol. Uiteraard worden ook woningen aangeboden via AirBNB. Zij vond een huisje met een prachtig natuuruitzicht in het dorpje Hjerting. In Hjerting zijn zelf geen grote attracties, maar wél is er een goed begaanbaar strand met een pier. Op de pier kun je een nieuwe sport beoefenen: krabben vangen! Verder zijn er in Hjerting verschillende mooi verzorgde speeltuinen. En aan de boulevard is een leuk ijscafé. Ideaal voor een middag aan het strand. En helemaal leuk: tot twee keer toe zag Charlotte een zeehond voorbij zwemmen.

Esjberg

Hjerting ligt naast een van de grootste steden van Denemarken: Esjberg. Esjberg is de grootste stad van West-Jutland en ook de grootste havenstad van Denemarken. En in deze stad draait het om de visserij en offshore-industrie. Dat zie je wel door het grote boorplatform voor de haven.

Aan de rand van deze stad vind je metershoge beelden van mannen die uitkijken over de zee. En tegenover deze imposante beelden vind je het Fiskeri- og Sofartsmuseet. Oftewel in het Nederlands: het Visserij- en Maritiemmuseum. Charlotte’s vijfjarige dochter keek haar ogen uit. In het museum is een aquarium te bewonderen en ook wonen er 4 zeehonden. Op bepaalde tijdstippen worden de zeehonden en de vissen gevoerd. Daarbij wordt uitleg gegeven in het Engels en in het Nederlands. Naast de mooie aquaria zijn er meestal 2 tentoonstellingen te zien. Ook zijn er buiten allerlei boten te bewonderen. In het oog springt ook de prachtig aangelegde speeltuin, uiteraard ook in maritiem thema.

Blåvand 

Blåvand ligt aan de kust van West-Jutland, ongeveer 35 kilometer rijden van Esjberg. De populaire badplaats is het meest westelijk puntje van Denemarken. Je vindt hier een vuurtoren (Blavandshuk Fyr), die je ook kan beklimmen. Vanaf de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht. In het badplaatsje zijn verschillende parkeerplaatsen vlakbij het witte strand.

In de duinen vind je nog verschillende Duitse bunkers, die gebouwd zijn als onderdeel van de Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Enkele bunkers zijn omgebouwd tot kunstwerken. Landinwaarts ligt de Tirpitz-bunker. In deze bunker is een museum gevestigd waar je meer kunt leren over de positie van Blavand in de Tweede Wereldoorlog.

Een leuke tip is om een natuursafari te doen over het strand om zo te ontdekken welke dieren op het strand en in de zee leven. Ook heb je in Blåvand een strand waar je met je auto op mag rijden.

Mandø

De westkust van Denemarken is ook het Deense waddengebied (Nationaal Park Vadehavet). In dit gebied zijn ook drie eilanden. Het eiland Romø is het meest zuidelijk bewoonde Deense Waddeneiland, en is bereikbaar via een brug. Het eiland Fanø is het meest noordelijke eiland. Dit eiland is bereikbaar met een veerboot vanuit Esjberg. Wij kozen ervoor om naar het middelste eiland te gaan: Mandø. Mandø is bereikbaar met de auto, echter dan dien je goed rekening te houden met de getijden. Bij vloed wordt de weg richting het eiland overspoeld. Wij kozen er daarom voor om met een tractorbus naar het eiland te gaan; een hele belevenis voor onze kinderen.

Achter de tractor rijd je over het wad naar het eiland tijdens eb. Je hebt vervolgens ongeveer 2 uur de tijd om het eiland te bezoeken. In die tijd zijn wij naar het strand gelopen. Het is eb dus je kunt heel goed schelpen zoeken. Daarnaast is er een restaurantje en een winkeltje op het eiland (waar je overigens gewoon kan pinnen). Ook is er een speeltuin aangelegd. Na 2 uur brengt de tractorbus je weer terug (afhankelijk van het getijde).

 

 

Hemmet

In Denemarken kun je natuurlijk niet heen om de Vikingen. Je hebt verschillende openluchtmusea die om de Vikingen draaien. Wij kozen ervoor om naar Bork Vikingehavn te gaan in het dorpje Hemmet. In dit openluchtmuseum kun je meer leren over de geschiedenis, en kinderen kunnen vooral lekker veel doen. De entree voor kinderen is gratis, maar het is wel nodig om de activiteitenkaart te kopen. Anders lijkt het bezoek me een tikkeltje saai. Met de activiteitenkaart wordt het een leuk en actief bezoek!

Zo kun je zelf een kaars met bijenwas maken, een leren tasje, je naam in rune schrijven op een armband en een flatboard bakken. Ook kun je leren boog schieten. Naast deze activiteiten zijn er ook een aantal ‘gratis’ spelletjes te doen, met bootjes en leren zwaardvechten. Het gezin van Charlotte vond het super leuk!

Als je van plan bent om naar dit museum te gaan, is het verstandig om de agenda in de gaten te houden. Een aantal keer per jaar wordt er namelijk een feest gevierd. Dan lopen er ook meer ‘Vikingen’ rond en is er nóg meer te doen.

Ribe

Ribe staat bekend als de oudste stad van Denemarken en heeft van oorsprong Nederlandse invloeden. De stad werd namelijk gesticht door de Friezen. Het was vooral een handelsstad en laat dat nou net het gemeengoed van de Vikingen geweest zijn. Je vindt net buiten het centrum dan ook een leuk museum in Viking-stijl, het Ribe Viking Center.

Ribe Vikingcenter

Als Lonneke het Ribe Vikingcenter moet omschrijven, dan zouden we zeggen dat het wat weg heeft van Archeon. Je ziet hier huizen uit de 8e en 9e eeuw, kunt er oude ambachten bewonderen én sommige zelfs mee uitvoeren (bijvoorbeeld brood bakken en het maken van houten spijkers). Tegen een kleine vergoeding kun je een activiteitenkaart kopen, waarmee de kinderen een speer kunnen maken, een Viking-munt kunnen slaan en mogen boogschieten. De speeltuin in Viking-stijl opgetrokken is een leuk uitraaspunt voor de kinderen, terwijl ouders op het naastgelegen terras of in het restaurant kunnen genieten van een kop koffie, thee, of andere versnapering.

Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Meer informatie? Ribe VikingeCenter

Ribe centrum

Ribe is een autoluwe stad, dus je parkeert je auto het beste op één van de vele parkeerplaatsen aan de buitenrand van het centrum. Zodra je door de winkelstraten heenloopt zal je mond openvallen van verbazing. Als je de etalages van de moderne winkels buiten beschouwing laat heb je namelijk het gevoel midden in het jaar 1100 te lopen. Alleen al het lopen langs deze prachtige, oude huizen is een feestje. Met kinderen is het extra leuk om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld het jaartal waarin een huis oorspronkelijk is gebouwd.

Een speelgoedwinkel mag niet ontbreken in het centrum. Pas op dat je je kinderen dus niet ineens kwijt bent.

Ribe herbergt meerdere (goede) ijssalons, maar persoonlijk vonden wij Isvaflen (Overdammen 11) de beste en lekkerste. De ijshoorntjes en wafels worden hier handgemaakt (als je geluk hebt kun je de ijshoorntjes gemaakt zien worden in de etalage) en er is enorm veel keuze in smaken en soorten ijs.

De Ribe Domkirke is van binnen en buiten een plaatje om te zien. Loop om de kerk heen en ga op zoek naar een zeemeermin, een kasteel en leeuwen. Binnen mag je, mits je je stilhoudt, vrij rondlopen. Maar het is ook mogelijk om tegen kleine vergoeding 248 treden omhoog te lopen en je boven op de toren te vergapen aan de mooie vergezichten. Van bovenaf zie je ook precies hoe Ribe als nederzetting ooit is opgebouwd.

Onderweg naar boven (én dus ook naar beneden) loop je langs de eeuwenoude torenklokken.

Riplay

Ook buiten het centrum van Ribe ligt de grootste en tevens langste speeltuin van Denemarken. En het mooie is: hij is geheel gratis toegankelijk. Terwijl de kinderen zich hier kunnen uitleven in een klimkasteel, op de roetjsbaan, op het klimparcours, de glijbaan, of de trampoline, kunnen de ouders het zich gemakkelijk maken op één van de vele picknickbanken, op het kunstgras of één van de bankjes. Picknicken is hier toegestaan, hoewel er ook een kraampje is met wat eenvoudige broodjes, warme en koude dranken en natuurlijk ijs en snoepgoed. Parkeren doe je gratis op het grote parkeerterrein aan het begin van de speeltuin (Sportsvej). Je kunt hem niet missen.

Meer informatie? Home – Riplay

Billund

Zeg je Billund, dan zeg je LEGO. Billund is namelijk dé LEGO-hoofdstad ter wereld. De fabrieken zijn in dit relatief kleine stadje gevestigd en ook worden hier alle ontwerpen hier gemaakt.

LEGOLAND

Niet te missen als je in Denemarken bent mét kinderen: LEGOLAND in Billund. Lego is een Deense ‘uitvinding’. Het woord LEGO is ontstaan uit twee Deense woorden: ‘leg’ en ‘godt’, wat zoiets betekent als ‘speel leuk‘. Een bezoek kon niet ontbreken tijdens onze vakantie.

Charlotte ging met haar man, hun kleuter van 5 en hun dreumes één dag naar LEGOLAND, en dat was super! Ze waren er vanaf opening tot sluiting (10 uur tot 18 uur) Voor een 5-jarige is LEGOLAND perfect. Er is veel te doen en ze zijn groot genoeg voor een behoorlijk aantal attracties. Voor de attracties voor kleinere kinderen staan ook nauwelijks wachtrijen, dus dat is mooi meegenomen. Voor de grote attracties staan in de zomervakantie soms wel flinke rijen (oplopend tot 1 uur). Bij de meeste attracties staan er bakken met lego klaar voor de kinderen om mee te spelen. In de zomer is er ook een show (in dit geval Battle of the Brick) en dat was een waar spektakel.

Ook voor een dreumes is er genoeg te doen. Mijn zoon vond de speeltuin in duplo-stijl ontzettend leuk. Ook genoot hij van de ritjes in de Duplo- en LEGOtrein. En ook vond hij het miniatuurdorp uitgevoerd in lego geweldig.

En natuurlijk kan bij de lunch een portie friet in legostijl niet ontbreken…

LEGO House

Naast LEGOLAND herbergt Billund ook LEGO House. Als je het aan Lonneke vraagt is dit nog veel leuker dan LEGOLAND, aangezien alles in dit grafisch geweldig ontworpen gebouw LEGO ademt. Bouw er letterlijk op meerdere plekken aan je eigen fantasie, zet je bouwwerken om naar 3D-projecties, stel je eigen LEGO-film samen en verwonder je aan de vele miljoenen steentjes die omgezet zijn in de meest imposante en prachtige bouwwerken. Door de armband die je ontvangt bij inchecken kun je al je bouwwerken vereeuwigen en kun je tot 29 dagen na je bezoek al het beeldmateriaal downloaden.

Helemaal gaaf is om een dag LEGO House te combineren met het restaurant Mini Chef, waar je eten wordt bereid door LEGO minifiguren en wordt uitgegeven door robots. Een ware belevenis voor jong en oud! Reserveren voor zowel LEGO House als Mini Chef wordt ten zeerste aanbevolen, aangezien het aantal toegangsplekken per dag schaars is. Doe dit ruim van te voren als je de kans hebt, zodat je zeker bent van een bezoek aan LEGO House. Reserveren kan alleen met een creditcard!

Meer informatie? https://legohouse.com

WoW-park Billund

Houden je kinderen van klimmen en klauteren? Dan is een bezoek aan WoW-park écht een must! Verspreid in het stuk bos dat Wow-park beslaat zijn enorm veel klimparcoursen in bomen te vinden, van makkelijk tot een stuk ingewikkelder. Maar ook kun je hoog tussen de bomen spelen met enorme ballen, schommelen op een reuzeschommel, van een enorm hoge roetsjbaan af en van de hoogste vrije val glijbaan van Scandinavië af. Kom tot rust als je marshmallows roostert of popcorn poft, of even de geitjes op de kinderboerderij aait.

Meer informatie? Amusement park in Billund: try a cool new play park (wowpark.dk)

Praktische informatie

Goed om te weten is dat je in Denemarken met de Deense kroon betaald. Denemarken is nog niet aangesloten bij de Euro. Wij vonden het opvallend hoe makkelijk en goed je kan pinnen in het land (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland).

Veel plezier op je vakantie in Denemarken! Vergeet niet een kanelsnegle te eten; een Deense specialiteit.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte