Micropia en het Groote Museum van Artis

Last updated:

Wist je dat Artis naast de dierentuin ook nog twee musea heeft? Micropia en het Groote Museum. In Micropia leer je de onzichtbare wereld van micro-organisme kennen. In het Groote Museum krijg je inzicht in wat mensen gemeen hebben met andere dieren en planten. De musea liggen vlak naast elkaar en zijn – in tegenstelling tot de dierentuin – met een museumkaart gratis te bezoeken.

Micropia

De expostieruimte van Micropia start op de eerste etage. Om daar te komen, stap je in een grote lift. En daar begint de tentoonstelling al! Camera’s zoomen van boven op je in, en word je duidelijk gemaakt welke micro-organismen je nu met je meedraagt. Wist je dat er zoiets als een wimperluis was? En dat die wimperluis ook weer bacteriën met zich meedraagt? Gelijk weer wat geleerd. En dat past ook bij het motto van Micropia: ‘als je de wereld van heel dichtbij bekijkt, gaat een nieuwe wereld voor je open’.

Op de eerste verdieping duik je een nieuwe wereld in en het wordt je duidelijk dat er heel veel micro-organismen op de wereld zijn. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Ze zitten op je, ze zitten in je, ze zijn er als je eet en als je ademt. Met verschillende microscopen kun je micro-organismen van heel dichtbij kijken. Het licht is gedimd, zodat je ze extra goed kan zien.

Er zijn ook proefjes om te doen. Hoeveel bacteriën wissel je eigenlijk uit met een zoen? Wat wij ook heel interessant vonden, was om de organismes te bekijken die je ook in je huis hebt. Hoe ziet huisstofmijt er eigenlijk uit? Of de tapijtkever? De gewone voorwerpen liggen opgesteld, en met een loep kun je deze organismes van dichtbij kijken. En zo leer je ook weer waarom je een naald altijd moet ontsmetten voor gebruik – op een gewone naald zitten al miljarden bacteriën. Daar kregen we af en toe wel een beetje kriebels van.

Op de begane grond kun je ook zien wat er gebeurd met voedingswaren als ze lang blijven liggen. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat een brood weg is? Hoe lang doen mandarijnen erover om te vergaan? Bij enkele voedingswaren kun je ook je neus gebruiken, om te ruiken hoe dat bedorven eten (soms na jaren!) ruikt. Rotten en beschimmelen lijkt misschien vies, maar het is een van de belangrijkste taken van microben. Ze ruimen afval op!

Ook leuk is dat er op de begane grond een aantal installaties zijn, waarmee je aan de slag kan. In een van de installaties ga je aan de slag om een patiënt vrij te maken van bacteriën en virussen. In een andere installatie help je voorkomen dat Artis de Partis (mascotte van Artis) besmet raakt in de tram.

Kinderen krijgen een stempelkaart. Bij verschillende opstellingen kun je een stempel krijgen van microben. Je kunt er 30 in totaal verzamelen. Aan het einde van de tentoonstelling kun je je kaart laten scannen, en krijg je nog uitleg over je verzamelde organismes.

Het Groote Museum

Nu we er toch zijn, pakken we gelijk ook het Groote Museum van Artis mee. Het Groote Museum is in 2022, na 75 jaar dicht te zijn geweest, heropend. Zodra je binnen komt, zie je als eerste een groot vraagteken. En dat is ook precies wat het museum beoogt: kleine en grote vragen beantwoorden. Ook wil het museum laten zien dat alles met elkaar verbonden is.

Het museum is ingedeeld in 14 zones, die in elkaar overlopen. Per zone staat een onderdeel van je lichaam centraal, zoals je hart of je handen. Dat lichaamsdeel is het vertrekpunt om jezelf te onderzoeken. Met je telefoon kun je blikvangers scannen, en dan krijg je een korte introductie en een simpele opdracht.

We vonden het een tikkeltje lastig om onze weg in dit museum te vinden. Na Micropia was het geduld op om rustig bordjes te zoeken en te lezen. In vogelvlucht liepen we door het museum, en dan springen de interactieve gedeeltes van de tentoonstelling eruit. Er is een simulatie, waar je kunt uitvinden hoe aanstekelijk emoties zijn. Of je kunt jassen passen om te voelen hoe het is als je je huid verwisselt, iets wat heel normaal is in het dierenrijk.

Verder word je je duidelijk gemaakt welke overeenkomsten mensen en dieren hebben. Je ziet bij verschillende dieren hoe de ruggenwervel loopt bijvoorbeeld, en een van de opdrachten is dan ook om te lopen als die dieren. Of er is een opstelling met handen, en daarin kun je de menselijke hand bijvoorbeeld vergelijken met een witgezichtsaki.

Handig om te weten

  • Op de website van zowel Micropia als het Groote Museum staat vermeld dat bezoeken interessant zijn voor kinderen vanaf 8 jaar, en dat klopt zeker. Het is een interactief museum, en je moet veel lezen. Bovendien kunnen uitvergrote micro-organismen best een beetje spannend zijn voor kleine kinderen.
  • Beide musea zijn gelegen aan het ARTIS-plein. Je vindt er ook twee eetgelegenheden: De Plantage en Het Kleine Lokaal. Bij het Kleine Lokaal zijn ook ijsjes verkrijgbaar, en er is een terrasje buiten. Vanaf het terras heb je zicht op de volière en flamingo’s van Artis.
  • Wij waren in de musea op een doordeweekse (studie)dag. In het weekend en vakanties worden er ook rondleidingen en workshops gegeven, dus dat is zeker iets om in de gaten te houden.
  • Bij beide musea zijn gratis kluisjes beschikbaar om je spullen in op te bergen.
  • Ook hebben beide musea een museumshop.

Praktische gegevens

  • Micropia en het Groote Museum liggen beiden aan het Artisplein in het centrum van Amsterdam (Plantage Kerklaan 38-40)
  • Beide musea zijn dagelijks geopend, ook tijdens feestdagen.
  • Voor kinderen tot en met 12 jaar is het museum gratis. Ook kun je met je museumkaart naar binnen.
  • Er zijn combinatietickets te koop, voor Artis en een van de twee musea of voor Artis met beide musea. Tot en met 2 jaar betaal je geen entree voor Artis.

Veel geleerd

Wat hebben we veel geleerd in een middag! De twee musea passen goed bij de dierentuin Artis. Micro-organismen zijn ook levende organismes die bij ons horen, net als alle andere dieren op aarde. En het is ook heel interessant om na te denken hoe wij ons verhouden tot dieren, en wat wij van dieren kunnen leren.

Wil je met kinderen naar een van deze twee musea? Micropia is het meest geschikt om met kinderen naar toe te gaan, omdat daar veel meer uitleg wordt gegeven. Bij het Groote Museum moet je het allemaal wat meer zelf uitzoeken. Mocht je een keer iets anders dan een dierentuin willen bezoeken, dan zijn deze musea zeker een bezoekje waard. Wij gaan zeker nog een keer terug komen, en dan bekijken we eerst – met frisse energie – het Groote Museum!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte