Mini Billund in Brabant: een pareltje voor de Lego liefhebber

Bekende uitjes zijn leuk, maar nog niet ontdekte pareltjes zijn misschien wel nóg leuker! Zo gingen wij van de week naar Mini Billund, een Lego winkel. Mijn vriend zocht een bepaald pakket die zij daar verkochten. Toen we daar waren, bleken zij ook een klein Lego museum te hebben opgebouwd. Die moesten wij natuurlijk even bekijken. En we waren aangenaam verrast!

Helaas heeft ons het bericht bereikt dat Mini Billund definitief gesloten is.

De winkel

In het Brabantse plaatsje Wagenberg, op ongeveer twintig minuten rijden van Breda, bevindt zich Mini Billund. Mini Billund is een Lego winkel die tot voor kort gevestigd was in Breda. In de winkel vind je alle verschillende Lego pakketten. Van Duplo tot Creator en van Juniors tot Classics, alles is hier te krijgen.  Tevens is er ook diverse merchandise verkrijgbaar, zoals tassen, sleutelhangers en wekkers. En mocht je een bepaald steentje kwijt zijn? Ook deze kun je hier krijgen zodat je jouw bouwwerk toch af kunt maken.

Het museum

Vanuit de winkel zie je een poortje. Via dit poortje bereik je het museum. Bij de kassa kun je bij de medewerker aangeven dat je het museum wilt bezoeken. Hier betaal je dan een aantal euro entree voor. Het museum bestaat uit drie verdiepingen: een kelder, een begane grond en een bovenverdieping.

De kelder: Panorama

Meteen na het passeren van het poortje, kun je rechts een trap af. Je komt dan in een kleine kelder. Tegen de muur van deze kelder, helemaal rondom, is een panorama gebouwd met behulp van verschillende bouwpakketten. Harry Potter, een kerstdorp, een Amerikaans honkbalstadion, Jurassic Park, Lego Friends en nog veel meer om op te noemen. Door middel van knopjes zijn verschillend bewegende objecten, lampen of muziekfragmenten aan te zetten. Tevens rijdt er een treintje door het hele panorama. In een deel van het panorama is een koepel geplaatst. Kinderen (of de wat lenigere volwassenen) kunnen via een ingang onder het panorama hun hoofd door deze koepel steken en zo het panorama van nog dichterbij bekijken. Een kleine aantekening: mijn zoon (1,5 jaar) vond het best spannend omdat het aardig donker is in de kelder en er veel verschillende dingen gebeuren. Hij vond het alsnog leuk om te zien maar wel vanuit de veilige armen van papa of mama. Mocht jouw kind hier ook gevoelig voor zijn is dit goed om van tevoren te weten.

De begane grond: bouwplaats

Als je weer de trap beklommen hebt, kom je in de bouwplaats. In het midden van de ruimte staan grote tafels met allemaal Lego steentjes en andere bouwmaterialen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust hun fantasie kwijt. Voor de kleinere architecten, is er een duplo bak. Hier kunnen de kleintjes in zitten zoals in een ballenbak en zo op zoek gaan naar de mooiste Duplo blokjes.

Eerste verdieping: museum

Als je nog een trap omhoog kijkt, kom je eerst in een ruimte met de mooiste bouwwerken. Een treinbaan, een schip inclusief kapitein, een volledige kinderboerderij met bewegende dieren (een favoriet van mijn zoon) en nog veel meer. Tevens is er een etalage met alle verkrijgbare Lego poppetjes. Ja, dat zijn er inderdaad veel!

Als je alle kunstwerken hebt bewonderd, kan je nog een paar treden omhoog waar een reis door de geschiedenis van Lego begint. In allerlei vitrines staan bouwwerken opgesteld met bijhorend jaartal en informatie op een bordje. Voor de kinderen is er ook genoeg te zien. Bekende Disney helden, Harry Potter en een deel waarin de ontwikkeling van Star Wars Lego ligt opgesteld. Iedere vierkante oppervlakte van de ruimte is gevuld en je komt ogen tekort. Wil je liever stil zitten terwijl je leert over Lego? Er is ook een bank waar je een film kan kijken of boekjes kunt lezen. Reken maar dat de kinderen (en volwassenen) naar huis gaan met voldoende inspiratie om thuis verder te bouwen.

De faciliteiten

In het museum, op de eerste verdieping, is een toilet. Dit toilet is netjes en er is ook een verschoonplek. Heb je trek in een klein snack of dorst van alle indrukken? Er is in de bouwplaats een mogelijk om eten en drinken te kopen. De kinderen kunnen lekker bouwen terwijl de ouders genieten van een kopje koffie. Door alle trappen en het ontbreken van een lift is het museum niet begaanbaar voor rolstoelen en kinderwagens. De winkel is wel toegankelijk via de straatkant.

Handig om te weten

Openingstijden

Mini Billund is vijf dagen in de week geopend. Maandag tot en met vrijdag van 13.00 – 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijs

  • Kinderen tot vier jaar: gratis
  • Vanaf vier jaar: €4,-

De winkel is uiteraard vrij toegankelijk. Parkeren kan naast of bij het gebouw in de buurt en is gratis. De medewerkers van Mini Billund verzoeken de bezoekers wel rekening te houden met de bewoners van de omliggende straten en netjes en niet voor uitritten te parkeren.

Adresgegevens

Mini Billund
Dorpstraat 28
4845 CG
Wagenberg

Telefoonnummer: 076-8881478
Website: www.minibillund.nl

Gaan wij nog een keer naar Mini Billund?

Wijzelf wonen in Heerhugowaard. Dit ligt in Noord-Holland. Een tripje naar Mini Billund is voor ons 1,5 uur rijden. Voor de grootte van het museum, is dit iets te ver. Echter schijnt er binnenkort een bouwpakket uit te worden gebracht die mijn vriend wil. Een grote kans dat we die daar gaan halen, in combinatie met een bezoekje aan de Biesbosch. Ben je een keer, of woon je, in de buurt en bevat je gezin een grote Lego fan? Een bezoekje aan Mini Billund is zeker de moeite waard voor kinderen tussen de twee en tien jaar oud. Er is genoeg te zien, de kinderen kunnen lekker bouwen en zelfs een leuk cadeautje uitkiezen. Het enige minpunt is dat het niet begaanbaar is voor rolstoelen en kinderwagens.

Alles meegenomen geef ik Mini Billund een verdiende 7,5!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne