De Mini Efteling: van hobby naar miniatuurpark

In het Brabantse plaatsje Nieuwkuijk, vind je de Mini Efteling. Dit kleine park, wat draaiende wordt gehouden door vrijwilligers, bestaat al sinds 1985. Alles wat je ziet is gebaseerd op de Efteling. Je kan er niet zelf rondlopen. Een bezoek aan de Mini Efteling bestaat uit een rondleiding van maar liefst drie uur, waarin je samen kijkt naar verschillende voorstellingen, een poppenshow en waarbij je op herkenbare plekken komt. Hoe wij ons bezoek hebben ervaren, vertellen we je graag.

De Mini Efteling: een drie uur durend uitstapje

Ontvangst

Ons bezoek aan de Mini Efteling reserveerde ik maar liefst drie maanden van te voren. Het miniatuurpark is maar beperkt geopend, dus bekijk goed hun website voor de mogelijkheden. Na het ontvangen van de bevestigingsmail weet je zeker dat het goed zit. We hebben zelf de Mini Efteling op woensdag bezocht, omdat ze in verband met de vakantie ook op woensdagen open waren. Onze rondleiding begon om 11 uur en we zorgden er voor dat we een kwartier van te voren aankwamen. De locatie is bij iemand aan huis en we werden opgewacht door twee jonge vrijwilligers die ons de weg wezen. Nadat we ons aangemeld hadden, mochten we plaatsnemen om te wachten tot iedereen van de groep aanwezig was.

De eerste voorstellingen

Toen iedereen er was begonnen we met een Efteling-les. Aan de hand van miniatuurgebouwen werden vragen gesteld aan de kinderen of ze wisten van welk sprookje het gebouw was. Ook werd daaromheen nog meer verteld. Leuk detail is dat er zelfs mensen zijn die zijn begonnen met werken in de Mini Efteling en vervolgens zijn doorgegroeid tot ontwerpers van de Efteling in Kaatsheuvel. Er is zelfs een ontwerper die daarna ontwerper is geworden voor Disney in Amerika! De ontvangst die wij hadden schijnt daar tijdelijk te zijn, omdat de normale ontvangstruimte verbouwd wordt.

Na de Efteling-les gingen we naar boven voor de eerste twee voorstellingen. De eerste voorstelling was een poppenkast. De kinderen zaten aandachtig te luisteren.

Vervolgens mochten we door naar de Carnaval Festival. Van te voren werd al aangegeven dat we er doorheen gingen lopen en dat we twee rondjes mochten maken. Leuk gemaakt, veel herkenbaarheid voor de kinderen! Wel heel smal. Als je claustrofobisch bent is dit uitstapje niks voor jou.

We verklappen niet alles met onze foto’s, anders is het niet leuk meer als je er zelf nog een bezoek gaat brengen!

Daarna mochten we in dezelfde ruimte plaatsnemen als de voorstelling met de poppenkast en kregen we een licht- en geluidshow te zien van de Vogelrok en een voorstelling van het Spookslot. Deze voorstellingen vond m’n zoon van 3 wel wat spannender omdat het daar donker was en er engere geluiden waren. Maar met af en toe mijn hand voor zijn ogen, kwamen we het goed door en hij wilde toch ook wel vaak spieken! Vooral de voorstelling van het Spookslot was erg mooi gemaakt en natuurlijk met de prachtige (herkenbare) muziek.

Pauze op het buitenterrein

Na ongeveer 1,5 uur gingen we naar buiten. Lekker, even frisse lucht. In ons arrangement zat wat te drinken en een cakeje. Daarnaast kochten we er nog wat chips bij. Het is allemaal erg leuk geprijsd, zoveel leuker dan bij de Efteling in Kaatsheuvel. Voor een beker fris betaal je 75 cent, net zoals voor een Raketijsje en een zakje chips.

In totaal heb je een half uur de tijd om wat te eten en te drinken en om het sprookjesbos te bewonderen. In een gedeelte van de tuin hebben ze wat sprookjes uit het sprookjesbos nagebouwd. Dat hebben ze verrassend goed gedaan! Je vindt er onder andere een wensput, de dansende schoentjes, paddestoelen, Langnek, ezeltje strekje, de papegaai die je napraat en holle bolle Gijs. Het is niet heel groot, maar wel gewoon leuk gedaan. Een kronkelig paadje net zoals in de Efteling leidt je door al het groen, langs de verschillende sprookjes.

Ook de aankleding met de hekjes, het winkeltje en de vuilnismanden is helemaal in stijl van de Efteling. We liepen twee rondjes, aten en dronken, de kinderen gingen van de glijbaan en toen was de tijd weer voorbij.

De laatste voorstellingen

Toen we weer naar binnen gingen, gingen we een nieuwe kamer in. Hier kregen we een voorstelling te zien van de elfjes. Deze duurde ongeveer 10 minuten. Ook mochten sommige kinderen plaatsnemen voor de toverspiegel, om te kijken wie het mooiste van het land was!

Vervolgens gingen we naar de laatste voorstelling. Deze ging over laven. Erg mooi gemaakt, maar deze duurde wel erg lang, ruim 20 minuten. Aan de kinderen was toen ook wel te merken dat het wat te lang duurde allemaal en dat ze niet helemaal hoorde of begrepen wat er allemaal gezegd werd.

Toen was de rondleiding voorbij en kregen de kinderen nog een ansichtkaart, een poster en een sticker mee omdat dit bij ons arrangement zat. Leuk hoor! We zijn er ruim drie uur mee onder de pannen geweest!

Wat vonden wij van de Mini Efteling

Adviesleeftijd

Eigenlijk had ik voorafgaand aan ons bezoek weinig informatie opgezocht over de Mini Efteling. Wel had ik gelezen dat ze in verband met de voorstelling een adviesleeftijd vanaf 4/5 jaar aangeven. Toch besloot ik onze zoon van 3 jaar ook mee te nemen en dat mag ook gewoon. Voor hem hoefde ik niet te betalen. Achteraf snap ik de adviesleeftijd wel. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je weet of je kinderen van voorstellingen houden. In totaal zijn het best wel wat voorstellingen en de laatste er van duurt zelfs ruim 20 minuten.

Weet je dat je kinderen niet zo lang geconcentreerd kunnen zitten/luisteren? Dan kun je dit uitstapje beter overslaan. De afwisseling van onderwerpen zorgt er wel voor dat ze steeds opnieuw geprikkeld worden, maar toch wordt er wel van ze gevraagd door continue stil te zitten, te kijken en te luisteren. Voor onze dochter van 7 was dit geen probleem. Ze zat vol bewondering te kijken en te luisteren, deed enthousiast mee en gaf me vaak een blik van herkenning. Alleen bij de laatste voorstelling vroeg ze hoe lang het nog duurde en dat snapte ik ook wel.

Herkenning

De vrijwilligers doen enorm hun best om het iedereen naar de zin te maken. Wanneer je er niet teveel van verwacht is het een leuk uitstapje. Ik zeg er bij, wanneer je er niet teveel van verwacht, want het is natuurlijk niet te vergelijken met de Efteling. We hebben best wel momenten gehad dat we moeten wachten. We begrepen ook dat er twee vrijwilligers ziek waren, waardoor de andere net wat harder moesten werken. Niet erg, maar geduld heb je er wel nodig. Ook deed niet alles het toen wij er waren, bijvoorbeeld Ezeltje Strekje. Wederom niet erg, je merkte ook dat ze er alles aan proberen te doen om het te herstellen, maar dat lukt niet altijd. Ik vind dat kneuterige en huiselijke ook wel weer wat hebben.

Het leuke eraan is gewoon de herkenning van alles vanuit de Efteling. Het is mooi gemaakt en je bent er dus ruim drie uur me onder de pannen! De kinderen vonden het super leuk en dat is het belangrijkste!

Praktische informatie over de Mini Efteling

  • Adres: Mini Efteling, Onsenoortsestraat 36a, 5253 AB Nieuwkuijk
  • Website: mini-efteling.nl
  • Prijzen: Kijk voor de prijzen op de website. Er zijn verschillende arrangementen. De prijzen van een drankje of een snack in de Mini Efteling, liggen gelukkig beduidend lager dan in de Efteling in Kaatsheuvel!
  • Openingstijden: De Mini Efteling is beperkt geopend! In de vakanties zijn ze soms vaker geopend.
  • Bijzonderheden:
    – Reserveren van te voren is verplicht!
    – Je kunt er niet pinnen! Neem dus contant geld mee.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor een dagje weg? Kijk eens op onze interactieve kaart! Of lees een van de volgende artikelen:

© Opwegmetmama