Van de modderglijbaan in OERRR Speelnatuur op het eiland Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten ligt midden in het Haringvliet. Het is een autovrij natuureiland met moeras en wildernis in Zuid-Holland. Met een beetje geluk kun je er bevers spotten en heerlijk fietsen en wandelen. Allemaal leuk en aardig, maar dat is niet waarom ik mijn gezin meegenomen heb naar dit eiland. Wij gingen voor de OERRR Speelnatuur Tiengemeten van Natuurmonumenten. Houdt je kind van hutten bouwen, ravotten, modder, bloemen plukken, klimmen, klauteren of vlotten maken, dan is dit de place-to-be!

Varen naar het eiland Tiengemeten

Op het moment dat we de pont op stappen richting het eiland Tiengemeten, krijgen we al een soort vakantiegevoel. De wind door je haren, zon op je gezicht en genieten van de boten die we onderweg passeren. De overtocht duurt maar 10 minuten, maar dat is lang genoeg om toch echt hét eilandgevoel te pakken te krijgen.

Bij de aankomst ben je ongeveer 100 meter verwijderd van het bezoekerscentrum Tiengemeten. Daar kun je fietsen huren en je route bepalen, een bezoekje brengen aan de winkel of bepalen welke wandelroute je wilt gaan volgen. Achter het bezoekerscentrum loopt een weg en na ongeveer 250 meter kom je uit bij de ingang van OERRR Speelnatuur Tiengemeten.

OERRR Speelnatuur Tiengemeten

Bij de ingang van OERRR Speelnatuur Tiengemeten werden we vriendelijk welkom geheten door twee vrijwilligers van Natuurmonumenten. Zij geven je uitleg over wat er te doen is en waar je wat vindt. Zodra je buiten stapt vind je allereerst al een tafel vol met scheppen en touwen die je mag lenen. Ook kun je een kruiwagen lenen om je spullen in te leggen en te vervoeren naar je bankje of picknickplek.

Ukkie-eiland

Wij zijn gestart op Ukkie-eiland. Dit ligt vrij ver vooraan in de speelnatuur. Dit bestaat o.a. uit een zandbak, fontein, beekje en een grote kist vol met zandbakspeelgoed. Ook is er een overkapping met vuurplaats en staan er diverse bankjes om op neer te strijken.

Vlotten bouwen

Naast het Ukkie-eiland ligt één van de twee vlottenbouwplaatsen. Je vindt hier palen en andere middelen om een goed vlot te kunnen bouwen. Door de speelnatuur loopt een ondiepe kreek waar je doorheen kan varen met je vlot. Ook kun je ermee naar de overkant varen, naar het kruip-en-sluip-door-eiland.

Het kruip-en-sluip-door-eiland

Toen onze jongste een dutje deed, vonden mijn oudste dochter en ik het tijd om het terrein eens wat verder te verkennen. We startten in het wilgendoolhof en zijn vanuit daar overgestoken naar het kruip-en-sluip-door-eiland. Dit eiland staat vol met bomen, struiken en bloemen. Er liggen bruggetjes en tunnels en je kunt naar hartenlust struinen. Op dit eiland ligt ook de befaamde modderglijbaan.

Modderglijbaan

De vrijwilligers wisten te vertellen dat deze ontstaan is door het spel van kinderen en niet vooraf is aangelegd. Eigenlijk is het een helling, waar door veelvuldig spelen alle planten van zijn verdwenen, spekglad is geworden en waar kinderen eigenhandig sleuven in hebben gemaakt.

Let op! Het water is hier in principe ondiep, maar door de snelheid kunnen kinderen mogelijk wel onder water schieten.

Om extra snel te kunnen glijden gieten sommige kinderen eerst een emmer slootwater uit de kreek in zo’n sleuf om dan extra snel naar beneden te kunnen. Mijn dametje van 3,5 jaar vond dit net wat te spannend, maar heeft er al glunderend naar gekeken.

Bloemen plukken

Vervolgens hebben wij onze weg vervolgd op het eiland en kwamen we nog een fontein en pad van keien tegen, een hut gemaakt van wilgentakken en her en der wat picknickbankjes.

De speelnatuur eindigt in natuurlijke barrières. Rechts een sloot en links een dijk. Deze dijk loopt wat op en daardoor ontstaat er een natuurlijk uitkijkpunt. Hier hebben mijn dochter en ik het uitzicht (en de vele vogels) bewonderd én haar grootste hobby van dit moment uitgeoefend: bloemen plukken.

Nog meer leuks op OERRR Speelnatuur Tiengemeten

We besloten over de dijk terug te lopen naar Ukkie-eiland. Onderweg liepen we langs de kreek en zagen dat er nog een plek is om vlotten te bouwen. Ook zagen we boomstammen en een indianenbrug om over de kreek terug naar kruip-en-sluip-door-eiland te komen.

We besloten zelf om ook maar over een boomstam te klimmen. Ik wil er niet teveel over zeggen, maar de vader en dochter die op dat moment door de kreek kwamen op hun vlot worden vriendelijk bedankt voor het redden van mijn smartphone. Ik vrees dat dit artikel het anders zonder foto’s had moeten doen…

Wat is er nog meer te doen met kinderen op het eiland Tiengemeten?

Wandelen en fietsen

Zoals ik al eerder aangaf kun je bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten fietsen huren. Er zijn ook kinderfietsen, tandems en fietsen met kinderzitjes beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Rien Poortvliet-museum en Landbouwmuseum

Naast het bezoekerscentrum vind je het Rien Poortvliet-museum. In dit museum vind je zijn tekeningen van polders en landbouwwerktuigen. Ook hangen er zijn beroemde illustraties van David de kabouter en andere kinderboeken.

Naast het restaurant vind je het kleinschalige Landbouwmuseum. Hier vind je een collectie oude landbouwwerktuigen in de gerestaureerde Héléneschuur. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de vraag waar ons voedsel vandaan komt.

Restaurant, Herberg en natuurcamping

Er is op het eiland één restaurant: Gasterij de Gezusters. Hier kun je terecht voor koffie met iets lekkers of een lunch met streekproducten. De Gasterij is niet het gehele jaar open dus kijk van tevoren altijd even op de website of ze open zijn.

Mocht je willen blijven slapen dan zijn daar ook mogelijkheden voor. Er is een Herberg en een naastgelegen natuurcamping. Klik hier voor meer informatie.

Praktische informatie over OERRR Speelnatuur Tiengemeten

Bezoekerscentrum Tiengemeten

Tiengemeten 14A, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)

Tel: (0186) 660 214

tiengemeten@Natuurmonumenten.nl

Openingstijden: open tot 16.45 uur

Vervoer

Het adres van de parkeerplaats voor de veerdienst Tiengemeten is:

Nieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland (ZH)

Vanaf hier kun je naar Bezoekerscentrum Tiengemeten. Volg vanaf de parkeerplaats de weg naar de andere kant van de haven. Hier vertrekt de veerdienst dagelijks, tussen 10.00 en 17.00 uur, op het hele uur.

Klik hier voor meer informatie over de veerdienst en reserveren van tickets voor de veerdienst.

Handige tips

  • Gedurende de Covid-19 periode zijn volwassenen en kinderen boven de 12 jaar verplicht een mondkapje te dragen tijdens de overtocht per veerpont.
  • Neem DEET of anti-insectenspray mee. Zeker in het voorjaar en de zomer is het eiland drukbevolkt door muggen en dazen.
  • Er zijn toiletten, douches en zelfs handdoeken aanwezig.

Ben je op zoek naar nog meer leuke uitjes in de provincie Zuid-Holland? Lees dan ook ons artikel: De leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Zuid-Holland.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne