Montecristo: dit Toscaanse eiland laat maar 1000 bezoekers per jaar toe

Wanneer je op zoek bent naar een exclusieve locatie voor je vakantie, heeft de regio Toscane in Italië wel een heel bijzonder eiland: Montecristo. Het eiland is zo beschermd dat er slechts 1000 bezoekers per jaar worden toegelaten. Benieuwd over welk eiland het hier gaat? Lees dan snel verder.

Montecristo, een Toscaans eiland aan de Middellandse Zee

Het eiland waar het hier over gaat, is het eiland Montecristo welke aan de Middellandse Zee ligt in de provicie Livorno. Het eiland is meer dan 5 miljoen jaar oud en maakt deel uit van het Nationaal Park Toscaanse Archipel.

Op het eiland wonen slechts vier (!!!) mensen die zorgen voor het hele eiland. Bezoekers kunnen maar twee keer per jaar te voet het eiland op, namelijk tussen 1 april en 15 juli en tussen 31 augustus en eind oktober. Het is zelfs verboden om binnen een kilometer van de kust van het eiland te vissen!

Wat is er zo bijzonder aan Montecristo? 

Allereerst natuurlijk omdat het zo exclusief is. Pas sinds een jaar of tien laat de Italiaanse regering pas mensen toe op het eiland. Voorheen mocht er niemand komen en kreeg het eiland zelfs de naam ‘het eiland dat niet bestaat’ en werd aangewezen als beschermd natuurgebied.

Het enige wat je aan bebouwing op Montecristo zult vinden, is een ruïne van een klooster dat door zeerovers is verwoest in de 16de eeuw. Verder bestaat het eiland uit rotsen en kliffen en is bedekt met geurige mediterrane struikgewassen als rozemarijn en heide. Ook kun je er walvissen spotten en ander zeldzaam zeeleven.

Montecristo is een eiland wat je in zijn puurste vorm, onaangetast kunt zien. In het onderstaande filmpje kun je een impressie krijgen van het bijzondere eiland.

Hoe kun je toch een bezoek aan Montecristo te brengen?

Dat is een vraag je jezelf op dit moment waarschijnlijk wel zult afvragen. Om te beginnen dien je hier speciale toestemming voor te krijgen. De voorkeur gaat echter uit naar schoolreisjes en wetenschappelijke groepen waar al ongeveer 600 plekken naartoe gaan. Het is dus onwijs moeilijk moeilijk om de toestemming te kunnen krijgen voor één van de overige 400 plekken.

Wil je echt graag naar Montecristo toe? Dan zal je nog 39 andere mensen moeten overtuigen om mee te gaan. Individuele aanvragen voor groepen van minder dan 40 personen, worden vrijwel direct afgewezen.

Heb je genoeg mensen bij elkaar getrommeld, dan kun je met dit formulier toestemming vragen bij de Biodiversity Department van CarabiniFollonica. Het verzoek dient vóór 31 januari van het jaar waarin je Montecristo zou willen bezoeken bij hen binnen te zijn.

Wegens de vele aanvragen zul je mogelijk een aantal pogingen moeten doen om toestemming te krijgen. Wanneer je eenmaal toestemming hebt dien je enkel nog een eigen boot moeten regelen die geschikt is om ongeveer 40 zeemijl vanaf het vaste land te kunnen overbruggen. Het eiland beschikt namelijk niet over geregelde boottochten.

Waarschuwing! Probeer niet zonder toestemming Montecristo te betreden, je kunt in de gevangenis belanden! Er is een surveillancenetwerk opgezet met behulp van camera’s op alle eilanden van de Toscaanse archipel.

Andere eilanden in de Toscaanse archipel

Mocht je geen toestemming krijgen en/of geïnteresseerd zijn in deze omgeving, probeer dan een kijkje te nemen op één van de andere eilanden. De andere eilanden in de archipel zijn Giglio, Giannutri, Capraia, Pianosa en Gorgona. Allen zijn populaire bestemmingen waar geschiedenis en bijzondere landschappen samenkomen.

Heb jij wel eens van dit exclusieve eiland gehoord?