murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Murmelitrail in Lenk, een leuke kinderwandeling mét thema

Last updated:

In Zwitserland kun je verschillende leuke wandeling met thema vinden. Eén daarvan is de ‘Murmelitrail’ in Lenk. Deze hebben wij gelopen met de kinderen en laat ik maar al te graag aan je zien. Waarschijnlijk zul je aan het eind van dit artikel ook begrijpen waarom Zwitserland zo’n fijn vakantieland is voor kinderen.

De themawandeling Murmelitrail in Lenk

De alpenmarmot

Bij de themawandeling Murmelitrail waar je je in de wereld van de alpenmarmotten. Dit is een knaagdier uit de familie van de eekhoorns welke veelal leeft in berggebieden boven de 1500 meter hoogte. Zij leven veelal ondergronds, maar soms tref je het om er eentje in het echt tegen te komen. De grootste kans hiervoor heb je in de vroege ochtend.

Met de kabelbaan de Betelberg op

De Murmelitrail bevindt zich op de Betelberg in Lenk. Deze berg beschikt over een kabelbaan en kent een drietalbergstations:

  • het startpunt in het dorp Lenk (1.068 meter)
  • het tussenstation Stoss (1.634 meter)
  • het eindstation Leiterli (1.943 meter)

Toegeven dat de prijs voor de kabelbaan niet zeer goedkoop is, maar het is zeker de moeite waard om naar het eindstation Leiterli te gaan. De Murmelitrail ligt tussen de stations Stoss en Leiterli. Ik heb deze wandeling wel vaker gelopen, al sinds ik klein ben, en de route vanaf Leiterli naar Stoss is zeer aan te raden én ook te doen met een kinderwagen.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen
murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Allereerst spelen bij de AlpSpielplatz Leiterli

Voordat we aan de Murmelitrail beginnen vanaf bergstation Leiterli, strijken we eerst neer op het terras van het bergrestaurant om een ijsje te eten. Vervolgens mogen de kinderen nog even lekker spelen in de speeltuin op de Leiterli.

Dat is ook iets wat ik zo onwijs fijn vind aan Zwitserland. Het is zo’n kindvriendelijk land! De ervaring die ik heb, is dat bij vrijwel ieder bergrestaurant wel iets van een speeltuin te vinden is. Bij de kleinere restaurants is dit niet altijd het geval, maar bij de grotere meestal wel.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Spelen en ontdekken tijdens de Murmelitrail

Vanaf Leiterli kun je een tweetal themawandelingen doen: de Murmelitrail en de Alpenblumenweg Betelberg. De Alpenblumenweg heb ik ook wel eens gedaan. Je hebt bij deze route echt geweldige uitzichten. Toch denk ik dat voor kinderen de Murmelitrail het leukste is omdat hier meer speelse activiteiten voor hen onderweg te doen zijn. Dit onderbouwt dan ook direct waarom wij voor deze route hebben gekozen.

De Murmelitrail is een wandelroute van ongeveer 3 km. Je wandelt hier ongeveer 1,5 à 2 uur over met kinderen wanneer zij onderweg ook de speelse activiteiten doen. Mocht je flink willen doorstappen zonder te stoppen, dan doe je er ongeveer 45 minuten over.

Eén van de eerste speelse activiteiten die we tegenkomen is een soort bergtunnel waar kinderen (volwassenen kan ook maar die zie ik dit minder snel doen, haha!) doorheen kunnen. Net zoals een echt alpenmarmot.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Een stukje verderop kunnen kinderen over een soort brug van boomstammen die een beetje schommelen lopen. Hier heb ik geen foto van, maar je ziet dit ook wel eens in natuurspeeltuinen in Nederland. Uiteraard is dit in Zwitserland gewoon direct boven de grond en niet langs één of andere afgrond. Het moet tenslotte wel veilig blijven voor kinderen! 😉

Weer een stukje verder zien we een uitzichtpunt waar je op kunt gaan staan. Hierbij is een bak waar je een verrekijker uit kunt pakken. Wanneer je dan met de verrekijker goed om je heen kijkt, kun je verschillende dieren uit de alpen zien die men gemaakt heeft van hout. Zoals een alpenmarmot (hoe verrassend?) en een vogel.

En zo zijn er nog veel meer leuke activiteiten die kinderen tijdens de Murmelitrail kunnen doen.

Wil je meer weten of de Murmelitrail in Lenk? Neem dan een kijkje op de website van Lenk Bergbahnen.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen
murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Een beestachtige wandelroute

Het thema van de wandelroute gaat dan wel over de alpenmarmot. Maar onderweg komen we nog veel meer dieren tegen! Bij een boerderij waar we langs komen, is een nestje met Berner Sennen pups. Onwijs schattig, en onze oudste mocht er dan ook eentje aaien. Je hondenras komt van oorsprong uit Zwitserland.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Dieren die je ook regelmatig in de Zwitserse alpen tegenkomt zijn koeien. De koeien dragen hier allemaal een bel om hun nek. Dit is een stukje traditie en de functionele reden is dat ze beter vindbaar zijn voor diens herders. Over het algemeen doen de koeien niets, maar ze willen wel eens nieuwsgierig zijn.

Over het algemeen doen de koeien niets, maar de reactie van een beest dat schrikt kan altijd anders uitpakken dan je hoopt. De basisregels die ik heb geleerd zijn in ieder geval: blijf uit de buurt van koeien, staan ze op je pad ga er dan met een ruime boog langs, blijf uit de buurt van een moederkoe en haar kalf en maak geen onverwachte bewegingen of geluiden.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Picknicken en barbecueën

Tijdens onze afdaling komen we ook nog langs een leuk plekje waar je kunt barbecueën. Zoals je op onderstaande foto kunt zien, zie je er een rooster en een aantal houtblokken liggen. Het is in dit geval dus wel fijn als je weet hoe je een vuur kunt aanmaken.

Je komt in de bergen vaker van dit soort plekken tegen. Zo kwamen wij tijdens een andere bergwandeling ook een aantal boomstronken tegen en een bijl zodat je zelf een stuk hout kon hakken. Net zoals picknicktafels kom je regelmatig tegen.

Hetgeen dat men vaak roostert onderweg zijn braadworsten. Dit kun je dan ook volop in de Zwitserse supermarkten vinden.

murmelitrail-lenk-betelberg-zwitserland-themawandeling-kinderen

Wil je graag weten wat het Zwitserse plaatsje Lenk nog meer te bieden heeft in de zomer? Lees dan het artikel: ‘In de zomervakantie naar Lenk (Zwitserland) met kinderen

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela