Om heel eerlijk toe te geven, vind ik het met de corona-maatregelen soms wat lastiger om een leuk uitje te vinden, zoals een museum door o.a. de beperkte toelating van het aantal bezoekers. Gelukkig kun je tegenwoordig een aantal musea een virtueel bezoekje brengen. De leukste musea om vanuit huis te bekijken samen met kinderen heb ik voor je opgezocht. Sommige virtuele bezoeken zijn echt verrassend leuk gedaan! Veel plezier!
Breng een virtueel bezoekje aan deze kindermusea
Om tot een leuke lijst te komen, heb ik een aantal musea virtueel bezocht. Hierbij heb ik gekeken naar in hoeverre het mij leuk lijkt voor kinderen. Degene welke mij het meest op zijn gevallen heb ik in dit artikel beschreven. Daarbij heb ik ook enkele print screens gemaakt zodat je in een oogopslag een indruk kunt krijgen van wat je kunt verwachten.
Naturalis
Bij een virtueel bezoek aan Naturalis word je welkom geheten door niemand anders dan Freek Vonk! Freek Vonk doet zelf onderzoek bij Naturalis en laat je graag zijn favoriete plekken zien in dit museum. Je kunt letterlijk door het hele museum wandelen en verschillende foto’s en filmpjes bekijken.
Naturalis was het eerste museum wat wij virtueel hebben bezocht en ik ben er echt enorm over te spreken! Met name voor dinosaurus liefhebbers is dit echt een aanrader.
Een virtueel bezoek aan Naturalis is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 4.
Lees ook ons artikel: ‘Het vernieuwde Naturalis‘
National Museum of Natural History
Is het virtuele bezoek aan Naturalis je bevallen? Bezoek dan ook zeker het National Museum of Natural History in Amerika eens virtueel! Qua onderwerpen komt dit enigszins overeen met het Naturalis. Stiekem vind ik deze virtuele rondleiding echter nog mooier!
Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4.
Het Spoorwegmuseum
Op de website van het Spoorwegmuseum is het helaas niet mogelijk om een virtueel bezoek te doen, maar je kunt er wel andere leuke leerzame activiteiten doen welke ik graag met je deel. Kinderen komen van alles te weten over treinen en je kunt daarbij ook ‘lesmateriaal’ downloaden zoals werkbladen maar ook proefjes en quizen.
Wanneer het gaat om ’thuisonderwijs’, vind ik dat het Spoorwegmuseum dit erg leuk heeft aangepakt. En ik weet zeker dat ieder kind wat geïnteresseerd is in treinen dit prachtig zal vinden!
Het materiaal is opgedeeld in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8.
Lees ook ons artikel: ‘Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht‘
NEMO Science Museum
Bij NEMO Science Museum kun je helaas niet door het museum zelf wandelen, zoals je bij bijvoorbeeld Naturalis wel kan. Wel bieden zij een hoop leuke activiteiten aan die je vanuit huis kan doen: ‘Ontdek thuis de wereld om je heen’. Je krijgt antwoorden op verschillende vragen zoals:
- Hoe beweegt elektriciteit?
- Waarom klinkt je eigen stem raar?
- Kun je voetballen op blauw gras?
Maar je kunt ook meedoen aan activiteiten als een thermometer maken en je reactiesnelheid meten en testjes.
Een virtueel bezoek aan het NEMO Science Museum is leuk vanaf een jaar of 4.
Lees ook ons artikel: ‘Wetenschap voor kinderen in het NEMO Science Museum in Amsterdam‘
Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is één van mijn favoriete musea. Ik kom daar al sinds ik zelf een jong meisje was en gefascineerd was door het Oude Egypte. Ze hebben in dit museum bijvoorbeeld echte mummies en dat vond ik zo gaaf!
Bij dit museum kun je online via Street View een wandeling maken door de Egyptische en Romeinse zaal. Ook zijn er een aantal pop-up tentoonstellingen welke je kunt bezichtigen, een aantal mini-colleges te volgen en verschillende leuke activiteiten te doen zoals spelletjes, knutselactiviteiten en kleurplaten.
Een online bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is leuk vanaf een jaar of 8.
Anne-Frank museum
Eén van de meest indrukwekkende musea waar ik ooit ben geweest, is en blijft toch wel het Anne-Frank museum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook zij onder in het Achterhuis in Amsterdam waar zij haar bekende dagboek schreef.
Via de website kun je virtueel een bezoekje brengen aan het Achterhuis waarbij ook een hoop informatie wordt verteld. Ontdek de wereld van Anne Frank achter ‘de boekenkast’. Bij mij komt dit toch weer even binnen als ik virtueel door het huis wandel.
Verder kun je op de website nog een videodagboek bekijken, een tijdlijn met de meest belangrijke gebeurtenissen lezen en nog veel meer.
Een virtueel bezoek aan het Anne-Frank museum is leuk (al vind ik niet niet het meest best gekozen wordt voor de situatie waarin zij zich bevond) voor kinderen die hier al iets over hebben meegekregen op de basisschool. Uit mijn hoofd kreeg ik hier zelf vanaf groep 6 of 7 les over.
Filmpjes van rondleidingen in diverse musea
En tot slot, ondanks dat je niet ieder museum virtueel zelf kunt bezoeken, heeft Thuismuseum een heleboel filmpjes gepubliceerd waarbij je een online rondleiding krijgt door verschillende musea. En dit zijn er echt een heleboel! Ook leuk om te bekijken wanneer je twijfelt om naar een bepaalt museum te gaan. Op deze manier kun je toch alvast een indruk krijgen.
Leuk voor kinderen die al iets groter zijn, meer begrijpen én geïnteresseerd zijn natuurlijk!
Heb jij wel eens virtueel een museum bezocht? Zo ja, welke vond je leuk? En mocht je nog aanvullingen hebben voor deze lijst, schroom niet om deze dan met ons te delen.