Kaap Skil op Texel met kleuters

Museum Kaap Skil op Texel, leuk met kleuters?

Last updated:

Op Texel valt er genoeg te beleven met kleine kinderen. Er is onder andere een dierentuin en een zeehondenopvang en natuurlijk is er de kust. Maar ook een flink aantal musea, waaronder museum Kaap Skil. Maar is dat ook leuk voor kleuters? Ik deed de test met een 4-jarige en een 6-jarige!

Museum Kaap Skil

Afgelopen herfstvakantie waren wij op Texel met onze kleuters. Nou ja, met onze 4-jarige dochter Filou en onze 6-jarige zoon Eli. Wij zijn vaak op het eiland te vinden. Meestal voor een dagje of voor een lang weekend. Dit was de eerste keer dat we er een hele week lang verbleven en we hadden dan ook een flinke lijst met kindvriendelijke activiteiten opgesteld. Een daarvan was een bezoek aan museum Kaap Skil.

We waren al vaker langs dit museum gereden en het entree vond ik er altijd al indrukwekkend uitzien. Kaap Skil is een maritiem museum waar je alles kunt leren over de roerige geschiedenis van de zeevaart op en bij het eiland. Dat klinkt misschien niet meteen als een leuk onderwerp voor kleine kinderen. Maar de manier waarop het museum is ingericht en dankzij de kidsproof activiteiten die er te doen zijn, maakt dat dit juist een heel kindvriendelijk museum is, waar onze kinderen zich echt uren hebben vermaakt.

Kleine kinderen krijgen bij binnenkomst een bingokaart, die je als een soort speurtocht meeneemt door het buitenmuseum en waarop je de dingen die je ziet mag afkruisen.

Ook zijn er door het hele museum kidsproof activiteiten te doen, zoals een origami bootje vouwen.

kidsproof museum texel

Activiteiten voor kleuters

Kaap Skil bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum. Dit maakt het ook gelijk een geschikt uitje bij regenachtig weer.

Binnenmuseum Kaap Skil

Eenmaal binnen gingen wij eerst de trap af naar de kelder, waar de interactieve tentoonstelling ‘Schip in zicht-De reede van Texel en de wereld’ te vinden is. Deze tijdelijke expositie is echt de moeite waard om te bezoeken met kleuters!

Hier vind je namelijk een enorme maquette die tot leven komt. Langs de maquette staan namelijk verrekijkers die korte filmpjes afspelen als je ze op bepaalde punten richt. Erg mooi gemaakt.

Ook is er een computerbestuurd spel waarbij kinderen kunnen proberen hun schepen naar de overkant te brengen, zonder op de zandbanken terecht te komen die zich langzaam vormen.

De kinderspeurtocht brengt je ook boven in het museum, waar alle scheepsvondsten uitgestald liggen. Heel veel gebroken aardewerk, maar ook vissersspullen en wapens.

museum kaap skil texel
kindvriendelijke activiteiten op texel
texel met kleuters

Buitenmuseum Kaap Skil

Maar ons favoriete gedeelte van museum Kaap Skil is toch wel wat er buiten te zien en te doen is. Het buitenmuseum deed ons een beetje denken aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar we ook regelmatig komen. Er staan kleine huisjes waar je een glimp kunt opvangen van hoe mensen vroeger aan de Texelse kust leefden.

Ook kun je een kijkje nemen in de molen en in de reddingsboot. En er zijn nog een aantal andere overdekte exposities te bezoeken.

Overal zijn er medewerkers die iets laten zien van oude ambacht. Zo zat er tijdens ons bezoek een vrouw wol te spinnen, waarvan ze mooie vilten fuguurtjes maakte. En er waren twee touwslagers die kinderen lieten helpen met het draaien aan het rad.

Heb je ook een bezoekje aan het Juttersmuseum op Texel gepland staan? Bij Museum Kaap Skil krijg je alvast een voorproefje!

museum Kaap skil met kleine kinderen
juttersmuseum texel
buitenmuseum texel
touwslagers museum

Onze conclusie? Museum Kaap Skil op Texel is zeker een aanrader voor een bezoekje met kleuters!

Heb je een kinderwagen mee? Dan zijn niet alle plekken even toegankelijk. Je kunt bijvoorbeeld niet boven in de molen komen en ook de huisjes zijn behoorlijk smal voor de meeste kinderwagens en buggy’s. Dat is misschien wel fijn om rekening mee te houden.

Oh ja, en aan het eind van het bezoek krijgen de kinderen een Diploma! Dat is toch wel een erg leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

kaap skil diploma voor kinderen

Praktische informatie

Handige informatie voor een bezoek aan museum Kaap Skil.

Entreeprijzen:

  • Vanaf 26 jaar: € 11,00
  • Van 4 t/m 25 jaar: € 7,50
  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Museumkaarthouders & Vriendenloterij VIP-kaart: gratis

Openingstijden:

Het museum is meestal geopend van 10 uur-17 uur, maar kijk voor actuele openingstijden eerst even op de website.

Je kunt van tevoren entreekaarten online bestellen. Maar aangezien je toch eerst een speurtocht bij de balie moet halen (als je die wil volgen tenminste), ontkom je zeker in drukke periodes niet aan een wachtrij.

Parkeren:

Achter restaurant De Visafslag is een groot parkeerterrein waar je gratis mag parkeren.

In het museum is ook een café waar je broodjes en gebakjes kunt bestellen. In de museumwinkel shop je onder andere kinderboeken met het thema scheepvaart en leuke sleutelhangers.

museumbezoek kaap skil met kleuters

Kijk voor meer kidsproof uitstapjes ook eens op mijn blog eengoedverhaal.nu. Ik schreef voor opwegmetmama.nl al eens eerder over een bezoek aan Texel in de kerstvakantie. Heb je dat verslag ook al eens gelezen?

Liefs, Mirjam

Foto’s © Mirjam van Eengoedverhaal.nu