Museum Speelklok in Utrecht – het vrolijkste museum van Nederland

Als je denkt aan Utrecht, dan denk je wellicht meteen aan het nijntje museum. Maar er is nog een ontzettend leuk museum voor jong en oud te vinden: Museum Speelklok. Voor de wat oudere moeders onder ons: vroeger heette het museum Van Speelklok tot Pierement. Wij zijn er geweest met onze tweeling van 3,5 jaar en dat is goed bevallen!

Op apenjacht in Museum Speelklok in Utrecht

Museum Speelklok is leuk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Zo is er een leuke speurtocht uitgezet. Hiermee ga je op zoek naar Orgelaapje Toon. Om je bezoek nog leuker te maken, kun je thuis alvast het verhaal van Orgelaapje Toon downloaden en voorlezen.

Bij binnenkomst kun je een orgelkaart en een potlood pakken. De allerkleinsten (3 tot 7 jaar) gaan op de benedenverdieping op zoek naar 9 verstopte aapjes. Ieder nummer heeft zijn eigen kleur, zodat jij als ouder weet welke bolletjes op de orgelkaart moeten worden ingekleurd. Voor de oudere kinderen (8 tot 12 jaar) staan de 9 verstopte aapjes voor een vraag. Bij een goed antwoord kleur je de bolletjes in op de orgelkaart.

Aan het einde van speurtocht knip je in de Muziekfabriek alle ingekleurde bolletjes uit en kun je de Toonkaart door een zogeheten Plingplong halen. Dit is een soort klein orgeltje wat je met de hand bedient. Kan jouw kind horen welk melodietje er afgespeeld wordt?

Activiteiten en rondleidingen

Iedere dag tussen 10.30 en 15.30 kun je aansluiten bij de gratis Muzikale Rondleiding die wordt verzorgd door de gidsen van het museum. De rondleiding duurt 45 minuten en neemt je mee van ouderwetse klokken tot bijzondere speeldozen en zelfs langs de grote, vrolijk gekleurde draaiorgels. Zing en dans mee met de gezellige deuntjes en leer over de techniek over de zelfspelende instrumenten.

Er worden regelmatig leuke speciale kinderrondleidingen georganiseerd, maar ook andere activiteiten. Hierbij een kleine opsomming van geplande activiteiten:

 • in de voorjaarsvakantie kunnen kinderen vrolijke kleurplaten van Toon of Orgel kleuren in de Tekenfabriek, kun je met het hele gezin op zoek naar de muzikale beelden met de Beeldzoeker en is er voor iedereen van 12 jaar en ouder een speciaal doe-blad gemaakt voor de tentoonstelling Toeval bestaat niet;
 • van half november tot Sinterklaasavond is er een speciale Sint-rondleiding en kun je bovendien je zelfgeknutselde schoen zette;
 • tijdens de kerstvakantie zijn er kerstvertellingen, een muzikale bingo en kunnen er prachtige nieuwjaarsklokjes geknutseld worden;
 • voor meer activiteiten neem je een kijkje in de agenda.

Ga op Museum Expeditie

Ook zonder gids kun je lekker door het museum struinen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Koninklijke Kamer, waar prachtige, blinkende speeldozen staan. Of beklim de trap naar de bovenverdieping en bekijk de techniek achter de speeldozen, bewonder de beelden die op de draaiorgels stonden, of bekijk een groot orgel van heel dichtbij.

Op de bovenverdieping kunnen kinderen aan de hand van magneetborden hun eigen draaiorgel samenstellen en zijn er draaiblokken waarmee de leukste figuren gemaakt kunnen worden. Ook kunnen ze op de foto gezet worden als draaiorgelbeeld. Daarnaast kun je zelf een draaiorgelfiguur bedienen, zoekspelletjes doen en leren hoe kerkklokken in werking worden gezet.

Kinderfeestje in Museum Speelklok

Op zoek naar een vrolijke en muzikale invulling van het kinderfeestje van je kind? Ook dat kan in Museum Speelklok. Voor de jarige is er een versierde taart en voor alle kinderen is er een lekker drankje en een klein cadeautje. En het leuke is: je bepaalt zelf hoe lang je feestje duurt.

Praktische informatie

 • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties is Museum Speelklok ook op maandag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op Koningsdag, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.
 • Entree: kinderen t/m 3 jaar: gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 7,50, volwassenen: € 14,00, gezinsticket (2 volwassenen en 2 kinderen): € 39,00. Gratis entree voor bezitters van een Museumjaarkaart, Rembrandtkaart of Vriendenloterij VIP-KAART. Bezitters van een U-pas krijgen 50% korting op de reguliere entreeprijs. Het is ook mogelijk om je bezoek aan Museum Speelklok te combineren met de Domtoren of een rondvaart via Schuttevaer. Vraag bij de kassa naar de combinatiedeals.
 • Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht
 • Bereikbaarheid: Museum Speelklok ligt op 10 minuten wandelen van Utrecht Centraal Station. Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren in de parkeergarage Springweg of Hoog Catharijne. Ook kun je gebruik maken van de P+R-terreinen en met de bus of tram naar Utrecht centrum komen.
 • Toiletten: op de benedenverdieping bevinden zich de toiletten en is er een babyverschoningsruimte.
 • Museumwinkel: bij de entree is een kleine museumwinkel waar diverse muzikale cadeaus verkocht worden, van ansichtkaarten tot speelgoed.
 • Garderobe: bij de entree is een garderobe, maar je kunt je jas ook opbergen in de kluisjes die er staan. Zorg hiervoor dat je een losse euro hebt. Na gebruik krijg je de euro weer terug.

Ons eindoordeel over Museum Speelklok

Tijdens ons bezoek waren onze kinderen ruim 3,5 jaar oud en ze vonden het een erg leuk museum om te bezoeken. Zo gingen ze erg fanatiek op zoek naar de aapjes en waren ze door het dolle heen als ze er weer een vonden. Wij sloten aan bij de rondleiding en ze vonden vooral de oude klokken met speeldozen en de bijzondere speeldoosjes erg leuk om te zien. Zeg nou zelf: een poppetje wat “zelf” een trappetje opklimt en weer afdaalt spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding van kinderen.

Maar ook op de bovenverdieping hebben ze zich enorm vermaakt met alle spelletjes en activiteiten die ze daar konden doen. Ze hadden de grootste lol om SpiderMan, Elsa en Donald Duck op een draaiorgel te plakken en vonden het grote orgel enorm interessant om te zien.

Voor kinderen is het leuk dat ze veel dingen zelf mogen aanraken, in plaats van dat ze er alleen maar met de handen op hun rug naar mogen kijken. Natuurlijk zijn er ook wel dingen waar ze niet aan mogen komen, maar daarbij is ook duidelijk dat het niet de bedoeling is om het aan te raken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens de rondleiding werden er in een aparte zaal grote draaiorgels gestart en daarvan vonden onze kinderen het geluid wel heel erg hard. Dit was aan het einde van de rondleiding, waardoor we makkelijk konden afhaken.

Als kind bezochten we zelf al eens Museum Speelklok tot Pierement en we konden ons er beiden weinig meer van herinneren. Voor ons was het museum dus ook erg leuk om weer eens te bezoeken.

Wij brachten ongeveer 2,5 uur door in het museum, dit was inclusief de rondleiding van 45 minuten.

Na afloop zijn we lekker gaan lunchen in het kindvriendelijke restaurant Jozef, wat op een paar minuten wandelen ligt. Ook kun je Museum Speelklok combineren met het nijntje Museum, wat tijdelijk gevestigd is aan de Oudegracht (en dus letterlijk om de hoek ligt), of met een leuke rondvaart door de Utrechtse grachten.

Op zoek naar nog meer leuke activiteiten rondom Utrecht? Lees dan ook eens onze volgende artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke