Museum Stoomtrein Katwijk Leiden

Ook een fan van treinen in huis? Dan is het geweldig om een bezoek te brengen aan Museum Stoomtrein Katwijk Leiden. Je kaartje koop je in een ouderwets station, waar het lijkt alsof de trein heeft stilgestaan. Aan boord van de stroomtrein rijd je een rondje rondom het Valkenburgse meer. Ook kun je met een dieseltreintje een bezoek brengen aan de remise. Naast dat de treinritten superleuk zijn, kunnen je kinderen hier ook heerlijk spelen. Buiten in de speeltuin en binnen kunnen ze spelen met speelgoedtreinen. Verder is er een speurtocht in het buitenmuseum.

Smalspoor Museum

Het museum heet officieel Smalspoormuseum Stoomtrein Katwijk Leiden. De treinen rijden namelijk op smalspoor. De naam zegt het al; dit spoor is smaller dan het spoor van de NS-treinen. In de eerste helft van de twintigste eeuw speelde smalspoor een belangrijke rol in het vervoer van mensen en grondstoffen. Trams reden vaak op dit type spoor. Eind jaren ’60 verdween dit type spoor grotendeels uit het straatbeeld. In het museum hebben liefhebbers treinen die rijden op smalspoor samengebracht. Graag tonen zij de locomotieven en treinen in werkende conditie, want: “één locomotief onder stoom spreekt meer aan dan tien stilstaande“. Tijdens je bezoek aan het museum zul je dan ook veel enthousiaste vrijwilligers zien, die graag meer uitleggen.

Buitenmuseum

Zodra je door het oude station het museum binnen loopt, val je gelijk in de wereld van het smalspoor. Een stoomtrein staat op je te wachten om een rit rondom het Valkenburgse meer te maken. Buiten zijn verschillende opstellingen met modeltreinen. Ook kun je met een diesteltreintje een bezoek brengen aan de remise, waar allerlei materiaal opgeslagen ligt. Leuk is dat je boven op het treintje zit, en dat is voor kinderen een toegevoegde dimensie. Verder is er een leuk speeltuintje buiten met – uiteraard – een trein. Voor de grotere kinderen is er een (digitale) speurtocht.

Binnenmuseum

Ook binnen in het museum is van alles te beleven. Je kunt verschillende treinen bekijken en je kunt meer leren over de geschiedenis van het smalspoor wereldwijd. Bovendien is hier een leuk terras – tussen de treinen in. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen met houten treinbanen, maar ook kunnen zij hier elektrische treinen besturen.

Speciale dagen

Het museum organiseert verschillende speciale dagen voor kinderen. Zo zijn er de Knuffeldagen aan het begin van de herfstvakantie: als je je knuffel meeneemt, mag je gratis naar binnen. Ook bezoekt Sinterklaas de stoomtrein, en dan wordt de trein omgedoopt tot de Pepernotenexpress. Houd de agenda van het museum zeker in de gaten, want er wordt genoeg georganiseerd door het jaar heen.

Horeca

Er is een verkooppunt voor lekkers en een klein winkeltje in het museum aanwezig. Je kunt hier terecht voor een broodje, drankje en een ijsje. In het buitenmuseum zijn ook genoeg bankjes, waar je ook eigen meegebrachte eten mag nuttigen.

Praktische informatie

  • Smalspoormuseum Stoomtrein Katwijk Leiden
  • https://stoomtreinkatwijkleiden.nl/
  • Adres: Jan Pellenbargweg 1, 2235 SP Valkenburg (Zuid-Holland)
  • Parkeren kan gratis voor de deur.
  • Volwassenen betalen € 12 entree. Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 9. Met de museumkaart is een bezoek gratis.
  • Bekijk op de website wanneer het museum open is. In de zomermaanden is het museum vaak geopend in de weekenden, in de winter gesloten.
  • Het museum ligt naast het Valkenburgse Meer. Je kunt hier in de zomer ook zwemmen. Er is ook horeca aan dit meer, bijvoorbeeld De Buitencantine.

Tot slot

Wat hebben wij een leuke dag gehad bij Museum Stoomtrein Katwijk Leiden! Iedereen in ons gezin was enthousiast over ons bezoek aan dit museum. Dit museumbezoek is een belevenis, doordat je met de treinen mag meerijden en ook goed kan zien wat de machinist bijvoorbeeld doet. Ook is er veel te spelen voor kinderen, en dat viel goed in de smaak.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte