museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

De Museumfabriek, waar kinderen naast zien ook zelf mogen doen

De Museumfabriek in Enschede is een leuk museum om naartoe te gaan met kinderen. In dit museum valt een hoop te zien maar ook zeker te beleven. Kinderen kunnen hier namelijk hun creativiteit kwijt in de Makerspace. Wij zijn hier geweest tijdens onze vakantie en ik laat je graag het e.e.a. van dit museum zien. 

Met kinderen naar de Museumfabriek in Enschede

Tijdens onze vakantie zijn wij een hele dag naar Enschede geweest. Ons eerste uitstapje in deze stad was de Museumfabriek. Naar horen en zeggen zou dit een erg leuk museum moeten zijn die ook nog eens kidsproof is.

Wat valt er in de Museumfabriek te zien?

De Museumfabriek is een ruim museum met verschillende tentoonstellingen. De tentoonstellingen wisselen ook regelmatig, hebben wij ons laten vertellen door een medewerkster van het museum. Uiteindelijk hebben alle tentoonstellingen eenzelfde doel: de samenhang van dingen. Je komt hier dan ook te weten hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar.

museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

Wunderkammer

Wat wij zelf erg indrukwekkend vonden, was de Wunderkammer van de Museumfabriek. In het eerste gedeelte wandel je door de ‘nacht’. Je ziet hier opgezette dieren welke in de nacht leven. Weer een stukje verder zien we nog heel veel meer opzette dieren. Hele grote dieren zoals een mammoet uit de ijstijd (en die is héén groot!), maar ook kleine dieren als kevers en vlinders.

museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum
museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum
museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

De natuurhistorische collectie bestaat uit ongeveer 76.000 objecten. Een gedeelte hiervan is te zien in de het museum. Het andere gedeelte ligt in een gesloten depot en is niet toegankelijk voor publiek. Wellicht ook leuk om te weten is dat deze collectie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, educatie en tentoonstellingen.

Tip! Nieuwsgierig geworden? Je kunt op deze website een virtuele tour maken door de Wunderkammer.

Wat ik zelf erg mooi vond in deze ruimte was het witte gedeelte. Je zag hier bijvoorbeeld een poolvos, een sneeuwhaas en witte kleding!

museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

Textiel uit Twente

Twente staat bekend om zijn textiel. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat je dat ook in dit museum terug ziet. Je komt hier verschillende soorten kleding tegen maar ook machines waarmee stoffen worden gemaakt. In een andere ruimte werden (toen wij er waren) demonstraties gegeven op verschillende machines. Dit was bijzonder om te zien, maar het maakte wel een herrie!

Onze kinderen vonden dit gedeelte minder interessant en hadden meer oog voor de opgezette dieren van de Wunderkammer.

museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

Tijdelijk tentoonstelling: De Vliegfabriek

Wij hebben de Museumfabriek bezocht in de laatste week van augustus 2020. Op dat moment was de tijdelijke tentoonstelling ‘De Vliegfabriek’. Zoals de naam al aangeeft, draaide het tijdens deze tentoonstelling volledig om de kunst van het vliegen. Je zag hier dan o.a. vliegmachines zoals een ‘vliegtuig’. Ook dierlijke vliegers ontbraken niet. Er was een uitgebreide collectie met vlinders te zien. Erg mooi om van zo dichtbij een vlinder te kunnen bekijken.

museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

De Makerspace voor kinderen!

De Museumfabriek is voor kinderen echter niet een museum waar zij enkel dingen kunnen bekijken. Kinderen mogen in dit museum ook zelf aan de slag in de Makerspace.

Je huurt voor een half uurtje een tafel waar je aan de slag kunt. Deze tafel reserveer je op de dag zelf bij de entreekassa. De Makerspace vind je aan het eind van het museum. Er zijn iedere dag verschillende activiteiten waar kinderen aan kunnen meedoen.

De activiteiten welke mijn kinderen deden was het maken van een zappelin en een poppetje welke zijn armen en benen kan bewegen. Een ander kindje wat de tafel naast ons zat, maakte samen met zijn opa een fantasie diertje wat ‘echt’ kon lopen d.m.v. een batterij, snoertjes etc. Erg leuk om te zien!

museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum
museumfabriek-enschede-kinderen-kidsproof-museum

Praktische informatie

Openingstijden

De Museumfabriek is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 t/m 17.00 uur.

Normaliter is het museum dus op maandag gesloten. Op de volgende maandagen kun je het museum echter wel bezoeken: voorjaarsvakantie (regio noord), herfstvakantie (regio noord), kerstvakantie (regio noord), tweede paasdag en tweede pinksterdag.

Tarieven

  • Kinderen 0 t/m 4 jaar: gratis
  • Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 6,50
  • Vanaf 18 jaar: € 8,50
  • Museumkaart: gratis
  • BankGiroLoterij-VIPkaart: gratis

Adresgegevens

Het adres van de Museumfabriek is:

Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede

Je kunt gratis parkeren op parkeerplaats Roombeek. Houd hiervoor de bordjes ‘Parkeren musea Roombeek’ aan. Vanaf de parkeerplaats is het enkele minuten lopen naar de Museumfabriek. De route staat goed aangegeven met bordjes.

Wat vonden wij van ons bezoek met kinderen aan de Museumfabriek?

Wij vonden de Museumfabriek een erg leuk en indrukwekkend museum om te zien. In een type museum als dit waren wij ook nog nooit eerder geweest dus we keken behoorlijk onze ogen uit.

Hetzelfde gold voor onze beide kinderen. Waar mijn oudste vooral interesse had in de grote wezens uit de Wunderkammer, vond mijn jongste juist de kleine beestjes als vlinders erg mooi. Maar het allerleukste vonden zij dan toch wel de Makerspace, dit hadden wij ook ergens wel verwacht. 😉

Mocht je het leuk vinden om te weten. Onze dagtrip naar Enschede zag er als volgt uit:

  • In de ochtend naar de Museumfabriek.
  • Vervolgens zijn wij richting het centrum van Enschede gereden en hebben geluncht bij restaurant Stoet. Dit restaurant heeft ook een speelhoek voor kinderen.
  • Daarna zijn we nog enkele winkels naar binnen gelopen.
  • Halverwege de middag hebben we de kinderen nog even lekker laten uitrazen bij Speelpark Hoge Boekel en daarna zijn we fijn naar onze vakantielocatie teruggereden.

Lees ook ons artikel ‘Nostalgisch spelen bij Speelpark Hoge Boekel in Enschede‘ om een indruk te krijgen van onze laatste activiteit van die dag.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela