Menu
Musea / Noord-Holland

Op avontuur met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Museumstoomtrein-Hoorn-Medemblik-treinen-museum

Hoe leuk is het om met je kind(eren) een stapje terug in de tijd te doen en ze te laten zien hoe er vroeger met de trein gereisd werd? Wij reisden mee met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, over de spoorweg die er ligt sinds 1887. Reis via ons verslag met ons mee!

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

De reis begint

Ons bezoek met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik begint bij Tramstation Hoorn. In Corona tijd betekent dit dat we eerst de handen moeten ontsmetten en daarna wordt gecontroleerd of je gereserveerd hebt. Iedereen moet vooraf reserveren en krijgt een vast rijtuig en zitplaatsen toegewezen.

Tip: Het Museum adviseert een half uur voor vertrek aanwezig te zijn, maar als je het leuk vindt om onderstaande te bekijken zou ik zeker nog iets eerder komen, genoeg te zien!

De Tijdlijn

Na ons gemeld te hebben mogen we door lopen en komen we in het kleine museum gedeelte van het station, ook wel De Tijdlijn genoemd. Hier vind je de hoogtepunten van de Nederlandse stoomtramgeschiedenis en een multimediazuil waar je kunt leren welke stoomtram er vroeger bij jou in de buurt reed. Dit gedeelte is vooral voor wat oudere kinderen leuk, voor Jack van 2 en Illias van 3 is het niet zo interessant, dus wij lopen hier vrij snel doorheen.

Het Seinhuis en het Bello Atelier

Buiten aangekomen vind je een nog werkend seinhuis en een werkplaats ‘het Bello Atelier’.

Het Seinhuis is in 1897 gebouwd en stond vroeger in Kesteren in Gelderland. In 1983 werd hij buiten dienst gesteld en uit elkaar gehaald. In 1985 werd het Seinhuis weer opgebouwd in Hoorn. Je kunt het Seinhuis in om te bekijken hoe alles werkt, normaal gesproken mogen de kinderen de seinhuiswachter ook helpen om de wissels te bedienen, helaas is dit nu tijdens Corona tijdelijk afgeschaft.

Het Bello Atelier is genoemd naar de beroemdste locomotief van het museum. Bello werd in 1914 gebouwd en reed tussen Bergen aan Zee en Alkmaar. In het atelier worden de trams die achter Bello hangen gerestaureerd en opgeknapt, ook kun je hier de oudste stoomtram van Nederland bekijken.

Eten en drinken op het station

In het station vind je ook de historische stationsrestauratie. Hier kun je wat te drinken halen en ze verkopen appeltaart en poffertjes! Lekker voor onderweg of bij terugkomst op het kleine terras. Wij hebben hier pakketten gekocht met conducteurs spullen, een pet, seinbordje, fluitje, kaartjes en kaartjesknipper.

Instappen maar! De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertrekt!

Dan is het zo ver, we mogen de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in! We zoeken onze plekken in de trein, die maar voor de helft vol zit ivm de 1,5 meter afstand. De jongens dossen zich uit in hun conducteurs outfits en beginnen meteen met het knippen van de kaartjes. De fluitjes hebben we maar even in de tas verstopt, om de mede passagiers te sparen.

De machinist fluit en daar gaan we, op naar Medemblik. De stoomtram passeert meerdere, veelal onbewaakte overgangen. Hij toetert hard voordat hij er eentje nadert, wat de jongens heel stoer vinden. Ze staan bij het raam of op het plateau buiten om naar de auto’s en mensen te zwaaien, gelukkig wordt er veel terug gezwaaid.

Terug in de historie

Onderweg passeren we meerdere oude stations, die nog helemaal intact zijn. Bij één station stoppen we. Hier kun je rond kijken, even naar de wc of wat te eten of drinken bestellen bij de restauratie wagon.

De jongens willen graag even met ‘de echte’ conducteur op de foto, nu met fluitje, want op het station hoort dat. De conducteur vertelt dat hij normaal gesproken door de wagons loopt om een praatje te maken en de kaartjes te knippen, hopelijk mag hij dit snel weer doen.

Bij een ander station staan mensen in klederdracht, zodat we kunnen zien hoe het er vroeger uitgezien heeft, we mogen er niet uit maar staan hier wel even stil.

Aankomst in Medemblik

Na een rit van ongeveer 1,5 uur zijn we aan gekomen in Medemblik. Een erg leuk klein stadje aan het IJsselmeer.

Je hebt in Medemblik 1 uur en 15 minuten voor de trein weer terug gaat, dus je kunt hier ook even het stadje in lopen om wat te eten op 1 van de terrasjes. Wij hebben ervoor gekozen om een picknickkleed, broodjes en drinken mee te nemen, zodat we lekker aan het water wat konden eten en de jongens laten uitrazen.

Het Bakkerijmuseum

Mocht je iets meer tijd hebben in Medemblik, dan is het Bakkerijmuseum een aanrader. Het is een klein knus museum waar je in de vakanties ook leuke activiteiten hebt voor de kinderen, zoals koekjes bakken of met marsepein figuurtjes maken. Ook hebben ze een winkeltje waar je heerlijke koek kunt kopen, dus wanneer je geen tijd hebt voor het museum zou je toch even binnen kunnen stappen.

Praktische Informatie over Museumstoomtrein Hoorn-Medemblik

De Historische Driehoek

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een onderdeel van De Historische Driehoek. Deze gaat als volgt: De Museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik, de boot van Medemblik naar Enkhuizen en vervolgens de gewone trein van Enkhuizen naar Hoorn.

Momenteel vaart de boot tussen Harlingen en Vlieland, omdat Rederij Doeksen extra capaciteit nodig heeft om de mensen naar Vlieland te brengen. Over heel korte tijd zal de boot weer terug komen naar Medemblik en kun je dus weer de gehele Historische Driehoek maken.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

De boot stopt ook bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, een heel leuk museum met kinderen. Over Enkhuizen volgt binnenkort een blog met leuke plekken om met kinderen heen te gaan en kindvriendelijke restaurants.

Wil je meer weten over het Zuiderzeemuseum? Wij hebben hier een uitgebreid verslag over geschreven.

Openingstijden en tickets

Afhankelijk van het seizoen rijdt de stoomtram 1 of 2 keer per dag richting Medemblik en weer terug. Je kunt op de website controleren op welke tijden ze rijden en meteen zien hoeveel tickets er nog beschikbaar zijn. Reserveren is verplicht momenteel i.v.m. Corona. Met een Museumjaarkaart kost de stoomtrein € 2,00 voor een retour, ook kinderen tot en met 3 jaar mogen voor € 2,00 mee.

Tarieven per kaartsoort per persoon VolwasseneKind 4 – 12 jaar
Combinatie Stoomtram en museumschip Friesland€ 23,15€ 17,30
Combinatie Historische Driehoek (stoomtram, boot, inclusief NS ¹)€ 28,30€ 22,45
Combinatie Stoomtram en museumschip Friesland en entreekaart bezoek Zuiderzeemuseum€ 34,15€ 23,80
Gezinskaart combinaties Stoomtram en museumschip Friesland (maximaal 2 volwassenen en 4 kinderen)€ 77,00 
Tarieven stoomtram en/of MS Friesland (boot) per persoonVolwasseneKind 4 – 12 jaar
Enkele reis stoomtram Hoorn – Medemblik of omgekeerd€ 13.70€ 10,25
Enkele reis museumschip FrieslandEnkhuizen – Medemblik of omgekeerd€ 11,35€ 8,55
Enkele reis NS Enkhuizen-Hoorn of omgekeerd ¹)€ 5,15€ 2,50
Retour stoomtram Hoorn – Medemblik€ 23,15€ 17,30
Retour museumschip Friesland€ 18,85€ 14,10
Toeslagkaart fiets of hond€ 3,70 
Toegang Museumterrein Hoorn ²)€ 3,25€ 2,45
Tarieven stoomtram deeltrajecten per persoonVolwasseneKind 4 – 12 jaar
Enkele reis of retour stoomtram Medemblik –Twisk € 4,65€ 3,50
Enkele reis stoomtram Hoorn – Wognum€ 7,20€ 5,40
Enkele reis stoomtram Wognum – Medemblik€ 7,20€ 5,40
Retour stoomtram Hoorn – Wognum of omgekeerd€ 12,40€ 9,30
Retour stoomtram Medemblik –  Wognum of omgekeerd€ 12,40€ 9,30

Bereikbaarheid

Het vertrekpunt van de Stoomtram is bij Station Hoorn. Je kunt hier met de trein of bus makkelijk komen, maar ook met de auto is het goed te doen. Bij het Station kun je parkeren op het Transferium, de kosten hiervoor bedragen € 2,60 per dag.

Het adres voor in je navigatie is:

Van Dedemstraat 8 / P+R Hoorn
1624 NN Hoorn

Nog wat handige informatie

  • Een buggy of kinderwagen kan meegenomen worden op de trein, wel moet het onderstel ingeklapt worden en mag alleen de bak of Maxicosi mee in de wagon;
  • Fietsen kunnen eveneens meegenomen worden met de trein, echter nu wegens Corona tijdelijk niet;
  • De website van de Museumstoomtram is www.stoomtram.nl

Ons eindoordeel

Een ritje met de stoomtrein is ontzettend leuk voor eigenlijk alle leeftijden. Voor kinderen is het fijn dat ze lekker door de wagon kunnen lopen en buiten alles aan zich voorbij zien gaan.

We hebben eerder al eens de hele Historische Driehoek gedaan en dit is nog wel iets leuker dan alleen met de trein, maar het is ons niet tegen gevallen.

De vrijwilligers die de trein rijden, conducteur zijn en bij de stations staan zijn allemaal erg gepassioneerd en kunnen veel vertellen over de trein en de geschiedenis.

Het is fijn dat je halverwege even de trein uit kunt om rond te kijken, naar de wc te gaan of iets te eten of drinken. We zouden dit uitje zeker aanraden!

Museumstoomtrein-Hoorn-Medemblik-treinen-museum

Ben je gek op historische dagjes uit met kinderen? Dan is het Openluchtmuseum in Arnhem ook zeker een aanrader! En de treinenliefhebbers, die kunnen zich vermaken in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Dominique

About Author

Hoi, mijn naam is Dominique, moeder van Jack (3,5 jaar) en Lennon (3 maanden). In m'n vrije tijd ga ik er vaak op uit met Jack en Lennon, met m'n vriend Mitch en/of familie en vrienden. We houden erg van het strand, van lekker eten, speeltuinen, attractieparken en vakantie!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.