Lachen, gieren, brullen bij de musical Belle en het Beest (met Titus en Fien)

Van Hoorne Entertainment tourt nog tot en met 18 juli 2022 langs de theaters met de musical Belle en het Beest, waarin ook het groene tovenaarsduo Titus en Fien weer een bijzonder hilarisch deel voor hun rekening neemt. Wij bezochten deze musical met onze tweeling (4), die de meeste voorgaande voorstellingen van Van Hoorne Entertainment op YouTube en Videoland al bijna uit hun hoofd kennen. In 2022 won de voorstelling een musicalaward voor de Beste familiemusical en dat is niet onterecht als je het ons vraagt.

Het verhaal van de voorstelling Belle en het Beest

Nagenoeg iedereen kent wel het verhaal van Belle en het Beest. Zij een dromerig meisje dat verzot is op boeken, hij een prins die is betoverd in een monsterachtig beest en woont met zijn betoverde huisraad.

Kom je met dat idee naar deze voorstelling, dan kom je van een koude kermis thuis. De voorstellingen van Van Hoorne Entertainment worden zo herschreven dat alleen de moraal van het verhaal nog klopt volgens de verhalen en films. De rest is volledig aangepast, maar zodanig dat zowel ouders als kinderen helemaal opgaan in het nieuwe verhaal.

Tijdens de Van Hoorne-variant van Belle en het Beest is Belle een meisje dat, net als in de film, door haar dorpsgenoten raar wordt aangekeken. Behalve door Bakker Pim, die de gemiddelde metafoor vergelijkt met een brood of krentenbollen. Belle is een kunstenares die op eigen benen wil staan. Als Cornelius, de adjudant van de koning, aankondigt dat de prins binnen drie dagen 21 jaar wordt en dus koning wordt, vallen de vrouwelijke dorpsbewoners in katzwijm en willen niets anders doen dan hem trouwen. Belle niet, die gelooft niet in liefde. Zij wil de wereld zien en kunst maken.

Toverspreuk

Het groene tovenaarsduo, Titus en Fien, maakt hun opwachting en het is al gelijk duidelijk dat Fien wederom maar 1 doel heeft: koningin van het land worden. Dat haar dit in voorgaande voorstellingen als Assepoester, Hans & Grietje en De Kleine Zeemeermin niet gelukt is houdt haar natuurlijk niet tegen.

Met de welbekende toverspreuk Ali Bali Ranana tovert Fien eerst haar echtgenoot Titus om in een varken, maar het lukt haar uiteindelijk om de prins te betoveren in een lelijk beest.

Terwijl de lakeien zich angstig uit de voeten maken na een aanblik op zijn gezicht, gelooft adjudant Cornelius in het goede en roept de hulp in van de toverfee. Helaas kan zij geen betoveringen gedaan door anderen ongedaan maken, maar Cornelis laat zich niet uit het veld slaan en organiseert een gemaskerd bal. De goede fee heeft namelijk verteld dat wanneer de prins voor zijn 21e verjaardag kust met zijn droomvrouw, de betovering ongedaan gemaakt wordt. Dat wordt een vlotte zoektocht, er zijn immers nog maar 3 dagen voor de prins 21 wordt.

Gemaskerd bal

Fien wordt, via Titus via Cornelius, uitgenodigd voor het gemaskerd bal. Immers, zij is ook een vrouw (of wat er voor door moet gaan als we Titus mogen geloven). Belle voelt er weinig voor om naar het bal te gaan, maar Bakker Pim weet haar over te halen.

Een gemaskerd bal is volgens Titus een verkleedpartij, dus hij stelt voor als Bassie en Adriaan of als K3 te gaan. Fien is niet gediend van zijn goedbedoelde ideeën en schrikt zich dan ook een hoedje als Titus aankomt als… Ja, je dacht toch niet dat ik alles ging verklappen?

Fien geeft Titus de opdracht om een ontmoeting tussen Belle en het Beest te saboteren, maar daar denkt Titus toch anders over. Hij vindt het toch wel een beetje zielig voor allebei. Je snapt dat de sabotage volledig in het honderd loopt. Hoe? Ook dat gaan we natuurlijk niet verklappen, maar we kunnen wel verklappen dat Belle en het Beest meer met elkaar gemeen hebben en elkaar toch best interessant vinden. Euh… Belle!? Hoe zat dat ook alweer met “ik heb geen man nodig” en “ik wil op mijn eigen benen staan”?

Het is en blijft natuurlijk een wel een sprookje met een bekende afloop.

Tijd voor het diner

Na het tumultueuze einde van het gemaskerd bal keert Belle terug naar het kasteel, maar wordt uiteraard per kerende post retour gestuurd door het Beest. Met het opzwepende nummer ” Wees een heer”, waarbij de melodie onder de zin “Wees een heer” wel heel sterk doet lijken op het nummer ” Kom erbij/Be our guest” uit de originele musical, weten de goede fee en Cornelius het Beest te overtuigen om Belle nog een keer het hof te maken. Dat komt Fien ter ore, dus dat beloofd een hilarisch diner te worden. En hilarisch werd het, zo erg dat Titus (gespeeld door Michael van Hoorne) zowel de castleden als de ouders in het publiek in een lachstuip kreeg.

Eind goed, al goed

Natuurlijk loopt het verhaal goed af, natuurlijk komt er de kus en natuurlijk wordt de betovering verbroken. Maar ook eindigt Fien met een varkenskont op het podium. Tja… het blijft natuurlijk wel een voorstelling met een grappige twist.

Titus en Fien, het groene tovenaarsduo

Mocht je Titus en Fien nog niet kennen, dan wordt het hoog tijd dat je hen opzoekt op YouTube of Videoland. Zowel in de musicals als in hun eigen voorstellingen zijn ze werkelijk hilarisch voor jong en oud. De grappen die net op het randje zitten, zijn voor de ouders erg grappig. De kinderen bescheuren zich daarentegen om de simpele woord- en rijmgrapjes. Om natuurlijk de legendarische zin “Wat ben je toch een ongelooflijke oliebol” niet te vergeten.

Na de voorstelling

Na afloop van de voorstelling is het mogelijk om in de foyer met de acteurs op de foto te gaan. Omdat de cast niet erg groot is zijn er drie fotomogelijkheden: adjudant Cornelius en de goede fee, Titus en Fien en natuurlijk Belle en haar prins. Voor alle kinderen zijn de castleden even lief en attent en jij hebt als ouder even tijd om een goede foto (of liever: meerdere foto’s) te maken van je kind(eren) met de castleden.

Merchandise

Naast een prachtige verkleedjurk van Belle, een beeldig kroontje, de stoere hoorns van het Beest en een CD van de voorstelling, worden er ook doe-boeken van de voorstelling, toverstaven met lichtjes en knuffels en rugzakken van Titus en Fien verkocht.

Verkleedactie

Alle kinderen worden opgeroepen om op hun mooist verkleed naar de voorstelling te komen. Je kunt je kind(eren) opgeven bij de daarvoor bestemde zuil voorafgaand aan de voorstelling in de foyer. Aan het einde van de voorstelling wordt het kind dat het mooist verkleed is op het podium geroepen om een leuke prijs met merchandise-artikelen van de voorstelling in ontvangst te nemen.

Wat vonden wij van de voorstelling

Ik kan mezelf een aardige musicalfanaat noemen, aangezien ik inmiddels al meer dan 50 musicals in binnen- en buitenland heb bezocht, maar een voorstelling als deze heb ik nog niet eerder meegemaakt. Wat een heerlijke no-nonsense, feel good, supergrappige voorstelling was dit!

Voor onze kinderen was dit hun eerste live musicalervaring. Zij hebben zich geweldig vermaakt, hebben meegedaan met de grappen die werden uitgehaald en daar ook smakelijk om gelachen en hebben natuurlijk volop mee zitten klappen.

We weten nu al dat dit niet het laatste bezoek aan een musical van Van Hoorne Entertainment was!

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Dat snappen we wel vanwege de grapjes die gemaakt worden. Bij jongere kinderen zullen de grappen wellicht niet altijd goed overkomen, waardoor ze het niet snappen.

Onze kinderen kijken nu al uit naar de registratie die binnenkort op tv te zien zal zijn. Wanneer deze registratie te zien zal zijn is nog niet bekend.

Meer voorstellingen van Van Hoorne Entertainment

Vanaf september 2022 tourt de musical Assepoester opnieuw langs de Nederlandse theaters. Ook Titus en Fien keren terug, namelijk met hun zomershow eind augustus 2022 en de Titus en Fien Winterrevue in de maanden december en januari. Het is hierdoor nog niet bekend of Titus en Fien ook weer te zien zijn in de musical Assepoester als Stiefbroer en Stiefmoeder.

Ook worden er voorstellingen van Paw Patrol, Brandweerman Sam, Woezel en Pip, Kikker en zijn Vriendjes en Peppa Pig gespeeld. Voor deze en andere voorstellingen kijk je op https://www.vanhoorne.com/ via de knop Ervaar het live.

Fotocredits: Van Hoorne Entertainment, Lonneke Westerik