MuZIEum, ervaar de wereld van slechtzienden en blinden

Last updated:

Een paar weken geleden ben ik met mijn kinderen naar Nijmegen getrokken om daar een bijzonder bezoek te brengen aan het MuZIEum. Een museum waar het mogelijk is echt te ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. In dit artikel neem ik je mee naar dit museum en vertel je over onze unieke  belevenis.

Het ontstaan van het museum

Het MuZIEum heeft een duidelijke missie. Het wil de kennis en het begrip voor mensen met een visuele beperking vergroten. Daarnaast heeft het MuZIEum een positieve invloed op de werkgelegenheid voor mensen met een visuele beperking. Er is altijd een ervaringsdeskundige in de buurt om ervaringen te delen.

Een bezoek aan het MuZIEum

In de binnenstad van Nijmegen vind je het MuZIEum. Bij binnenkomst werden wij heel vriendelijk welkom geheten. De ingang van met MuZIEum bevindt zich op de eerste etage. Wij kregen een korte uitleg van het programma. We waren iets aan de vroeg kant, maar dat gaf ons de tijd alvast een kijkje te nemen op het doe-plein.

Het doe-plein

Het doe-plein is het verzamelplein voor alle activiteiten. De naam spreekt voor zich, er is van alles te doen. Ik vind het meer ervaren en leren over slechtziendheid en blind zijn. Op een interactieve manier neem je zelf deel aan deze ervaring. Het spelen van boter-kaas-eieren met een blinddoek. Het tekenen van je zelfportret zonder dat je kan zien waar je potlood is. Je naam schrijven in braille. De geschiedenis van de verschillende hulpmiddelen zijn ook te ervaren. Wij vonden het doe-plein heel interessant en echt een bijzondere ervaring.

De donkerbeleving

Wij hadden een afspraak voor de donkerbeleving. Vooraf kregen we een uitleg die ons al in de wereld van het donker meenam. Een blinddoek, een koptelefoon en een verhaal waren onze eerste ervaringen. Deze voorlichting is echt gericht op geluid, dichtbij, veraf, links of recht. De bekende cabaretier Vincent Bijlo, zelf blind, heeft hieraan meegewerkt.

Na weer gewend te zijn aan het licht kregen we een blindegeleidestok. Nu ging het echt avontuur in het donker beginnen. Een ervaringsdeskundige nam ons mee op avontuur. In het donker, met een geleidestok, moesten we de weg vinden door een tuin, een huis, een keuken en een supermarkt. Het klinkt heel makkelijk, maar dat was het echt niet. De ruimtes zijn zo nagemaakt, dat het echt een tuin, een huis en een supermarkt lijkt. We kregen steeds de opdracht iets te zoeken. De tuinbank in de tuin, de televisie in de huiskamer, de magnetron in de keuken en de wasmiddel in de supermarkt. En dat alles zonder dat je kunt zien!

Het moeilijkste moest nog komen. Dat was het oversteken van een straat. Dit alles nagemaakt, maar het lijkt helemaal echt. Gelukkig zijn we allemaal veilig aan de overkant gekomen!

Tot slot konden we even bijkomen in het café, ook in het donker. Iets te drinken moest natuurlijk wel betaald worden. Best lastig met een stapeltje muntjes het juiste bedrag neer te leggen. Dit is het einde van de donkerbeleving. Het moment om ook even met de vrijwilliger te praten. Alle vragen die wij hadden, mogen we stellen. We waren allemaal erg onder de indruk.

Wat is er nog meer te doen?

Wij hebben de donkerbeleving gedaan. Dit is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Voor kinderen vanaf 13 jaar is er ook de zogenaamde Ribbelroute. Een unieke buitenbeleving van het MuZIEum waarbij je een route door de stad Nijmegen loopt. Natuurlijk is dit geen gewone stadswandeling. Met behulp van een VR-bril en onder begeleiding van een ervaringsdeskundige maak je een stadswandeling. Zo ervaar je echt hoe het is met een visuele beperking door de stad te lopen.

Het MuZIEum heeft naast bovengenoemde activiteiten ook diverse arrangementen. Dit zijn bijvoorbeeld diverse proeverijen en kinderfeestjes. Ook zijn er samenwerking met andere gelegenheden in Nijmegen. Op de site kun je kiezen uit arrangementen in het MuZIEum en arrangementen met het MuZIEum. Je vind hier meer informatie.

Praktische informatie

Openingstijden

Het MuZIEum is alle dagen in het jaar geopend.

  • Maandag: 12.00 – 17.00 uur
  • Dinsdag t/m zondag: 09.30 – 17.00 uur

Tijdens feestdagen kunnen er afwijkende openingstijden zijn. Hier vind je meer informatie over de openingstijden.

Let op! Het is belangrijk altijd te reserveren voordat je een bezoek brengt aan het MuZIEum. Op de site vind je hier meer informatie over.

Tarieven

De Donkerbeleving:

  • Volwassenen: €17,50 p.p.
  • Kinderen van 8 t/m 12 jaar: €12,00

De Ribbelroute:

  • Vanaf 13 jaar: € 17,50 p.p.

Wanneer je online reserveert, krijg je korting op de toegangsprijzen. Dat is weer mooi meegenomen. Hier vind je meer informatie over de tarieven.

Adresgegevens

Het MuZIEum vind je op het volgende adres:

MuZIEum
Ziekerstraat 6b
6511 LH Nijmegen

tel: 024 200 10 50
info@muzieum.nl

Het museum is te vinden in de binnenstad van Nijmegen. Daar is voldoende parkeergelegenheid. Wij hadden de auto geparkeerd in een parkeergarage.

En dit is wat er van vonden

Wij hebben een unieke ervaring gehad en zijn heel anders gaan kijken naar de wereld van het zien. Er valt nog een heleboel winst te behalen om de wereld om ins heen toegankelijker te maken voor menden met een visuele beperking. Het is voor iedereen goed zich dit te realiseren en te ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben.

Wij geven deze unieke ontdekkingsreis dan ook een dikke 9,5!