muziek-maken-luisteren-kinderen-peuter

5x muzikale uitstapjes: zowel leuk als educatief!

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen al tijdens de zwangerschap kunnen luisteren naar muziek. Muziek kan bij baby’s zorgen voor een kalmerend effect. Naast dat muziek leuk is om naar te luisteren, heeft het ook een positief effect op de ontwikkeling van een kind. Ze leren er bijvoorbeeld goed door te luisteren en woorden te herkennen, wat goed is voor de taalontwikkeling. Door al op jonge leeftijd te beginnen met te klappen en te bewegen op muziek bevorder je hun motoriek. Wij somde muzikale uitstapjes voor je op, zodat je samen nog meer muziek kunt maken en kunt luisteren met je kinderen.

Muziek maken en luisteren met kinderen

Muziekles

Door heel Nederland vind je verschillende aanbieders van muzieklessen speciaal voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. De meeste van deze lessen worden in reeksen aangeboden van enkele weken achter elkaar. De lessen duren ongeveer 30 tot 45 minuten en zijn afgestemd op de leeftijden van de kinderen in de groep. Bij sommige van deze aanbieders kun je al met een baby’tje van 4 maanden terecht! Op een speelse wijze wordt er kennis gemaakt met muziek, verschillende instrumenten en materialen waarbij wordt gezorgd voor veel afwisseling. Er zijn ook veel liedjes en activiteiten die iedere week terugkomen, zodat de kinderen het gaan herkennen. Het leuke aan deze lessen is dat je er zelf bij mag zijn en dus al vanaf jongs af aan een leuk en leerzaam uitstapje hebt met je kleintje.

Festival

Een festival is een gaaf uitje wat niet mocht ontbreken in dit rijtje met muzikale uitstapjes. Is een festival alleen te bezoeken met oudere kinderen? Nee hoor! Er zijn ook leuke muziekfestivals waar (kleine) kinderen ook al welkom zijn. Naast samen muziek luisteren, zijn er ook verschillende activiteiten te ondernemen die het voor het hele gezin een leuk uitstapje maken. We maakte een lijst met de leukste festivals om met kinderen te bezoeken.

Lees ook eens:

Musea over muziek

Op zoek naar een muzikaal uitstapje waarbij jullie samen meer leren over muziek en over instrumenten? Er zijn leuke musea in Nederland die een bezoekje waard zijn. Bij Museum Speelklok leer je alles over instrumenten die mensen vroeger in huis hadden. Daarnaast vind je er vele speelklokken waaraan je een draai mag geven om de mooiste muziek te kunnen beluisteren. In het museum vind je ook een hoorspel, van zelf spelende instrumenten. Lees ook eens: Museum Speelklok in Utrecht – het vrolijkste museum van Nederland. Andere musea over muziek zijn:

Theatervoorstellingen

Tijdens het bezoeken van een musical of theatervoorstelling kijk je samen naar een verhaal wat zich afspeelt op het toneel. Soms wordt er in voorstellingen gesproken en dit wordt dan afgewisseld met zang en dans. Anders voorstellingen zijn juist weer alleen gericht op zang en dans. Het is hartstikke leuk om kinderen al vanaf jongs af aan mee te nemen naar het theater. Er zijn dan ook niet voor niks veel voorstellingen speciaal voor kinderen. Populaire shows zijn K3, Paw Patrol en Juf Roos. Klik hier voor een overzicht van kindervoorstellingen met muziek.

Lees ook eens: Lachen, gieren, brullen bij de musical Belle en het Beest (met Titus en Fien)

Workshop

Volg samen eens een workshop over muziek. Bij het Muziekgebouw in Amsterdam geven ze bijvoorbeeld workshops voor alleen kinderen tussen 7 en 12 jaar en voor kinderen 7+ met volwassenen, genaamd SoundLAB. Bij beide workshops wordt aan het einde van de workshop een optreden gegeven. Een super leuke en leerzame ervaring!

Vond je het lezen van deze blog over muzikale uitstapjes interessant? We hebben nog meer lijstjes voor je samengesteld: