Lekker naar buiten in de winter, zo doe je dat!

De eerste vriesnachten hebben we alweer achter de rug en de nieuwe Disneyfilm Frozen II draait inmiddels op volle toeren in de bioscoop. Ofwel: de winter is toch echt in aantocht! Ondanks het steeds frisser wordt, is het toch goed om regelmatig naar buiten te gaan met je kinderen. In dit artikel geef ik je daarom een aantal leuke ideeën hoe je dit kunt doen én geef ik je tips ter voorbereiding. 

Een goede voorbereiding

Laten we allereerst starten met de voorbereiding, een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk!

Weersvoorspellingen

Voordat je direct naar buiten stapt, is het natuurlijk natuurlijk verstandig om eerst de weersvoorspellingen te bekijken. Let hierbij op de temperatuur maar ook op de windkracht én neerslagkans aangezien deze laatste twee er voor zorgen dat de temperatuur lager aanvoelt dan je in eerste instantie op basis van de genoemde temperatuur kunt denken. Dit laatste is zeker belangrijk wanneer je kinderen al alleen mogen buiten spelen.

Goede warme kleding

De volgende stap die je dient te nemen, is het kiezen van de juiste kleding. Aan de hand van informatie die je zo net hebt verkregen uit de weersvoorspelling, kun je bepalen welke kleding je je kinderen aantrekt. Kies voor kleding die goed warm is maar ook isolerend is. Het is het meest handig om te kiezen voor meerdere lagen kleding. Zodra je het warmer of kouder krijgt, kun je dan een laag aan- of uittrekken.

Allereerst is een goede winterjas voor je kind geen  overbodige luxe. Denk in de winter ook zeker aan een warme muts en handschoenen. Bij jongere kinderen kun je een touwtje tussen de handschoenen bevestigen welke je door de mouwen doet, zo kan je kind de handschoenen niet kwijtraken en heb je ze altijd bij de hand. Let er ook op dat je je kind geen te strakke sokken aantrekt, te strakke sokken knellen namelijk de bloedtoevoer naar je voeten af waardoor je sneller kans hebt op koude voeten. Of liever nog: kies voor een maillot!

Zo kies je de ideale winterjas voor je kind

Heb je nog geen winterjas voor je kind? Let dan bij de aanschaf op de volgende punten:

  • Het materiaal: Het materiaal kan veel zeggen over de warmte van een jas. Het is belangrijk dat de winterjas de warmte van het lichaam van je kind vasthoudt. Dons is bijvoorbeeld een materiaalsoort wat bekend staat om zijn goede isolerende eigenschappen. Hoe hoger het percentage dons, hoe warmer de jas is. Ook een binnenvoering van fleece zorgt voor warmte. Fleece is een lichtgewicht isolerend materiaal. Het is dan ook niets voor niets zo populair onder de wintersporters die dit onder hun wintersportkleding dragen.
  • Wind- en waterdicht: Niet alleen de binnenkant is belangrijk, vergeet ook zeker de buitenkant niet. Zoek een jas uit die tenminste winddicht is. Afhankelijk van de activiteiten die je kinderen zullen ondernemen, kan een waterdichte/waterafstotende jas ook een belangrijke eis zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ski-jas, deze zijn tegenwoordig in leuke soorten te verkrijgen!
  • De maat: Laat je kind altijd een winterjas passen over een dikke trui/vest. Zeker met winterjassen bestaat de kans dat je beter voor een maatje groter kunt kiezen.

Leuke activiteiten om in de winter buiten te doen

En dan nog naar buiten in die kou! Niet voor iedereen is dit een pretje. Je volgende activiteiten maken het naar buiten gaan in de winter toch net een stukje leuker!

  • Een winterse wandeling Ga gezellig met je gezin een stukje wandelen in de natuur. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, zo ook in de winter. Zoek een mooie locatie uit en geniet van elkaar en alles wat je om je heen ziet. Wij wandelen bijvoorbeeld erg graag in een kasteeltuin bij ons in de buurt. In de winter, en helemaal wanneer het heeft gesneeuwd, is het decor net een sprookje!
  • Attractieparken Sommige attractieparken zijn geopend in de winterperiode en de meeste hebben hun decor dan omgetoverd naar een winters landschap. Het bekendste winterse attractiepark is natuurlijk de Winter Efteling. Maar ook Attractiepark Toverland heeft in de winter haar deuren geopend. In de kerstvakantie kun je ook gezellig naar Sprookjeswonderland, leuk voor de kleintjes!
  • Barbecueën Ja, ook in de winter is dit natuurlijk mogelijk! Je kunt natuurlijk gaan voor het gewone ‘vlees’ barbecueën (of een vega/vegan variant), maar ook marshmallows zijn heerlijk!
  • Klim- en Avonturenbos Bij het Klim- en Avonturenbos in Goirle hoef je je ook in de winter niet te vervelen. Zij hebben in de winterperiode allerlei leuke activiteiten.
  • Kerstmarkten En vergeet natuurlijk de kerstmarkten niet! Ook deze zijn inmiddels in volle gang. Zelf vind ik de kerstmarkt in Valkenburg enorm mooi. Het hele centrum is dan versierd met lichtjes en in de grotten kun je kerstmarkten bezoeken. Een dikke aanrader dus!

Wil je graag nog meer artikelen lezen over leuke winteractiviteiten? Lees dan ook de volgende artikelen:

Kopfoto © Shutterstock