Menu
Musea / Nederland / Uitjes & Activiteiten

Ontdek de geschiedenis van defensie in het Nationaal Militair museum

Mijn vriend en ik hebben veel interesse in de Tweede Wereldoorlog. Het was dan ook niet de eerste keer dat we een bezoekje brachten aan het Nationaal Militair museum in Soest. Het was echter wel de eerste keer dat we ons zoontje meenamen. Een mooi moment om te kijken of het museum ook leuk is met kinderen. 

Het museum

In het museum draait het helemaal om de Nederlandse krijgsmacht, in het verleden, heden en toekomst. Het is een vrij nieuw museum. In december 2014 opende zij haar deuren. De collectie is afkomstig van het voormalig Legermuseum in Delft en het voormalig Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg.

Wat is er binnen te zien?

Door middel van het volgen van grote, gele pijlen op de grond, doorloop je de hele geschiedenis van de krijgsmacht vanaf het stenen tijdperk tot het heden. Van speerpunten tot zwaarden, van geweren tot tanks. Daarnaast wordt er veel informatie gegeven door middel van informatieborden bij betreffende voorwerpen, films, interviews met (oud) militairen/veteranen en foto’s. De hele collectie is overzichtelijk en ruimtelijk opgesteld. Zelfs op een drukke dag zullen mensen elkaar niet voor de voeten lopen.

Wat is er dan buiten te zien?

Het museum is gebouwd op het voormalige luchtbasis van Soesterberg. Dit vliegveld werd in 1910 gebouwd door autohandelaren Verwey en Lugard. Zij gaven op het vliegveld luchtshows en hadden de droom naast auto’s ook vliegtuigen te gaan maken. Daarom lieten zij naast het vliegveld een aantal vliegtuigloodsen en een werkplaats bouwen. Doordat de aandacht voor luchtshows afnam en het bedrijf een aantal verkeerde keuzes maakte, ging het bedrijf in 1912 failliet. In 1913 werd het gebied gekocht door de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht en heeft het tot 2004 gebruikt als militaire luchtbasis. Daarna werd het een natuurgebied en een vliegveld voor zweefvliegtuigen, en sinds 2014 dus de plek voor het Nationaal Militair museum.

Naast het indrukwekkende terrein, is er buiten meer te ontdekken. Er is een arena gebouwd, er staan grote museumobjecten buiten en er is een Herdenkingsplein van de Koninklijke Luchtmacht.

Wat is er te doen voor kinderen?

Het is goed te zien dat het museum nog nieuw is. Niet alleen door het moderne uiterlijk, maar ook door de aandacht voor actief leren. Er zijn verschillende touchscreens waar kinderen (en volwassenen) spellen kunnen spelen, een miniatuur stad waar meerdere spellen in verwerkt zijn en er zijn veel films te bekijken over de geschiedenis van de Krijgsmacht. Maar dat is nog niet alles.

Xplore

Xplore is een ruimte waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Er zijn verschillende activiteiten te doen, zoals zelf buskruit maken, vliegen in een F-16 simulator of vijandelijke tanks uitschakelen. Super stoer en leuk dus!

Klas van ’45

De klas van ’45 is een belevingstour die begint in een klaslokaal en het verhaal van vijf kinderen tijdens de oorlog volgt. In het klaslokaal wordt je voorgesteld aan deze kinderen. Daarna vervolg je de route door één van de vijf deuren en in het verhaal van één van de kinderen. De tour is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De klas van ’45 is iedere zondag om 13.30 uur en om 15.00 uur, duurt een uur en is gratis. Je kunt je hiervoor opgeven aan de kassa. Let op: de adviesleeftijd is 8+.

Buitenactiviteiten

Tijdens het buitenseizoen (juni tot en met oktober) zijn er in de weekenden en tijdens de vakanties verschillende buitenactiviteiten te beleven.

 • Zelf in een minitank rijden: minimaal 8 jaar, lengte 1,35 m en kost €7,50.
 • Meerijden in een rupsvoertuig: afhankelijk van het soort voertuig €5 of €10.
 • Tankparade: iedere laatste zaterdag van de maand in de Arena een optocht van verschillende voertuigen (m.u.v. 29 juni en 27 juli).

Zomeroffensief

Ieder jaar organiseert het museum het Zomeroffensief. De voertuigen van het museum worden dan op zijn mooist getoond. In de Arena is twee keer per dag een tankshow te zien, je kan een kijkje nemen in een cockpit en genieten van livemuziek. Er is lekker eten verkrijgbaar en een grote militaire markt. De prijs is €12,50 per persoon. Wil je ook in het museum kijken? Koop dan een combiticket van €16,50. Museumjaarkaart is geldig voor het museum, níet voor het evenement. Dit jaar (2019) is het Zomeroffensief zaterdag 24 en zondag 25 augustus.

Escaperoom

Het museum heeft ook een escaperoom: Bunker 83. In deze escaperoom ervaar je de dreiging van de Koude oorlog. Het verhaal speelt zich af in een bunker. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en groepen van 6 tot 28 personen. Proberen te ontsnappen duurt tussen de 45-60 minuten. De kosten zijn €20 per persoon.

De faciliteiten

Bereikbaarheid

Het museum is goed te ontdekken voor mindervaliden of mensen met een kinderwagen. Alle verdiepingen zijn bereikbaar d.m.v. een lift.

Toiletten

Er zijn voldoende toiletten en de toiletten worden regelmatig schoongemaakt. Is er geen toiletpapier of is het toilet smerig? Dit kun je aangeven door bij het verlaten één van de knoppen in te drukken (zie foto). Er zijn invalidetoiletten en verschoonruimtes. Ook deze zijn netjes.

Eten en drinken

Er is een restaurant in het museum waar je lekker kunt lunchen of een kopje koffie kunt drinken. De consumpties zijn hier best prijzig, waardoor ik me kan voorstellen dat je ook graag je eigen eten meeneemt. Het nuttigen van eigen consumpties is in het restaurant niet toegestaan, maar mag wel bij de ingang of op het buitenterrein.

Winkel

Op de eerste verdieping, achter de ingang, kun je de winkel vinden. In deze winkel is van alles te koop, van boeken en dvd’s tot kaarten en speelgoed. De prijzen van de artikelen zijn netjes dus kinderen kunnen hier een leuk cadeautje uitkiezen.

Kluisjes

Geen zin om te slepen met al je spullen? Op de eerste verdieping, rechts van de ingang, zijn grote kluisjes te vinden. Hier is ook een kapstok om je jas op te hangen.

Handig om te weten

Openingstijden

Het Nationaal Militair Museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de vakanties is het museum ook op maandag geopend.

Toegangsprijs

 • kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • kinderen van 4 t/m 12 jaar: €7,50
 • vanaf 12 jaar: €15
 • CJP-pas, collegekaart: €11
 • Parkeren: gratis

Met verschillende passen heb je gratis toegang. Voor welke passen dit geldt, kun je vinden op de website. Voor groepen vanaf 10 personen gelden er andere toegangsprijzen. Ook hiervoor verwijs ik je naar de website.

Adresgegevens

Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

Telefoonnummer: 085 003 6000
Mailadres: info@nmm.nl
Website: www.nmm.nl

Gaan wij nog een keer naar het Nationaal Militair Museum?

Wij gaan zeker nog een keer terug naar dit museum. Alles is mooi ruim opgezet, er is genoeg informatie te vinden en interactief te leren over de geschiedenis van de Krijgsmacht. Er is goed nagedacht over de faciliteiten en er wordt duidelijk moeite gedaan om de bezoekers een plezierige dag te bezorgen.

Onze zoon heeft zich absoluut vermaakt (alle auto’s/tanks waren “broooeeem” en alle vliegtuigen “ugh”) maar hij zal het waarschijnlijk nog interessanter vinden als hij ouder is. Ik denk dan ook dat dit museum het leukst is voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar.

Alles meegenomen geef ik het Nationaal Militair Museum een verdiende 8,5!

 

About Author

Hallo allemaal, Ik ben Lisanne, 31 jaar en samen met mijn verloofde Rufus en onze zoon Avian (1 jaar) woonachtig in Heerhugowaard. Ik ben eigenaar van Gastouderbureau Toppie Noord-Holland Noord en heb Pedagogiek gestudeerd. Ik ga graag met mijn gezin op pad, naar pretparken, dierentuinen of de natuur in.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: