Menu
Musea / Zuid-Holland

Het vernieuwde Naturalis

Het is vakantie én het regent én Naturalis is na een lange verbouwing weer open… Tsja, wat doe je dan? Dan ga je met de kinderen als vanzelfsprekend even een kijkje nemen! Dat “even” werd vervolgens wel een hele dag, omdat er zoveel te zien en te doen bleek. Kijk je mee naar het vernieuwde Naturalis?

Wat is Naturalis?

De volledige naam van Naturalis is Naturalis Biodiversity Center en kun je vinden in de stad Leiden. Naturalis is een onderzoeksinstituut dat zicht bezig houdt met allerlei wetenschappelijke vraagstukken op het gebied van biodiversiteit.

Daarnaast heeft Naturalis een museum waar ze op een hele bijzondere en eigentijdse manier hun verzameling objecten uit de natuur laten zien én laten beleven. Het meest bekend staat Naturalis natuurlijk om hun collectie dinosaurussen! Aangezien onze kinderen dieren en dinosaurussen behoorlijk fascinerend vinden, dachten we hiermee wel een leuk gezinsuitje gevonden te hebben.

Leven

Deze tentoonstelling sprak onze meiden het meeste aan. Je start in de diepzee en loopt tussen de opgezette vissen en andere zeedieren door. Je waant je echt onder water doordat er boven de vissen als het ware een zee wordt geprojecteerd. Onze jongste (op dat moment 7 maanden oud) was hier echt helemaal van onder de indruk. Vervolgens loop je omhoog en passeer je allerlei dieren uit het dierenrijk. Dit viel dan weer behoorlijk in de smaak bij de peuter: “kijk mama, een grote olifant!”. Zo kan je kind raden welke dieren hij of zij ziet en kan je iets bijzonders over een dier vertellen. Sommige dieren mag je ook aaien.

De aarde

Deze tentoonstelling vonden onze kinderen wat minder leuk. De wanden zijn voorzien van doek met daarop landschappen. Het moet je het idee geven dat je langs verschillende landen reist waarbij je bijzonderheden in het landschap ziet, zoals IJsland, waar de aarde als het ware in tweeën scheurt. Hier krijg je ook uitleg over de beweging van aardplaten en andere geologische bijzonderheden. Je kunt ook met een mijnwerkershelm op bijzondere stenen bekijken, alleen was dit in een donkere ruimte. Dat vonden de kleintjes niet leuk. Het Volkswagenbusje daarentegen weer wel. Deze tentoonstelling is waarschijnlijk net iets leuker voor kinderen die al aardrijkskunde op school krijgen.

Dinotijd

Deze zaal was voor ons wel echt hét spektakelstuk van Naturalis. Er zijn skeletten te vinden van een aantal zeer grote en opvallende dinosaurussen. Achter deze dino’s hangen schermen waarop de dino’s en hun omgeving tot leven worden gebracht. Hierdoor werd de tentoonstelling ineens ook laagdrempelig en levendig voor onze baby en peuter. Hoewel de ruimte waarin T-Rex ‘Trix’ in eerste instantie wel heel spannend was (vanwege het gegrom) kon deze later toch ook wel op een grote glimlach rekenen. Gedurende de dag zijn we een aantal keer teruggekeerd naar deze zaal, op nadrukkelijk verzoek van onze peuter. Dat zegt genoeg…

De ijstijd

In deze zaal ga je 30.000 jaar terug in de tijd. Ons landschap ziet er een stuk ruiger uit. Je ziet de “big five” van die tijd als schaalmodellen. Rondom deze maquette staan verrekijkers opgesteld op verschillende hoogten. Als je een kijkje neemt, komen deze dieren tot leven. In de hoek van deze ruimte bleek nog een doorgang naar een andere tentoonstelling, waar kinderen kleine proefjes konden doen. Ook lag hier een enorme plaat met kisten vol met plastic dino’s, rivieren en vulkanen. Onze peuter kon hier met een aantal andere peuters en kleuters haar ei lekker kwijt en dat was ook wel een welkome afwisseling. Hier konden ze even zelf spelen en hun eigen verhaal bedenken. Dat kwam de spanningsboog van onze peuter ten goede!

De verleiding

Dit vonden wij persoonlijk de meest originele en speelse tentoonstelling. De verleiding gaat over voortplanting in de natuur, en dat wordt op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht. Er zijn allerlei spelletjes, doe-activiteiten en leuke details. Zo heeft onze dochter een prachtig nest gebouwd en hebben we geroken aan allerlei geuren die planten en dieren inzetten om te verleiden.

Daarnaast kun je er als een klein aapje aan een nagemaakt apenlijf hangen, en was er een boekje met daarin foto’s van babydieren, ideaal om met een baby te lezen. Hier was voor het hele gezin van alles te doen en te zien.

Praktische zaken

Openingstijden

Naturalis is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Leiden ontzet (3 oktober).

Entreeprijzen

De volgende entreeprijzen worden gehanteerd:

  • T/m 3 jaar: gratis
  • Vanaf 4 jaar: € 16,-
  • Museumjaarkaart: gratis
  • BankGiroLoterij VIP kaart: gratis
  • Parkeren: € 7,50 per auto

Aangeraden wordt van tevoren je tickets online te kopen via hun website (i.v.m. mogelijke drukte).

Adres

Het adres waarop Naturalis zich bevindt, is: Mendelweg 2 in Leiden

Tip: neem de trein. Het museum ligt op loopafstand van Leiden centraal en het aantal parkeerplekken bij Naturalis is zeer beperkt. Bovendien is de regio Leiden zeer filegevoelig.

Eindoordeel

Naturalis bleek echt een perfect uitje voor een regenachtige dag. Wij hadden onze twijfels of het wel leuk genoeg zou zijn voor twee jonge kinderen, maar voor hen was er ook echt genoeg te doen en te zien. Omdat wij met een peuter en een baby op pad waren hebben we niet alle  tentoonstellingen bezocht, aangezien een aantal wat minder geschikt voor hen waren. Andere tentoonstellingen waren juist zo boeiend voor ze, dat ze er niet weg waren te slaan! Je moet dan overigens wel als ouder(s) een actieve rol pakken door ze vragen te stellen, uitleg te geven of ze te enthousiasmeren voor iets door ze te begeleiden bij een spelletje of proefje.

Als je wat meer achterover wilt leunen en de kids zichzelf wil laten vermaken, denk ik dat op dat moment een binnenspeeltuin meer geschikt is. Voor kinderen (en papa’s en mama’s) die geïnteresseerd zijn in dieren, de aarde en dino’s is dit echt een heel mooi, verrassend en verfrissend museum!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne

About Author

Dierentuinen-, pretparken- en musealiefhebster, die haar gezin maar al te graag hierbij betrekt

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.