Verwonder en verbaas je in Naturalis

In Leiden ligt, gehuisvest in een enorm imposant gebouw, Museum Naturalis. Als je de boeken van De Gorgels kent dan weet je dat de vader van hoofdpersoon Melle hier werkt, maar ook als je de boekenserie van Jochem Myjer niet kent zal het de naam Naturalis je niet onbekend in de oren klinken. Al is het maar vanwege het T-Rex skelet dat er aanwezig is. Naturalis noemt zichzelf het “beste museum” en wij namen een kijkje of dit echt zo is. 

Naturalis is voor iedereen

Eigenlijk is Naturalis een Biodiversity Center dat zich als onderzoeksinstituut bezighoudt met wetenschappelijke vraagstukken op het gebied van biodiversiteit.

Daarnaast is Naturalis een museum waar een combinatie van zien, doen en beleven wordt gehanteerd. In de bijzonder indrukwekkende zalen wordt je meegenomen van het allereerste leven op aarde naar de oerkrachten van de aarde en Nederland in de ijstijd. Maar ook wordt je meegenomen in de versiertrucs die Moeder Natuur aan mens, plant en dier heeft gegeven, sta je oog in oog met de meest geweldige dinosaurussen en prachtig opgezette dieren van over de hele wereld. Een bezoek aan Naturalis zal je niet snel vergeten.

We nemen je mee langs de verschillende zalen die Naturalis te bieden heeft.

Leven

Zodra je de entree achter je hebt gelaten en de trap op bent gelopen wandel je de entreezaal (Leven) in. Het begint wat duister onder water, maar zodra je eenmaal “uit het water” loopt kun je niet anders dan onder de indruk zijn van alle pracht en praal die hier te vinden is. Je stapt namelijk letterlijk het dierenrijk binnen. Er is volgens mij geen dier dat hier niet tentoongesteld staat. Van kleine veldmuisjes tot giraffen, en van een cheeta tot een heuse Afrikaanse olifant. Er staan een aantal informatiebordjes, maar je kunt ook terecht één van de enthousiaste medewerkers die met passie antwoord geven op je vragen. Loop, kijk en verwonder.

De aarde

Als je jezelf en de kinderen eenmaal uit het geweld van het prachtige dierenrijk hebt getrokken wandel je de volgende zaal in: De aarde. Hier kunnen kinderen optisch op een rotswand gaan staan, waarbij jij als ouder vervolgens een foto kunt nemen. Bekijk de foto samen en zie hoe de aarde onder de voeten van je kinderen zich in tweeën heeft gesplitst. Ook kunnen de kinderen over lava wandelen, plaatsnemen in een surfbus, een kijkje nemen bij bijzondere stenen en zich verwonderen aan de prachtige posters over de aarde aan de muur. Zéker als je kinderen aardrijkskunde op school krijgen is deze zaal erg interessant.

De vroege mens

Heb jij je al eens afgevraagd hoe onze verre voorouders eruit hebben gezien? Stammen we echt af van de apen? Neem een kijkje in de zaal De vroege mens en kom er achter hoe onze voorouders eruit hebben gezien. Het beeld is opgesteld aan de hand van unieke fossielen die Naturalis in het bezit heeft. 

Evolutie

De evolutie, het klinkt zo wollig. Maar in deze zaal is het allesbehalve wollig. Waan je 3,7 miljard jaar terug in de tijd als je een steen aanraakt en het ineens begint te donderen en bliksemen, bekijk bijzondere fossielen, of kijk hoe de bottenstructuur van je arm eruit zag als je een oermens was geweest in vergelijking met nu. In deze zaal speelt licht een grote rol, je kijkt je ogen uit. 

Dinotijd

Dé zaal die door geen enkele bezoeker wordt overgeslagen is de zaal van de Dinotijd. Niet zo gek, want wanneer stond jij eerder oog in oog met een echt skelet van een T-rex of Triceratops? Wist je dat de onderzoekers van Naturalis deze skeletten veelal zelf hebben opgegraven? Een complete dino is helaas nooit gevonden, maar met behulp van een 3D-printer zijn de skeletten toch compleet gemaakt.  Met dank aan de vondsten zijn de onderzoekers van Naturalis enorm veel te weten gekomen over het gedrag en de leefomgeving van dinosauriërs. Met projecties en geluiden verandert de zaal en brengt het je terug naar de tijd waarin ze leefden. 

Rexperience

Naast de Dinozaal is er ook, tegen een extra vergoeding, de mogelijkheid om binnen te stappen in de beleving van de Rexperience. Je stapt feitelijk door de deur van een futuristisch reisbureau en stapt middels een ruimtecapsule in de oertijd. Vanwege de bewegings-, licht- en schrikeffecten is de Rexperience geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Onder de 12 jaar mogen kinderen de Rexperience niet zonder toezicht van een volwassene betreden. Omdat de ruimtecapsule slechts over een beperkt aantal plaatsen beschikt is het verstandig om op voorhand vast je plekje online te reserveren. 

De ijstijd

Zodra je deze zaal inloopt stap je 30.000 jaar terug in de tijd. Voor je zie je een maquette met Nederland als een onherkenbaar landschap. Neem plaats achter de verschillende verrekijkers (die door de variatie in hoogtes ook geschikt zijn voor kinderen) en aanschouw hoe de “big five” van weleer tot leven komt. De huidige “big five” mag dan in Afrika bekend zijn, de “big five” van weleer bestaat uit de wolharige mammoet, de steppewisent, de wolharige neushoorn en de grottenleeuw en -hyena. Dankzij de skeletten die in de ruimte staan kun je een goed beeld krijgen van het formaat van de dieren in kwestie. 

In de zaal kunnen kinderen in de Vraagkast een kijkje nemen bij restanten van botten, tanden en kiezen en hier middels puzzels zelf mee aan de slag. Een deur verder was er een, wederom, enthousiaste medewerker aanwezig die met kinderen laagdrempelige spelletjes en proefjes deed met onder andere schedels. Ook konden kinderen hier zelf de ijstijd naspelen met plastic poppetjes. 

De dood

Niets in het leven is zo mysterieus als de dood, behalve het feit dat we een keer dood gaan. Maar wanneer het komt, hoe het komt en wat het voor je betekent, dat weet niemand. In de zaal De dood leer je op een bijzondere manier dat leven en dood uiteindelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook is er een doolhof van de dood te vinden. Onze kinderen (5,5 jaar oud tijdens ons bezoek) zagen het niet zo zitten om deze zaal te bezoeken, dus wij kunnen een bezoek aan deze zaal niet uit eigen ervaring beschrijven.

De verleiding

De leeftijd van je kinderen zal bepalen op welke manier je deze zaal als ouders beleeft. Immers, een tiener heeft over het algemeen meer kennis en belevenisgevoel bij voortplanting en verleiding dan een peuter of kleuter. En toch is het voor iedere leeftijdscategorie een leuke zaal om te bezoeken. Door zijn unieke invalshoeken laat de zaal zich lastig omschrijven, dus laat je er vooral door verrassen. Kinderen kunnen zich verwonderen bij de prachtig opgezette dieren, maar zich ook uitleven op het maken van een ooievaarsnest. Daarnaast zijn er een paar leuke, interactieve spellen verstopt in deze zaal en ligt er een fotoboek met schattige baby-dieren. Als ouder zijnde zijn er ook enorm veel leuke, grappige en bizarre weetjes te vinden. Kijk je ogen uit en vergeet niet om ook af en toe eens wat hoger dan je neus te kijken, deze zaal heeft van boven tot onder van alles voor je ogen in petto. 

LiveScience

Als je de museumzalen achter je hebt gelaten kun je langs de museumwinkel naar de LiveScience lopen. Dit wordt door Naturalis letterlijk en figuurlijk de etalage van Naturalis genoemd. Hier zie je onderzoekers aan het werk en kun je collectiebeheerders vragen stellen over wat er allemaal bij hun werk komt kijken. Je mag de medewerkers letterlijk op hun vingers kijken. Zo waren er tijdens ons bezoek onderzoekers bezig om een dino-bot uit een steen te krijgen. Dat gaat natuurlijk met uiterste precisie en is magisch om te zien. Ook worden hier dieren en planten gepareerd en opgezet en zijn er allemaal opgezette dieren te zien (van vlinder tot gigantische maanvis). Er liggen koffers klaar om proefjes mee uit te voeren en trek gerust de lades van de kasten open om te ontdekken wat daarin verborgen zit. 

Speurtocht

Speciaal voor kinderen is er tegen een kleine vergoeding een Gorgels-speurtocht te koop. Gewapend met de speurtocht kunnen de kinderen op zoek gaan naar antwoorden op de vragen. De speurtocht is naar onze mening het beste geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6/7 jaar. 

Naturalis-app

Als je op voorhand de Naturalis-app op je telefoon installeert wordt een bezoek nog interactiever. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rondleiding door het museum onder leiding van niemand minder dan Freek Vonk. Ook kun je door gebruik van de app allerlei extra achtergrondinformatie ophalen. 

Virtueel museum

Op Virtueel museum | Naturalis kun je al thuis vanuit je luie stoel een kijkje nemen in het museum. Aan de hand van filmpjes vertellen onderzoekers je allerlei leuke en interessante weetjes over het onderdeel dat je aanklikt. 

De Gorgels en de rode deur

Onze kinderen zijn groot fan van Jochem Myjers’ boeken De Gorgels. Hierin werkt de vader van hoofdpersoon Melle als onderzoeker en wordt er in het eerste boek een geheimzinnige deur. Onze kinderen hebben het hele museum gevoelsmatig drie keer afgezocht, maar de rode deur is niet gevonden. Nou heb ik me laten vertellen dat deze deur er ook helemaal niet is, maar als je je kinderen bezig wil houden is dit dus wel een leuke zoekklus. 

Praktische informatie

  • Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Op Koningsdag en 1e kerstdag (25 december) is Naturalis gesloten. Voor de exacte openingstijden tijdens jouw bezoek kijk je het beste op de website;
  • Entreeprijs: kinderen tot en met 3 jaar en houders van een Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart en Vrienden van Naturalis hebben gratis entree. Met een CJP-pas, studentenkaart en Blijdorpabonnement betaal je een gereduceerd tarief. Voor de exacte entreeprijs tijdens jouw bezoek en het online aanschaffen van je tickets kijk je op de website;
  • Rexperienceticket: deze is gratis toegankelijk voor Vrienden van Naturalis en houders van een Vriendenloterij VIP-kaart. Overige bezoekers betalen slechts een paar euro. Reserveer online alvast je entreeticket met Rexperienceticket via de website. 
  • Bereikbaarheid: Naturalis is goed bereikbaar per trein en auto. Vanaf station Leiden Centraal neem je uitgang LUMC en sta je binnen 10 minuten in het museum. Parkeren op het terrein van Naturalis is beperkt mogelijk tegen betaling. Zeker in schoolvakanties kan het erg druk zijn op het parkeerterrein; 
  • Eten & drinken: Er zijn twee horecapunten in het museum, maar de keuze is niet enorm groot. Het is ook toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen in het museum. Je kunt dit opeten op bijvoorbeeld het dakterras (pas op voor de meeuwen) of in de picknickruimte tegenover de museumwinkel;
  • Rolstoel-/kinderwagentoegankelijkheid: het hele museum is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. De trappen kunnen vermeden worden door gebruik te maken van de liften;
  • Toiletten en babyverschoningsruimte: op de begane grond, 3e, 5e en 9e etage zijn toiletten te vinden. In de invalidentoiletten (begane grond en 9e etage) is een verschoningsmogelijkheid;
  • Prikkelmand: heeft je kind snel last van prikkels of ben je hier zelf gevoelig voor? Naturalis heeft een heuse prikkelmand met allerhande voorwerpen die je helpen met het verwerken van deze prikkels. Denk aan gehoorbescherming, zonnebrillen, fidget toys, of stressballen. Vraag ernaar bij de balie en lever het na afloop daar ook weer in. Reserveren is niet nodig; 
  • Museumwinkel: knuffels, oude kaarten, boeken, je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop in de museumwinkel op de begane grond;
  • Bagagekluisjes: geen zin om de hele dag met je tas te lopen sjouwen of wil je de zelf meegebrachte lunchspullen kwijt? Op de begane grond kun je gebruik maken van kluisjes (borg € 0,50 of € 1,00); 
  • Geschikt voor: in onze ogen is Naturalis geschikt voor alle nieuwsgierigen en geïnteresseerden dino’s, dieren en natuur vanaf ongeveer 4 jaar;
  • Adres: je kunt Naturalis via twee ingangen bereiken: met de auto via Mendelweg 2, met de fiets of trein via Darwinweg 2;
  • Website: Praktische informatie | Naturalis

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke