Naturpark Blausee, één van de mooiste meren in Zwitserland

Naturpark Blausee was één van de dingen die op mijn bucketlist in Zwitserland stond. Het water staat bekend om zijn blauw turquoise kleur. Dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. Daarnaast kun je in dit natuurpark o.a. diverse wandelingen maken, met een boot over het meer en kinderen kunnen zich vertoeven in de speeltuin.

Aankomst bij Naturpark Blausee

Na een uurtje in de auto te hebben gezeten, komen we aan op de parkeerplaats van Naturpark Blausee. Het is hier betaald parkeren en wij waren CHF 3,- kwijt voor 4 uur (met de huidige wisselkoers komt dat neer op € 3,10). Je betaalt vooraf bij de parkeerautomaten contant of met bankpas.

Vergeleken tot veel andere bergmeren in Zwitserland, dien je hier entree te betalen om toegang te krijgen. Kinderen tot 5 jaar hebben hier gratis entree. Ook honden zijn welkom, voor hen hoeft er niet betaald te worden.

We krijgen een plattegrond mee, maar er is ook een grote plattegrond op een bord zodra je de toegangspoort door komt.

Wat wellicht fijn is om te weten is dat je niet eerst een heel eind hoeft te lopen om bij het meer te komen. Binnen enkele minuten ben je er al. Wanneer je kiest voor het pad wat geschikt is voor rolstoelen en/of kinderwagens, dan kun je dit ook prima op normale schoenen bewandelen. Ik koos er dit keer dan ook voor om lekker mijn sneakers aan te trekken.

Het verhaal achter het heldere blauwe water

Blausee dankt zijn naam aan de blauw turquoise kleur van het water. Het is in het echt nog mooier dan op een foto is vast te leggen. Maar hoe kan het dat dit water deze magische kleur heeft? Uiteraard is hier een wetenschappelijke verklaring voor, maar het verhaal van de legende is leuker:

Er was eens een jong meisje, verliefd op een plaatselijke herder. Maar op een dag, terwijl hij in de bergen was, viel de herder van een klif naar zijn dood. Het meisje kwam elke dag naar het meer om te huilen om haar liefde en haar tranen veranderden de kleur van het water in eeuwig blauw. Als je vandaag rond het meer loopt, zie je een standbeeld van een meisje in het water.

Wat is er te doen in Naturpark Blausee?

Verschillende wandelroutes

Op de plattegrond staan verschillende wandelroutes aangegeven. Wij hadden zelf een buggy bij ons, ook daarvoor is een wandelroute maar je bent dan wel beperkt in hetgeen wat je kunt zien. Wanneer je met hele jonge kinderen gaat die normaliter in een kinderwagen/buggy zitten, zou ik aanraden om een draagzak te gebruiken.

Desondanks hebben wij ons niet laten weerslaan door de beperking van een buggy en hebben wij de buggy op sommige punten een stukje getild. Hierdoor kwamen we op een hele gave route uit waarbij we o.a. het standbeeld hebben kunnen zien.

Sommige routes hebben wat meer klim- en klauterstukken wat zeker door kinderen als leuk kan worden ervaren. Ook het bos heeft iets magisch.

Boottocht

Wil je de Blausee nog beter bekijken, stap dan in de boot (maart t/m november). Er vaart continu een bootje rond. Dit is bij de toegangsprijs inbegrepen dus je hoeft er niet extra voor te betalen. De boot heeft een glazen bodem waardoor je ook de forellen die in het water zwemmen, nog beter kunt zien.

Tijdens ons bezoek in juli was het vrij druk. We hadden dan ook geen zin om te wachten en kozen er voor om de forellen op een andere plek van Naturpark Blausee beter te bekijken.

Speeltuin

Wat de kinderen uiteraard één van de leukste plekken van Naturpark Blausee vonden, was de speeltuin. Er zijn hier diverse leuke speeltoestellen waaronder een lange glijbaan en schommels.

Er zijn om de speeltuin heen diverse plekken waar je kunt zitten zodat je je kroost goed in de gaten kunt houden.

Andere activiteiten

Overige activiteiten die je kunt doen bij Naturpark Blausee zijn:

  • Alpenforelboerderij Bezoek de biologische alpenforelboerderij. De combinatie van schoon bronwater uit de bergen én hoogwaardige voeding zorgen voor beste omstandigheden voor regenboog- en zalmforel.
  • Blauseemuseum Er is ook een museum waarbij diverse dingen die met Blausee te maken hebben worden tentoongesteld.
  • Duiken Van november t/m april is het mogelijk om (tegen betaling) bij Blausee te duiken, al kan dit alleen in combinatie met het 4-gangen diner in Restaurant Blausee. Ook dien je in het bezit te zijn van een duikbrevet.
  • Wellness Het Hotel Blausee beschikt over een wellnessruimte waar je ook gebruik van kunt maken wanneer je er niet overnacht. Het wellness- en spagedeelte omvat een sauna, samarium, stoomgrot, whirlpool en een badkuiptuin. Gezien de beperkte beschikbaarheid, is het verstandig om dit van te voren te reserven.
  • Hotel Wil je nog langer genieten? Boek dan een verblijf bij Hotel Blausee. Het is uiteraard niet goedkoop, maar een bijzondere ervaring is het wel!

Hoe kom je bij Naturpark Blausee?

Met de auto

Het adres wat je kunt aanhouden wanneer je met de auto komt is:

Blausee Naturpark, 3717 Blausee

Zoals al eerder in dit artikel aangegeven, is het betaald parkeren op de parkeerplaats van Naturpark Blausee.

Met het OV

Wanneer je het met OV gaat, neem de AFA-lijn 230 die tussen Adelboden en Kandersteg rijdt en stap uit bij de halte Blausee. De bus vertrekt slechts één keer per uur naar en van het meer. Het is dus raadzaak om vooraf de dienstregeling te checken zodat je niet al te lang hoeft te wachten.

Dit vonden wij van Naturpark Blausee

Wij kregen van mijn oom de tip om naar Naturpark Blausee te gaan. Hij was hier zo enthousiast over dat wij ook nieuwsgierig werden. Na ons bezoek kunnen wij goed begrijpen waarom.

Doordat we met de buggy waren, hebben we helaas niet alles er uit kunnen halen wat er te doen valt. Een volgende keer zullen wij dan ook gaan als we geen buggy meer nodig hebben voor onze jongste, of de jongste meenemen in een draagzak.

Wij zijn er ongeveer 2 uur geweest in totaal. Maar je kunt hier zeker een dagdeel zoet zijn. Neem ook echt je tijd om alles goed te zien, het is het waard!

Kijk voor meer informatie op: www.blausee.ch

Lees ook ons artikel ‘Zwitserland met kinderen – 35 leuke kindvriendelijke activiteiten & uitjes‘ voor nog meer leuke uitjes in Zwitserland met kinderen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela