Naar het Natuurmuseum Brabant met jonge kinderen

Last updated:

Met ruim 88.000 bezoekers is het Natuurmuseum Brabant in Tilburg een populair museum. Ze zijn al een paar jaar verkozen tot kidsproof museum. Ik vroeg mij persoonlijk wel af of dit museum leuk zou zijn voor mijn kinderen (leeftijdscategorie 0 tot 3 jaar) of toch meer voor oudere kinderen die al op de basisschool zitten. Niets is minder waar, mijn kinderen hebben echt enorm genoten. Ook andere ouders met jongere kinderen en zelfs met pubers die ik spreek over dit museum zijn positief en dit is waarom..

Het Natuurmuseum Brabant

In het Natuurmuseum Brabant kun je diverse tentoonstellingen bezoeken. De tentoonstellingen die wij hebben bezocht, zal ik hieronder uitschrijven.

OO-Zone

De tentoonstelling OO-Zone is geschikt voor kinderen van ongeveer vanaf 8 jaar. Zij kunnen zich hier uitleven en zelf onderzoek doen.

Aangezien onze kinderen die leeftijd nog niet hebben bereikt beperken wij ons altijd tot het bekijken van het depot en opzoeken van informatie. In de OO-Zone staan namelijk metershoge vitrinekasten met daarin allerlei opgezette zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen en insecten.

Met jonge kinderen kun je allerlei spelletjes bedenken zoals het zoeken van een bepaald dier of bedenken hoe een bepaald dier heet of welk geluid een dier maakt. Ook zijn er schermen die gekoppeld zijn aan deze vitrines waardoor je namen van dieren en info over deze dieren op kunt zoeken.

Comedy Wildlife awards

In deze tentoonstelling van het Natuurmuseum Brabant hangen komische dierenfoto’s. Het zijn vaak toevalstreffers, waarbij de fotograaf toevallig een foto gemaakt heeft van een dier, waar achteraf van blijkt dat deze een grappige gezichtsuitdrukking heeft.

Het museum zelf geeft aan dat deze wedstrijd bedoeld is om op een ludieke wijze aandacht te vragen voor bescherming en behoud van de natuur. De zwaaiende libelle of de otter die “uh-oh” lijkt te roepen, daar zien kinderen de humor ook wel van in.

Kikker is hier

Eén van de leukste tentoonstelling in het Natuurmuseum Brabant, is de tentoonstelling: ‘Kikker is hier’. In deze tentoonstelling kunnen (jonge) kinderen zich naar hartenlust uitleven.

In deze ruimte is de wereld uit het bekende boek ‘Kikker en zijn vriendjes’ van Max Velthuijs nagebouwd. Zo kunnen kinderen spelen in Kikker’s huis dat ingericht is met een keukentje, tafel, stoelen en een bedje. Ze kunnen appels in de boom hangen en vissen vangen, ook is er een tafel met een grote silhouetpuzzel. Maar veruit favoriet bij bijna alle kinderen is wel dat ze zich kunnen verkleden als Kikker of één van zijn vriendjes.

BOS

BOS staat voor Beleef, Ontdek, Samen. Deze zaal verandert elk jaargetijde van uiterlijk, vanwege het veranderende seizoen. In deze zaal zijn er allerlei opdrachten en een projectievloer.

Nu waren sommige opdrachten wat moeilijk, maar onze jongste van bijna een jaar oud was helemaal weg van de projectievloer. Ze kon hier eindeloos overheen kruipen. De andere jongedame vond het leuk om in het konijnenhol te kruipen en sluipen.

Aan het begin van deze zaal kun je een sleuteltak pakken. Daarmee open je kastjes en opdrachten. Dit was echter wat ingewikkeld voor onze kinderen. Ik schat zelf in dat dit vanaf een jaar of 4/5 pas echt leuk wordt.

Vreemde vogels, die dino’s

Deze tentoonstelling gaat over de evolutie van bepaalde dinosoorten tot vogels. Er zijn opdrachten voor 4- tot 7-jarigen en voor oudere kinderen, maar onze dochter van 3 kon zich hier ook prima vermaken. Sommige opdrachten waren inderdaad te moeilijk of ze snapte het doel niet helemaal, maar het gaat uiteraard ook om het plezier.

Hier kon ze zich verkleden als dino. Super schattige dinopakjes en een staart die je via klittenband om de middel vastmaakt plus speciale dinovoeten. Vervolgens ging ze als een echte archeologe in de dop dinobotten uitgraven. Met speciale blokken kon ze haar eigen dino bouwen en er was ook een opdracht waarbij je magnetische veren op een dino kon plakken om op die manier je eigen geëvolueerde dino te maken.

Ook kon je je eigen dino tekenen met speciale stift op een wand en een dino laten vliegen. De opdrachten zaten her en der verstopt achter panelen dus het loont wel de moeite om hier echt goed rond te kijken.

Overige tentoonstellingen:

Omdat we niet genoeg tijd hadden, aangezien de kinderen zo druk waren met spelen en ontdekken, hebben we niet alle tentoonstellingen kunnen bezoeken. Naast de hierboven genoemde tentoonstellingen zijn er ook nog de volgende tentoonstellingen:

  • Jouw Brabant, mijn Brabant
  • Hoezo seks?
  • BlOCBIRDS
  • Uitsterven
  • IJstijd

Praktische informatie

Openingstijden

Het Natuurmuseum Brabant is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Op maandagen, Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Toegangsprijzen

De volgende entreeprijzen worden gehanteerd in het Natuurmuseum Brabant:

  • Kinderen t/m 3 jaar gratis
  • 4-17 jaar € 9,95
  • Volwassene € 11,95
  • 65+ € 10,95 (vrijdags gratis!)
  • Museumkaart gratis

Adresgegevens

Het bezoek adres van Natuurmuseum Brabant is:

Spoorlaan 434
5038 CH Tilburg.

Het museum is makkelijk bereikbaar met OV. Het museum ligt namelijk tegenover Tilburg Centraal en Tilburg busstation.

Kom je met de auto? Dan kun je parkeren in parkeergarage Knegtel op de Gasthuisring 60 in Tilburg.

Ons eindoordeel over Natuurmuseum Brabant

Het Natuurmuseum Brabant is een laagdrempelig en kindvriendelijk museum. Het is geschikt voor het hele gezin. Voor alle leeftijden zijn er tentoonstellingen en zalen te vinden waar iets te doen of te leren is. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er altijd wisselende thema’s en zalen. Dit maakt dat het museum ook herhalingswaarde heeft.

Wil je nog meer historie zien in Brabant? Ga dan eens naar het Oertijdmuseum in Boxtel waar fossielen en dinosaurussen centraal staan.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne