100 jaar Natuurmuseum Fryslân. Vier het mee!

Hoera! Natuurmuseum Fryslân bestaat 100 jaar! Een behoorlijke mijlpaal voor het Friese kunstkabinet. Afgelopen najaar namen wij onze kleintjes (7 en 5) mee naar dit kidsproof museum en wat hebben ze genoten! Omdat ze hier in Friesland zo veel mogelijk kinderen willen laten genieten van de mooie tentoonstellingen, hebben ze nu een heel leuke actie bedacht voor hun jubileum. Lees snel verder!

Over Natuurmuseum Fryslân

In het centrum van Leeuwarden vind je dit natuurhistorisch museum. Wederom dit jaar weer door kinderen bestempeld als kidsproof museum en daarom heel geschikt voor kleintjes. “Weten wat er leeft” is het motto en dat is dan ook precies wat je hier te zien krijgt. Je leert er alles over de natuur, zoals over verschillende dieren en planten.

De interactieve tentoonstellingen zullen kinderen zeker aanspreken. En omdat het museum niet zo heel groot is en opgedeeld is in verschillende onderwerpen, blijft het behapbaar en overzichtelijk. Zelfs voor de allerkleinsten.

Er zijn naast de wisselende exposities, ook een aantal vaste tentoonstellingen in het museum te bewonderen.

Zo vind je in de Walviszaal op de eerste verdieping een gigantisch potvis skelet. Maar er hangen ook skeletten van dolfijnen en zelfs van een narwal. Je hoort er geluiden onder water en leert er alles over diverse zeezoogdieren.

De Darwin Zolder, op het hoogste puntje van het museum, is misschien even spannend om te betreden. Het lijkt wel een rariteitenkabinet met al die opgezette dieren! Maar als de kinderen eenmaal de knopjes ontdekken die de diverse dieren belichten en meer te weten komen over deze wezens, zijn ze al gauw over hun angst heen. Aan de hand van een grappig filmpje wordt op speelse wijze de verschillende evolutietheorieën uitgelegd.

Hoogtepunt voor onze kids was het wakker maken van draak Li- Ming. Op vaste tijdens mogen groepjes kinderen de kleurrijke draak proberen wakker te kriebelen. Ouders mogen in principe niet mee, tenzij je kleintje echt niet alleen durft.

Lees ook: Tips voor een duurzame stedentrip Leeuwarden

T-rex in town

Tijdens ons bezoek aan Natuurmuseum Fryslân zagen we opeens een bekende: Trix! Niet zo heel lang geleden zagen we dit beroemde Tyranossaurus Rex skelet nog in Naturalis Leiden en nu staat de oude dame hier voor een tijdelijke expo.

Bij T-Rex in Town kom je meer te weten over Trix. Waar is ze aan overleden? Hoe oud was ze? En hoe weten we dat allemaal? Korte filmpjes van onderzoekers geven meer inzicht in het werk van archeologen. Onze 8-jarige heeft ze met volle belangstelling bekeken.

Je mag hier zelf ook even graven naar fossielen, een bezoekje brengen aan de vertelkar en in de interactieve expo mag je het in een race opnemen tegen de T-rex. Wie wint?

Een andere toffe tijdelijke tentoonstelling is de onderwater-safari, waarbij je plaats mag nemen in een bootje die je meeneemt onder het wateroppervlak. Je betaalt hier een extra toeslag van 4 euro per persoon voor, maar wat ons betreft is het dit zeker waard!

Gratis entree

100 jaar Natuurmuseum Fryslân moet natuurlijk gevierd worden en het liefst met zo veel mogelijk mensen. Daarom hebben ze hier nu iets leuks bedacht: iedere donderdag is de entree gratis! Dit geldt alleen voor donderdagen buiten feestdagen en schoolvakanties om.

Ook kost een ritje in de onderwatersafari op deze dag niet € 4,-, maar slechts € 1,-.

Praktische tips

Heb je helemaal zin gekregen om 100 jaar natuurmuseum Fryslân te vieren in Leeuwarden? Lees dan eerst deze praktische tips door:

  • Adres: Schoenmakersperk 2 in Leeuwarden;
  • Met een museumkaart en de VriendenLoterij VIP-kaart is toegang tot het museum gratis;
  • Je kunt een ticket en tijdsslot voor de onderwatersafari (à 4 euro) nu ook online boeken;
  • Bij de ingang kun je een tijdsslot boeken voor draak Li-Ming;
  • Er is ook een audiotour beschikbaar. Dit kost € 1,- per persoon;
  • In het Open Atelier is er regelmatig iemand aanwezig. Hier kun je zien hoe dieren worden opgezet en kun je vragen stellen aan de preparateur;
  • Er is geen restaurant in het museum aanwezig. In de koffiecorner is een koffie- en thee automaat (gratis) en een snackautomaat met wat chips en andere snacks. Je mag hier ook je eigen meegebrachte eten en drinken nuttigen;
  • Natuurmuseum Fryslân heeft een samenwerking met Grand Café De Walrus (op loopafstand van het museum). Bij de balie kun je om een kortingsbon vragen.

Heel veel plezier tijdens je bezoek aan het museum. Doe je de groetjes aan Trix en Li-Ming?

In de buurt:

Foto’s © Eengoedereis.nu – Mirjam