natuurpark mak blokweer hoorn

Lekker vies worden bij Natuurpark Mak Blokweer in Hoorn

Last updated:

Lekker spelen in de natuur is goed voor je weerstand! Bovendien krijgen kinderen zo spelenderwijs meer respect voor de natuur. Een van onze favoriete plekjes is Natuurpark Mak Blokweer in Hoorn. Met onder andere een natuurspeeltuin, een kabouterpad en nog meer kindvriendelijke activiteiten. Helemaal gratis!

Wat is Mak Blokweer?

Stichting Mak Blokweer is een lokaal initiatief dat zich hard maakt voor bewustwording op het gebied van natuur en milieu. In het bezoekerscentrum De Molshoop worden regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het is dan ook een populair uitstapje bij schoolreisjes in West-Friesland.

In het bezoekerscentrum zijn ook wisselende tentoonstellingen te bewonderen en is er het WaterLAB, waar je meer leert over het belang van waterbeheer.

In het MAK Café kun je iets lekkers eten en drinken.

Rondom het bezoekerscentrum worden er ook vaak leuke speurtochten georganiseerd. Voor meer informatie kun je de website van het natuurcentrum in Hoorn raadplegen.

De Kijkboerderij

Naast het bezoekerscentrum is een Kijkboerderij. Deze leerzame kinderboerderij heeft niet alleen maar boerderijdieren die je kunt zien, voeren en aaien. De bewoners hebben ook nog een belangrijke functie in de regio. Zo worden ze gehouden voor hun vlees of worden ze ingezet om het omliggende groen te begrazen.

In de zomer wordt er op het buitenterrein met regelmaat een biologische landmarkt georganiseerd. Je kunt hier dan heerlijke streekproducten kopen, zoals kaas, jam en brood. Ook worden er demonstraties gegeven, zoals schapen scheren.

kijkboerderij mak blokweer

Natuurpark Mak Blokweer

In Natuurpark Mak Blokweer valt altijd wel iets te beleven. Alhoewel dit gebied in het voorjaar en in de zomer op z’n mooist is – althans, dat vind ik dan- is het op ieder moment van het jaar wel een leuk uitje met kinderen. Wij springen bijvoorbeeld in de zomer vaak na het avondeten nog even op de fiets om hier een rondje te wandelen.

Maar ook als de herfst zijn intrede doet en de bladeren bruin kleuren is het hier heerlijk wandelen.

In de winter zijn de meeste bomen kaal en zijn de paden nogal modderig. Maar met oude,warme kleren en regenlaarzen aan, kunnen mijn kinderen zich hier nog steeds prima vermaken!

De Kloostertuin

Aan de kant van De Manege De Eenhoorn vind je De Kloostertuin. Dit is mijn favoriete stukje van het Hoornse Natuurpark. Vooral in het voorjaar en in de zomer, wanneer alles hier mooi in bloei staat, kun je hier prachtige foto’s maken.

In het hele Natuurpark kom je maar liefst 300 soorten bloemen en planten tegen. Een groot deel ervan vind je in deze aangelegde tuin met een rijke biodiversiteit. Het leuke is dat overal naambordjes bijstaan. Dus als je iets moois ziet wat je ook wel in je eigen tuin zou willen hebben, kun je hier gelijk de juiste plantennaam vinden.

Achterin de Kloostertuin staat de bijenstal. Dit stukje natuur is natuurlijk een walhalla voor honingbijen. In het hoogseizoen zie je de bijen hier af- en aanvliegen bij de bijenkorven.

Natuurspeeltuin

Het favoriete stukje bos bij Mak Blokweer van mijn kinderen is uiteraard de natuurspeeltuin, wat ook wel bekend staat als Het Boezelbos.

Glijden vanaf de hoge glijbaan, balanceren boven het water of kruipen door de tunnels… Het is allemaal even leuk. Neem vooral een setje schonen kleren mee, want kinderen worden hier gegarandeerd vies.

Het mooie is dat er echt zoveel mogelijk natuurlijke materialen worden gebruikt om dit speelterrein in te vullen. Zo zijn er wigwammen van wilgentakken en is er een boomhut van touw en hout.

Dankzij de grote heuvels en verschillende speeltoestellen kun je hier heel goed verstoppertje spelen. Wel oppassen, want er groeien hier helaas ook veel brandnetels.

Meer informatie Mak Blokweer

Kom je binnenkort Mak Blokweer bezoeken? Hieronder vind je nog wat extra informatie voor je bezoekje aan dit natuurgebied in Hoorn.

Bereikbaarheid

Het Natuurpark heeft meerdere ingangen. Je kunt dus iedere keer op een andere plek naar binnen gaan en zo steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Rondom het park kun je gratis parkeren en er is genoeg plek om je fiets te stallen.

Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je het beste vanaf station Hoorn bus 132 nemen en uitstappen bij halte Oscar Romero. Vanaf hier is het nog ongeveer 7 minuten lopen naar de ingang van Het Boezelbos. Stel je navigatie in op ‘Natuurspeeltuin Boezelbos’ en je vindt het vanzelf.

Entree

Je kunt gratis spelen bij Natuurpark Mak Blokweer in Hoorn. Ook het bezoekerscentrum kun je gratis bezoeken. Voor sommige activiteiten zoals speurtochten wordt een kleine bijdrage gevraagd.  

Honden zijn in dit gebied ook welkom. Let wel op, want op sommige plekken dienen de honden aangelijnd te worden.

Meer tips voor activiteiten in dit Noord-Hollandse stadje? Hier deel ik tips voor een vakantie in Hoorn met kinderen!

Meer speelbossen en natuurspeeltuinen in Nederland vind je hier.

Foto’s © Mirjam van www.eengoedverhaal.nu