natuurspeeltuin de buitenholle berkhout

De Buitenholle, een natuurspeeltuin in Berkhout

Last updated:

Natuurspeeltuinen zijn het duurzame alternatief voor stenen speelplekken. Mijn kinderen zijn er dol op, want ze mogen er lekker vies worden en het is er geen dag hetzelfde. Onlangs bezochten we De Buitenholle, een natuurspeeltuin in Berkhout (Noord-Holland). Een aanrader, wat ons betreft!

Over De Buitenholle

In Noord-Holland, waar wij wonen, zijn ontzettend veel natuurspeeltuinen te vinden. Zo schreef ik laatst al over Natuurpark Mak Blokweer in Hoorn en bezoeken we regelmatig andere natuurlijke speelvelden in de omgeving. Op een zonnige zondagmiddag besloten we eens een (voor ons) nieuwe speeltuin te bezoeken. Het werd De Buitenholle: een leuke natuurspeeltuin in Berkhout.

Deze speeltuin werd in de zomer van 2018 geopend en inmiddels heeft de natuur flink kunnen huishouden op deze plek. Op deze speelplek vind je onder andere een kabelbaan, diverse klimtoestellen en een zogenaamde nestschommel.

Wat ik zo leuk vind aan deze speeltuin is dat het omgeven is door water. De touwbruggen brengen je naar de overkant en ook met de kabelbaan roetsj je een klein stukje over het water. Dat maakt het extra spannend. Houd je dus maar goed vast!

nestschommel

De waterpomp aan het begin van de speelplaats is heel bijzonder. Deze pompt water diep uit de grond en laat het water via een oude boomstam de zandbak in sijpelen. Kinderen kunnen hier dus hele slotgrachten en slootjes maken. Een leerzaam en leuk spel!

Wij bezochten deze natuurspeeltuin in Berkhout met onze 7-jarige zoon en 4-jarige dochter. Alhoewel veel toestellen voor onze kleine meid nog wel erg uitdagend waren, heeft zij zich hier prima vermaakt. Voor hele kleine kinderen is deze speelplaats wellicht minder geschikt, omdat er zoveel water rondom aanwezig is en de speeltoestellen voornamelijk zijn gemaakt voor wat grotere kinderen. Maar ouders die het niet erg vinden als hun kind een vies pak krijgt, zetten de kleintjes natuurlijk gewoon in de zandbak neer.

Natuurspeeltuin in Berkhout

De speeltuin ligt aan het einde van een woonwijk. Kom je met de auto? Typ dan gewoon ‘Natuurspeeltuin De Buitenholle’ in Google Maps en de navigatie brengt je precies naar de goede plek. Er zijn een aantal parkpeerplekken waar je gratis kunt parkeren. Ook zijn er rekken waar je fietsen tegenaan kunt zetten. Vanaf Station Hoorn is het ongeveer een kwartiertje fietsen naar deze speeltuin.

Op het speelveld is ook een picknickbankje aanwezig. Daar hebben wij onze meegebrachte lunch lekker opgepeuzeld. Misschien overbodig, maar ruim alsjeblieft alles weer netjes op en gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken (die zijn er namelijk ook). Gelukkig zag ik weinig afval in de speeltuin rondslingeren en dat houden we natuurlijk graag zo.

Wil je even de benen strekken? De speeltuin ligt aan de rand van het Lijsbeth Tijs Park, waar je even een rondje kunt wandelen. Het is een populaire honden uitlaatplek, dus neem gerust je trouwe viervoeter mee!

Vlakbij de speeltuin is een manege, dus met een beetje mazzel kun je de paarden zien lopen vanaf de wandelpaden. Onze dochter was erg onder de indruk.

Tips voor je bezoek

Ben je van plan om een bezoekje te brengen aan deze Natuurspeeltuin in Berkhout? Lees dan eerst deze tips door:

  • Doe oude kleren aan. Vies worden is hier onvermijdelijk
  • Regenlaarzen zijn vooral aan te raden na een regenbui
  • Neem waterspeelgoed mee zoals een emmer, schepje en visnetje
  • Maak met kinderen zonder zwemdiploma eerst duidelijke afspraken over waar ze wel en niet mogen komen
  • Maak eventueel thuis een bingokaart met dingen die ze kunnen vinden in de speeltuin en het park voor extra speelplezier

Welke natuurspeeltuin bezoek jij graag met de kinderen?

Liefs, Mirjam

Lees ook:

Foto’s © Mirjam Hart van Eengoedverhaal.nu