natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant

Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Noord-Brabant

Natuurspeeltuinen en speelbossen zijn speelplekken in het bos of natuur waar kinderen naar hartenlust vrij kunnen spelen met takken, zand, water en bladeren. De traditionele speeltoestellen ontbreken of zijn verwerkt in de natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld door een glijbaan op een zanderige heuvel vol met bloemen te plaatsen. De filosofie hierachter is dat kinderen zich vermaken door zelf te ontdekken, spelen en vies te worden. In dit artikel toon ik je een selectie van een aantal mooie natuurspeeltuinen en speelbossen in de provincie Noord-Brabant.

Laatste update juni 2021

Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Noord-Brabant

Speelbos ’t Slingerpedje (Bladel)

Het Speelbos ’t Slingerpedje heeft diverse leuke uitdagingen voor kinderen. Zij kunnen hier o.a. hutten bouwen, klimmen in de klimboom, over bruggen, stapstenen en klimpalen en nog veel meer. Het speelbos is een natuurlijk onderdeel van het bos waarin het is gelegen.

Adres: Bossingel, 5531 NH Bladel

Klik hier voor meer informatie.

Speelbos Boeverijen & Kabouterpad Mastbos (Breda)

Het Speelbos Boeverijen vind je vlakbij Kasteel Bouvigne in Breda. Er ligt een waterpoel waar kinderen water op kunnen pompen en op het “strandje” kunnen spelen. Ook loopt er een klimtoestel dwars door de waterpoel en staat er een enorme picknicktafel naast.

In het bos vind je een kabelbaan, natuurtheater en een aantal indianenbruggen over slootjes. Tijdens ons laatste bezoek zagen we diverse hutten en bruggen, die gebouwd zijn door andere kinderen. Dit zorgde ervoor dat mijn kinderen weer inspiratie hadden om verder te bouwen aan een hut.

Verder valt het mij ieder bezoek op dat veel ouders schepjes en emmertjes meenemen om bij de kabelbaan in het zand te kunnen spelen.

Wat een leuke bijkomstigheid is, is dat in het voorjaar hier veel kikkervisjes te vinden zijn. Nu zijn we een aantal weken verder en na een regenbui zie je overal kleine kikkertjes óf padjes (tot zover mijn natuurkennis) rondspringen.

Kijk hier voor meer informatie over Speelbos Boeverijen.

natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant
natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant

Verderop in het Mastbos is er ook nog een 1,5 km lang kabouterpad te vinden. Vrolijke paaltjes omgetoverd tot kabouters markeren hier het pad. Elke kabouter heeft een nummer dat weer correspondeert met een boekje dat uitgegeven is door Staatsbosbeheer. Je kunt het routeboekje downloaden op de website van Kabouterpad Mastbos.

natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant

Plons en ploeterspeeltuin (Drimmelen)

In de jachthaven van Drimmelen naast het havenkantoor vind je de plons en ploeterspeeltuin. De speeltuin is nog redelijk nieuw en voorzien van een kabelbaan, klimconstructie met glijbaan, schommels en een waterpomp met stenen en modderzandbak.

Pluspunt aan deze speeltuin zijn de picknickbankjes met openbare BBQ’s en de openbare toiletten bij een van de uitgangen van deze speeltuin.

Adres: Nieuwe Jachthaven 40, 4924 BA Drimmelen

Klik hier voor meer informatie.

Natuurspeeltuin Beljaart Buiten (Dongen)

Natuurspeeltuin Beljaart Buiten ligt in natuurgebied de Onkelsloot. Hier vind je een kabelbaan, trekvlot, klimbrug en stapstenen over het water. Klimconstructie met glijbaan en een waterpomp met zandbak.

Let op! Deze speeltuin is niet zo goed toegankelijk met een kinderwagen, dus neem een jong kind eventueel mee in een draagzak.

Adres: Beljaartlaan 1, 5103AA Dongen

Speelbos Gilze-Rijen (Gilze)

Eén van onze favoriete speelbossen in Noord-Brabant is het speelbos Gilze-Rijen. Dit speelbos ligt naast het Van der Valk-hotel in Gilze. Op zo’n 250 meter van de ingang ligt een bescheiden parkeerterrein. Vanuit daar loop je over een lang pad het speelbos in. Dit speelbos is ontworpen, gerealiseerd en onderhouden door vrijwilligers.

Je volgt de voetstappen van de reuzin en komt onderweg allerlei toffe speelelementen tegen, zoals een doolhof gemaakt van takken, een kabelbaan en een konijnenpad. Ook is er een vlonderpad waarbij je langs allerlei bessenstruiken komt. De besjes mag je plukken en opeten. Er is een waterpomp met zandbak, om slootjes en dammetjes te maken.

Het favoriete plekje van onze jongste dochter in Speelbos Gilze-Rijen is toch wel het doolhof. Tijdens je wandeling door het doolhof kom je allerlei houten dieren tegen en dat vond onze anderhalfjarige nogal hilarisch. Onze oudste vond daarentegen de reuzenstoel nogal interessant. Het is een gigantische stoel waar je op kan klimmen en vanaf kan glijden met een paal. Het heeft nogal iets mysterieus.

Adres: Nerhoven 12, 5126 TB Gilze

Klik hier voor meer informatie.

natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant
natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant

Klim & Avonturenbos Goirle (Goirle)

In het Klim & Avonturenbos Goirle vind je diverse activiteiten waaronder een Avonturenpad welke je gratis kunt bewandelen. De route is 2 of 4,5 km en is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Tijdens de wandelroute kom je diverse uitdagingen tegen zoals boomstambruggen, touwslingers en een blotevoetenpad.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je de opdrachten verder uitbreiden met een ‘Survivalgids voor jonge boswachters’. Dit boekje kost momenteel € 4,- en kun je kopen bij de balie van het Klim & Avonturenbos en Natuurpoort Roovertsche Leij.

Tip: Kijk ook eens naar de Junior Survival Tocht geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Adres: Gorps Baantje 5, 5051 PX Goirle

Klik hier voor meer informatie.

Natuurspeeltuin Helvoirt (Helvoirt)

Deze speeltuin is een lokaal project van inwoners uit Helvoirt, zo heb ik mij laten vertellen door een buurtbewoonster. Voorheen lag hier de gemeentewerf en een crossbaantje, maar dit is nu omgetoverd tot een natuurlijke speeltuin.

Ook hier kunnen kinderen met water en zand spelen. Daarnaast zijn er een paar leuke glijbanen, een klimboom en een schommel over de sloot. Op een grasveld naast de speeltuin vind je ook nog twee voetbaldoelen.

Adres: 5268 CJ Helvoirt

natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant
natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant

Speelnatuur van OERRR (Oisterwijk)

Speelnatuur OERRR Oisterwijk vind je direct achter het bezoekerscentrum van Oisterwijk. Kinderen spelen hier echt in het bos. Ze kunnen er water oppompen, slootje springen en hutten bouwen. Het is heel basic, dus kinderen moet hier écht zelf aan de slag. Voor de allerkleinsten is er ook nog een kleine zandbak en boomstammenpaadje.

Wat deze plek bijzonder maakt vergeleken met veel andere speelbossen in Brabant is dat, ondanks dat het speelnatuur is, het wel rolstoelvriendelijk is.

Voor het bezoekerscentrum ligt ook een klein speeltuintje met een nestschommel, wip en glijbaan. Verder lopen er meerdere wandelroutes vanaf dit bezoekerscentrum door de Oisterwijkse bossen en vennen. 

In het bezoekerscentrum is een winkel van Natuurmonumenten gevestigd en het restaurant Groot Speijck. Dit restaurant is erg kindvriendelijk en je kunt er heerlijk eten. In dit horecapunt vind je een uitkijktoren waar kinderen in kunnen spelen.

In de winkel kun je speciale wandelroutes en speurtochten krijgen voor kinderen en vanuit daar worden ook regelmatig excursies georganiseerd. Meestal zijn de excursies wat meer geschikt voor de wat oudere kinderen.

Tip: maak hier echt een dagje uit van door activiteiten te combineren. Neem bijvoorbeeld een wandelroute van 3,5 km, wat voor de meeste kinderen wel te behappen is. Lunch bij het restaurant Groot Speijck en laat de kinderen daarna nog lekker in “losgaan” in de speelnatuur. Dit maakt het bij uitstek geschikt als familie-uitje.

Adres: Van Tienhovenlaan 4, 5062 SK Oisterwijk

Klik hier voor meer informatie.

natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant
natuurspeeltuin-speelbos-speeltuin-noord-brabant

Ken of weet jij zelf nog een super leuke natuurspeeltuinen of speelbossen in de omgeving van Noord-Brabant, laat het ons dat weten.

Voor nog meer leuke speelbossen en natuurspeeltuinen in Nederland, lees ook onze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in augustus 2020 en als laatst geüpdatet in april 2021.