Met jonge kinderen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Last updated:

Zelf ben ik echt fan van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maar het valt mij op dat nog niet veel mensen in mijn omgeving het museum kennen. Een veelgehoorde opmerking is: “maar dat is toch niks met jonge kinderen, die hebben toch niks met oude huisjes en de geschiedenis van Nederland?”. Daarna volgt steevast vanuit mij een betoog waarom je toch echt met jonge kinderen naar dit museum zou moeten gaan. In dit artikel probeer ik mijn enthousiasme over dit museum over te brengen aan alle andere papa’s en mama’s met jonge kinderen.

Dit artikel is als laatst geüpdatet op 11 mei 2021.

Wat is er te zien in het Nederlands Openluchtmuseum?

In het museumpark van het Nederlands Openluchtmuseum vind je allerlei gebouwen, boerderijen, tuinen en molens uit verschillende eeuwen en locaties in Nederland. Je kunt er o.a. een ritje met een echte ouderwetse tram maken.

In een groot deel van de gebouwen zijn ook vrijwilligers aan het werk, gekleed in traditionele kleding. Zij geven uitleg over wat ze aan het doen zijn of over het gebouw. Sommigen zijn erg goed met kinderen.

Tijdens ons laatste bezoek was een dame wol aan het spinnen op een spinnewiel. Onze dochter was nogal geïntrigeerd en deze dame gaf hele leuke uitleg over het spinnen, aangepast aan het niveau van een 3-jarige.

openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen

Meer dan 100 verschillende gebouwen

Nu zijn er meer dan 100 gebouwen in het Openluchtmuseum, dus het is ondoenlijk om ze allemaal te bespreken, maar ik zal er een paar van onze favorieten uitlichten:

 • Ros-oliemolen: In deze boerderij zie je hoe zo’n molen werkt, aangedreven door een paard. Het paard wordt geprojecteerd op een muur;
 • Molukse Barak: Dit zijn de barakken waar in 1951 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen terecht kwamen. Er wordt in de Barak regelmatig Indisch/Moluks gekookt en soms mag je ook een hapje proeven. Verder kun je in één van de kamers met je kinderen muziek maken op traditionele instrumenten;
 • Boerderij Varik: Eén van de meest geliefde gebouwen in het Nederlands Openluchtmuseum bij onze kinderen vanwege de kippen en de varkens die lekker rollen in de modder. Ook loopt er met enige regelmatig een kat die de kinderen even kunnen aanhalen. Overigens vind je op verschillende plekken in het park dieren zoals koeien, varkens, kippen en schapen;
 • Plaggenhut: Voor kinderen lastig voor te stellen, maar dit is een echt huisje gemaakt van stammen en plaggen. Een soort van kuil met een dak erop. De kinderwagen die in de woning staat is eigenlijk een kruiwagen met jute zakken. Het is erg donker en ergens ook wel spannend om hier binnen te stappen;
openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen
 • Smederij: Hier is vaak een echte smid aan het werk met vuur, hamer en beitel. Onze kinderen hebben al een keer een gesmeed blaadje gekregen, wat bij één van hen de kinderkamer siert;
 • Woonboerderij Hoogmade: In 2002 is deze boerderij in stukken gezaagd en als bouwpakket in elkaar gezet in het museum. Ook de originele inrichting is overgenomen en erg herkenbaar als je geboren bent in de jaren 80 en opgegroeid in de jaren 90. Het is heel leuk om je kinderen te vertellen welke telefoon je vroeger gebruikte om oma te bellen of te vertellen dat in dit huis hetzelfde speelgoed staat als waar jij vroeger mee gespeeld hebt;
 • Zuivelfabriek: Hier kunnen kinderen zien hoe een originele stoommachine wordt gebruik om de fabriek te laten draaien;  
 • Tramremise: Als je een kind hebt dat interesse heeft in treinen en trams dan is dit echt een heel leuk deel van het museum. Je mag hier in en onder trams kijken. Ernaast ligt een oude opslagloods van Van Gendt en Loos. Daarbij staat een oude diesellocomotief die een vrijwilliger soms even een stukje laat rijden;

Canon van Nederland

Sinds 2017 is er de Canon van Nederland. Deze geeft een eerste inzicht in de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan Nederland zoals we het nu kennen. 

Zelf vinden we dit wat meer geschikt voor wat oudere kinderen en tijdens onze laatste bezoeken met baby, dreumes en peuter sloegen we dit over. Dit neemt niet weg dat het zeker het bezoeken waard is met wat oudere kinderen.

Speciale (kinder)activiteiten in het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert altijd ook activiteiten gericht op kinderen. Ze proberen daarbij aan te geven voor welke leeftijd iets geschikt is, wat meestal wel klopt.

Ze hebben een paar vaste onderdelen voor kinderen, zoals een grote speeltuin en het kindererf, maar er zijn eigenlijk altijd als wij het museum bezoeken weer tijdelijke, wisselende activiteiten. Zo is er iedere winter een schaatsbaan, is er jaarlijks een kleine kermis, een spel met bellen om het voorjaar in te luiden en tijdens ons laatste bezoek was er ook een grote zandbak neergezet.

Ook waren er bij het ingangsplein fietsen met een groot voorwiel en ouderwetse skelters te vinden. Daarnaast konden kinderen aan de slag met touw en was er een verhalen Bingo in één van de schuren.

openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen

Kindererf

Het museum noemt dit zelf dé plek voor kinderen. Kinderen mogen hier normaal gesproken de boer of boerin helpen met allerlei karweitjes die vroeger door kinderen werden gedaan op de boerderij. Zoals een (nep)koe melken, emmers dragen en water pompen.

Tijdens het laatste bezoek was er (vanwege corona) een alternatief programma, maar kon er wel worden gehoepeld en mochte de kinderen steltlopen.

Speeltuin

Vlakbij het Kindererf is er ook een grote speeltuin te vinden, helemaal in Openluchtmuseumthema. Zo is er een ouderwetse bakkerij waar kinderen kunnen doen alsof ze brood en poffertjes bakken. Er zijn wat speelelementen met water en een dubbele kabelbaan.

Verder kunnen kinderen doen alsof ze hoefsmid of koetsier zijn en een houten paard voorzien van hoefijzers. Er kan naar hartenlust worden geklommen en gegleden.

Ook is er naast deze grote speeltuin een kleinere speeltuin, speciaal voor de allerkleinsten.

openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen
openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen
openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen

Eet- en drinkmogelijkheden

In het park vind je diverse horecapunten, waaronder het Canon Café in het entreegebouw en de frietbakkerij in het Dorp. Persoonlijk vinden wij de poffertjes (vers van de poffertjeskraam uit 1830!) en de pannenkoeken bij de Hanekamp het állerlekkerst!

Praktische informatie over het Nederlands Openluchtmuseum

Bereikbaarheid

Het adres waarop het Nederlands Openluchtmuseum te vinden is, is:

Hoefnerlaan 4, 6816 SG, Arnhem

Parkeren kost € 7,- per auto.

Met het Openbaar Vervoer kun je vanaf NS Centraal Station Arnhem de stadsbussen 3 en 8 nemen.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt dit jaar van 1 juni t/m eind oktober 2021.

In het hoogseizoen is het Nederlands Openluchtmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Canon Café en de museumwinkel zijn dagelijks geopend tot 18.00 uur.

Toegangsprijzen hoogseizoen:

 • Volwassenen (vanaf 13 jaar): € 19,50
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 16,50
 • Kinderen 0 t/m 3 jaar: Gratis
 • Museumjaarkaart: Gratis

Laagseizoen

Het laagseizoen is dit jaar van – nog niet bekend -.

In deze periode is het museum geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

De Canon van Nederland tentoonstelling, het Canon Café en de museumwinkel zijn geopend. Het museumpark is alleen geopend als wandelpark. Alle gebouwen en horeca gelegenheden op het terrein zijn gesloten.

Toegangsprijzen laagseizoen:

 • Volwassenen (vanaf 13 jaar): € 8,00
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 5,00
 • Kinderen 0 t/m 3 jaar: Gratis
 • Museumjaarkaart: Gratis

En dit vinden wij van het Nederlands Openluchtmuseum

Ga! Serieus: bezoek het museum met je kinderen en sleep gelijk opa, oma, ooms, tantes, vrienden en vriendinnen mee. Het park biedt echt voor ieder wat wils (heb ik al gezegd dat er ook een bierbrouwerij is waar je het biertje op de tap kan proeven?).

Het is een prikkelarm uitje en kinderen krijgen op jonge leeftijd toch laagdrempelig al iets mee van de geschiedenis van Nederland.

Je hoeft echt niet persé alle gebouwen en boerderijen van binnen te bekijken als je kinderen een korte spanningsboog hebben, maar dan kan je bijvoorbeeld juist de speeltuin afwisselen met een boerderij en vervolgens een ritje met de tram maken.

openluchtmuseum-arnhem-nederland-peuter-kleuter-kinderen

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne