Menu
Musea / Utrecht

Beleef de wereld van Nijntje in het Nijntjemuseum in Utrecht

In het centrum van Utrecht ligt een waar walhalla voor kinderen gericht op de leeftijd van twee tot zes jaar, namelijk het Nijntje museum. Wij zijn hier met onze tweeling geweest toen ze nog net geen één jaar waren, en dat was een geslaagde dag! Het Nijntje Museum is HET perfect uitje voor gezinnen met jonge kinderen. 

Het Nijntje museum, centraal gelegen in Utrecht

Gelegen tegenover het Centraal Museum en met buslijn 2 vanaf Utrecht C.S. sta je binnen mum van tijd voor de deur. Lopend kun je er uiteraard ook naartoe, pik je gelijk de binnenstad van Utrecht mee. In ongeveer 20 minuten loop je van Hoog Catharijne naar het museum. En als je je bezoek vroeg in de ochtend plant en je gaat met de auto, dan kun je deze met een beetje geluk ook in de directe omgeving kwijt!

Nijntje en haar vrienden zien en beleven

In het museum speelt het vrolijke konijn Nijntje uiteraard de hoofdrol, ook al haar vrienden en familie kom je er tegen. Zo kun je een kijkje nemen in de werkplaats van Opa Pluis, binnenkijken in het huis van Nijntje, met de bus uit logeren bij het vriendinnetje van Nijntje en giraffen kijken in de dierentuin.

Het museum is niet heel groot, maar je kunt er met gemak minstens twee uur doorbrengen. Bij binnenkomst is er een kluisjeswand, waar je je jas en kostbare bezittingen kunt achterlaten. Ook een eventuele wandelwagen mag je hier achterlaten maar deze kun je ook gewoon meenemen het museum in.

Een museum in een museum

Bij binnenkomst kun je je kind op de bank van de familie pluis uit één van de vele boekjes voorlezen en kan je kind een kijkje nemen in het huis van de familie. Maar wie staat daar nou in de badkamer? Boris Beer is blijkbaar op visite. Pas op: boven is de stahoogte maximaal 150 cm hoog. Is je kind oud genoeg en durft het zelf naar boven, blijf dan vooral lekker beneden staan.

Vervolgens breng je een bezoek aan de werkplaats van Opa Pluis. Hier kunnen jullie zien waar Opa Pluis bijvoorbeeld de step van Nijntje heeft gemaakt. Daarna kom je in een gang die je naar de scènes uit het boek “Nijntje in het museum” brengt. In deze gang zijn ook de toiletten, kolfruimte en verschoningsruimte te vinden.

Bekijk alle boekjes die creator Dick Bruna ooit geschreven heeft, of ga zelf creatief aan de slag. Voor de kleinere kinderen zijn er magnetische schilderdoeken waar ze zelf een schilderij met sterren kunnen maken. De oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld hun eigen museumstukken herschikken.

Pas op dat je niet omver wordt gereden in de verkeerstuin!

Vanaf het museum kom je met de trap of lift boven in een verkeerstuin terecht. Speel memorie met de voertuigen, stap in de bus, of rijdt zelf met de trein. Wij waren er in de winter en toen konden de oudere kinderen zich op ski’s voortbewegen. Normaal zijn hier diverse fietsen te vinden. Verder kunnen kinderen hier zelf nog een poppenkastvoorstelling geven.

Na de verkeerstuin kom je in de picknickruimte. Hier kunnen jullie wat eten of drinken en even bijkomen van alle activiteiten die de kinderen al gedaan hebben. Er staat een automaat met wat drankjes en kleine snacks (bijvoorbeeld Appelsientje en Nijntje-koekjes) en er is een flessenwarmer aanwezig. Voor koffie of thee moet je naar het restaurant van het Centraal Museum.

Dieren aaien of lekker knutselen

Na de picknickruimte kom je terecht tussen de dieren. Aai het varken of de koe op de boerderij, of ga op ontdekkingstocht in de dierentuin. Voor zowel jong als oud kunnen jullie een ware onderwaterwereld creëren met gekleurde vissen op een magnetische muur.

Nu is er nog één ruimte die je niet mag overslaan als je kinderen van knutselen houden. Hier kunnen de kinderen zelf hun creativiteit de vrije loop laten door te knutselen in het dan geldende thema.

Koop je kaarten voor het Nijntje Museum op tijd

De entreekaarten worden verkocht in tijdblokken. Voor elk tijdblok is een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Je kunt dus het beste je kaarten alvast online bestellen. Sowieso krijg je op de online kaarten een euro korting op de kassaprijs, maar je kunt dan ook kijken wanneer het een rustiger moment is voor je bezoek. En heb je een museumkaart of een Bankgiro VIP-kaart, dan heb je gratis entree (wel dien je ook hiervoor online een gratis kaartje te serveren).

Doordeweeks is het eigenlijk nooit te druk, tenzij je de pech hebt dat er net een groep voor je naar binnen wandelt als een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. 😉 Zoals vrijwel overal zijn de weekend- en vakantiedagen veelal drukker. Zowel voor de rustigere dagen als voor de drukkere dagen worden de kaarten in tijdblokken verkocht. Er mag namelijk maar een maximaal aantal bezoekers in het gebouw. Dus zorg ervoor dat je niet te laat je kaartje koopt.

Eenmaal binnen mag je overigens zo lang blijven als je zelf wil. Hou je niet van drukte, ga dan dus zo vroeg mogelijk.

Let op! Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis, maar ook voor hen moet je online een kaartje reserveren.

Voor de meest actuele kaartprijzen ga je naar de website van het Nijntje Museum.

Eten en drinken doe je bij de overburen

Het Nijntje Museum deelt de horeca met het Centraal Museum aan de overkant. Hier mag je zonder toegangsbewijs naar binnen voor een lekkere kop koffie of thee met gebak of een broodje. Er zit dus geen apart restaurant in het Nijntje Museum zelf. Let er wel op dat als je het Mijntje Museum verlaat, je niet meer terug mag als je aan de overkant geweest bent. Houd hier dus rekening mee in de planning of neem wat lekkers mee voor in de picknickruimte.

Vooraf of na afloop kun je in de museumwinkel van het Centraal Museum allerlei leuke Nijntje artikelen kopen. Van boekjes tot placemats en van knuffels tot een bestekset.

Nuttige informatie

Openingstijden

Het Nijntje Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.

Uitzonderingen op deze dagen zijn de 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag. Op deze dagen is het museum gesloten. Als uitzondering op de maandagen is het museum wél geopend op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag.

Let op: kaartjes voor het laatste tijdblok worden verkocht voor het tijdblok 15.00 – 16.30 uur. Na 16.30 uur kun je niet meer naar binnen).

Adresgegevens en bereikbaarheid

Het adres waarop je het Nijntje Museum kunt vinden is: Agnietenstraat 2, 3512 BX te Utrecht

Vanaf Utrecht Centraal kun je met bus 2 naar het museum. De halte van het museum is om de hoek. Vraag eventueel of de buschauffeur je een seintje wil geven zodra je er bent.

Op het tegenovergelegen Nicolaaskerkhof is een kleine parkeerplaats met o.a. ruimte voor auto’s met invalidenkaart en bakfietsen. De parkeergarages Vaartsche Rijn of Kruisstraat liggen op ongeveer 10 minuten lopen van het museum.

Tip voor de wintermaanden!

Vanaf de eerste dag van de wintertijd tot en met 31 januari wordt er op het Nijntje Museum een projectie met karakteristieke elementen uit de Nijntje boeken getoond. Vallende sneeuw, vliegende vogels, Knorretje die voorbijkomt, Nijntje die de deur opent voor haar vriendinnetje Nina en nog véél meer. Alles bij elkaar duurt de voorstelling 13 minuten. Het voordeel is dat het een doorlopende voorstelling is tussen 17.00 en 23.00 uur. Je kunt dus ook halverwege de voorstelling erin komen. Zet het vast in je agenda voor de komende winter.

Eindoordeel

Hoewel onze kinderen nog net geen jaar waren toen we het Nijntje Museum bezochten, hebben ze wel de tijd van hun leven gehad. Ze hebben inderdaad niet alle aangeboden activiteiten kunnen uitvoeren, maar dat de wereld uit de boekjes tot leven kwam vonden ze al geweldig. Wij zullen hier dus zeker vaker een bezoek brengen.

Het is in mijn ogen geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 maanden tot kinderen van 5 jaar. Kijkend naar het plezier in de ogen van zowel mijn eigen kinderen, als van de kinderen die er tegelijk met ons waren, geef ik dit museum een dikke 9 als eindcijfer. Het museum is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig, spreekt tot de verbeelding en is van alle gemakken voorzien.

Wanneer staat jouw (volgende) bezoek aan het Nijntje Museum op de agenda?

Foto’s © Lonneke

 

About Author

Hoi! Ik ben Lonneke, 44 jaar, getrouwd met Peter en moeder van onze vierjarige tweeling. Naast mijn baan als parttime Opleidingscoördinator maak ik graag gedecoreerde taarten, lees ik graag (bij voorkeur reisverhalen) en ben ik altijd bezig om leuke uitjes of vakanties te bedenken. Voor de geboorte van de tweeling heb ik prachtige reizen gemaakt en we hopen de kinderen ook kennis te laten maken met al het moois dat de wereld te bieden heeft.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.