Beleef de wereld van Nijntje in het Nijntjemuseum in Utrecht

Hét museum voor dreumesen en peuters is het Nijntje Museum in Utrecht. In 2023 heeft dit museum een grondige renovatie ondergaan. Het museum is in een nieuw jasje gestoken en groter geworden: je hebt het gevoel dat je letterlijk in een boekje van Nijntje stapt.  We brachten een bezoekje, en we kunnen concluderen dat dit hét perfecte uitje voor gezinnen met kleintjes is.

Nijntje en haar vrienden zien en beleven

Het eerste boek van Nijntje werd in 1955 uitgebracht door Dick Bruna en sindsdien heeft Nijntje de wereld veroverd. Dreumesen en peuters zijn gek op het konijntje. In dit museum heeft Nijntje uiteraard een glansrol en ook al haar vrienden en familie kom je er tegen.

Het museum is ingericht op basis van thema’s . Kinderen worden uitgenodigd om al hun zintuigen te gebruiken. Er is veel te zien, te horen, te ruiken, te voelen en te proeven. De wereld van Nijntje sluit aan bij herkenbare situaties van thuis, zoals de keuken van Nijntje, een bezoek aan de dokter, de winkel en de boerderij. Doordat er van alles voor kinderen te zien én te doen is, wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld.

Waar bijvoorbeeld de nieuwsgierigheid goed geprikkeld wordt, is de verkeerstuin. In de verkeerstuin vind je een groot plein waar kinderen kunnen oefenen met het verkeer. Er zijn verkeerslichten, er zijn slagbomen en er rijdt een trein. Kinderen kunnen op fietsjes zelf over het plein crossen. En sinds de verbouwing is ook een rolstoel aan he plein toegevoegd. Ook kunnen kinderen hier andere spelletjes doen, zoals memorie spelen met voertuigen of een poppenkastvoorstelling geven.

Ook vonden mijn kinderen de nieuwe themaruimtes De boerderij van Jan en De winkel van Betje Big erg leuk. Bij de boerderij van Jan kun je ‘hooibalen’ stapelen, ganzenbord spelen en kun je ook in de werkplaats spelen. Kinderen kunnen hier ontdekken hoe dingen werken. En in de winkel van Betje kun je uiteraard winkeltje spelen. Op verschillende plekken kan je kind zich verkleden.

Met Boris Beer kun je op avontuur gaan in een 360 graden-projectie op de tweede verdieping. Op de begane grond is een mooi atelier ingericht. Verder worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Op zondagen wordt er bijvoorbeeld voorgelezen.

Iedereen doet mee

In het nieuwe Nijntje Museum kan iedereen meedoen. Zo is de rolstoel toegevoegd aan de verkeerstuin, maar ook zijn er prikkelarme cabines voor kinderen die dat nodig hebben. Voor kinderen met een beperking is onder andere rekening gehouden met kleurcontrasten, spellen in reliëf en toelichtingen in Nederlandse gebarentaal.

Het restaurant van Nijntje

Sinds de renovatie is er ook een restaurant in het museum. Natuurlijk helemaal geïnspireerd door Nijntje. Kinderen kunnen genieten van een Nijntje-pannenkoek. En voor bij de koffie is er een nijntje-tompouce.

Het enige dat niet inpandig is, is de museumshop. Daar moet je de weg voor oversteken naar het Centraal Museum. In de museumshop vind je uiteraard boekjes van Nijntje, maar ook een groot assortiment aan andere Nijntje-producten.

Koop je kaarten op tijd

De entreekaarten worden verkocht in tijdblokken. Voor elk tijdblok is een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Je kunt dus het beste je kaarten alvast online bestellen. Op weekend- en vakantiedagen is het vrij druk in het museum, en moet je echt op tijd je kaartjes bestellen. Doordeweeks valt de drukte mee. Mijn ervaring is ook dat de middag rustiger is dan de ochtend.

Let op! Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis, maar ook voor hen moet je online een kaartje reserveren.

Voor de meest actuele kaartprijzen ga je naar de website van het Nijntje Museum.

Nuttige informatie

Openingstijden

Het Nijntje Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. De tijdsblokken starten om 10 uur en gaan door tot 15:30 uur.

Uitzonderingen op deze dagen zijn de 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag. Op deze dagen is het museum gesloten.

Het Nijntje museum, centraal gelegen in Utrecht

Het Nijntje Museum ligt tegenover het Centraal Museum (Agnietenstraat 2 in Utrecht) en met buslijn 2 vanaf Utrecht C.S. sta je binnen mum van tijd voor de deur. Lopend kun je er uiteraard ook naartoe, pik je gelijk de binnenstad van Utrecht mee. In ongeveer 20 minuten loop je van het station naar het museum.

En als je je bezoek vroeg in de ochtend plant en je gaat met de auto, dan kun je deze met een beetje geluk ook in de directe omgeving kwijt op het Nicolaaskerkhof! Ik parkeer zelf mijn auto graag in parkeergarage Vaartse Rijn.

Het museum is sinds de verbouwing groter geworden. Je kunt er met gemak minstens twee uur doorbrengen. Bij binnenkomst is er een kluisjeswand, waar je je jas en kostbare bezittingen kunt achterlaten. Ook een eventuele wandelwagen mag je hier achterlaten maar deze kun je ook gewoon meenemen het museum in (mits het kind nog niet kan lopen).

Eindoordeel

Ik bezocht het vernieuwde museum met mijn dochter van vijf en zoon van anderhalf. Mijn dochter vond het erg leuk om alle spelletjes te doen, te knutselen en te fietsen in de verkeerstuin. Mijn zoontje heeft de tijd van zijn leven gehad. Hij kon dan nog niet alle aangeboden activiteiten uitvoeren, maar hij herkende Nijntje ontzettend goed. Ik ga dus zeker vaker met hem.

Aan mijn dochter merkte ik dat ze eigenlijk een beetje te oud begint te worden. Ze vindt de activiteiten geweldig, maar de magie van Nijntje laat haar nu los. Ik denk dus dat dit museum heel geschikt is voor vlotte baby’s tot kinderen van een jaar of 5. Het museum is prachtig. En dat er nu ook een restaurant bij zit is een dikke plus!

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte