9 x Nijntje in Utrecht – Musea, beelden, winkels en overnachten

Nijntje, wie kent haar niet? Nijntje is een creatie van de Utrechtse kunstenaar Dick Bruna. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat dit schattige konijntje op verschillende plekken in Utrecht tegen kunt komen. Denk aan het Nijntjemuseum maar wist je dat Utrecht ook een Nijntje stoplicht heeft? Dit jaar bestaat Nijntje 65 jaar en daarom deel ik graag 9 plekken in Utrecht waar je Nijntje kunt vinden.

Nijntje, het konijntje van Utrecht

Het artikel begin ik gelijk even met een tip: mocht je van plan zijn om een wandeling te maken waarbij je langs alle Nijntje plekken komt, dan kan ik je aanraden om te starten bij het Nijntje Museum of bij het Nijntje pleintje.

Het Nijntje Museum

De bekendste plek waar je Nijntje in Utrecht kunt vinden is het Nijntje Museum. Dit is een zeer leuk interactief museum voor de allerkleinsten waar je letterlijk door de wereld van Nijntje wandelt. Er valt hier vooral heel veel te doen. Zo nu en dan worden er ook leuke voorstellingen gegeven in het Nijntje Museum welke ik van harte kan aanbevelen.

Adres: Agnietenstraat 2, 3512 XB Utrecht

Lees voor een indruk van dit museum ons artikelen:

Het atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum

Tegenover het Nijntje Museum ligt het Centraal Museum van Utrecht. In dit museum ontdek je het ontstaan van Nijntje en andere creaties van Dick Bruna. Beneden vind je ook nog een grote museumwinkel waar je allemaal Nijntje producten kunt kopen.

Wist je trouwens dat er een drietal boeken van Nijntje ook in het Utrechtse dialect zijn uitgegeven? Leuk om aan kinderen uit de regio Utrecht cadeau te geven!

Adres: Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht

Nijntje Stoplicht

Midden in het centrum van Utrecht bij de Bijenkorf (dit ligt bij het Vreeburgplein) vind je de Nijntje stoplichten. Het zebrapad heeft de kleuren van de regenboog. Een kleurrijke manier van oversteken dus! Wat ik ook erg handig vind aan deze stoplichten is dat je d.m.v. een soort zandlopertje kunt zien hoe lang je nog moet wachten tot je over kunt steken. Een leuk punt om even te bewandelen met kinderen.

Adres: Lange Viestraat 1-669, 3511 BK Utrecht

Het Nijntje pleintje

Aan het begin van de Oudegracht vind je het Nijntje pleintje. Het standbeeld van Nijntje wat je op dit plein vindt, is ontworpen door de beeldhouder Marc Bruna, de zoon van Dick Bruna.

Nijntje op de Mariaplaats

Ook op de Mariaplaats is een heus beeld van Nijntje te vinden. Het bijzondere aan dit standbeeld is aan de ene zijde Dick Bruna is afgebeeld en aan de andere zijde Nijntje.

Toen Nijntje 60 jaar bestond in het jaar 2015, zijn er door verschillende kunstenaars 60 Nijntje beelden ontworpen ter ere van deze ‘verjaardag’. Een aantal Utrechtse ondernemers aan de Mariaplaats hebben vervolgens één van deze beelden gekocht. Dit beeld staat daarom sinds 2016 op de Mariaplaats.

Op de Mariaplaats kun je trouwens ook nog een aantal leuke restaurantjes vinden. Mocht je een wandeling maken om alle Nijntje plekken af te gaan, dan kan ik je als tip meegeven dat restaurant Josef een leuk kindvriendelijk restaurant is.

2 x Nijntje winkels in de Zadelstraat

Aan de Mariaplaats grenst de Zadelstraat. In deze straat kun je op verschillende plekken allemaal Nijntje dingen vinden. Een winkel waar je enorm veel spullen van Nijntje vindt is de winkel Groeten uit Utrecht. Vlak daarnaast heb je ook nog KECK & LISA waar je ook nog een aantal leuke Nijntje producten kunt kopen.

Groeten uit Utrecht: Zadelstraat 28, 3511 LV Utrecht
KECK & LISA: Zadelstraat 38, 3511 LV Utrecht

Nijntje gebak, chocolade en koekjes bij Theo Blom Banketbakkerij

Ook in de Zadelstraat vind je de banketbakkerij van Theo Blom waar ze allerlei Nijntje lekkernijen verkopen. Je kunt hier bijvoorbeeld Nijntje taarten kopen, Nijntje koektrommels, Nijntje chocolade en Nijntje lollies.

Enne.. Ze verkopen natuurlijk ook nog een heleboel andere lekkere gebakjes. Een absolute aanrader waar je iets lekkers kunt halen voor bij de koffie! Ik spreek uit ervaring! 😉

Adres: Zadelstraat 23, 3511 LR Utrecht

Hotel StayOkay – Nijntje kamer

In het hotel StayOkay aan het Neude kun je slapen in een echte Nijntje kamer. Zowel de decoratie als de gebruikte kleuren komen helemaal overeen met de boeken van Nijntje. In de badkamer vind je Nijntje douchegel en shampoo. Ontbijten doe je ook op Nijntje servies en kinderen krijgen een Nijntje-verrassing. En alsnog dit alles nog niet genoeg is, krijg je ook nog kaartjes voor het Nijntjemuseum.

Adres: Neude 5, 3512 AD Utrecht

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela