Beleef, proef & speel bij Novalishoeve op Texel

Dat je niet ver hoeft te reizen om een fijne vakantie te hebben, ondervonden wij deze zomer. Tijdens onze mini-vakantie op het eiland Texel deden wij de leukste uitstapjes met de kids. Een van deze leuke activiteiten was een bezoek aan Novalishoeve. Een bijzondere zorgboerderij waar we de hele dag wel konden blijven. Wat er zo bijzonder is aan deze Texelse boerderij en wat er allemaal te doen is, vertel ik in dit artikel.

Bezoek Novalishoeve

Deze zomervakantie verbleef ik met mijn gezin in een authentieke yurt, op een camping in Den Hoorn. Toen we net van de boot afkwamen en onderweg naar de camping waren, reden wij langs de Novalishoeve. Een bezoekje aan deze zorgboerderij stond hoog op mijn to do lijst, dus vroeg ik aan mijn vriend of we daar niet even een tussenstop konden maken. Het was een warme dag. Iedereen wilde wel wat drinken en moest naar de wc. De beslissing was dus snel genomen! De auto zetten we gratis neer op de parkeerplaats bij Novalishoeve.

Novalishoeve is een zorgboerderij waar de natuur op de eerste plaats komt. In de winkel en de lunchroom vind je veel producten van het eiland, waarvan het grootste deel van de Novalishoeve zelf afkomstig is. Versgebakken broodjes, zelfgemaakt ijs en verse kaas bijvoorbeeld! Allemaal biologisch. Hebben ze niet voldoende ingrediënten? Dan kopen ze dat elders in. Liefst lokaal, maar vooral biologisch. Het meel voor de broden is afkomstig van Molen De Traanroeier in Oudeschild. Novalishoeve maakt niet alleen producten voor hun eigen winkel en lunchroom, maar levert ook aan andere bedrijven op het eiland. Mooi om te merken dat ze op dit eiland zo fijn met elkaar samen werken.

In de winkel kun je ook nog andere dingen kopen, zoals Texel chips, wolvet en mooie souvenirs zoals ansichtkaarten en sleutelhangers. De lunchroom ziet er trouwens ook heel instagrammable uit met het de houten balie, zwarte krijtbord, de vrolijk gekleurde stoeltjes en de schapenvelletjes, vind je niet?

Je kunt bij Novalishoeve een plekje zoeken in de lunchroom of plaatsnemen op het terras. Samen met mijn vriend en mijn moeder zochten wij een plekje in de schaduw op het terras, zodat we ondertussen de kinderen in de gaten konden houden. Die hadden natuurlijk helemaal geen zin om stil te zitten na zo’n lange rit in de auto! Zeker niet omdat er voor de kinderen zoveel te doen is daar.

Activiteiten op de zorgboerderij

Naast eten en drinken kun je je namelijk met nog veel meer dingen vermaken op de Novalishoeve. Er is bijvoorbeeld een speeltuin met schommels en een klimhuisje met glijbaan. Op het terrein staan diverse skelters en loopauto’s klaar, die de kinderen mogen pakken om het terrein te kunnen verkennen. Ouderwets vermaak. Onze jongens kregen er geen genoeg van! Bij vaders waren de skelters trouwens ook heel populair, zagen wij.

Je mag een kijkje nemen in de grote stal. Hier lopen heel veel kippen rond en met een beetje mazzel vind je er koeien en kalfjes. Dagelijks worden hier de koeien gemolken om 16.30 uur. Nieuwsgierige aagjes mogen dan een kijkje nemen.

Ook kun je bij de kassa een speurtocht kopen voor maar €1,-. Spelenderwijs leren kinderen alles over het leven op de boerderij door middel van een leuke puzzeltocht.

In het hoogseizoen wordt hier op dinsdag en vrijdag een ijsdemonstratie gegeven. Je ziet met eigen ogen hoe ijs wordt gemaakt van hun eigen verse boerderijmelk. En je mag het lekkers daarna natuurlijk ook proeven! Om de demonstratie bij te wonen moet je wel vooraf even reserveren.

Verderop in de stal van Novalishoeve hangt een schommelband waar je bijna de hele schuur door schommelt. Best spannend vonden onze kleintjes, maar mijn tiener en mijn moeder vonden het prachtig! Buiten de stal vind je varkens, de kassen en als je nog verder doorloopt kom je terecht bij het labyrint en de bloemvelden. Genoeg te ontdekken dus voor kleine avonturiers! En een geschikte plek om heel veel foto’s te maken. Wat is het hier mooi!

Over Novalishoeve

Novalishoeve is een biologische (dynamisch) boerderij waar jongeren met een lichte verstandelijke beperking werken en wonen. Ook krijgen jongeren met een psychiatrische zorgvraag hier de kans om een vak te leren. De bedoeling is dat deze jongeren wennen aan het werkritme, een vak vinden dat bij ze past en waar ze natuurlijk goed in zijn. Meer over de bijzondere visie en werkwijze lees je op hun website.

Openingstijden & adresgegevens

Ook Novalishoeve bezoeken? Ze zijn van maandag tot en met zaterdag geopend voor publiek. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.30. Het adres van Novalishoeve is Hoornderweg 46 in Den Hoorn.

Wil je weten wat wij nog meer deze zomervakantie beleefden met onze kinderen? Lees alles over onze overnachting in de yurt en onze vakantie op Texel op mijn blog eengoedverhaal.nu. En kijk hier voor mijn gastblog over de kerstvakantie op Texel.

Mirjam is moeder van 3 (Noah, Eli en Filou) en blogt op Eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven, maar deelt ook regelmatig makkelijke diy’s, fijne recepten en leuke uit-tips voor gezinnen met jonge kinderen. Kijk hier voor nog meer leuke uitjes met kids.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Mirjam