Oertijdmuseum-Boxtel-dinosaurussen

Terug in de tijd in het Oertijdmuseum in Boxtel

Onze oudste dochter Fenna (4 jaar) zit op het moment in een Dino fase, hoe meer dinosaurussen hoe beter. Dus besloten mijn man en ik haar te verrassen met een bezoekje aan het Oertijdmuseum in Boxtel. Gelukkiger konden we haar niet maken! Eenmaal aangekomen bij het museum kon ze dan ook niet wachten om naar binnen te gaan…

Het Oertijdmuseum in Boxtel

Het Oertijdmuseum, ook wel bekend als het Dinosaurusmuseum, is gelegen in Boxtel. Het is het grootste aardkundig museum van Nederland. Het museum is vooral leuk voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Je leert er spelenderwijs alles over fossielen en dinosauriërs.

Het eerste gedeelte van het museum bestaat voornamelijk uit fossielen uit allerlei verschillende tijdperken, erg bijzonder om te zien. Mocht je het leuk vinden kun je ook een echt fosiel kopen in het museumwinkeltje.

Wanneer je de route vervolgt kom je langs het laboratorium waar geologisch en paleontologisch onderzoek en reparatiewerk wordt verricht. Tijdens ons bezoek waren ze bezig met de reconstructie van een Triceratops skelet. Je kunt hier ook vragen stellen aan de medewerkers, zij vertellen je graag meer over waar ze precies mee bezig zijn.

En dan … Eindelijk het geen waar we voor naar het Oertijdmuseum zijn gekomen: de dinosaurussen! Onze dochter keek haar ogen uit en ik moet zeggen dat ook wij onder de indruk waren van de gigantische skeletten!

Een groot deel van de dinosauriërs bevinden zich buiten in het Oertijdbos dus je haalt het meeste uit je bezoek bij droog weer. Wandelend door het bos langs alle dino’s lijkt het net of je even terug in de tijd bent! De Oertijdtuin is ruim opgezet waardoor je in alle rust alles kunt bekijken. Je vind hier ook diverse bomen en planten uit de oudheid.  

Op speurtocht door het Oertijdmuseum

Bij de kassa kun je direct een vragenlijst meenemen voor de speurtocht. Deze is beschikbaar in diverse leeftijdscategorieën. Wij besloten die van 4 tot 6 jaar te nemen. Gewapend met een potlood en vragenlijst starten we onze “reis” door het museum op zoek naar eieren.

Bij ieder ei hoort een vraag, heb je alle vragen goed beantwoord dan vind je een codewoord, vind je het juiste codewoord dan win je een prijsje. De kinderen mogen zelf kiezen welk kleinigheidje ze willen: een steentje of een haaientand. Zonder dit codewoord kunnen we dus niet naar huis, dat snap je!

Door de speurtocht heeft onze dochter het museum de eerste keer bijna doorgerend op zoek naar alle eieren. Na een eet/ drink pauze in het restaurant hebben wij er daarom voor gekozen het museum nogmaals rond te lopen zodat we in alle rust nogmaals konden kijken.

Is jouw kind ook zo enthousiast en heb je alle tijd? Dan is dit zeker aan te raden, daardoor hebben wij een hoop dingen gezien en gelezen die we de eerste ronde gemist hadden. 

Spelen

Er zijn diverse speelplekken gecreëerd in het Oertijdmuseum. Zo vind je onderweg leuke puzzels en spelletjes, kun je verschillende films kijken in de bioscoop en zijn er twee speeltuinen op het buitenterrein waar je onder andere zelf, als een echte archeoloog, een dinosaurus skelet op kunt graven. Daarnaast zijn er natuurlijk ook draai- en klimtoestellen, schommels en een glijbaan.

Praktische Informatie

Buggy/ rolstoel

Het museum is in principe goed toegankelijk met de buggy, rolstoel. Wanneer je de route volgt kom je een trap tegen maar deze kun je ook overslaan (hiervoor moet je een stukje teruglopen). Als je weer beneden bent kun je dan je route vervolgen waardoor je niets hoeft te missen.

Je kunt er natuurlijk ook (net als ons) voor kiezen de buggy in te klappen en alsnog de trap te nemen. Over het buitenterrein loopt een soort bospad ( hard zand), met onze buggy was dit prima te doen. 

Restaurant en toiletten 

In het midden van het museum is een klein restaurant waar je terecht kunt voor een kopje koffie, frisdrank, gebak, sandwiches, chips en snoep. Ook buiten is een kiosk maar deze was tijdens ons bezoek helaas gesloten.

Toiletten vind je alleen binnen in het museum, vergeet dus niet te gaan voor je naar buiten gaat.  

Adresgegevens

Oertijdmuseum Boxtel
Bosscheweg 80
5283 WB Boxtel 

Prijzen

  • Kinderen tot 3 jaar: Gratis
  • Kinderen tot en met 11 jaar: € 8,50
  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 11,50

Een museumjaarkaart is hier helaas niet geldig.

Openingstijden

Het Oertijdmuseum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur

Iedere maandag is het museum gesloten met uitzondering van feestdagen.
1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.   

Dit vonden we van het Oertijdmuseum in Boxtel

Al met al hebben we een erg leuke en leerzame dag gehad. Het Oertijdmuseum was zeker leuker dan we van te voren hadden verwacht! Na een aantal uren heb je het museum echt wel van boven tot onder gezien (ook al was onze dochter het hier niet mee eens en wilde ze graag nog een 3e ronde door het museum lopen). 

Heb jij (ook) een jonge dinosaurus gek in de familie? Dan is het Oertijdmuseum in Boxtel zeker de moeite waard!

Tip: Na al dat speuren trek gekregen? Breng dan een bezoekje aan het nabijgelegen restaurant Montimar, hier kun je heerlijk, betaalbaar, bourgondisch lunchen of dineren. Een tomatensoepje kost hier bijvoorbeeld slechts € 2,35. Ook hebben ze een speciale kinderkaart waar je voor een bord spaghetti of een frikandel met frites slechts € 3,50 betaald.

Zijn jullie ook zo gek op dinosaurusuitjes? Dan zijn Dinoland en Naturalis ook zeker de moeite waard om te bezoeken! Je kunt hier op de site een uitgebreider verslag van beide vinden zodat je alvast een indruk kunt krijgen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Mirjana