Rijdend door het Westland kom je tientallen, zo niet honderden kassen tegen. Wat er achter de glazen deuren van al die kassen schuilgaat laat zich vaak raden, misschien dat het je zelfs een beetje een mysterieus gevoel geeft. Inmiddels kunnen wij uit ervaring zeggen dat er niks mysterieus aan is en dat het ontzettend leuk is om een kwekerij binnen te stappen.
Volg een interactieve kinderworkshop bij Dr. Green
Tijdens de schoolvakanties wordt er gemiddeld eens per week een interactieve kinderworkshop georganiseerd, maar ook buiten de schoolvakanties is er eens per maand (vaak op woensdagmiddag of zaterdagochtend) de mogelijkheid om aan een kinderworkshop deel te nemen.
Rondleiding door de kas – hoe het begint
Tijdens de zomervakantie heb ik, samen met onze kinderen, een enorm leerzame en leuke ochtend beleefd bij Dr. Green. Bij binnenkomst werden we meegenomen op een rondleiding door de kassen heen en uiteraard werden de aanwezige kinderen er volop bij betrokken.
Nou groeit de Aloë vera-plant van origine natuurlijk niet in Nederland, dus de stekjes worden speciaal geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De rondleiding begint met uitleg over de stekjes en hoe ze binnen ongeveer anderhalf jaar tot volwaardige planten groeien. Ook was er aandacht waar de stekels voor dienen en dat het, ondanks de stekels, toch echt vetplanten zijn in plaats van cactussen. Dat laatste wordt door veel mensen gedacht.
Bestrijden van ongedierte op een natuurlijke manier
Tijdens de rondleiding wordt er uitleg gegeven over het mogelijke ongedierte dat er tussen de wortels van de stekjes kan groeien. Dit zijn wormen die zich uiteindelijk tot mot ontpoppen. De kleine wormpjes worden bestreden met het uitzetten van microscopisch kleine spinnetjes. Zodra de wormpjes in aantal toenemen, zal het aantal spinnen ook toenemen. Zijn de wormpjes uitgeroeid, dan zullen de spinnen vanzelf verdwijnen.
In een kas verderop, waar de planten alweer groter zijn en waar de mogelijkheid bestaat dat de wormen die er in komen daadwerkelijk ontpoppen tot mot, hangen er op verschillende plekken bakken water met wat zeepsop en een geur die motten aantrekt. Eenmaal geland in het zeepsop-bad zal de mot niet meer kunnen vliegen en zijn de planten dus gered van een mogelijke dood.
Aarde, licht en water: groeien maar
Om een plant te laten groeien heeft hij aarde, licht en water nodig, bij de Aloë vera-plant is het niet anders. Om het proces zo groen mogelijk te houden wordt regenwater opgevangen in grote bassins. Dat regenwater wordt via een buizensysteem dat boven de planten hangt getransporteerd, om zo de planten van water te voorzien. In de kassen van Dr. Green wordt niet gewerkt met kunstmatig licht, al het licht dat de planten nodig hebben is natuurlijk zonlicht. Ook wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van verwarming. In de kassen blijft het, door al het glas, uiteraard altijd wel wat warmer aanvoelen als de zon schijnt, maar het is zonde van de energie als je de planten van teveel warmte zou voorzien. Immers, in de vrije natuur is er ook geen verwarming die voor hen zorgt. Mocht het in de kas onder de 10 graden komen, dan wordt de temperatuur opgevoerd tot 10 graden. Maar dit wordt enkel bij de grotere planten gedaan.
De aarde mag uiteraard door de kinderen gevoeld worden en voelt bijzonder zacht. Dat komt onder andere door de vezels van kokosnoten die erdoorheen gemengd is, maar ook door de andere voedingsstoffen die erin zitten. Plant je thuis een Aloë vera-plant, dan mag hij gewoon in universele potgrond geplaatst worden.
Het werkproces in de kassen uitgelicht
Tijdens de rondleidingen zal er altijd wel personeel aan het werk zijn. Dit zijn veelal studenten die uit de buurt komen en hier een centje bijverdienen.
Zo kan het zomaar voorkomen dat je de ene medewerker op zijn/haar knieën tussen de planten ziet zitten om het wel en wee van de planten te bekijken, terwijl er verderop een groepje medewerkers met een machine kleine plantjes in grotere potten aan het verpotten is. De aarde wordt machinaal in de potten gestort, terwijl het inplanten dan weer een handmatig proces is.
Slijm maken
Aan het eind van de rondleiding krijgt iedere bezoeker de gelegenheid om met en tussen de Aloë vera-planten op de foto te gaan. Onze kinderen hadden hier niet echt heel veel zin in, maar dat mocht de pret niet drukken.
Eenmaal terug bij de ontvangstruimte gaan we aan de slag om slijm te maken, dat waar het bij de kinderen (zowel de mijne als de andere aanwezige kinderen) stiekem allemaal om draaide. Maar eerst krijgen de kinderen een glaasje limonade en de begeleiders een kop koffie of thee met een zelfgemaakte, gezonde snack aangeboden. Ook staan er lekkere snoeptomaatjes en snoeppaprikaatjes voor de liefhebbers.
Iedereen ontvangt een half Aloë vera-blad, waarbij je eerst de stekels van het blad moet afsnijden. Vervolgens snijd je het blad doormidden en lepel je de gel uit het blad. Bij het uitlepelen voel je al hoe glibberig en slijmerig de gel van zichzelf is. Vervolgens kunnen de kinderen een kleur kiezen (groen of roze) om het slijm wat kleurrijker te maken. Deze kleurstoffen zijn op natuurlijke basis (gedroogde bietenpoeder voor de roze kleur en gedroogde spinaziepoeder voor de groene kleur). Vervolgens wordt dit door elkaar gemengd door de medewerker met een blender, met als eindresultaat glibberige, gekleurde slijm. Uiteraard hoeft de slijm niet achtergelaten te worden, maar krijg je het in een glazen potje mee naar huis.
Ook aan de moeders is gedacht
Het is natuurlijk leuk dat je kinderen slijm maken, maar aan jou als moeder is ook gedacht. Ook jij krijgt namelijk een half Aloë vera-blad. Je gaat op dezelfde manier te werk als dat de kinderen dat moeten, alleen wordt er bij jou geen kleur toegevoegd en wordt dit even kort in de blender gedaan. Vervolgens wordt het in een potje gegoten en heb jij een heerlijke Aloë vera-gel om mee naar huis te nemen.
Houdbaarheid en bewaren
In de koelkast is zowel het slijm als de gel 7 tot 14 dagen houdbaar. Als de kinderen thuis met het slijm willen spelen, doe je er dus goed aan om het na afloop weer terug te plaatsen in de koelkast. Doe je dit niet, dan zal het slijm gaan stinken. De gel smeer je rechtstreeks uit het potje in de koelkast op je huid.
Thuis aan de slag
Na afloop van de workshop is het mogelijk om producten te kopen. Van een Aloë vera-blad tot compleet verwerkte producten. Iedere deelnemer krijgt echter ook een klein plantje mee naar huis om die thuis te laten groeien tot een volwaardige Aloë vera-plant. De begeleiders krijgen de volwaardige Aloë vera-plant mee naar huis.
Op https://drgreen.nl/aloe-vera/gel/recepten/ staan vervolgens allemaal recepten te lezen om zelf aan de slag te gaan met de Aloë vera. Van gezichts- tot haarmaskers, maar ook hoe je de gel kunt inzetten voor onder andere rimpels, striae (we zijn en blijven tenslotte wel moeders), littekens, acne, eczeem en als after sun-product.
Praktische informatie
- reserveren: zonder reservering kun je niet deelnemen aan de kinderexcursie. Je boekt deze online via ttps://drgreen.nl/bezoek/kinderexcursie/. Hierop staan de exacte data en tijden vermeld;
- kosten: de kosten per persoon zijn € 13,50. Hiervoor krijg je de rondleiding, koffie/thee/limonade met wat lekkers, maak je slijm of gel en ontvang je een plant(je);
- leeftijd: de kinderexcursie is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar;
- duur van de excursie: de hele excursie duurt ongeveer 1,5 uur;
- parkeren: parkeren kan op het terrein rondom de kassen;
- toilet: er is een toilet aanwezig, maar geen babyverschoningsruimte. Persoonlijk zou ik een kind onder de 4 jaar niet meenemen naar de excursie;
- adres: Kleine Achterweg 49a, Naaldwijk. Navigeer naar nummer 49, je komt vanzelf de bewegwijzeringsborden tegen;
- website: voor meer informatie en bestellingen kun je terecht op https://drgreen.nl/
Ons eindoordeel
Zowel mijn eigen kinderen als de andere aanwezige kinderen zag ik zichtbaar genieten van de excursie. Het feit dat ze geleerd wordt hoe het er in een kas aan toe gaat, waar Aloë vera voor dient en hoe het groeit was ontzettend leuk voor ze. Omdat de rondleiding door relatief jonge medewerkers werd verzorgd, sloot dit ook goed aan bij de groep kinderen. De uitleg was laagdrempelig, duidelijk en zeer toegankelijk. Het was ook leuk dat de kinderen de gelegenheid kregen om aan bijvoorbeeld de aarde te zitten of de kleine stekjes te voelen. Maar ook voor begeleiders is het ontzettend leuk en leerzaam om aan deel te nemen. Natuurlijk was het een leuke bijkomstigheid dat we zelf een potje gel mochten maken en mee naar huis kregen.
Qua tijdsbestek zat de excursie goed in elkaar. Net op het moment dat de aandacht bij de kinderen begon te verslappen was de rondleiding ten einde. Tijdens het uitlepelen van het Aloë vera-blad stonden de medewerkers klaar voor hulp en kreeg ieder kind de aandacht die hij/zij nodig had.
Al met al hebben we een leuke ochtend gehad!
Combineer de excursie met een ander uitje
Het is goed mogelijk om de excursie te combineren met een ander uitje in de provincie Zuid Holland. Voor tips en ideeën kijk je op https://www.opwegmetmama.nl/uitjes-activiteiten-kinderen-zuid-holland/. Ook zit je relatief dicht bij het strand van zowel Hoek van Holland als Scheveningen. Kom je over Utrecht gereden, dan kun je wellicht net als wij een lunchstop inlassen in Westfield Mall in Leidschendam. Naast een LEGO flagshipstore, een Intertoys en snoepwinkels, kun je hier ook terecht voor Peppa Pig World of Play (https://www.opwegmetmama.nl/peppa-pig-world-of-play-binnenspeeltuin-leidschendam/).
Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke