Op vakantie met een jonge tweeling – Do’s en don’ts

Op vakantie gaan met kinderen is even wat anders dan op vakantie gaan met alleen je partner, een goede vriend(in), of met een familielid. Op vakantie gaan met een jonge tweeling kan het zo nodig nog nét wat ingewikkelder maken, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet! In dit artikel neem ik je mee op de verschillende soorten reizen die je met je kinderen kunt maken en de do’s en don’ts en krijg je een handig inpaklijstje. Dit artikel kan ook op je van toepassing zijn als er niet heel erg veel leeftijdsverschil tussen twee kinderen zit.

Bungalow/stacaravan

Boek je een bungalow of stacaravan, dan kies je voor de meest “gemakkelijke” manier van reizen. Het enige waar je bij het boeken op moet letten is dat, in het geval van zeer kleine kinderen, er een extra babybed en kinderstoel bijgeboekt worden (veelal tegen een geringe vergoeding) en dat je goed moet kijken naar de kamerindeling van het type bungalow of stacaravan dat je in gedachten hebt. Zéker als je tweeling thuis op één slaapkamer ligt, wil je dit op vakantie (meestal) niet anders.

Bij sommige bungalowparken of type bungalows/stacaravans staat vermeld dat er maximaal 1 baby (tot maximaal 2 jaar) in de accommodatie mag verblijven. Kom jij dan vrolijk bij de receptie met je eigen campingbedje en twee kleine kinderen aan, dan mag je hopen dat je ter plaatse nog omgeboekt kunt worden naar een groter type accommodatie. Wil je dat risico vermijden, zoek het dan op voorhand al uit. Iedere niet-particuliere aanbieder van huuraccommodaties heeft een telefonische servicedienst waar je contact mee kunt opnemen als je er online niet uitkomt.

Kindvriendelijke bungalows

Er zijn bungalowparken die speciale kindvriendelijke bungalows verhuren. Deze zijn standaard voorzien van één babybed en kinderstoel, waardoor je er van beiden nog maar één hoeft bij te boeken. Daarnaast hebben ze een speciale kinderslaapkamer met speelgoed, waardoor jij veel minder speelgoed hoeft mee te slepen, afdekplaatjes op de stopcontacten, slotjes op de onderste keukenkastdeurtjes, kookplaatbeveiliging, een traphekje in het geval van meerdere etages en soms zelfs een omheinde tuin. Ook voor wat oudere kinderen (tot ongeveer 8 jaar) zijn deze speciale huisjes leuk, want ook voor hen is er speelgoed, een stapelbed en kinderbestek aanwezig.

Beddengoed meenemen

Ik wil je adviseren om geen duur lakenpakket voor je kleine kinderen bij te boeken. Het meenemen van het eigen beddengoed neemt ten eerste niet heel veel extra ruimte in beslag, ten tweede is het goedkoper om het zelf mee te nemen en ten derde voelen je kinderen zich zo makkelijker “thuis” in een vreemde omgeving.

Heb je thuis een Aerosleep-cover, rol deze dan op (mits je met de auto op vakantie gaat) en neem deze ook mee. Het geeft toch een veiliger gevoel als je kinderen zich op hun buik draaien, terwijl je er geen zicht op hebt.

Hotelkamer

Met kinderen naar een hotel gaan kan heel leuk zijn, maar houdt er wel rekening mee dat je, als het ‘s avonds te fris is om op je terras of balkon te zitten, vaak hele avonden muisstil in de kamer moet zitten, waar de kinderen liggen te slapen. Bovendien slapen jullie dan met het hele gezin in dezelfde kamer, waardoor je bij ieder zuchtje al rechtop in je bed kunt zitten. Ben je dit gewend, omdat de kinderen sowieso bij je op de kamer slapen, dan is er natuurlijk niets aan de hand.

Kijk ook hier goed na of de indeling van de kamer ruimte biedt voor twee kinderbedjes, of neem contact op met het reisbureau of het hotel om dit na te vragen.

Kamperen

Omdat ik zelf niet bepaald een kampeerder ben, heb ik hiervoor advies van kamperende tweelingmoeders ingewonnen:

  • Kamperen met kleine kinderen kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar het is maar net hoe je er zelf in staat. Ook nu geldt: hoe relaxter je zelf bent, hoe makkelijker het gaat. Probeer, als de kinderen ontregeld zijn, niet al te strak vast te houden aan het schema van thuis. Op de camping kan best een iets ander schema gelden.
  • Ga je met de tent op vakantie, dan kun je voor de allerkleinsten het beste Deryan-tentjes meenemen. Deze kun je voor de nacht in de tent zetten en overdag in de schaduw van een boom. Deze tentjes kun je ook in een caravan nog wel kwijt, namelijk op één van de bedden. Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.
  • Bezit je een eigen caravan, kijk dan eens of je een handige klusser in je omgeving hebt die een goede en veilige slaapplek voor je kinderen kan maken. Ben je zelf heel handig of is je partner dat, dan is dat helemaal ideaal! Reis je met een camper, kies er dan wel één waar je de MaxiCosi’s of autostoelen goed in kunt zetten!
  • Het beste kies je voor een camping waar veel te beleven is voor de kinderen, zoals bijvoorbeeld een (binnen)speeltuin en(binnen)zwembad, maar waar je ook gebruikt kunt maken van een wasmachine en waar goed sanitair aanwezig is. Een kampeerplek dicht in de buurt van een sanitair blok wordt wel aangeraden.
  • Kamperen op een (kleinschalige) boerencamping is ook erg leuk voor kinderen.

Tip: Ga je voor de allereerste keer kamperen met kinderen, wees dan verstandig en ga een nacht of weekend proefkamperen op een camping die relatief dicht bij huis ligt. Mocht het zwaar tegenvallen, dan ben je zo weer thuis.

Autoreis met je tweeling

Houd er rekening mee dat je onderweg regelmatig even stopt. Zeker jonge kinderen mogen niet langer dan maximaal anderhalf uur aaneengesloten in de MaxiCosi zitten. Daarna moeten ze goed kunnen bewegen. Zijn je kinderen wat ouder, dan moet je nog steeds zorgen voor voldoende stops, maar stop dan vooral op een plaats waar de kinderen zich veilig kunnen voortbewegen, even kunnen lopen of rennen en waar toiletten met verschoningsruimte aanwezig zijn.

Tip: Ga je op vakantie naar het buitenland en kies je daarvoor voor de ‘Route du Soleil’ of de ‘Linksrheinische route'(van Venlo, door Duitsland en Zwitserland richting Milaan in Italië), op de website van de ANWB staan twee mooie overzichten met fijne tankstations waar o.a. speeltuinen bij zitten. Super handig!

Bekijk ook het artikel ‘Tips voor een lange autorit met kinderen

Zorg ervoor dat de kinderen voldoende kunnen drinken en eten onderweg. Je kunt op voorhand alvast fruit als druiven of appels in stukjes snijden, maar ook kleine reepjes komkommer, stukjes tomaat of een doosje rozijnen zijn lekkere fingerfoods.

Zijn je kinderen wat ouder, dan kun je de (langere) autorit opleuken met wat kleine cadeautjes, autobingo of andere spelletjes. Houden je kinderen van kleuren? Zorg dan voor een auto speeltafeltje en neem kleurplaten en stiften of kleurpotloden mee. Een auto-organizer per kind, die achter de bestuurders- en bijrijdersstoel wordt gehangen, met hierin leuke tijdverdrijvers, doet het ook altijd goed bij kinderen. Raamstickers zijn ook vaak nog favoriet bij kinderen.

Bekijk ook het artikel ‘10x de leukste autoraamstickers‘.

Tip: Wij plannen onze autoritten langer dan 30 minuten vaak zo dat ze gelijk vallen met hun slaapmoment op de dag. Zo heb je het eerste gedeelte van je reis geen kind aan ze.

Vliegen met je tweeling

Houdt er rekening mee dat er bij (bijna) geen enkele maatschappij twee baby’s (kinderen jonger dan 2 jaar) op dezelfde rij mogen zitten. Jij en je partner mogen dan ook niet gezellig naast elkaar zitten. Wil je toch een beetje bij elkaar in de buurt zitten, probeer dan tijdens het online inchecken plaatsen op de rij achter de ander te boeken.

Tevens heb je met twee jonge kinderen sowieso je handen vol, dus waarom zou je dan ook nog gaan lopen sjouwen met allerlei koffers en reistassen? Veel slimmer is het om een backpack aan te schaffen en deze op je rug te hangen. Als je wilt kun je zo de hele wereld rondreizen: jij hebt je handen vrij om de kinderen te tillen, hun hand vast te houden of hun gezicht schoon te vegen na een lekker ijsje.

Buggy mee?

Zitten je kinderen nog in de wandelwagen? Kies dan voor een simpele tweelingbuggy (op speciale verkoopgroepen voor tweelingmoeders op Facebook worden ze regelmatig betaalbaar aangeboden). Wil je liever je comfortabele Bugaboo Donkey-wagen meenemen? Dat kan ook, mits je hem maar bij de gate inpakt in een speciale transporttas. Deze is, onder andere, verkrijgbaar bij Bol.com. In veel gevallen mag je met de buggy tot aan de gate komen. Daar wordt hij vervolgens gelabeld en in het ruim gelegd. Met een beetje geluk staat je buggy aan de overkant bij de gate op je te wachten. Met een beetje pech ligt hij op de bagageband.

Tweelingvakanties

Alexandra Kemp, zelf moeder van een tweeling, merkte drie jaar geleden dat er veel behoefte was aan informatie en hulp bij het zoeken naar accommodaties geschikt voor tweelingen. Zij is daarom haar eigen reisbureau begonnen. De meest geboekte bestemmingen via haar zijn: Menorca, Mallorca, Griekenland en de Canarische Eilanden. Om een vrijblijvende offerte op te stellen heeft ze de leeftijd van je kinderen, de gewenste reisperiode en, niet geheel onbelangrijk, het beschikbare budget nodig. Je kunt haar (24/7) bereiken via Alexandra.kemp@travelcompany.nl of via de Facebookpagina Tweeling Vakanties. Tweeling Vakanties is aangesloten bij ANVR en SGR, dus je kunt hier net zo veilig boeken als bij iedere andere reisorganisatie die bij deze partijen is aangesloten.

Inpakken en wegwezen

Ga je zelf of samen op vakantie, dan weet je zo wat je mee wilt nemen. Hoewel… vaak neem je toch veel te veel mee.
Reis je met kinderen, dan heb je nog meer mee te slepen.

Hieronder een aantal spullen die je zéker niet moet vergeten:

  • Zwemkleding
  • Hydrofiele doeken
  • Badcapes of badjasjes
  • Babyfoon mét snoer
  • Favoriete knuffel plús reserveknuffel (niets is zo frustrerend als een kwijtgeraakte knuffel)
  • Favoriet speelgoed
  • Knutselspullen (voor wat oudere kinderen)
  • Beddengoed (zeker voor de kleinere kinderen)
  • Handwasmiddel
  • Knijpers
  • Zonnehoedje of petje
  • Zonnebril
  • Warm vest, sokken en lange broek voor de koelere avonden

Voor het kamperen neem je ook nog mee:

  • Ikea-kinderstoelen
  • Campingbedjes of Deryan-tentjes
  • Slaapzakken
  • Tafel en stoelen
  • Opvouwbare box (ook in te zetten als dubbel campingbed)
  • Klein opblaaszwembad
  • Parasol en/of schaduwdoek

Wat je kunt thuislaten zijn karrenvrachten aan luiers en billendoekjes, die verkopen ze overal ter wereld wel. En dan is het misschien een keer niet je favoriete huismerk, de kinderen overleven het wel hoor. Als ze snel last hebben van een allergische reactie op luiers, geldt voorgaande uiteraard niet. Pampers worden in heel veel landen verkocht.

Ter plaatse kun je het volgende hoogstwaarschijnlijk kopen:

  • Luiers
  • Billendoekjes
  • Snoetenpoetsers
  • Zonnebrand
  • Babyvoeding in potjes

Wanneer staat jouw eerste/volgende vakantie met je tweeling op de planning?

Foto’s © Bigstock

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.