Op zomervakantie in het Schwarzwald (Zwarte Woud) in Duitsland

Afgelopen zomer zijn wij met onze kleuter en baby naar het Hochschwarzwald in Zuid-Duitsland geweest. Het zuidelijke en hoogste gedeelte van het Zwarte Woud blijkt een kinderparadijs te zijn! En dat op ongeveer 6,5 uur rijden vanaf Utrecht.

Over het Schwarzwald (Zwarte Woud)

Het Schwarzwald (in het Nederlands: Zwarte Woud) is een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. De streek grenst aan Zwitserland en Frankrijk. Het gebied is opgesplitst in een aantal deelgebieden, en één daarvan is het Hochschwarzwald.

In het Hochschwarzwald wordt door de hotels samengewerkt. De meeste accomodaties bieden de Hochschwarzwald Card aan. Met deze (digitale) kaart worden activiteiten gratis aangeboden. Zo zijn bijvoorbeeld een aantal buitenzwembaden en SUP’en gratis, maar je hebt ook gratis toegang tot een indoor speeltuin. Tevens bieden de samenwerkende accommodaties de Konus-gästekarte aan. Met deze kaart kun je gratis met het OV reizen (2e klas).

Hoogste punt van het Schwarzwald

Wij verbleven in een appartement op de Feldberg. De appartementen horen bij het familotel Feldberger Hof. Fijn aan deze appartementen is dat je gebruik kunt maken van de faciliteiten van het hotel. Wel moet je goed opletten dat je kiest voor een gerenoveerd appartement én een appartement met terras.

De Feldberg is het hoogste punt van het Zwarte Woud. De berg is 1.277 meter hoog. Zowel in de zomer als in de winter is Feldberg een populaire bestemming; je kunt er namelijk ook skiën als er sneeuw ligt.

Wat is er in het Zwarte Woud te doen?

Feldberg

 • Met de gondel de berg op Als je op de Feldberg logeert, moet je natuurlijk naar het hoogste punt van deze berg. Een gondel brengt je omhoog. Zodra je aangekomen bent op het bergstation, kun je verschillende wandelingen maken. Ook kun je een weerstation van de Deutsche Wetterdienst (het Duitse KNMI) bekijken. Op goede afstand zijn twee hutten waar je terecht kan voor een hapje en een drankje.
 • Houten knikkerbaan Onder aan de gondel staat bij een restaurantje een korte houten knikkerbaan. Voor 2 euro kun je een houten bal kopen en kunnen kinderen knikkeren. Jij aan de Schwarzwalder Kirsch, je kinderen lekker aan het spelen! Markeer wel even welke bal van je kind is.
Houten knikkerbaan
 • Wichtelpfad Op de Feldberg vind je ook het Wichtelpfad. Dit is een variant op het kabouterpad. Je maakt een prachtige wandeling door een bos. Aan het eind van het pad is een leuke speeltuin. Let op; dit pad is niet begaanbaar met kinderwagens. Bij het Haus der Natur kun je rugdragers lenen eventueel.
 • Fundorena Je vindt hier een Fundorena. In de Fundorena kun je iedere dag een uur gratis spelen,  trampoline springen of klimmen met de Hochschwarzwald Card.
Een gedeelte van de Fundorena. Er is ook een indoor speeltuin en een klimpark.
 • Klimpark Ook is er een kletterwald in het bos gemaakt.
 • Pony rijden Tot slot vind je er een Ponydome. Met de Hochschwarzwald Card kunnen kinderen hier iedere dag gratis een kort ritje op een pony maken. Zorg wel dat je op tijd bent. Tegen betaling kun je ook een begeleide buitenrit maken met een pony.
 • Todtnau
  • In Todtnau vind je een van de mooiste watervallen van het Zwarte Woud. Je kunt je auto parkeren op een parkeerplaats en dan een korte wandeling maken naar de waterval. Bij de kiosk aan het begin van het pad betaal je 2 euro entree, het geld wordt gebruikt om de waterval te kunnen onderhouden. Hier kun je alleen contant betalen.
  • Ook vind je in Todtnau een zomerrodelbaan. Met een (ski-)lift ga je de berg op en vervolgens kun je over een parcours van 2 kilometer naar beneden zoeven. Het is hier wel erg druk, dus zorg dat je op tijd gaat!
  • Met dezelfde (ski-)lift kun je de berg omhoog gaan en dan vervolgens terug lopen. Voor kinderen is er een speciale route; Zauberweg am Hasenhorn. Wij hebben deze wandeling over geslagen, omdat in recente reviews stond dat de bewegwijzering niet goed was. Dat kan natuurlijk aangepast zijn, als jij naar deze plek gaat.
  • Vanuit Todtnau hebben we een uitstapje gemaakt naar Muggenbrunn. In Muggenbrunn vind je een (gratis) blote voetenpad (Barfusspad) van ongeveer 600 meter. Het pad is recent aangelegd en super goed onderhouden. Bij het start- en eindpunt vind je ook een zandbak en een trampoline.
Barfusspad
De watervallen van Todtnau
 • Schluchsee
  • Kom aan boord van de Drei Seën Bahn! Met een oude trein vertrek je vanuit Sluchsee naar Titisee. Onderweg stopt de trein een paar keer. Tijdens deze treinreis van ongeveer 40 minuten kom je langs drie prachtige meren. En je krijgt gelijk een goede indruk van het Zwarte Woud. Genieten van de bossen en de meren!
  • In Schluchsee vind je ook Aqua Fun. Een prachtig zwembad. Vanaf deze plek kun je ook in de Schluchsee zwemmen.
 • Bernau im Schwarzwald
  • In Bernau im Schwarzwald is een Zauberwald. Deze wandeling gaat over vlonders en langs een paar prachtig uitgesneden figuren. Er zitten een paar flinke klimmetjes in de wandeling. Let op; er zijn langs de route niet super veel uitgesneden figuren, dus je moet je kind af en toe toch motiveren om door te lopen. Aan het begin en einde van deze route is een beek, waar kinderen lekker in kunnen spelen. Ook is er een imbiss, waar je worst, friet en ijs kunt kopen. Je kunt hier niet met pin betalen, alleen contact. Deze route is wel geschikt voor een kinderwagen.
 • Windgfällweiher
  • Vanuit Feldberg kun je makkelijk drie meren bereiken; Schluchsee, Titisee en Windgfällweiher. Bij alledrie de meren kun je zwemmen. Bij het laatste meer is een strandbad. Je kunt hier SUP’s en kano’s huren. Met de Hochschwarzwald Card is het eerste half uur gratis.

Er is nog veel meer te doen in het Zwarte Woud!

Wij waren een week in het Hochschwarzwald. En er is echt heel veel te doen. Onderstaande activiteiten hadden we nog in de planning, maar zijn er niet van gekomen:

Wat vonden wij van het Hochschwarzwald?

Wij hebben een heerlijke zonovergoten week gehad in het Zwarte Woud. Door de hoogte van Feldberg is de temperatuur aangenaam in hartje zomer. Vanuit een fijne accommodatie hebben we dit gebied ontdekt. De reistijden waren in het gebied kort. Veel activiteiten zijn kleinschalig, en daardoor prima te doen. Door de vele wandelroutes voor kinderen krijg je als ouder zelf ook een goede indruk van dit gebied. Wij hebben genoten!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte