Met kinderen naar de Open Dag bij de Rechtbank

Op zaterdag 25 maart 2023 opende Rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda de deuren, om een kijkje te kunnen nemen in de unieke wereld van de rechtspraak. Wij namen onze kinderen (twee en vijf jaar) er mee naar toe en hebben er een hele leuke middag gehad. Naast dat het voor jezelf interessant is, is er voor kinderen ook voldoende te zien en te doen. Met kinderen naar de Open Dag bij de Rechtbank is zowel een educatief als een low-budget uitje.

Open Dag bij de Rechtbank in Breda

Tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags kon je op de locatie in Breda binnenlopen. De auto’s buiten met zwaailichten trokken gelijk de aandacht van de kinderen. Nadat we ons hadden gelegitimeerd, moesten onze spullen nog door een veiligheidscontrole. Toen alles goedgekeurd was, ontvingen we een plattegrond en konden we beginnen aan de verkenning van het gebouw.

Informatie tijdens de open dag bij de Rechtbank

Op de open dag had je de mogelijkheid om een rondleiding te volgen. Wij hebben er voor gekozen zelf door het gebouw te gaan, omdat we dat fijner vonden met de kinderen.

Als eerst bezochten we de informatiemarkt. Hier hadden volwassenen en kinderen volop de mogelijkheid om vragen te stellen aan bijvoorbeeld de Jeugdbescherming, het Juridisch Loket, maar ook de Politie. Een politieagent liet onze dochter zien hoe haar vingerafdruk er uit zag en vertelde haar dat die bij iedereen anders is.

In één van de zittingzalen werd een quiz gehouden ‘Befje op, Befje af’ en overal liepen rechters, griffiers, bodes en advocaten rond om vragen te beantwoorden. In een andere zittingzaal was een rechtbanktekenaar aan het werk, waar je jezelf kon laten tekenen.

Naast dat je mee kon kijken bij de tekenaar, werd ook op tv-schermen gepresenteerd hoe zo’n tekening tot stand komt. Erg knap om te zien!

Activiteiten tijdens de Open Dag voor kinderen

Met kinderen naar de Open Dag van de Rechtbank is een aanrader, omdat de Rechtbank er veel aan doet om het ook voor die doelgroep interessant te maken. Zo mochten ze in de zittingzaal een toga om en plaats nemen op de plek van de rechter of griffier. Ook was er een kinderhoek ingericht, waar de kinderen oud Hollandse spellen konden spelen en waar ze konden tekenen.

Het leukste vonden de kinderen de arrestantenwagens van de Politie, waarin ze plaats mochten nemen als een gevangenen. De politieagent deed ook het deurtje dicht, waardoor onze dochter echt even ‘opgesloten’ zat en ze door een klein luikje naar ons kon kijken. Er lagen ook spullen klaar waarmee kinderen zich konden verkleden als politieagent.

Met oudere kinderen naar de Open Dag van de Rechtbank

Aangezien onze kinderen nog klein zijn, hebben we naast de rondleiding aan nog een andere activiteit niet deelgenomen, die wel erg leuk was. Kinderen van negen tot en met veertien jaar mochten namelijk, onder begeleiding een strafzitting naspelen. Ze kropen er in de huid van een officier, rechter, verdachte of advocaat en toeschouwers op de tribune mochten toekijken.

Een onwijs leuk low-budget uitje!

Is het leuk om met kinderen naar de Open Dag van de rechtbank te gaan? Jazeker. Er is voor kinderen veel te zien en te beleven. Wat het extra leuk maakt, is dat een open dag geen geld kost en dus echt een budget-uitje is. Zo is het dus verstandig dit soort open dagen in de gaten te houden bij bijvoorbeeld de Brandweer, de Politie maar ook bij de Rechtbank.

Op verschillende andere locaties worden open dagen gehouden op verschillende momenten in het jaar, bijvoorbeeld bij: Rechtbank Rotterdam, Rechtbank Overijssel en het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Wil je meer informatie over de rechtbank of op de hoogte blijven van open dagen? Ga naar de website van De Rechtspraak.

Is dit budget-uitje naar de open dag van de rechtbank niet helemaal wat je zocht? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen:

Foto’s Opwegmetmama.nl – Nyree