Openluchtmuseum Bokrijk (België), een dagje terug in de geschiedenis

Last updated:

Net voor de start van de zomervakantie in Nederland bezochten we het Openluchtmuseum Bokrijk. De kracht van dit museum ligt in de rijke verzameling van historische gebouwen, de liefelijke dorpjes en pleintjes van toen en met name de betrokken medewerkers die in kledij van vroeger, je kennis laten maken met allerlei oude ambachten. Daarnaast spelen dieren ook een grote rol in dit museum. Er zijn volop activiteiten en opdrachten voor kinderen en dan zijn er  in de zomerperiode nog speciale evenementen zoals een heus circus en een pianoconcert.  Dit artikel neemt je mee langs de highlights voor kinderen.

De 4 regio’s van Openluchtmuseum Bokrijk verkennen

Kempen

In het gedeelte Kempen kun je kennis maken met het oude vakmanschap. Er worden hier voortdurend demonstraties geven door vaklieden. Denk hierbij aan de bakker, de imker, de leerbewerker, een barbier, een molenaar en een herborist (specialist op het gebied van kruiden). Deze vaklui kunnen uitstekend uitleggen wie ze zijn en wat ze doen, ook op kinderniveau.

Dé attractie of bezienswaardigheid van de dag is in dit deel van Openluchtmuseum Bokrijk ‘de herder’. Gedurende de dag maakt hij samen met zijn kudde en herdershond wandelingen door het park. Af en toe rusten ze uit, o.a. op Kempense dorpsplein. Je kunt dan de schapen ook aaien. Onze peuter was hier niet bij weg te slaan. Lammetjes knuffelen of even een wandeling maken met de herder, ze draaide haar hand er niet voor om en ze genoot op en top.

Ondertussen genoot onze andere dochter op het Kempense dorpslein van twee heren op leeftijd die allerlei oude instrumenten bespeelden zoals een draailier. Ze werd zelfs even uitgenodigd om ook even mee te spelen.

In het gedeelte Kempen ligt ook de speelschuur. Hier kun je zowel binnen als buiten traditionele Belgische spellen spelen. Van dammen tot knikkerbaan en van steltlopen tot kegelen. Verder vind je in dit deel ook zogenoemde ateliers, waar je tegen betaling zelf allerlei oude ambachten uit kunt voeren zoals brood- of pottenbakken. Je kunt voor deze activiteiten jetons (muntjes) kopen in de museumshop. Onze kinderen versierden ieder een tas.

De ochtend was al om en toen hadden we enkel dit deel van het park gezien en daarnaast heerlijk gegeten bij Herberg ‘in St.-Gummarus’. Op de kaart staan typische Belgische gerechten zoals friet met stoofvlees of videe (in Nederland noemen we dit een pasteitje), maar ook heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus. Ze hebben ook vega opties.

Als na deze lunch nog honger hebt dan is het authentieke snoepwinkeltje naast het dorpsplein ook een aanrader. De madeleines hier zijn goddelijk.

Haspengouw

Op dit moment wordt er een deel van het gebied de Haspengouw gerestaureerd, maar het meest opvallende gebouw was hier het duifhuis met de museumboerderij. Hier scharrelen kippen en eenden. Rollen varkentjes vrolijk door de modder en kun je de koe en de geiten een aai over hun bol geven.

In het Belgische Openluchtmuseum Bokrijk vind je ook een echte bierbrouwerij, waar naast uitleg over het brouwproces, de ouders ook een biertje of twee, kunnen proeven. Het blonde bier is echt een aanrader!

Ook kom je het deel Haspengouw een champetter tegen. Vergelijk het met een soort veldwachter of ordehandhaver uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Als je even bij hem stilstaat steekt hij een heel verhaal tegen je af. Ook staat in dit deel het circus, waar je voor € 3,- kunt kijken naar echte clowns en acrobaten.

Oost- en West-Vlaanderen

In het deel Oost- en West Vlaanderen vind je een aantal oude hoeves en schuren, die je laten kennis maken met het boerenleven van vroeger. Ook staat hier een oude duiventoren die je kunt beklimmen en van waar je een prachtig uitzicht hebt over de natuur rondom het museum. Er ligt hier ook een prachtige vlonder met vijver waar je even rustig kunt wegdromen.

Het park is nogal groot en daarom lieten we onze voeten hier even rusten bij Herberg ‘In Den Dolfijn’, terwijl we getrakteerd werden op een openluchtconcert van een Belgische pianist.

Daarna bezochten we ook nog de werkplaats, waar allerlei voorwerpen hersteld of gerestaureerd worden.

De oude stad/sixties

Verder heb je nog de regio oude stad. Hier hebben ze aan de hand van levensechte decors een stad of dorp uit de jaren ’60 nagemaakt. Je kunt een kijkje nemen in de woonkamers, bioscoop, maar ook een tankstation uit die tijd. Dit deel van het museum is heel interactief en maakt o.a. gebruik van digitale gidsen. Er zijn ook speciale gidsen voor kinderen.

Wat is er nog meer te doen op het domein Bokrijk?

Bokrijk is meer dan een Openluchtmuseum, het is namelijk een provinciaal domein. Naast het museum ligt nog een van de grootste Belgische buitenspeeltuinen, een arboretum en kun je er in de natuur o.a. fietsen dóór het water. Je kunt op het domein ook fietsen (met kinderzitje) huren.

Goed om te weten

  • In de toiletgebouwen vind je een aparte verschoningsruimte.
  • In het park vind je verharde wegen die buggy-, driewieler- en stepproof zijn. In het museum mogen kinderen onder 120cm hun loopfiets of step meenemen.
  • In het museum kan je een bolderkar huren.

Praktische informatie

  • Adres: Bokrijklaan 1, 3600 Genk, België
  • Website: www.bokrijk.be
  • Parkeren: Er zijn 2 parkeerplaatsen in Bokrijk, met ieder een eigen ingang.  € 5,- per auto.
  • Openingstijden: Van april tot november geopend van 10:00 u tot 18:00 u
  • Entree: Kinderen tot 3 jaar: gratis. Kinderen van 3 tot 12 jaar: € 3. Jongeren en volwassenen van 13 tot 59 jaar: € 15. Vooraf tickets online bestellen levert €1 korting per ticket op.

Wat vonden wij van Opwegmetmama.nl ervan?

Wij waren zeer onder de indruk van Openluchtmuseum Bokrijk in België. We hadden veel te weinig tijd. Vooraf hadden we een planning gemaakt van de dingen die we wilden zien en doen, waaronder het museum en de speeltuin, maar dat was niet haalbaar. Overigens hebben de kinderen de speeltuin ook niet gemist.

Het museum is groot, maar ook veelzijdig. Je kunt er rustig rondwandelen en af en toe in een historisch gebouw kijken, maar voor gasten die meer geprikkeld of uitgedaagd willen worden, hebben ze kosten nog moeite gespaard om het op allerlei manieren interactief te maken. Van speelschuur tot de ateliers en van digitale gids tot vaklui die de kinderen weten te boeien met hun verhalen.

Verder hangt er een rustige en gemoedelijke sfeer in het park en kun je kwalitatief zeer goed eten in dit park.

Het enige wat ik de volgende keer anders zou doen is misschien een verblijf erbij boeken, zodat we wat meer tijd hebben voor het museum en ook nog de speeltuin naast het park kunnen bezoeken.

Onze volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne