Menu
Dierentuinen / Uitjes & Activiteiten

Tropische temperaturen in de Orchideeën Hoeve te Luttelgeest

Te midden van landerijen van de Noordoostpolder, op ongeveer 100 kilometer van Utrecht, ligt de Orchideeën Hoeve. Een plek waar de temperaturen altijd tropisch zijn. Waar je, naast orchideeën, ook vissen, apen en andere dieren tegenkomt en waar een stoere binnenspeeltuin is. Wij mochten op bezoek komen en ik neem je graag mee in onze beleving.

Welkom in de Orchideeën Tuin

Aangekomen in de Orchideeën Hoeve kom je binnen in de centrale hal. Niets hier wijst nog op wat je straks allemaal beleven zult. Mocht je een kaartje via internet hebben gekocht dan moet je bij de informatiebalie een stempel op je hand laten zetten. Met deze stempel kun je de hele dag in en uit lopen. Vanwege de tropische temperaturen kun je je eventueel meegenomen jas in de garderobe ophangen (let op: onbewaakt en op eigen risico). Heb je een kinderwagen bij je, dan kun je je jas misschien beter onderin leggen en meenemen naar binnen. Na de centrale hal kom je in een grote winkel met, hoe kan het ook anders, orchideeën in vele soorten en maten. Heb je nog geen toegangskaarten, dan kun je die bij de kassa in de winkel aanschaffen. Ook dan krijg je een stempel op je hand.

Meervallen voeren met echte garnalen

Direct na de kassa stap je de Orchideeën Tuin in en kom je al direct de eerste dieren tegen: koikarpers en schildpadden. Tegen betaling van € 0,50 kun je uit een soort ouderwetse snoepautomaat speciaal voer voor de karpers kopen. Bij de kassa hebben ze speciale bakjes die je daarvoor kunt gebruiken. Vergeet deze dus niet mee te vragen als je van plan bent de vissen te voeren. Maak vooral niet al je voer in één keer op, je komt op nog veel meer plaatsen ko

ikarpers tegen.

Volg de looproute en je wandelt zo het Amazone Regenwoud in. Ook hier kom je weer karpers tegen, maar kijk vooral goed om je heen of je de roodbuiktamarins of de witoorpenseelaapjes tegenkomt. Met hulp van Stichting AAP hebben deze zogeheten klauwaapjes een nieuwe leefomgeving gevonden.

Superspannend is dat je in dit gedeelte grote meervallen met behulp van een grote tang kleine garnaaltjes voeren. Je stopt € 1,- in de box die bij de meervallen staat en kunt dan een bakje garnaaltjes pakken. Durf jij ze te voeren?

Via de looproute kom je terug in de Orchideeën Tuin, waar je onder andere nog een grot met een waterval aantreft. Vanaf hier staat een volgend avontuur op je te wachten.

Gefladder in de Lorituin

Hoewel…. het avontuur vliegt en fladdert in plaats van dat het staat te wachten. In de Lorituin wachten een zestigtal clowneske papegaaitjes je op en trekken meteen je aandacht. Voor de durfals onder ons kun je voor € 0,50 bij de ingang van de Lorituin een cupje nectar kopen. Zodra je met de nectar de tuin binnentreed zul je worden overladen door lori’s. Ze landen op je hoofd, armen of schouders om maar een drupje nectar binnen te krijgen. Heb jij het lef om de vogels op je te laten landen?

Heb je geen zin in vogels op je lijf? Dan nog kun je de Lorituin gewoon betreden. Maar kijk goed om je heen! Sta je onder een tak, dan bestaat er namelijk een grote kans dat een lori je graag markeert met een flats loripoep.

Wil je de lori’s wel zien en horen, maar ben je niet zo’n fan van gefladder om je heen? Neem dan de route linksom. Dit is de vogelvrije route.

Wij hebben het cupje nectar aan ons voorbij laten gaan en hebben 2 meisjes heel gelukkig gemaakt met het tegoedbonnetje dat we bij de receptie ontvingen. Onze kinderen hebben we uit de wandelwagen gehaald en we hebben ze op onze arm mee naar binnen genomen. Allebei keken ze hun ogen uit met al die mooi gekleurde papegaaien en de mooie planten in de Lorituin.

Een kleurrijke Vlinder Vallei

Vanuit de Lorituin volg je de borden Vlinder Vallei. Je loopt langs geurige planten, zoals de citroenboom en de ananasplant, die je tegenkomt in de Citruslaan en loopt langs een deel van de orchideeënkwekerij. Om de Vlinder Vallei in en uit te gaan, moet je door plastic flappen die vanaf het plafond hangen. Met een wandel- of kinderwagen of rolstoel is de vallei ook toegankelijk. Houdt er wel rekening mee dat het linkergedeelte van de Vallei heuvelachtig is opgebouwd en dat het best zwaar duwen is om boven te komen (om maar te zwijgen over het heuvelafwaarts gaan…). Maar het uitzicht is dan ook wel geweldig. Waar je ook kijkt zie je prachtig gekleurde vlinders fladderen. En met een heel klein beetje geluk landen ze zelfs op je mouw of hand. Blijf wel van het fruit af wat speciaal voor de vlinders op plateaus tussen de planten is neergelegd.

Wist je trouwens dat de meeste tropische vlinders in deze Vallei niet ouder worden dan drie weken? Het korte leven van deze vlinders staat hoofdzakelijk in het teken van voortplanting.
Bij de uitgang van de Vlinder Vallei kun je nog een kijkje nemen in de Rupsenkwekerij. Er zijn namelijk vlindersoorten die hier speciaal gekweekt worden.

Tijd voor het échte avontuur in het Mangrovebos Speelparadijs

Is jouw kind een echte avonturier die denkt te kunnen overleven in de jungle? Laat zijn of haar overlevingsstrategieën testen in het volledig overdekte Mangerovebos Speelparadijs. Zo kunnen ze zich een weg in de tropen banen door moerasachtig gebied, water oppompen, zand vervoeren, door donkere tunnels kruipen en zwaaien over water aan een liaan. Maar ook kunnen ze van de glijbaan roetsjen, op grote hoogte over een brug van netten lopen of plaatsnemen in een stoere Jeep.

Natte voeten zijn hier bijna 100% gegarandeerd. Zorg daarom dat je een paar regenlaarzen bij je hebt en voor hierna schone kleding. De kinderen kunnen er naast nat ook nogal vies worden. Wij vonden onze kinderen nog wat jong om ze hier los te laten, maar voor kinderen vanaf een jaar of drie is dit echt een aanrader. Heb je wat oudere kinderen, dan kun je hen lekker laten ravotten, terwijl jij lekker een kop koffie of thee aan de zijlijn drinkt.

Stoere verhalen in het Jungletheater

Met een beetje geluk is het Jungletheater tijdens jullie bezoek geopend. Neem plaats op één van de ruige boomstamzitjes en laat je door de dappere avonturiers meevoeren in hun verhalen over de jungle. Maar pas op! Voor je het weet zit je oog in oog met een vogelspin of kruipt er een koningspython over je voeten. Op deze website kun je lezen wanneer de show gegeven wordt.

De “zwevende” bloementuin

Wandel tussen, langs en onder tweeduizend zomerse bloemen, zoals fuchsia’s, vlijtige liesjes en geraniums. En niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door! En door de spiegelwanden die geplaatst zijn lijkt het bijna alsof de bloementuin oneindig is. Neem met het hele gezin plaats op een schommelbank of geniet van een kopje koffie of thee met wat lekkers in Bistro De Sakura. Aan beide kanten van de verkoopbalie van de bistro staan een paar kinderstoelen opgestapeld, maar dit zijn er niet heel veel.

Wij hebben hier in een prieeltje met z’n vieren zitten lunchen. Poffertjes voor de kinderen en een panini voor ons. Wil je een uitgebreidere kaart, dan kun je beter naar het restaurant in de centrale hal gaan. Hier kun je bijvoorbeeld zelfs pannenkoeken bestellen.

Ogen te kort in het Makirijk

Mochten er buiten nog niet bepaald tropische temperaturen zijn en heb je je jas in de garderobe opgehangen, dan wil ik je adviseren om deze nu eerst te halen en aan te trekken. Het Makirijk is namelijk wel overdekt, maar dat is alleen het looppad. Al voor je buiten komt hoor en ruik je ze: de prachtig roze flamingo’s. Met een beetje geluk voeren ze hun “dans” voor jullie op. Gaat er één flamingo naar links, dan volgt de hele groep. Ook zwemmen er een aantal eenden, die allesbehalve mensenschuw zijn. Ze komen je gerust tegemoet gelopen. Vervolg je het looppad dan heb je, bij droog weer, ogen aan beide kanten van het pad nodig.

Aan de rechterkant staan alpaca’s en ezels. Als ze dicht genoeg bij het hek staan kun je ze misschien zelfs wel aaien of wat stro voeren. Aan de linkerkant kun je de maki’s op hun eiland acrobatische toeren uit zien halen. Als het regent, zoals tijdens ons bezoek, dan kun je de maki’s nog steeds bewonderen. Als je doorloopt tot het volledig overdekte gedeelte aan het einde van het pad, dan kun je door de ruiten de maki’s in hun binnenverblijf zien klimmen en springen. En met een beetje geluk heb je een heel nieuwsgierig exemplaar te pakken, die zijn neus tegen de ruit aan drukt.

Op speurtocht

Naast het voeren van vissen, lori’s, het spotten van aapjes, vlinders en schildpadden, het lachen om de grappige loopjes van de flamingo’s of het kijken naar de acrobatische capriolen van de maki’s, kunnen kinderen deelnemen aan een speurtocht. Deze zijn verkrijgbaar bij de kassa voor € 1,00. Met deze speurtocht moeten ze op ontdekkingstocht over touwbruggen, geheime paden in de jungle en langs vleesetende planten. Durf jij met je kind mee te gaan of blijf je liever veilig op een afstand toekijken?  Voor de allerkleinsten is de speurtocht aangepast met wat makkelijkere puzzels en wordt er veel gebruik gemaakt van kleuren en plaatjes. Na afloop van de speurtocht ligt er een klein presentje voor de dappere avonturiers klaar.

Leukste uitje van Flevoland 2019

Op donderdag 7 maart werd de Orchideeën Hoeve voor de achtste keer op rij door de ANWB uitgeroepen als Leukste uitje van Flevoland. Op bijna alle onderdelen (zoals prijs/kwaliteitsverhouding, aanbod, sfeer en personeel) kregen ze de hoogste cijfers. In dezelfde verkiezing werd De Efteling uitgeroepen tot het Leukste uitje van Nederland.

Nuttige informatie

Voor de meest actuele informatie rondom je eventuele bezoek aan de Orchideeën Hoeve kijk je op hun website.

Openingstijden

Maandag tot en met zaterdag: 09.00 – 18.00 uur
Zondag: 10.00 – 18.00 uur
Gesloten op Nieuwjaarsdag

Entreeprijzen

  • 0 t/m 3 jaar: gratis
  • 4 t/m 12 jaar: € 8,00
  • 13 t/m 64 jaar: € 14,00
  • 65 plus: € 13,00

Koop je je kaarten online dan ben je € 0,50 per kaart goedkoper uit. Je e-ticket is 1 jaar na aankoop geldig.

Parkeren doe je gratis op het grote parkeerterrein tegenover de entree.

Babyverschonings-/kolfruimte

In de centrale hal zit een grote verschoningsruimte waar een bed staat waar je je baby kunt voeden of waar je kunt kolven. Luierzakjes zijn voorhanden.
Ook in de “Zwevende” Bloementuin is een soortgelijke ruimte ingericht.

Ons eindoordeel

Een prima dagje uit voor een regenachtige dag

Een dagje uit naar de Orchideeënhoeve is een prima tijdsbesteding op een regenachtige of frisse dag, maar dan wel als je toevallig toch in de buurt bent. Persoonlijk zou ik er vanuit Utrecht niet opnieuw een uur voor rijden. Onze kinderen hebben hun ogen uitgekeken en wij als volwassenen hebben ons ook wel vermaakt, maar ik denk dat het pas echt leuk wordt als je kinderen een jaar of 7/8 zijn. Kinderen van deze leeftijd kunnen zelfstandig de geheime routes bewandelen en zullen zich compleet moe spelen in het Mangrovebos Speelparadijs.

Naar de Orchideeën Hoeve met een buggy of kinderwagen

Wat ik jammer vind, is dat de paden in de Orchideeëntuin en de Vlinder Vallei niet erg kinderwagen- of buggy-vriendelijk zijn. Om maar te zwijgen over rolstoelvriendelijk. De stenen in de Orchideeëntuin liggen namelijk hobbelig en lijken af te lopen naar het water. Ook liggen er langs de waterpartijen grote stenen, die uitwijken naar de zijkant als je iemand wilt passeren niet al te gemakkelijk maken. De bruggetjes zijn vrij smal en bij de waterval moest er zelfs iemand met een buggy in zijn achteruit om ons met de tweelingwagen erdoor te laten. In de Vlinder Vallei moet je over flinke spierballen beschikken, wil je je kinderwagen of buggy boven krijgen.

Dieren mogen voeren, een leuke activiteit!

De tuinen an sich zijn echt prachtig en de interactiviteit die je met een aantal dieren kunt hebben is echt superleuk. Ook hebben ze leuke activiteiten voor kinderen bedacht, zoals het voeren van dieren, de speurtochten en niet te vergeten het Mangrovebos Speelparadijs.

Ons eindcijfer voor de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest: 7,5. 

Foto’s © Lonneke

About Author

Hoi! Ik ben Lonneke, 42 jaar, getrouwd met Peter en moeder van onze tweeling Famke en Thomas. Naast mijn baan als parttime Opleidingscoördinator maak ik graag gedecoreerde taarten, lees ik graag (bij voorkeur reisverhalen) en ben ik altijd bezig om leuke uitjes of vakanties te bedenken. Voor de geboorte van de tweeling heb ik prachtige reizen gemaakt en we hopen de kinderen ook kennis te laten maken met al het moois dat de wereld te bieden heeft.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: