Met dit stappenplan organiseer je een geweldige speurtocht voor kinderen!

Wat is er nou leuker en spannender voor een kind dan een speurtocht? Op zoek naar de gestolen piratenschat of naar het huisje van de gevaarlijke heks, je kan er allerlei verhalen bij verzinnen. En het is echt niet moeilijk om zelf een speurtocht uit te zetten. In dit artikel een aantal tips over hoe je een speurtocht kunt organiseren inclusief thema ideeën. 

Waar begin je?

Het is natuurlijk een ontzettend leuk idee om een speurtocht uit te gaan zetten. Voor op een vakantiedag of tijdens een verjaardagsfeestje, een speurtocht wordt door de meeste kinderen enthousiast ontvangen. Maar waar begin je nou bij het uitzetten van zo’n zoektocht? Tijd voor de voorbereiding:

De plaats

Een speurtocht kan eigenlijk overal gehouden worden: in jouw eigen huis, in jouw woonwijk of in de natuur. Ga eerst eens bedenken waar je de speurtocht gaat uitzetten, dit heeft namelijk invloed op de beleving. Een zoektocht naar het huisje van een kabouter is geloofwaardiger in een bos dan in een huis. Daarnaast moet de plaats ook groot genoeg zijn met voldoende verstopplekken. Denk er ook aan dat op plekken waar veel mensen komen, zoals een bos, de kans ook bestaat dat aanwijzingen worden weggehaald of aangepast door personen die niks met de speurtocht te maken hebben. Op een drukke plek is het dus handig een speurtocht op een rustig moment uit te voeren.

Het verhaal

Waar gaan de kinderen naar op zoek? Het verhaal hoeft geen boekwerk te zijn, maar het is wel leuk als de kinderen een thema hebben om te volgen. Je kunt het verhaal zo gek maken als je zelf wilt (dit hangt natuurlijk ook af van jouw eigen fantasie en creativiteit).

Werk het thema uit

Nu je een verhaal in je hoofd hebt, is het tijd om dit thema verder uit te werken. Denk bijvoorbeeld aan bijpassende aanwijzingen en een prijs voor de winnaar. Bedenk hier ook of het leuker is de speurtocht individueel, in kleine groepjes of in één grote groep uit te laten voeren. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers. Zorg voor meerdere begeleiders als de tocht ergens buiten plaatsvindt en er kleine kinderen meedoen. Verderop in dit artikel geef ik een aantal voorbeelden van thema’s met tips voor de uitwerking.

Het uitzetten

Nu de hele speurtocht is voorbereid, is het tijd om het traject ook echt uit te gaan zetten:

De aanwijzingen

Zonder aanwijzingen is er natuurlijk geen speurtocht. Maar er zijn verschillende manieren om de speurneuzen de weg te wijzen. Hier een aantal voorbeelden:

  • Pijlen:de meest makkelijke manier van aanwijzingen zijn natuurlijk pijlen. Deze kun je aanpassen aan het thema en/of de plaats. Gebruik bijvoorbeeld dennenappels of schelpen om pijlen mee te maken. Je kan ook van internet tekeningen uitprinten en daar pijlen van maken. Denk hier bijvoorbeeld aan handen van een skelet als het thema piraten is. Let er wel op dat de aanwijzingen goed zichtbaar moeten zijn tijdens het weer van die dag. Als er (een beetje) regen wordt verwacht, zou je papieren aanwijzingen kunnen plastificeren (of jezelf afvragen of je de speurtocht wel door wilt laten gaan in regen). Zorg dat de aanwijzingen zichtbaar zijn (ook op ooghoogte van de deelnemers) en dat ze duidelijk aangeven welke kant de deelnemers op moeten.
  • Foto’s: aan het begin geef je de deelnemers (een A4’tje met) foto’s met cijfers erop. Als eerst wordt er gezocht naar foto nummer 1, daarna foto nummer 2 etc. Onderaan of achterop de foto staat dan een pijl of aanwijzing geschreven waar de kinderen vervolgens heen moeten.
  • Opdrachten: laat de kinderen opdrachten uitvoeren om elke nieuwe aanwijzing te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een liedje zingen, een rekensommetje oplossen of het alfabet opzeggen (achterstevoren?). Als ze de opdracht goed hebben uitgevoerd, krijgen ze een nieuwe aanwijzing, zoals ga naar de omgevallen boom of naar het groene huis etc.
  • Raadsels: een aanwijzing kan ook in vorm van een raadsel. Een voorbeeld hiervan is: de volgende aanwijzing vind je op de plek waar kleren schoon worden (antwoord: de wasmachine). Een raadsel kan ook een meerkeuzevraag zijn. Antwoord A staat dan voor linksaf, antwoord B voor rechtdoor en antwoord C voor rechtsaf.
  • Kaart:oudere kinderen kunnen ook de weg zoeken door middel van een kaart. De kaart kan je oud laten lijken door koffie over het papier te smeren en dan met een gebruikt theezakje eroverheen te wrijven. Laat het papier snel drogen en als het droog is kan je het nog wat bruiner maken met kaneel. Net een echte schatkaart. Teken de route er pas op als de kaart al droog is.

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen goed bij de les blijven, kunnen ze met het goed meedenken en oplossen van de aanwijzingen punten verdienen. Deze punten zijn achteraf in te wisselen voor bijvoorbeeld snoep of een klein cadeautje. Reken maar dat iedereen dan goed mee zal doen.

De finish

Hoe maak je duidelijk dat het eind van de speurtocht bereikt is? Door een hele leuke eindstreep natuurlijk! De schatkist van een piraat, het huisje van de kabouter, de stal van de eenhoorn, alles is mogelijk. Als alle kinderen weer terug zijn, krijgt de winnaar de prijs. Het is verstandig ook de andere kinderen iets te geven voor hun deelname of hen hun punten te laten inwisselen.

Voorbeelden thema’s

Hier een aantal voorbeelden van thema’s voor een leuke en spannende speurtocht. Je kunt deze voorbeelden natuurlijk helemaal aanpassen zoals jij zelf wilt en wat past bij de leeftijd en interesse van de kinderen.

De piratenschat

  • Verhaal: volgens een oude legende heeft piraat Langbaard hier in de buurt een grote piratenschat verstopt. Piraat Langbaard is nooit meer teruggekomen om zijn schat op te halen, maar op zolder heb ik een schatkaart gevonden die aangeeft waar deze schat verstopt is. En jullie gaan vandaag helpen zoeken.
  • Plaats: strand
  • Aanwijzing: schatkaart
  • Finish en prijs: de schat natuurlijk! Dit kan een klein kistje zijn of een kartonnen doos die je zelf omgetoverd hebt tot schat. De schat kan bijvoorbeeld bestaan uit chocolademunten of klein speelgoed. Het kan ook een grabbelton zijn.

Het kabouterhuisje

  • Verhaal: ik heb ooit een verhaal gehoord van oma (of iemand anders) dat zij, toen zij nog een kind was, in dit bos een kabouter heeft gezien. Deze kabouter vertelde haar dat hij, samen met zijn kaboutervrouw en kabouterkinderen, in dit bos woont. Zijn huisje staat onder een hele grote boom. Als oma op bezoek wilde komen, hoefde ze alleen maar de pijlen te volgen. Oma heeft sindsdien altijd gezocht naar zijn huisje maar nooit gevonden. Willen jullie helpen?
  • Plaats: bos
  • Aanwijzingen: pijlen. Ook kan je verschillende voorwerpen hier en daar verstoppen, zoals een speelgoedauto (de auto van de kabouter) of spullen uit een poppenhuis.
  • Finish en prijs: een klein huisje onderaan een grote boom. Dit kan een klein huisje zijn die je in de winkel koopt, maar je kan ook zelf een huisje maken van een doosje. Een prijs voor de winnaar(s) kan dan bijvoorbeeld kleine muffins met een klein kopje (espresso kopje bijvoorbeeld) chocolademelk zijn.

De verloren kroon

  • Verhaal: voordat wij hier woonden, woonde hier een mooie prinses. Tijdens de verhuizing is zij haar kroon verloren. Zij heeft mij nu een brief gestuurd met de vraag of wij de kroon voor haar willen zoeken. In de brief staan een aantal raadsels die ons op weg kunnen helpen. Het verhaal kan natuurlijk ook over een prins of een ridder (is zijn zwaard kwijt) gaan
  • Plaats: eigen huis
  • Aanwijzingen: raadsels en verstopte voorwerpen van de prinses, zoals lippenstift, een jurk, een schoen etc.
  • Finish en prijs: de verloren kroon van de prinses. Deze kan je natuurlijk overal kopen. Als prijs mogen de kinderen van de prinses allemaal een cadeautje uitkiezen of muffins bakken en versieren met z’n allen.

De verdwaalde knuffel

  • Verhaal: de knuffel van … is verdwaald tijdens een wandeling naar de winkel. Hij/zij heeft een aantal foto’s gestuurd en hoopt dat jullie hem/haar weer kunnen vinden, zodat hij vanavond weer veilig in bed kan slapen.
  • Plaats: woonwijk/buurt
  • Aanwijzingen: foto’s
  • Finish en prijs: de finish is natuurlijk duidelijk als de knuffel terug is gevonden. Leg de knuffel pas neer (of laat iemand andere dat doen) op het moment dat de kinderen er bijna zijn. Je wilt tenslotte voorkomen dat iemand anders de favoriete knuffel van een kind meeneemt. De prijs kan iets zijn wat de knuffel gekocht heeft toen hij bij de winkel was (zie verhaal).

Ik hoop dat dit artikel een beetje heeft geholpen bij het uitzetten van een speurtocht. Hebben jullie nog ideeën voor leuke speurtochten? Stuur ons dan vooral een berichtje! En wil je nog meer leuke tips om een vakantiedag thuis door te brengen? Lees dan het artikel ‘Staycation: vakantie in eigen huis.

Foto’s © Shutterstock