Overzicht van diverse dierentuinen in Nederland

Lachen, gieren en brullen! Een dierentuin verveelt nooit, of je nu 10 maanden of 100 jaar oud bent. Het leukste van de dierentuinen in Nederland is dat er niet een gelijk is aan de ander. Iedereen kent wel de grote en bekende dierentuinen, maar wist je dat er ook een aantal leuke kleinere dierentuinen zijn? Ik neem je mee op reis langs de dierentuinen, groot en klein, die Nederland rijk is. Lekker makkelijk per provincie gesorteerd.

Dierentuinen in de provincie Noord-Holland 

Artis (Amsterdam)

De oudste dierentuin van Nederland ligt in hartje Amsterdam. Vroeger bekend om zijn kleine verblijven voor de dieren, maar gelukkig hebben de dieren (mede door verhuizing van verschillende diersoorten naar andere dierentuinen) tegenwoordig een stuk meer ruimte.

Sinds 2002 is er zelfs een Afrikaanse savanne met zebra’s en gnoes als hoofdbewoners. Helaas heeft nog niet iedere diersoort de fijnste bewegingsvrijheid, maar een bezoek aan Amsterdam maak je wel compleet met een bezoek aan Artis.

Website: www.artis.nl

In het artikel ‘Wilde dieren in de stad: een bezoek aan Artis‘ kun je lezen wat wij van deze dierentuin vinden.

Landgoed Hoenderdaell (Anna-Pauwlona)

Dierpark Landgoed Hoenderdaell is één van de meest diervriendelijke dierenparken in Nederland. Op het uitgestrekte landgoed Hoenderdaell tref je een bijzondere en kleinschalige dierentuin aan. Stichting Leeuw bevindt zich namelijk in het park, een opvang voor tijgers, leeuwen en andere katachtigen die ernstig worden bedreigd.

Het is ook mogelijk om de ringstaartmaki’s te voeden. Als bezoeker krijg je een stukje appel en daarop komen de ringstaartmaki’s aangesneld. Ze klimmen bovenop je en eten het stukje appel zo uit je hand.

Website: www.landgoedhoenderdaell.nl

Lees in het artikel ‘Dierenpark Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw‘ wat wij van deze dierentuin vinden.

Dierentuinen in de provincie Utrecht

Dierenpark Amersfoort (Amersfoort)

De dierentuin die met haar Dino-bos een stap in de oudheid maakt, maar natuurlijk ook bijzondere levende dieren heeft. Wat te denken van Siberische tijgers, Afrikaanse leeuwen of de Indische neushoorn? Naast de exotische dieren is er ook een kinderboerderij waar de kleintjes onder ons bijvoorbeeld geiten kunnen aaien. Via de Klim-Alles-route klim je over, onder, achter, boven en tussen de dieren.

Website: www.dierenparkamersfoort.nl

Lees ook het artikel: ‘Apen, olifanten en dino’s in Amersfoort

Ouwehands Dierenpark (Rhenen)

Bekend om haar Berenbos en om de Chinese panda’s die in 2017 met veel bombarie in Nederland zijn aangekomen. Maar ook om haar witte leeuwen, gorilla’s en Afrikaanse olifanten. Ook de geweldige binnenspeeltuin mag je niet overslaan!

Ouwehands Dierenpark werkt met wisselende tarieven. Weekends, vakanties en feestdagen zijn duurder dan reguliere doordeweekse dagen.

Website: www.ouwehand.nl

Dierentuinen in de provincie Zuid-Holland

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)

Zeg je Diergaarde Blijdorp, dan zeg je Bokito. Maar deze dierentuin heeft zoveel meer te bieden dan dat ene vervelende incident. Zo kun je oog in oog komen te staan met prairiehondjes, waan je je op Antarctica met een aantal prachtige koningspinguïns of zie je een prachtig aangelegde Afrikaanse savanne. Maar ook een bezoek aan de Vlindertuin mag niet ontbreken.

Ook kun je, tegen betaling, deelnemen aan fotografieworkshops. Er is zelfs een workshop voor kinderen tot 16 jaar. Aan hen worden de basisbeginselen van dierentuinfotografie uitgelegd. Voor de exacte data neem je een kijkje op de website.

Tijdens de zomermaanden kun je, onder begeleiding van een vrijwilliger, een rondleiding met een uniek kijkje achter de schermen volgen. Kinderen kunnen zich, na het zien van al die dieren, zelf nog uitleven in de buiten- of binnenspeeltuin.

Website: www.diergaardeblijdorp.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op wereldreis in Diergaarde Blijdorp

Avifauna (Alphen aan den Rijn)

Avifauna is het eerste en bekendste vogelpark ter wereld en was ooit eigendom van Van der Valk. In dit park kom je alles over vogels te weten. Weet jij bijvoorbeeld waarom een flamingo roze is? En weet je wat de grootste vogel ter wereld is? Maar naast vogels zijn er tegenwoordig meer dieren, zoals de rode panda en dwergaapjes.

Na afloop kunnen de kinderen de spannendste avonturen beleven op het jungle-eiland met attracties als een mega-trampoline, mini-auto’s en zelfs een heuse graafmachine.

Website: www.avifauna.nl

Lees ook ons artikel: ‘Wandelen tussen de rondvliegende vogels en loslopende apen in Avifauna

Sea Life (Scheveningen)

Een dagje zonnebaden of een lekkere strandwandeling is uitstekend te combineren met een bezoek aan Sea Life. Waan je tussen de vissen terwijl je door een grote glazen tunnel loopt en kom meer te weten over de vele vissoorten, roggen, otters, haaien, pinguïns en zeeschildpadden die hier leven.

SeaLife is het leukst als je kinderen tussen de 3 en 11 jaar zijn.

Website: www.visitsealife.com

Faunapark Flakkee (Nieuwe Tonge)

In Faunapark Flakkee kun je dieren zien die in geen enkele andere dierentuin te zien zijn. Zo hebben ze hier hutia’s, tayra’s, de tijgergenetkat en zelfs een moeraskat. Na afloop van een leuke dag in de dierentuin kunnen de kinderen zich vermaken in de speeltuin of op de 18-holes midgetgolfbaan.

Let op: pinnen is niet mogelijk!

Website: www.faunaparkflakkee.nl

Dierentuinen in de provincie Noord-Brabant

Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek)

Ga op safari in eigen land en beleef de Afrikaanse savanne alsof je daadwerkelijk in Zuid-Afrika of Kenia op vakantie bent. Rijd, loop of vaar langs de mooiste dieren en zie hoe zij in relatieve vrijheid leven. Lopen doe je uiteraard alleen op de aangegeven paden en niet midden in de autoroute.

Naast een regulier bezoek kun je, tegen betaling, ook een kijkje achter de schermen nemen, een fotoworkshop volgen of zelfs op rangercursus.

Ook kun je er in bijzondere accommodaties blijven overnachten, om zo het Afrikaanse gevoel nóg beter te beleven. Wie wil er nou niet midden in de nacht het gebrul van leeuwen of het gehinnik van hyena’s horen? Kijk voor al deze bijzonderheden op de website.

Website: www.beeksebergen.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op Safari in eigen land: een dagje Safaripark Beekse Bergen

ZooParc Overloon (Overloon)

Al twee jaar op rij uitgeroepen tot het meest gewaardeerde dierenpark van Nederland met ook nog eens de beste prijs-/kwaliteitverhouding. Ga op expeditie en zoek naar cheeta’s, leeuwen, tijgers, apen, giraffen en nog veel meer bijzondere dieren.

Website: www.zooparc.nl

Zoo Veldhoven (Veldhoven)

Het leukste aan deze dierentuin is dat je veel dieren zelf mag voeden. Het park is vooral gespecialiseerd in vogels, maar je komt er onder andere ook neusberen en ringstaartmaki’s tegen.

Website: www.zooveldhoven.nl

Lees ook ons artikel: ‘Grote, kleine en vreemde vogels in Zoo Veldhoven

Dierenpark De Oliemeulen (Tilburg)

Loslopende stinkdiertjes, vliegende honden en op drukke dagen zelfs rondvliegende roofvogels. Je ziet het allemaal in Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg. De Oliemeulen is van oorsprong een reptielenhuis en dat is overduidelijk te zien in dit dierenpark. Er zijn zelfs demonstraties waar je een wurgslang of een vogelspin kunt aaien.

Wanneer je op zoek bent naar een bijzondere dierentuin, dan is deze absoluut de moeite waard! Durf jij het aan?

Website: www.oliemeulen.nl

Lees ook ons artikel: ‘Dierenpark De Oliemeulen, het vreemdste dierenpark van Nederland!

Reptielenhuis De Aarde (Breda)

Hagedissen, slangen, schildpadden, padden, kikkers, salamanders, spinnen. Zo maar wat dieren die je tegenkomt in Reptielenhuis De Aarde, een van de kleinste dierenparken van Nederland. Goed, je moet er van houden, maar ben je een liefhebber van reptielen, dan kun je je hier met gemak een uur vermaken.

Gaat je zoon of dochter een spreekbeurt houden over reptielen? Ze mogen de dierenverzorgers gewoon hun vragen stellen.

Website: www.deaardebreda.nl

Dierenpark Zie-Zoo (Volkel)

De allereerste zorgdierentuin in Nederland, low-budget en gespecialiseerd in bijzondere dieren. Dieren uit alle zeven werelddelen zijn hier in het echt te bewonderen. Van de Azara’s Agouti uit Zuid-Amerika tot de Alpenmarmot uit Europa en van de Pademalon uit Australië tot de Nevelpanter uit Azië.

Dierenpark Zie-Zoo is zelfs uitgeroepen tot het beste uitje van 2017. Bijzonder is ook de samenwerking met het Regionaal Autisme Centrum. Mensen met ASS kunnen een bijzondere band hebben met dieren en hier krijgen ze de kans een zinvolle dagbesteding te hebben.

Website: www.dierenparkziezoo.nl

BestZoo (Best)

Het dierenpark waar je de Brabantse gezelligheid nog kunt ervaren, maar waar je ook dichtbij de dieren kunt komen. Naast apen uit Zuid-Amerika en panters uit Azië zijn hier ook de tamandua’s en wallaroes te zien. Beide dieren kom je niet in heel veel dierentuinen tegen.

Door haar kleinschaligheid is BestZoo erg overzichtelijk en daardoor uitermate geschikt voor de kleinste bezoekers.

Bovendien is er een grote speeltuin en een kinderboerderij, terwijl de ouders kunnen genieten van een hapje en een drankje op het terras, kunnen de kinderen hier gebruik van maken.

Website: www.bestzoo.nl

Falconcrest Valkerij Centrum en Roofvogelpark (Eindhoven)

Beleef de wereld van de valkenier in Eindhoven. Falconcrest is namelijk hèt valkerijcentrum van Nederland en het biedt onderdak aan de meest diverse roofvogelsoorten. Denk aan valken, arenden en buizerds.
Als (hobby)fotograaf of als professionele of amateurvalkenier kun je hier ook je hart ophalen. Er is genoeg te zien en te doen.

Let op: in januari, februari, maart, november en december alleen op afspraak geopend. De overige maanden op woensdag, zaterdag en zondag

Website: www.falconcrest.eu

Dierentuinen in de provincie Limburg

GaiaZOO (Kerkrade)

GaiaZOO herbergt een aantal “reguliere” dierentuindieren, zoals gorilla’s, neushoorns, leeuwen en jachtluipaarden, waar je ook nog eens heel dichtbij kunt komen. Maar ook minder voorkomende diersoorten zoals de boshond, de veelvraat en de grootoorvos.

Daarnaast is Europa’s grootste binnenspeeltuin in het park gevestigd. Na al het zien van al deze dieren kunnen de kinderen dus zelf nog even de beest uithangen, voor ze moe weer naar huis gaan.

Website: www.gaiazoo.nl

Lees ook ons artikel: ‘Stap in de jungle in Limburg

Kasteelpark Born

Het Kasteelpark Born is wel een heel bijzondere dierentuin. Dit dierenpark is namelijk gelegen om de restanten van een kasteel. Je vindt hier dieren zoals kamelen, roofvogels, wasberen en lynxen.

Ook over hele kleine dieren kun je iets te weten komen. Zo krijgen kinderen een bakje slootwater wat vol zit met waterinsecten welke zij dan onder een microscoop (onder begeleiding uiteraard) kunnen bekijken. En ook deze dierentuin is uiteraard in het bezit van een leuke speeltuin!

Website: www.kasteelparkborn.nl

Lees ook het artikel: ‘Heerlijk kleinschalige dierentuin in Limburg: Kasteelpark Born

Dierentuinen in de provincie Gelderland

Koninklijke Burgers Zoo, Arnhem

In Burgers Zoo bekijk je jachtluipaarden en leeuwen vanuit een houten observatiehut, wandel je door de ondergrondse avonturentunnel langs de blinde holenzalmen, sta je in de mangrovebossen oog in oog met zeekoeien, dompel je je onder in de koraalriffen van de Indopacifische Oceaan, of wandel je over de touwbrug in het tropisch regenwoud. Je beleeft alle pracht, praal, flora en fauna van over de hele wereld in één dag.

Website: www.burgerszoo.nl

Lees ook het artikel ‘Een reis rond de wereld in de Burgers Zoo in Arnhem‘ en kom te weten wat wij van de Burgers Zoo vinden.

Apenheul, Apeldoorn

Zoals je de apen in Apenheul ziet, zie je ze nergens. Sterker nog, je kunt ze soms zelfs voelen. Meer dan de helft van de apen loopt zomaar los tussen de bezoekers. Je hebt dus sterke zenuwen en een goede tas nodig als je Apenheul bezoekt. Een goede tas? Jazeker! De apen pakken namelijk het liefst alles wat los en vast zit. Gelukkig kun je aap-proof tassen lenen.

Grotere aapsoorten, zoals gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans leven op grote, groene eilanden. Door de ruimte die ze daar geboden wordt, kun je hun natuurlijke gedrag zien.

Let op: De Apenheul kent een ‘zomerseizoen’ en is daardoor niet het hele jaar door geopend.

Website: www.apenheul.nl

Lees ook ons artikel: ‘Kinderen kunnen de aap uithangen in de Apenheul!

Dierentuinen in de provincie Flevoland

Dolfinarium, Harderwijk

Het enige park in Nederland waar je dolfijnen tegenkomt en het grootste zeezoogdierenpark van Europa. In Dolfinarium zie je de acrobatische capriolen van de tuimelaardolfijnen en de grappige acties van de zeeleeuwen. Ook kun je de walrussen met hun grote snorren en de zeehonden in vermakelijke shows gadeslaan. Als je durft kun je zelfs roggen aaien. Plezier voor groot en klein dus in Dolfinarium.

Let op: Het Dolfinarium kent een ‘zomerseizoen’ en is daardoor niet het hele jaar door geopend.

Website: www.dolfinarium.nl

Dierenpark Almere Jungle, Almere

Vroeger vooral een dierenopvang, maar inmiddels krijgt ieder dier hier een natuurlijk verblijf. Hier leven vogels, zoogdieren, vissen, reptielen, insecten en ongewervelde dieren, allemaal ingedeeld in werelddelen.

In de botanische tuin is een grote hoeveelheid bijzondere planten te bewonderen. Iedere zaterdag is er om 15.00 uur een Voel & Beleef-rondleiding (extra kosten € 2,50 per persoon).

Website: www.almerejungle.nl

Lees ook ons artikel: ‘Een reis rond de wereld in Almere Jungle, een dierentuin in Flevoland

Dierentuinen in de provincie Drenthe

Vogelpark Ruinen, Ruinen

Vogel- en dierenpark Ruinen heeft een unieke populatie Nederlandse weide- en waadvogels. Ontmoet vogels als de wulp, grutto, scholekster en kluut in hun natuurlijke habitat. Daarnaast zijn er tropische verwanten van de Europese vogelsoorten. Over kraaien, ganzen, eenden, duiven en spreeuwen ga je anders denken wanneer je hun tropische neefjes en nichtjes ziet.

Het park is echt een park te noemen met mooie wandelpaden en een speelweide met terras.

Let op: pinnen is niet mogelijk!

Website: www.vogelparkruinen.nl

Wildlands, Emmen

In Wildlands kom je ogen en oren tekort, om over tijd nog maar te zwijgen:

Begin je expeditie met een boottocht over de Rimbula River en ontdek de dieren van dichtbij. Nu maar hopen dat je niet wordt natgespetterd door de olifanten.

Eenmaal opgedroogd klim je via de touwladder in Jungola omhoog, over wiebelige hangbruggen naar de verlaten hutten van de Amalaya-stam. Onder je spot je de apen en olifanten die je zojuist nog langs de Rimbula River hebt gezien. En met een beetje geluk sta je oog in oog met een gibbon.

Ben je de olifanten nog niet zat, laat dan je spierballen rollen bij de mandenoversteek naar de olifantenvallei. Er is een kans dat een nieuwsgierige olifant zomaar even bij je komt buurten.

Eenmaal weer op vaste grond stap je in een oude truck voor een avontuurlijke safaritocht over de savanne, langs zebra’s, giraffen, neushoorns en de Bavianen-Arena en door het woestijngebied van de kamelen.

Ben jij een echte waaghals? Ga dan de strijd aan in de achtbaan de Tweestryd en beleef een sensationele rit door de oude Tweestryd-mijn.

De expeditie sluit je af in het poolgebied. Fasten your seatbelts, welkom aan boord van onderzoeksvliegtuig Artic 1. Bekijk de acrobatische ijsberen, de grappige pinguïns en de slimme pelsrobben en zeeleeuwen.

Website: www.wildlands.nl

Lees ook ons artikel: ‘Op expeditie in Wildlands Emmen!

Dierentuinen in de provincie Friesland

AquaZoo Friesland, Leeuwarden

Stap samen met een dierverzorger op een trekschuit tijdens de zeehondensafari, geniet van het Zeeleeuwen Spetter Spektakel en feest mee tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn. Geen dag is hetzelfde in AquaZoo. Bereid je bezoek dus op voorhand goed voor via de website.

Kom je onvoorbereid? Ook dat is geen probleem. AquaZoo Friesland heeft sowieso de leukste dieren die in en om het water leven aan je te tonen.

Website: www.aquazoo.nl

Welke dierentuin ga jij binnenkort bezoeken? Mocht je trouwens nog aanvullingen hebben, dan horen we dat graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl