Op wereldreis in dierentuin & landschapspark Pairi Daiza (België)

Pairi Daiza laat zich maar moeilijk omschrijven. De één noemt het de mooiste dierentuin van Europa, de ander noemt het één van de mooiste themaparken van Europa. Ik blijf stug vasthouden aan de omschrijving ‘miniwereldreis’, omdat je je in ieder themagebied echt in een ander land of werelddeel waant. Bij Pairi Daiza doen ze er namelijk alles aan om landen of werelddelen zo goed mogelijk na te bootsen. In dit artikel doe ik een poging te laten zien waarom Pairi Daiza een fascinerend park is.

Op wereldreis in dierentuin & landschapspark Pairi Daiza (België)

Cambron

Het meest bijzondere en prachtige deel van Pairi Daiza is het themagebied Cambron. Je moet jezelf voorstellen dat Pairi Daiza in de middel of nowhere ligt, op het Waalse platteland. Je komt aanrijden door kleine dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Al rijdend langs weilanden en akkers vol met maïs en ineens doemt er in de verte een groep bomen op met daarboven een oude abdijtoren.

Deze toren, gebouwd in de 18e eeuw, is voor mij echt hét icoon van Pairi Daiza. Onder deze toren ligt een crypte, waarin vleermuizen rondvliegen tussen de eeuwenoude gewelven. Je kunt hier een ronde tussen de vleermuizen lopen, terwijl ze kriskras om je heen vliegen.

In dit gebied staan meer monumentale gebouwen en bouwwerken, waaronder een eeuwenoude trap. Deze trap is de overgang tussen de abdij en de grote vijvers, die leiden naar het gebied Ganesha. Je krijgt echt een Middeleeuws gevoel als je hier wandelt. Aan de voet van deze trap vind je ook bomen die honderden jaren oud zijn, deze majestueuze kolossen maken indruk op elke bezoeker.

Samen met de poort, een monumentale wachtpost met Onze-Lieve-Vrouwe, vormt dit deel van het park een prachtig historisch decor.

Aquarium

In dit themagebied vind je ook het aquarium van Pairi Daiza. Van buiten is het een statig monumentaal pand met grote raampartijen, maar zodra je binnenkomt stap je als het ware in de Nautilus uit de verhalen van Jules Verne.

Het aquarium herbergt ook een collectie in het thema van de ontdekkingsreiziger. Hier vind je o.a. een lam met acht poten en mummies. Voor hele jonge kinderen kan dit spannend zijn, het ziet er behoorlijk spookachtig uit.

Speeltuin

Achter het aquarium vind je de enige, maar zeer ruime speeltuin van Pairi Daiza. Er zijn voor alle leeftijdscategorieën meer dan voldoende speelelementen aanwezig.

Stoomtrein

Wat zeker de moeite waard is in het gedeelte Cambron van het park is een ritje maken aan boord van een oude stoomlocomotief. Je stapt op bij de Brasserie van Cambron. De hele ronde bedraagt ongeveer twee kilometer. Je doorkruist hierbij de volgende gebieden: de Australische wereld, het eiland met de maki’s, vulkanen met gorilla’s en de vijver met de nijlpaarden. Vervolgens rijdt de trein langs de omwalling van de vroegere abdij, langs de olifantensavanne en de bizonvlakte. Vervolgens kom je langs het nieuwe themagebied Land of the Cold en stop je weer op de opstapplaats, tegenover de Brasserie van Cambron.

The Middle Kingdom

In dit themagebied van Pairi Daiza waan je je echt in China. Er staat een boeddhistische tempel met daarin een metershoge Boeddha. Of wat dacht je van een overdekte wandelweg, gebouwd op traditioneel Chinese wijze, of het authentieke theewinkeltje en de prachtige Chinese tuinen?

De boeddhistische tempel herbergt een prachtige gouden Boeddha en andere traditionele beelden. De geur van wierrook komt je op de trap tegemoet. Naast deze tempel vind je een vijver met Koi, die geaaid mogen worden. Dit is was één van de hoogtepunten voor onze vierjarige dochter.

Een andere aanrader in dit gebied, naast de prachtige gebouwen en schitterende tuinen, zijn de touwbruggen. De start is bij de volière in dit gebied en je kunt op diverse plekken stoppen en de touwbrug via een zijtrap verlaten. Mocht je de volledige route over de touwbrug aflopen, dan kom je via het Australische deel in de grote speeltuin uit.

De publiekslievelingen van het park vind je ook hier: de reuzenpanda’s. Inmiddels zijn er in de afgelopen jaren 3 jongen geboren, waaronder in augustus 2019 de tweeling Bao Mi en Bao Di.

The Kingdom of Ganesha

Het themagebied The Kingdom of Ganesha vertegenwoordigt Zuidoost-Azië. Hier vind je o.a. het huis van een Thaise ambachtsman en een nagebouwd Timor-dorp. Regelmatig kom je bouwwerken en beelden tegen van de godheden zoals Ganesha, Shiva, Brahma, Vishnou of Boeddha.

Blikvanger in dit deel is wel echt de Bloementempel. Met een aardige hoeveelheid trappen, heb je hier een prachtig uitzicht over het hele park. De tempel is omgeven met bloemen, planten en water. Je vind er ook dieren zoals Aziatische otters, orang oetans en stokstaartjes.

In dit deel vind je ook witte tijgers en een kudde Aziatische olifanten. De stal van de olifanten is ook het bezoeken waard, omdat ze gehuisvest worden in een prachtige tempel.

Verder vind je hier ook de Tuin der Zintuigen. Het is de bedoeling dat je deze met blote voeten bewandelt, omdat je zo echt contact kan maken met de natuur. Je vindt hier ook prachtige mineralen terug, zoals de amethist.

Southern Cape

Persoonlijk één van mijn favoriete plekken in Pairi Daiza: het Australische themagebied. Hier vind je ook weer een prachtig voorbeeld van wat populaire dierentuin België zo goed maakt. De aarde is hier roodgekleurd, zoals je dat ook ziet in Australië. Het oog voor detail is wat Pairi Daiza zo goed maakt.

In dit deel vliegen parkieten, kaketoes en papegaaien vrij rond. Ook is er een schildpaddenopvang gevestigd.

Buiten de volière kun je rondlopen tussen de loslopende wallaby’s en kangoeroes. Ook is er sinds kort een wombat aan de collectie toegevoegd. Helaas is recent de laatste koala overleden. 

The Land of the Cold

Dit deel van het park brengt een ode aan Syberië en Lapland. Hier vind je Izba, een traditioneel Russisch houten huis wat dienstdoet als restaurant, waar je trouwens heerlijk kunt smullen van een buffet.

In dit deel kunnen spoorliefhebbers hun hart ophalen, want er is een heus treinatelier. Het is een echte ouderwetse treinwerkplaats, waar diverse treinen en onderdelen te vinden zijn. De werkplaats is nog in gebruik, omdat hier de stoomlocomotieven die rondrijden in het park worden onderhouden.

In het Land of the Cold vind je ook een dorpje. Dit is eigenlijk een resort waar je daadwerkelijk met je gezin kunt slapen. Als je verblijft in één van de kamers dan zit je gekoppeld aan het walrussen- of ijsberenverblijf. Ook vind je hier Siberische tijgers en wolven.

The Land of the Origins

The Land of the Origins, oftewel: Afrika. Je vindt hier de meer traditionele dierentuindieren: neushoorns, olifanten, leeuwen en uiteraard giraffen. Wat hier erg mooi is, is dat ze naast het typische safarigevoel ook andere gezichten van Afrika laten zien, zoals een paaldorp en een vulkaan. De vulkaan is het verblijf van de gorilla’s. Verder kan je ook wandelen op het lemureneiland. Hier springen de ringstaartmaki’s en de vari’s om je heen.

In dit themagebied ligt naast het Afrikaanse dorp en de Savanne ook een schip. Het lijkt wel alsof het hier ooit per ongeluk is gestrand. In het schip bevindt zich een reptielenhuis.

The Last Frontier

In dit gloednieuwe themagebied loop je als het ware door Alaska en Brits-Columbia (Canada). Tijdens je wandeling maak je een grote lus over een vlakte met beren en elanden. Op het uiteinde van deze lus vind je het zeeleeuwenverblijf en het hotel van het park: ‘The Paddeling Bear’. Ook staan er lodges met totempalen, verwijzend naar de indianen die vroeger dit gebied bevolkten.

Handig om te weten over Pairi Daiza

  • Pairi Daiza heeft een groot oppervlak. Het is ondenkbaar om in één dag het hele park te kunnen zien. Een meerdaags verblijf wordt daarom sterk aanbevolen. Wij hadden zelf drie dagen nodig om het park volledig te kunnen zien.
  • Mocht je willen overnachten dan kun je kiezen voor een verblijf in één van de resorts of hotels in Pairi Daiza zelf. Zelf kozen we voor een appartement in Brugelette, bij de zéér gastvrije Sofie (via AirBnB). Dit lag op 7 minuten rijden van het park. 
  • Het park is niet overal rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Dit staat duidelijk aangegeven op de plattegrond die je uitgereikt krijgt bij de kaartcontrole. Het loont de moeite om deze goed te bestuderen, om te voorkomen dat je een aardig stuk moet omlopen.
  • Het is aan te raden om een kinderwagen of buggy mee te nemen, aangezien de afstanden behoorlijk groot zijn. Ook is er sprake van hoogteverschillen. Wil je het hele park kunnen zien, dan bevelen we aan om zeker tot en met 4 jaar een buggy mee te nemen.
  • Bij alle toiletgroepen is een babyverschoontafel aanwezig.
  • In elk themadeel zijn horecapunten te vinden. Let wel op: in België eten ze tussen de middag de warme maaltijd. Dit betekent dat veel horecapunten rond 18 uur gesloten zijn of enkel nog een broodje verkopen.
  • Adres: Domaine de Cambron, 7940 Brugelette, België
  • Kijk voor actuele ticketprijzen en openingstijden op:  www.pairidaiza.eu

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne