pannenkoekenhuis-hans-grietje-zeewolde

Pannenkoeken eten en spelen bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Midden tussen de weilanden duikt er een waar kinderwalhalla op: Pannenkoekenhuis Hans en Grietje. Al vind ik het woord pannenkoekenhuis persoonlijk wat minder de lading dekken: Het is meer eet- en speelparadijs. In dit artikel proberen we je d.m.v. heel veel foto’s een beeld te geven van Pannenkoekenhuis Hans en Grietje.

Pannekoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde, meer dan spelen alleen

Wil je eten bij Hans en Grietje in Zeewolde? Zorg dan sowieso dat je ruim van tevoren via de website gereserveerd hebt. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je onverrichter zake naar huis wordt gestuurd.

Reserveren doe je voor een bepaalde bloktijd van maximaal 2 uur. Zorg ervoor dat je een kwartier voor aanvang van jouw reservering aanwezig bent, dan weten ze namelijk zeker dat je gebruik maakt van je reservering en kunnen ze je tafel niet weggeven aan eventuele passanten.

Hans en Grietje is veel meer dan een pannenkoekenrestaurant. Zowel binnen als buiten is er enorm veel te zien, doen en beleven voor kinderen van ongeveer 2 tot 12 jaar. Vanaf een jaar of 4/5, als de kinderen goed zelfstandig kunnen spelen, klimmen en klauteren, is het écht een geweldig uitje.

Kom op tijd of zorg dat je ruimschoots de tijd na afloop van het eten hebt. Je kinderen zullen je meer dan dankbaar zijn als ze het hele terrein hebben kunnen verkennen en overal hebben kunnen spelen.

Glijbanen, skelterparcours en snoephuisjes

Zodra je van de parkeerplaats richting het restaurant loopt, zie je al een tot de verbeelding sprekend bouwwerk met daarin een paar geweldige glijbanen voor de wat oudere kinderen. Ze zijn in verschillende hoogtes, dus zowel voor de echte waaghalzen, als voor de wat minder dappere kinderen. Kijk je vanaf hier naar links, dan zie je een kleiner snoephuisje staan. Hier kunnen je kinderen helemaal los gaan in hun fantasie en zelf het sprookje van Hans en Grietje naspelen. En jij mag als ouder zijnde vast wel een keer de tekst “knibbel, knabbel, knuisje….” op een heksen-toon uitspreken. Met een beetje geluk staat de koeien in de wei achter het snoephuisje en kunnen je kinderen zich daar ook nog aan vergapen.

Volg je de route naar rechts naar het restaurant, dan kom je een trampoline en grasvelden om lekker op te ravotten tegen. Ook staat er wat speelgoed voor de allerkleinsten buiten klaar, zoals plastic loopauto’s.

Ben je echter vroeg, dan kun je de route naar links volgen. Je komt nu langs een onwijs groot springkussen en het Schommelplein, met diverse soorten schommels voor klein en groot. Loop je nog iets verder door dan zal het gemiddelde kind van 5 jaar of ouder een sprintje trekken naar het Skeltercircuit. Gezeten in een skelter rijden ze onder viaducten, over een ophaalbrug en zelfs door een heuse wasstraat heen. Als ouder kun je rustig op het terras plaatsnemen en alvast een lekker drankje met eventueel een stukje taart, Heksen nacho’s of een lekker stukje Toverbrood met smeersels ernaast. Bij mooi weer kun je ook buiten eten. Wij bezochten het restaurant eind juni en toen waren er al vrij veel wespen actief (niet zo gek met alle stroop en poedersuiker). In de wespentijd zou ik persoonlijk dus binnen gaan zitten.

Op het terras kun je, zolang er plek is, plaatsnemen zonder dat je gereserveerd hebt. Uiteraard is het terras enkel bij mooi weer geopend.

Regen of zonneschijn, spelen is altijd fijn

Regent het en is het buiten dus echt niet fijn om te spelen? Geen zorgen, ook daar is aan gedacht bij Hans en Grietje!

Met één van de indoor glijbanen glijden je kinderen zo naar de grote speelkelder onder het restaurant. Maar verspreid over het restaurant liggen ook wat kleinere speelkamers. Daarnaast zijn er een aantal geheime gangen en trappen, is er een speelhuisje en een grote toverketel waar de kinderen zich in kunnen verstoppen.

Wij zaten in de zaal met bewegende vloer aan de rechterkant van het restaurant en daar was ook een hoekje voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Vanwege het mooie weer hadden ze echter de deur open gezet, waardoor het oorspronkelijk afgeschermde speelhoekje ineens minder geschikt was voor de allerkleinsten.

Verken voor je daadwerkelijk aan tafel gaat samen met je kinderen het restaurant en laat ze het leukste speelhoekje uitzoeken. Keuze genoeg!

Maar ook aan tafel is genoeg te beleven. Voor de kinderen is er een kleurplaat, maar die is ook voor volwassenen erg leuk om te zien. Je kunt namelijk allerlei oud-Hollandse spreekwoorden op de kleurplaat vinden. Onder de inzendingen worden leuke prijzen verloot. Het is dus zeker de moeite waard om je brein erop te kraken.

Het restaurant lijkt wel behekst

Al bij binnenkomst in het restaurant kom je ogen en oren tekort. Een heks die boven de keuken achter een groot orgel de eerste deunen van The Phantom of the Opera speelt en daarna doorgaat in een volgende melodie.

Doe je een paar passen opzij naar links dan moet je uitkijken dat je geen plens water over je heen krijgt.

Zoals gezegd zaten wij in de rechterzaal, waar de vloeren bewogen en de tafelpoten bestonden uit heksenbenen. Achterin de hoek staat een achtpersoonstafel en daar kan het soms zeepsop “regenen”. Een heks doet daar de was en met een druk op de knop op de muur achter de tafel begint het wasgoed te bewegen en vliegen de zeepbellen in het rond.

Het restaurant is opgedeeld in meerdere thema’s. Zo is er een Bling-Bling-zaal die erg leuk is voor kleine prinsen en prinsessen in de dop, kun je de wereld op zijn kop zetten in de Groningerkamer of tover je jezelf een paar jaar jonger met de Tijdmachine. Zeg nou zelf: wie wil er niet graag een paar jaar jonger lijken dan de huidige werkelijkheid? Een tijdelijke streling voor je ego dus!

En zelfs een bezoek aan het toilet is een belevenis. Pas onderaan de trap op dat je niet “in het water” stapt en bij een goudvis op het hoofd staat (door een projectie op de vloer lijkt het of je in een groot aquarium terecht komt) en maak vooral de heks tegenover de damestoiletten niet wakker uit haar schoonheidsslaapje.

Wil je perse aan een bewegende tafel zitten, dan kan dit bij reserveringen vanaf 8 personen. Een gegarandeerde plaats hieraan kost je € 30,00. Kom je wel met 8 personen, wil je aan een bewegende tafel zitten, maar geen extra kosten maken? Geef bij je reservering je voorkeur in het opmerkingenveld aan. Ze zullen proberen jou en je gezelschap alsnog aan een bewegende tafel te plaatsen.

Pannenkoeken en meer

Tot 16.00 uur kun je meer dan alleen pannenkoeken bestellen, zoals een boerenomelet of een stevige plak brood met zalm of tonijn. Na 16.00 uur zijn het enkel nog pannenkoeken, maar naast de standaard-varianten zijn er ook spannende combinaties mogelijk, zoals de Heksenbillenkoek met pulled pork, Stinkende Heks (een pizza is er niets bij) of de Mekkerende Heks met geitenkaas.

Voor de kinderen zijn er speciale kinderpannenkoeken, maar ook tosti’s, gehaktballetjes of kipkluifjes.

Naast de standaard Fristi en Chocomel kun je hier ook kiezen voor Heksenlimonade uit een toverbeker of gewone limonade die je per glas of per kan bestelt.

Bij alle kinderhoofdgerechten krijg je een klein cadeautje (tijdens ons bezoek was dit een waterpistooltje) en een heksenmunt, de zogeheten HeksenCoin.

Alle heksenmunten verzamelen

Na afloop van het eten kunnen je kinderen met hun verdiende HeksenCoins in het inpandige winkeltje of bij het winkeltje in de Grote Snoeptoren snoep of speelgoed uitkiezen. Hoe meer munten je hebt, hoe groter het cadeau. Een lolly komt uit de speciale Heksenlollymachine.

Kom je hier vaker eten, spaar dan dus vooral je munten op en koop er een wat groter cadeau van. Een HeksenCoin staat ongeveer gelijk aan 1 euro.

Handig om te weten

  • Adresgegevens: Sternweg 2A, 3898 LJ Zeewolde
  • Heb je één of meerdere kinderstoelen nodig aan tafel? Geef dit dan op voorhand in het opmerkingenveld bij je reservering door.
  • Het restaurant en het speelterrein zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Honden zijn toegestaan, mits ze hun behoefte niet op het terrein doen en ze mogen enkel op het terras bij de tafel plaatsnemen.
  • Parkeren en buiten op het terrein spelen is gratis. Zorg wel dat je waardevolle spullen uit je auto haalt.
  • Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje is goed te combineren met een bezoek aan Dolfinarium, Walibi, Aviodrome of Bataviastad
  • Om gebruik te maken van de skelters zou je een winkelwagenmuntje of muntstuk van 50 cent moeten inwerpen (die je na afloop weer terugkrijgt). Tijdens ons bezoek hebben de kinderen van de vrienden met wie wij hier waren gewoon zo een skelter kunnen pakken).
  • Zelf meegebracht eten of drinken is op het gehele terrein niet toegestaan.
  • De babyverschoningsplek in het damestoilet is groot, schoon en voorzien van een prullenbak.

Ons eindoordeel over Pannekoekenhuis Hans en Grietje

Lonneke: Ondanks de specialiteitspannenkoeken vond ik de kwaliteit niet al te denderend. Ik ken pannenkoekenrestaurants met meer menukeuze en/of lekkerdere pannenkoeken. Je bezoekt Hans en Grietje in mijn ogen vooral om de complete beleving. Zowel binnen als buiten is er voor de kinderen meer dan genoeg te zien en doen. Wij zullen dus zeker, als de kinderen wat ouder zijn, nog een keer terugkomen. Met hun 1,5 jaar waren ze eigenlijk nog wat te jong, al keken ze hun ogen uit. De kinderen van onze vrienden hebben de tijd van hun leven gehad.

Juist de complete beleving maakt dat het de moeite waard is om de reistijd van ongeveer een uur vanaf Utrecht voor lief te nemen.

Manuela: Wij hadden van te voren natuurlijk al het een en ander gehoord van anderen waardoor je toch (onbewust) bepaalde verwachtingen hebt. Desalniettemin zijn deze verwachtingen zwaar overtroffen! Wat een onwijs gaaf restaurant is dit en wat is hier een hoop creativiteit in gestoken. Aan werkelijk ieder detail is gedacht.

Qua speeltuinen was het hier veel groter als wat ik zelf had verwacht. Je moet hier echt zelf geweest zijn om het te kunnen ervaren. En niet alleen buiten maar ook binnen is er meer dan genoeg te beleven. Zo sprong mijn oudste zoon van 5,5 jaar ineens in een heksenketel welke leidde naar een glijbaan. Je zult begrijpen dat ik hier aardig gek van stond te kijken.

Wat het eten betreft hoorden we wisselende verhalen. De pannenkoeken die wij kregen smaakten echter prima en hebben we niets op aan te merken.

Naar onze mening was ondanks de reisafstand een bezoek aan Pannenkoekenhuis Hans en Grietje meer dan de moeite waard. Ook de kinderen spraken de rest van het weekend nog over hoe leuk ze het vonden en dat ze graag nog een keer terug willen. Het is hier niet alleen het eten waarvoor je komt, maar juist alles er omheen maakt het bijzonder. Mocht je hier nog niet geweest zijn met je kinderen, dan kan ik het je absoluut aanraden.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke & Manuela