Tropische temperaturen in Pantropica te Luttelgeest (Flevoland)

Last updated:

Te midden van landerijen van de Noordoostpolder, op ongeveer 100 kilometer van Utrecht, ligt Pantropica (voorheen de Orchideeën Hoeve genoemd). Een plek waar de temperaturen altijd tropisch zijn. Waar je, naast orchideeën, ook vissen, apen, stokstaartjes en andere dieren tegenkomt, maar waar ook een hele leuke zand- en waterspeeltuin is. Een leuk uitje in Flevoland, ongeacht wat voor een weer het is.

Welkom in Pantropica

Als je naar binnenloopt in Pantropica wijst niets op wat er allemaal achter de toegangspoort te zien en beleven is. 

Bij de entree ontvang je een boardingpass waarmee je gedurende de hele dag in- en uit kunt lopen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld even snel iets uit de auto halen of lunchen in het restaurant in het restaurant in de entreehal. De boardingpass is alleen geldig op de dag van uitgifte. 

We bezochten Pantropica al eens in 2019, maar tijdens de tweede lockdown is de winkel en de wandelroute aangepast. In onze ogen is het nu een stuk mooier en overzichtelijker ingedeeld. 

Meervallen voeren met echte garnalen

Direct na de kassa stap je het Amazone Regenwoud in. Geef je oren en ogen hier goed de kost. Naast koikarpers, schildpadden en bijzondere eenden kun je hier namelijk de roodbuiktamarins of de witoorpenseelaapjes tegenkomen. Met de hulp van Stichting AAP hebben deze zogeheten klauwaapjes een nieuwe leefomgeving gevonden. Ze vinden mensen een beetje spannend, dus wees vooral niet bang dat er ineens een aapje op je hoofd zit. 

Slinger door het oerwoud, beklim spannend uitziende rotspartijen of struin onder de loopbrug door. Maar pas op dat je niet misstapt en in het water valt! Bovendien kun je de grote meervallen in het bassin aan het einde van de looproute met een tang kleine garnaaltjes voeren. Je stopt € 1,- in de box die naast het bassin staat, daarna kun je een bakje garnaaltjes en een tang pakken. Durf jij ze te voeren? Onze kinderen vonden het erg leuk om te zien, maar vonden het te spannend om het zelf te doen. 

De wandelroute voert je nu naar Pantropica, waar je de meest uiteenlopende soorten orchideeën tegenkomt, maar wel pas nadat je onder de waterval door bent gewandeld. Ook hier kom je weer veel koikarpers en schildpadden tegen. Tegen betaling van € 0,50 kun je uit een soort ouderwetse snoepautomaat speciaal voer voor de karpers kopen. Bij de kassa hebben ze speciale bakjes die je daarvoor kunt gebruiken. Vergeet deze dus niet mee te vragen als je van plan bent de vissen te voeren. Maak vooral niet al je voer in één keer op, je komt op nog veel meer plaatsen koikarpers tegen.

Zodra je Pantropica verlaat staat er nog veel meer avontuur te wachten. 

Gefladder in de Lorituin

Hoewel…. het avontuur vliegt en fladdert in plaats van dat het staat te wachten. In de Lorituin wachten een zestigtal clowneske papegaaitjes je op en trekken meteen je aandacht. Voor de durfals onder ons kun je voor € 1,00 bij de ingang van de Lorituin een cupje nectar kopen. Zodra je met de nectar de tuin binnentreed zul je worden overladen door lori’s. Ze landen op je hoofd, armen of schouders om maar een drupje nectar binnen te krijgen. Ik kan inmiddels uit ervaring vertellen dat ze ook zonder nectar op je hoofd en schouders landen. Ik had net de, zogeheten, vogelvrije poortdeur achter me dichtgedaan toen er een lori in in mijn haar landde en twee seconden later zat er ook nog een op mijn schouders. 

Heb jij het lef om de vogels op je te laten landen of loop je liever de vogelvrije route?

Heb je meer geluk dan ik, kijk dan alsnog goed om je heen! Sta je onder een tak, dan bestaat er namelijk een grote kans dat een lori je graag markeert met een flats loripoep.

Wil je de lori’s wel zien en horen, maar ben je niet zo’n fan van gefladder om je heen? Neem dan de route linksom. Dit is de vogelvrije route.

Een kleurrijke Vlinder Vallei

Vanuit de Lorituin volg je de borden Vlinder Vallei. Je loopt langs geurige planten, zoals de citroenboom en de ananasplant, die je tegenkomt in de Citruslaan en loopt langs een deel van de orchideeënkwekerij. Om de Vlinder Vallei in en uit te gaan, moet je door plastic flappen die vanaf het plafond hangen. Met een wandel- of kinderwagen of rolstoel is de vallei ook toegankelijk. Houdt er wel rekening mee dat het linker gedeelte van de Vallei heuvelachtig is opgebouwd en dat het best zwaar duwen is om boven te komen (om maar te zwijgen over het heuvelafwaarts gaan…). Maar het uitzicht is dan ook wel geweldig. Waar je ook kijkt zie je prachtig gekleurde vlinders fladderen. En met een heel klein beetje geluk landen ze zelfs op je mouw of hand. Blijf wel van het fruit af wat speciaal voor de vlinders op plateaus tussen de planten is neergelegd.

Wist je trouwens dat de meeste tropische vlinders in deze Vallei niet ouder worden dan drie weken? Het korte leven van deze vlinders staat hoofdzakelijk in het teken van voortplanting.
Bij de uitgang van de Vlinder Vallei kun je nog een kijkje nemen in de Rupsenkwekerij. Er zijn namelijk vlindersoorten die hier speciaal gekweekt worden.

Tijdens ons laatste bezoek werden de nestkasten net leeggehaald. Pas ontpopte vlinders fladderden hun vrijheid tegemoet. 

Tijd voor het échte avontuur in het Mangrovebos Speelparadijs

Is jouw kind een echte avonturier die denkt te kunnen overleven in de jungle? Laat zijn of haar overlevingsstrategieën testen in het volledig overdekte Mangerovebos Speelparadijs. Zo kunnen ze zich een weg in de tropen banen door moerasachtig gebied, water oppompen, zand vervoeren, door donkere tunnels kruipen, over de stapstenen naar de andere kant lopen en zwaaien over water aan een liaan. Maar ook kunnen ze van de glijbaan roetsjen, op grote hoogte over een brug van netten lopen of plaatsnemen in een stoere Jeep.

Natte voeten zijn hier bijna 100% gegarandeerd. Zorg daarom dat je een paar regenlaarzen bij je hebt en voor hierna schone kleding. De kinderen kunnen er naast nat ook nogal vies worden. 

Als je kinderen namelijk, net als onze kinderen, besluiten om flink door het riviertje te plonzen en van een boomstronk in het riviertje te springen, dan zijn een handdoek en schone kleding (vergeet het ondergoed niet) echt geen overbodige luxe. 

Stoere verhalen in het Jungletheater

Met een beetje geluk is het Jungletheater tijdens jullie bezoek geopend. Neem plaats op één van de ruige boomstamzitjes en laat je door de dappere avonturiers meevoeren in hun verhalen over de jungle. Maar pas op! Voor je het weet zit je oog in oog met een vogelspin of kruipt er een koningspython over je voeten. Op deze website kun je lezen wanneer de show gegeven wordt.

De “zwevende” bloementuin

Wandel tussen, langs en onder tweeduizend zomerse bloemen, zoals fuchsia’s, vlijtige liesjes en geraniums. En niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door! En door de spiegelwanden die geplaatst zijn lijkt het bijna alsof de bloementuin oneindig is. Neem met het hele gezin plaats op een schommelbank of geniet van een kopje koffie of thee met wat lekkers in Bistro De Sakura. Aan beide kanten van de verkoopbalie van de bistro staan een paar kinderstoelen opgestapeld, maar dit zijn er niet heel veel.

Wij hebben hier in een prieeltje met z’n vieren zitten lunchen. Poffertjes voor de kinderen en een panini voor ons. Wil je een uitgebreidere kaart, dan kun je beter naar het restaurant in de centrale hal gaan. Hier kun je bijvoorbeeld zelfs pannenkoeken bestellen.

De tuin van Aart

Sinds medio 2019 zijn er stokstaartjes te vinden in Pantropica. De schattige stokstaartjes rennen achter elkaar aan, buitelen over elkaar heen of doen het zand opwaaien als ze weer eens een nieuwe tunnel graven. In januari 2021 werd er een vierling geboren en het is leuk om te zien hoe deze, inmiddels niet meer zo kleine, beestjes proberen hun mannetje te staan in de groep. Om 13.15 worden de stokstaartjes door de verzorger gevoerd. Een leuk moment om een kijkje te nemen. 

Naast stokstaartjes leven er ook vier grote sporenschildpadden en zijn er prachtig gekleurde vissen te bewonderen in het Malawi Aquarium. 

Ogen te kort in het Makirijk

Mochten er buiten nog niet bepaald tropische temperaturen zijn en heb je je jas in de garderobe opgehangen, dan wil ik je adviseren om deze nu eerst te halen en aan te trekken. Het Makirijk is namelijk wel overdekt, maar dat is alleen het looppad. Valt je bezoek op een mooie, zonnige dag? Dan is het verstandig om nu je zonnebril tevoorschijn te toveren.

Al voor je buiten komt hoor en ruik je ze: de prachtig roze flamingo’s. Met een beetje geluk voeren ze hun “dans” voor jullie op. Gaat er één flamingo naar links, dan volgt de hele groep. Ook zwemmen er een aantal eenden, die allesbehalve mensenschuw zijn. Ze komen je gerust tegemoet gelopen. Vervolg je het looppad dan heb je, bij droog weer, ogen aan beide kanten van het pad nodig.

Aan de rechterkant staan alpaca’s en ezels. Deze mag je niet aaien of voeren, maar uiteraard wel bewonderen. Wij hadden het geluk een nest met vier jonge ooievaarskuikens te bewonderen. Deze zijn geschonken aan Pantropica, maar zullen vermoedelijk niet al te lang in gevangenschap leven.

Aan de linkerkant van het looppad kun je de maki’s op hun eiland acrobatische toeren uit zien halen. Als het regent dan kun je de maki’s nog steeds bewonderen. Als je doorloopt tot het volledig overdekte gedeelte aan het einde van het pad kun je door de ruiten de maki’s in hun binnenverblijf zien klimmen en springen. En met een beetje geluk heb je een heel nieuwsgierig exemplaar te pakken, die zijn neus tegen de ruit aan drukt.

Je route eindigt in het nieuwe Jungledorp. De opzet van het Jungeldorp lijkt op die van een markt op een tropische reisbestemming. Knus en vol leuke hoekjes, straatjes en hutjes met riet. Naast orchideeën vindt je hier leuke en redelijk betaalbare decoraties voor binnen en buiten, knuffels, kinderspeelgoed en souvenirs. Het Jungeldorp is ook zonder entreebewijs te bezoeken en zeker de moeite waard als je in de buurt bent. 

Op speurtocht

Naast het voeren van vissen, lori’s, het spotten van aapjes, vlinders en schildpadden, het lachen om de grappige loopjes van de flamingo’s of het kijken naar de acrobatische capriolen van de maki’s, kunnen kinderen deelnemen aan een speurtocht. Deze zijn verkrijgbaar bij de kassa voor € 1,00. Met deze speurtocht moeten ze op ontdekkingstocht over touwbruggen, geheime paden in de jungle en langs vleesetende planten. Durf jij met je kind mee te gaan of blijf je liever veilig op een afstand toekijken?  Voor de allerkleinsten is de speurtocht aangepast met wat makkelijkere puzzels en wordt er veel gebruik gemaakt van kleuren en plaatjes. Na afloop van de speurtocht ligt er een klein presentje voor de dappere avonturiers klaar.

Pantropica, het leukste uitje van Flevoland 

In 2021 werd Pantropica wederom door de ANWB uitgeroepen als Leukste uitje van Flevoland. Op bijna alle onderdelen (zoals prijs/kwaliteitsverhouding, aanbod, sfeer en personeel) kregen ze de hoogste cijfers. In dezelfde verkiezing werd De Efteling uitgeroepen tot het Leukste uitje van Nederland.

Praktische informatie

  • Entreeprijzen: 0 t/m 2 jaar: gratis, 3 t/m 12 jaar: €11,- 13 jaar en ouder: € 17,50;
  • Openingstijden: geopend op maandag tot en met zondag van 09.30 – 18.00 uur (gesloten op Nieuwjaarsdag);
  • Parkeren: gratis op de grote parkeerplaats tegenover de entree;
  • Adres: Oosterringweg 34, 8314 PV Luttelgeest;
  • Website: www.pantropica.nl
  • Toiletten/verschonings- en kolfruimte: In de centrale hal zit een grote verschoningsruimte waar een bed staat waar je je baby kunt voeden of waar je kunt kolven. Luierzakjes zijn voorhanden.
    Ook in de “Zwevende” Bloementuin is een soortgelijke ruimte ingericht;
  • Kinderwagen/rolstoelvriendelijk: het merendeel van de paden is toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. Zorg er wel voor dat je goed op de paden blijft lopen. In de Vlinder Vallei heb je flinke spierballen nodig om de kinderwagen of rolstoel naar boven te duwen;
  • Eten en drinken: het is niet toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen, anders dan borstvoeding. 

Ons eindoordeel over Pantropica

Een dagje uit naar Pantropica is een prima tijdsbesteding op een regenachtige of frisse dag, maar zelfs als de temperaturen hoger zijn is het een leuk uitje. Zijn je kinderen 3 jaar of ouder en houden ze van dieren, natuur en spelen met zand en water, dan is dit de place to be voor hen. Wij hebben er, inclusief lunch, ruim 4 uur rondgebracht. Het is erg leuk dat er een aantal “geheime” routes zijn aangelegd en het Mangrove Speelparadijs is inderdaad echt een speelparadijs. Kinderen die nog niet zelfstandig kunnen lopen zullen zich mogelijk sneller vervelen, waardoor je er sneller doorheen bent. Wij hebben de Orchideeën Hoeve voor de eerste keer bezocht toen onze kinderen 14 maanden waren en met kinderen in die leeftijd zouden we er persoonlijk niet opnieuw een ruim uur voor rijden. Nu ze 3,5 zijn is dat echter heel anders, aangezien ze zich opperbest vermaakt hebben. 

De tuinen zijn echt prachtig en de interactiviteit die je met een aantal dieren kunt hebben is echt superleuk. Ook hebben ze leuke activiteiten voor kinderen bedacht, zoals het voeren van dieren en de speurtochten.

Ook leuk in de omgeving

Een bezoek aan Pantropica is leuk te combineren met een bezoek aan een uitje in de omgeving, zoals bijvoorbeeld: 

Foto’s © Lonneke