parijs-met-kinderen-activiteiten

Een stedentrip naar Parijs met kinderen, activiteiten en hotspots

Bij Parijs denk je aan de stad van de liefde, slenteren over de Champs-Élysées. Koffie of een wijntje drinken in een cafeetje of een bezoek brengen aan het Louvre. Ouders met jonge kinderen rijden vaak rechtstreeks naar Disneyland Parijs. Ook leuk, maar wij zijn de uitdaging aangegaan om te kijken of het mogelijk is om een mix van dit alles te maken. Parijs is echt zoveel méér dan de stad van de liefde. Denk aan Parijs, stad van de pannenkoek en Parijs, stad van de draaimolens en je hebt ineens de ingrediënten voor een ideale peutervakantie.

Verblijf

Op aanraden van een collega hebben we tijdens deze reis gekozen voor een AirBnB. Voor wie het niet kent: het is een online marktplaats voor de verhuur van privé-accommodaties. Wij verbleven in een appartement op de bovenste etage, waar normaal gesproken een gezin met drie kinderen woont. De locatie was Boulevard de Bonne Nouvelle in het 2e arrondissement. Oftewel: hartje Parijs. Dit was onze eerste ervaring met AirBnB, maar wij waren echt zeer tevreden. Het appartement was schoon, licht en van alle gemakken voorzien die een jong gezin nodig heeft, zoals ligbad, wasdroger en speelgoed. Het contact met de verhuurder verliep ook prima.

Wat kun je er zoal doen met jonge kinderen?

Eiffeltoren – Aquarium

Aangezien we onze dochter al wekenlang bestookten met boekjes over Parijs om de vakantie voorpret te vergroten ontkwamen we er niet aan om de eerste dag direct de Eiffeltoren te bezoeken. Even een kleine noot tussendoor, mocht je het nu ook leuk vinden om vooraf een boekje te gebruiken ter voorbereiding op de vakantie dan is het boek “Pussy cat, pussy cat, where have you been? I’ve been to Paris guess what I’ve seen…” van Russell Punter een aanrader.

De Eiffeltoren dus. We hebben ruim de tijd genomen om de Eiffeltoren te bewonderen en natuurlijk een foto van onszelf te nemen met de Eiffeltoren op de achtergrond. Wij zijn de Eiffeltoren zelf niet opgegaan. De foto hebben wij genomen vanaf Palais de Chaillot en vanaf daar zijn we door het park van Trocadéro richting de Seine en de Eiffeltoren gelopen. Aan het begin van dit park staat een een draaimolen en er staat er ook één bijna onder de Eiffeltoren.

Na een ochtend rondgewandeld te hebben in het park en rondjes te hebben gedraaid in de draaimolen zijn we naar het aquarium gegaan. Dit ligt ook in het park van Trocadéro. Qua vormgeving en inrichting niet het  meest bijzondere aquarium van Europa. Het oogde meer als een bioscoop met aquaria erin.  Ze hebben wel de soorten vissen en indeling die je verwacht bij een Europees aquarium. Hoogtepunt van dit aquarium is dat er een vijver is waar je koikarpers mag aaien.

Parc Zoologique

De dierentuin Parc Zoologique bevindt zich in het park Bois de Vincennes. Deze dierentuin werd al in 1934 geopend, maar in 2008 is besloten dat de verblijven niet meer voldeden aan de eisen die we in deze tijd aan dierentuinen stellen. Daarom is de dierentuin grondig gerenoveerd en in 2014 heropend.

Tijdens ons bezoek viel op dat de dierentuin redelijk nieuw en modern oogt, wat logisch is met deze informatie in het achterhoofd. Geen typische stadsdierentuin met kleine hokken. Ze hebben de dierentuin opgedeeld in vijf zones en er zijn geen typische verblijven maar ruim opgezette gebieden waar de dieren zich redelijk vrij in kunnen bewegen. Je hebt Patagonië waar o.a. mara’s en pinguins verbijven. De Sahel – Soedan, waar je onder andere giraffes en neushoorns vindt. Ook is er een grote tropische serre, waar onder andere de kaaimannen en zeekoeien zijn ondergebracht. De eye-catcher van deze dierentuin is een gigantische rots die vanaf de ingang al zichtbaar is. Deze rots waakt als het ware over het park. Rondom deze rots zitten dieren zoals gieren en flamingo’s, maar de rots zelf is ook al fascinerend.

Nu is de dierentuin qua oppervlakte kleiner dan bekende Nederlandse dierentuinen zoals de Beekse Bergen en Blijdorp, maar zeker dag vullend. De dieren zijn door de ruimtelijke opzet goed te zien, ook voor kleine kinderen. Je gaat hier wel echt naartoe voor de beleving van de dieren, want speeltuinen zijn er niet. Op de terugweg heb ik het hier met onze 3-jarige dame over gehad, maar zij gaf aan dat niet gemist te hebben. Ze kon namelijk door de jungle lopen en dat maakte het gemis aan speeltuinen meer dan goed!

Disneyland Parijs

Wij hebben ervoor gekozen één dag naar Disneyland te gaan. Wij zijn met de trein naar station Marne-la-Vallée afgereisd. Het perron zit onder het ingangsplein van Disneyland. De kinderen waren nog nooit in Disneyland geweest, mijn man en ik al een aantal keer. Daardoor konden we van tevoren bepalen welke attracties we wel of niet zouden doen.

Het Disneyland Resort bestaat uit drie delen: Disneyland Parijs, Walt Disney Studios en het uitgaansgebied Disney Village. Wij zijn alleen naar Disneyland gegaan en hebben daar vooral het parkdeel Fanatasyland bezocht. Hierin staan de meeste attracties die geschikt zijn voor de allerkleinsten. We hebben van tevoren al deze keuzes gemaakt, aangezien we wisten dat het druk kan zijn in Disneyland en dat het echt niet mogelijk is om het hele park in één dag te zien. We hebben voor een groot deel voor attracties gekozen waar wij als gezin met z’n allen in konden.

Wat verrassend positief is, is dat de lengterestrecties redelijk meevallen. Zo mocht onze dreumes van 13 maanden mee in een kinderachtbaantje (Casey Junior) en in de Dumbo-molen. In mijn ogen is Disneyland Parijs daarom wel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het is wel zo dat onze 3-jarige dame zich pas sinds kort echt verdiept heeft in de Disney-films. Dat bracht meteen de grootste uitdaging met zich mee. Er hangen overal knuffels, ballonnen en prinsessenjurken. Het valt mij op dat een groot deel van het publiek zonder blikken of blozen zijn portemonnee trekt en souvenirs koopt. Als je dan voor de vierde keer een rek met Frozen-jurken passeert en alle meisjes in de wachtrij hebben een prinsessenjurk aan, dan kun je er de donder op zeggen dat je eigen kind ook zo’n jurk à 75 euro wil.

Verder lopen er overal bekende figuren rond in het park. Sommige kinderen vinden ze doodeng, mijn kinderen zijn er gek op. Maar na een ochtend attracties in Fantasyland, een Frozen-parade op het plein en een knuffel van Baloe waren onze kinderen echt bek- en bekaf. Mochten we nog een keer gaan, dan gaan we zeker een overnachting erbij boeken, zodat ze tussendoor even energie kunnen bijtanken.

Louvre – Tuileriën – Seine

Wij hebben ervoor gekozen om alleen de glazen piramide van het Louvre te bekijken en daarna door te lopen. De meningen van mensen in onze omgeving over museabezoek met kinderen liepen behoorlijk uiteen. Aangezien tijdens onze vakantie de zon hoog aan de hemel stond en de Tuileriën meteen de aandacht van onze kinderen trokken, hebben we besloten de Mona Lisa deze keer over te slaan. De Tuileriën is een klassiek stadspark met een groot wandelpad in het midden. Als je vanaf het Louvre start zie je aan beide zijden allerlei hagen. Aangezien mijn dochter dit associeerde met het doolhof van de Efteling zijn we hier doorheen gaan lopen.

Daarna hebben we broodjes gegeten aan de grote vijver. Hier staan allerlei stoeltjes, dus dit is echt een ideale picknickplek. Daarna zijn we doorgelopen naar de speeltuin en de draaimolen. Wat later op de middag zijn we nog door de Tuileriën naar de rivier de Seine gelopen. We konden vanaf hier de afgebrande Notre Dame (tip: kijk van tevoren met je kinderen de Disneyfilm “De Klokkenluider van de Notre Dame”) zien.

Wij zijn alleen al meer dan een uur bezig geweest met alle liefdesslotjes te bewonderen die aan de diverse bruggetjes geketend zijn. Er hangen namelijk duizende slotjes in allerlei vormen en kleuren. Terug in het het park zijn we nog even gaan opwarmen in één van de kleine restaurantjes. Daar bestelden we een warme chocolademelk, wat toch net iets anders is dan in Nederland. Het is een soort gesmolten chocoladereep. Alsof je warme chocoladesaus zit te drinken. Wel lekker!

Jardin des Plantes – Ménagerie

De Jardin des Plantes is een botanische tuin. In deze botanische tuin liggen diverse musea, zoals de Grande Galerie de l’Évolution. Aan de hand van opgezette dieren wordt hier het evolutieverhaal verteld. In het park ligt ook de Ménagerie. Dit is een kleine stadsdierentuin, uit 1794 (de op één na oudste dierentuin ter wereld). Het beste laat zich dit vergelijken met de Zoo van Antwerpen of Artis, maar dan een stuk kleiner en toe aan een grondige renovatie. Ze hebben amper tot geen grote diersoorten zoals olifanten en giraffes, omdat daar simpelweg de plaats niet voor is. Ze hebben wel een aantal leuke diersoorten die geliefd zijn onder de kinderen, zoals rode panda’s, doodshoofdaapjes, wallabies en boomkanagaroes, en een reptielenhuis.

Er is een parkkiosk buiten het park met een kleine speeltuin, maar qua horeca moet je er niet teveel van verwachten. De meeste gebouwen dateren uit de 19e en begin 20e eeuw, dus historisch gezien is het een mooi park. Dat is echter waar voor ons de schoen wel een beetje knelde: veel verblijven zijn sterk verouderd en duidelijk toe aan renovatie. De verblijven van de orang oetans en katachtigen waren architectonisch gezien prachtig, maar qua dierenwelzijn niet meer van deze tijd. In Nederland en België zien we deze “hokken” voor grotere dieren steeds minder en dat is niet zonder reden. Als je wat minder tijd hebt, kan je beter naar het Parc Zoologique gaan.

Jardin d’Acclimation

Een pareltje voor attractieparkliefhebbers. Het park ligt in het Bois de Boulange, een stadsbos ten westen van Parijs. Je betaalt een relatief lage entreeprijs, maar koopt losse tickets voor de attracties.

Je vindt er relatief veel attracties (van draaimolens tot achtbanen) op een kleine oppervlakte en het park is geschikt voor het hele gezin. Verder is er een volière en een kinderboerderij (waar je met een mini-wildwaterbaan door de geitenhokken kan varen). Je vindt er diverse horecapunten met divers aanbod in allerlei prijsklassen. Wij hadden er in eerste instantie vrij lage verwachtingen van, maar onze kinderen hebben echt genoten! Onze jongste van de draaimolens, kinderboerderij en vliegtuigmolen, en onze oudste van 3 jaar mocht hier zelfs voor het eerst in een echte achtbaan. Ze glunderde van oor tot oor. Aanrader!

Moulin Rouge – Sacre Coeur – Montmartre

Aangezien de Moulin Rouge ook te vinden is in de Efteling-attractie Carnaval Festival leek het ons wel leuk om met de kinderen ook de “echte” te gaan bekijken. Dochterlief vond het nogal tegenvallen. Deze molen had geen lichtjes aan, hij draaide niet en er waren geen mensen. We hebben maar even in het midden gelaten waarom dat zo was.

Vanuit daar zijn we doorgelopen naar de Sacre Coeur basiliek. Deze ligt op de top van Montmarte, een charmant dorpje dat uiteindelijk aan de stad Parijs is vastgegroeid. Onder aan de voet van de Sacre Coeur ligt een klein speeltuintje voor kinderen tot ongeveer 7 jaar en een draaimolen.

Vervolgens zijn we met de funiculaire (kabeltrein) naar boven gegaan. Erg leuk, die prachtige witte trappen, maar dat zagen wij niet zitten met een peuter, baby en wandelwagen. De funiculaire dus. Je kunt instappen met je Parijse OV-chipkaart of losse kaartjes kopen.

We zijn met de kinderen de basiliek ingegaan om een kaarsje op te steken en hebben daar even kort rondgekeken. Vervolgens zijn we het voormalige dorpje Montmarte zelf ingelopen. Hier kun je bijvoorbeeld op het Place du Tertre een karikatuur van jezelf laten schilderen. Wij hebben een ronde door deze wijk gewandeld en in een cafeetje wat gedronken.

Vervoer

Vervoer in Parijs

Iedereen denkt bij vervoer in Parijs aan de metro en dat is precies hetgeen wat NIET gaat met een kinderwagen. Bijna geen enkel station heeft een lift en de metro is zo overvol op bepaalde tijdstippen dat het ook niet gewaardeerd wordt als je daar met een dubbele kinderwagen in gaat staan. Wij hebben daarom vrijwel alle reizen met de bus gedaan. RATP is het vervoersbedrijf in Parijs en ze hebben ook app. De RATP-app lijkt op de 9292ov-app. Deze gaf echter ook aan hoe je naar de dichtstbijzijnde halte moest lopen, via Google Maps. Er zijn veel bushaltes in Parijs en echt alle dagtripjes waren goed bereikbaar. Ook de frequentie van bussen was goed, vaak om de 10 à 15 minuten. Door met de bus te gaan zie je ook heel veel highlights die je onmogelijk allemaal kunt zien als je met kinderen door de stad gaat wandelen.

We zijn met de RER naar Disneyland Parijs gegaan. Dit is het treinnetwerk rondom Parijs. In een goed uur sta je dan vanuit hartje Parijs op het perron onder Disneyland.

Vervoer van en naar Nederland

Vanwege omstandigheden zijn we heen gereisd met het vliegtuig en teruggereisd met de Thalys. Even de plussen en minnen op een rij voor ouders met jonge kinderen:

Vliegen

Op een vliegveld kun je je voor de deur laten afzetten en kun je je bagage direct kwijt op een bagagekar en vervolgens vrij snel afgeven bij de bagage drop-off. Verder kun je je kinderenwagen vaak meenemen tot aan de gate. Dit zorgt voor minder gesleep met bagage, wat erg prettig is. Vliegen is natuurlijk minder goed voor het milieu en daarnaast blijft het passen en meten met je gezin in een vliegtuig.

Thalys

Op de terugweg zijn we in de Thalys gestapt. Ook dan kun je je voor de deur van het station laten afzetten, maar helaas geen bagagekar hier. Daardoor was het een hoop gesleep met 4 koffers, kinderwagen en 2 kinderen. Niet prettig.

Bij de Thalys heb je met kinderen onder de 4 twee opties: of je neemt ze op schoot en ze reizen gratis mee, of je koopt voor €15 euro per kind kaartjes en ze hebben een eigen stoel. Dit zit een stuk comfortabeler dan in een vliegtuig. Daarnaast zien de kinderen onderweg veel meer.

De bagage moet je hier zelf in bagagerekken plaatsen en uiteraard er ook zelf uithalen. Wij stapten uit op Rotterdam Centraal, maar als je twee kinderen bij moet houden en 4 koffers en een kinderwagen in delen uit de wagon moet halen, dan wordt het toch heel spannend in dat minuutje dat de trein stilstaat… Als de conducteur op zijn fluitje blaast terwijl er nog twee koffers in de trein liggen, dan breekt het zweet wel even uit. Kortom: ga je met de Thalys, pak dan licht!

Raden wij Parijs met jonge kinderen aan?

Parijs is bij uitstek geschikt voor gezinnen met jonge kinderen! De Parijzenaren zijn vriendelijk en behulpzaam. We kregen veel hulp met in- en uitstappen in het OV en met gevallen knuffels die teruggebracht werden. Je kan jezelf ook prima in de stad verplaatsen met de bus, in plaats van de metro, dus de (dubbele) kinderwagen kan gewoon mee. In restaurants en horecagelegenheden waren we ook gewoon welkom met onze kinderen, in tegenstelling tot wat wij vooraf van veel mensen te horen kregen.

Meer informatie

  1. www.airbnb.nl
  2. www.cineaqua.com
  3. https://www.parczoologiquedeparis.fr/
  4. https://www.disneylandparis.com/nl-nl/
  5. https://www.jardindesplantesdeparis.fr/fr/programme/galeries-jardins-zoo-bibliotheques/menagerie-zoo-jardin-plantes-2765
  6. https://www.ratp.fr/

Wil je nog veel meer horen over ons bezoek aan Parijs? Luister dan naar deze podcast: https://kleineboodschap.com/debuitenwereld/2020/3/18/4-abu-dhabi-en-parijs

Ben jij ook wel eens met je kinderen in Parijs geweest en heb je nog leuke aanvullingen? Wij horen het graag.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne