Politie, brandweer en ambulance in het PIT Veiligheidsmuseum

Welkom bij het PIT Veiligheidmuseum in Almere! Een pit is het blauwe zwaailicht dat op de voertuigen van de politie, brandweer en ambulance zit. Een toepasselijke naam dus, voor dit museum waar het werk van onze hulpdiensten centraal staat. Het museum leert haar bezoekers op interactieve wijze over het heden, verleden en de toekomst van veiligheidsdiensten. Verkleed als politieagent, brandweerman of vrouw of ambulanceverpleegkundige valt hier tussen en in alle voertuigen ontzettend veel te ontdekken en te beleven! Wedden dat je kind hier zijn/haar ogen zal uitkijken tijdens de Paw Patrol speurtocht?

Zelf op ontdekking

Je kunt het PIT op verschillende manieren beleven waarbij echt aan alle leeftijden is gedacht. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Vergeet dan zeker niet om eerst even één van de vele uniformen aan te trekken! Zowel voor de kinderen als voor de papa’s en mama’s is er ruime keuze aan brandweer-, politie-, ambulance-, én Paw Patrol uniformen. Eenmaal aangekleed zit de sfeer er gelijk al goed in en kan je aan de rondgang beginnen.

Overal waar je maar kijkt zie je wel iets dat te maken heeft met de politie, brandweer of ambulance. De vaste collectie in het museum bestaat uit 750 stukken die samen het verhaal van onze veiligheidsdiensten vertellen. En het leuke is dat je in veel van de auto’s plaats kunt nemen, je (bijna) overal aan mag zitten en veel uit kunt proberen.

Verschillende speurtochten

Je kunt er ook voor kiezen om het museum aan de hand van een speurtocht te beleven. Welke hulpdienst jouw kind ook het leukste vindt, het PIT heeft voor elk wat wils wel een leuke speurtocht bedacht! Wat denk je bijvoorbeeld van een brandweerspeurtocht, waarbij je de brandweer moet helpen om de brand in het museum te blussen? Of help jij liever de politie bij het opsporen van een dief die overal door het museum vingerafdrukken achter heeft gelaten? Ook kan je kiezen voor een 112 voertuigenspeurtocht. Deze speurtochten zijn bedoeld om kinderen ouder dan 6 jaar spelenderwijze meer te leren over het werk van de verschillende veiligheidsdiensten.

Maar ook aan de kleintjes is gedacht! Er is namelijk een speciale Paw Patrol speurtocht gericht op kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Samen met je peuter of kleuter ga je door het hele museum heen op zoek naar stickers van alle helden uit de bekende serie. Bij elke sticker moet je samen een vraag beantwoorden. En heb je alle vragen ingevuld (samen met papa of mama)? Dan kan je aan het eind nog een kleine Paw Patrol verrassing ophalen bij de kassa! Onze jongens vonden het geweldig leuk om deze speurtocht te doen en deden hun uiterste best om alle stickers te vinden.

Stoere skelters

Halverwege het museum mag je plaatsnemen in één van de vier skelters en een paar rondjes over een speciaal parcours rijden. Maar let op: Je moet je hier wel aan de verkeersregels houden, want anders word je geflitst! Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen zelfs een skelterrijbewijs halen. Dan moet je eerst wat vragen over verkeersregels beantwoorden (theorie) en daarna mag je op de skelterbaan laten zien wat je allemaal hebt geleerd (praktijk). Je moet natuurlijk wel laten zien dat je op een veilige manier over de baan kunt, net als dat de veiligheidsdiensten dat doen.

Interactieve games

Je kunt het museum ook beleven door verschillende interactieve games te spelen. Je kunt bijvoorbeeld in het Crime Scene spel proberen om een misdaad op te lossen door sporen te zoeken en de schutter te vinden. Of ervaar zelf de hectiek van de meldkamer wanneer er een groot incident gaande is. Maar het werk van de veiligheidsdiensten is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Daarom is het heel fijn dat een aantal games niet toegankelijk zijn voor jongere kinderen. Je moet bijvoorbeeld het spel in de wapenkluis activeren met een pasje dat alleen aan kinderen van 9 jaar en ouder wordt meegegeven.

Ook kan je verschillende zelftesten doen. Niet alleen om er achter te komen of jij wel (of niet) geschikt bent om bij de brandweer of politie aan de slag te gaan, maar ook over hoe veilig jij omgaat met de wereld om je heen.

Speciale evenementen

In het PIT is altijd wel wat bijzonders te beleven, maar op bepaalde dagen is je bezoekje dubbel de moeite waard. Er worden namelijk regelmatig leuke evenementen georganiseerd. Zo waren wij er tijdens de Meet & Greet ambulancezorg, waarbij een ambulanceverpleegkundige op een heel laagdrempelige manier aan kinderen vertelt wat het inhoudt om op de ambulance mee te rijden. En op zaterdag 25 mei wordt in het centrum van Almere de zesde editie van de Landelijke Veiligheidsdag gehouden. Op deze dag kan je de landelijke en regionale hulpdiensten in actie zien! Er worden spectaculaire demo’s gehouden en, nog leuker, je hebt op deze dag gratis entree tot het PIT Veiligheidsmuseum. Je wordt dan vanaf de steiger aan de Esplanade met een boot van één van de hulpdiensten naar de steiger van het Veiligheidsmuseum gebracht.

Praktische informatie

Openingstijden

Het PIT veiligheidsmuseum is op dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. In de schoolvakanties en tijdens de feestdagen kunnen de openingstijden afwijken. Zo is het museum in de vakantie vaak ook op maandag geopend. Plan daarom je bezoek vooraf.

Entreeprijzen

  • Voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud is de entreeprijs €6.50.
  • Bezoekers van 13 jaar en ouder betalen €10.00 entree.
  • Koop je je tickets vooraf online, dan krijg je €0.50 korting.
  • Kinderen onder de vier jaar mogen gratis naar binnen, met uitzondering van dagen met speciale evenementen. Bijvoorbeeld tijdens het Paw Patrol evenement en tijdens de Brandweerman Sam dagen.

Adresgegevens

Het PIT veiligheidsmuseum ligt op 12 minuten lopen van Centraal Station Almere. Het adres is: Schipperplein 4, 1315 SB, Almere. Wanneer je met de auto komt, volg je de bewegwijzering naar de Schippergarage. Parkeer helemaal achterin de parkeergarage, want dan sta je binnen 2 minuten voor de deur van het museum.

Voor welke leeftijd?

De activiteiten zijn gericht op kinderen van verschillende leeftijden en daardoor is er voor iedereen wel wat te doen. Toch merkten we dat onze jongens (van 4,5 en 2,5 jaar), die nog niet zo geïnteresseerd zijn in de historische achtergrond van de hulpdiensten en nog geen bordjes kunnen lezen, vrij snel door het museum heen gingen. Het museum is daardoor voor gezinnen met jongere kinderen geen volledige dagvulling, maar biedt kinderen wel de ochtend of middag van hun leven!

Eindoordeel

Het PIT-Veiligheidsmuseum krijgt van ons een dikke 8.5! Het is een mooi, interactief en toegankelijk museum over een onderwerp waar onze kinderen veel interesse in hebben. De verschillende speurtochten en interactieve games zorgen er voor dat bezoekers van alle leeftijden een geweldige belevenis hebben. Als we iets dichter in de buurt hadden gewoond zouden we hier waarschijnlijk vaak te vinden zijn!

Foto’s © Jolien