plaswijckpark-rotterdam-speeltuin

Een heerlijk dagje spelen en spetteren in het Plaswijckpark in Rotterdam

Al enige tijd stond een bezoek aan het Plaswijckpark in Rotterdam op mijn bucketlist. Eindelijk was het dan zo ver! En ik kan zeggen dat ik er alleen maar positief over kan zijn. Er is meer dan genoeg te beleven voor jonge kinderen. Zo kunnen ze spelen in de binnen- en buitenspeeltuinen, verschillende dieren bekijken, een lekker stuk wandelen en als het beter weer is zelfs met water spelen in een geweldig buitenzwembad! Kijk je mee?

Het Plaswijckpark in Rotterdam, een binnen- en buitenspeeltuin, kinderboerderij en zwempret in één

Het Plaswijckpark in is een bijna eeuwenoud begrip in Rotterdam, en opende voor het eerst in 1923. Het park is opgedeeld in drie delen: de speelwijck, de dierenwijck en de wandelwijck. De namen zeggen op zich al genoeg over wat je er kunt vinden. Sinds 2013 is het Plaswijckpark ook een grote en originele binnenspeeltuin rijker zodat je er het hele jaar, ongeacht het weer, kunt komen spelen.

Van te voren had ik mijn zoon niet verteld wat we naartoe gingen, enkel dat het iets heel leuks zou zijn. Zoals je op onderstaande foto kunt zien rende hij er al direct naartoe toen hij de poort van het Plaswijckpark zag. Ik kan je alvast verklappen dat hij in de auto op de terugweg vroeg wanneer we weer zouden gaan. Dat zegt genoeg denk ik. 😉

Gooi je energie er uit in de Speelwijck

Verschillende speeltuinen

Zodra we eenmaal binnenwaren, zagen we direct aan de rechterzijde al de eerst speeltuin. Dit is een vrij hoge speeltuin en geschikt voor kinderen die zelf al goed kunnen klimmen.

Wanneer je vanuit deze speeltuin een stukje doorloopt, zul je op een gegeven moment aan je linkerzijde nog een speeltuin vinden. Deze is meer gericht op de kleinere kinderen. Mijn jongste van bijna 1,5 jaar had het hier goed naar zijn zin. Het leuke was o.a. dat twee schommels een speciaal babyzitje hadden, ideaal! Ook waren er een aantal glijbanen in diverse hoogtes waardoor zelfs de allerkleinsten hier vanaf kunnen glijden.

Tegenover deze speeltuin, ofwel aan je rechterzijde kun je nog een aantal speelattributen vinden en een grote zandbak.

De verkeerstuin

Waar het oog van mijn oudste zoon het meest op viel, was de grote verkeerstuin van het Plaswijckpark. Kinderen kunnen op een skelter over diverse wegen rijden. Op deze wegen staat o.a. stoplichten en borden, maar ook zebrapaden en bankjes waar je (als ouder zijnde) op kunt zitten.

De verkeerstuin is opgedeeld in twee leeftijdscategorieën:

  • een kleinere verkeerstuin voor kinderen t/m 5 jaar;
  • een veel grotere verkeerstuin voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het was niet druk op het moment dat wij er waren waardoor mijn zoon beide verkeerstuinen op zijn gemak heeft kunnen uitproberen. De grote verkeerstuin viel het meest in zijn smaak, wat ik ook wel begrijp. 😉

Ook leuk zijn de diverse gebouwen in de verkeerstuin. Zo kunnen kinderen o.a. tanken en door de wasstraat…

Een bezoekje brengen aan de kazerne…

En op bezoek bij de politie.

Wat ik ook wel erg leuk vond is dat er ook aan straatnaambordjes en wegwijzers is gedacht!

De indoor speeltuin Huis in de Heuvel

Het huis in de heuvel is een sprookjesachtig gezicht. Aan de binnenzijde vind je een leuke en vooral originele binnenspeeltuin. Je staat namelijk in een ‘echt’ huis. Alles is hier heel groot. Vergelijk het met een deel uit de film Alice in Wonderland.

Je vindt hier o.a. een vogelkooi waar je helemaal doorheen kunt klimmen..

Een oldschool beeldbuis televisie met een glijbaan..

Rekken waar je aan kunt koprollen..

Een badkamer met reuzen badkuipen en een toilet. In dit gedeelte kun je met ballen schieten. En een binnen speeltuin is geen binnenspeeltuin zonder lange glijbanen natuurlijk!

Diverse attracties

Er zijn in het park een aantal leuke attracties te vinden. Zodra je binnenkomt bevindt zich aan de rechterzijde de zwanenbootjes. Deze zijn niet het hele jaar toegankelijk.

Kinderen vanaf 1.25m kunnen ook gebruik maken van de Kangaroetsjjj waarbij zij in een bootje naar boven gehezen worden. Vervolgens wordt het bootje losgelaten en glijdt deze over een rails zo PLONS het water in. Leuk voor wanneer het wat warmer weer is.

Wanneer je vanaf de ingang rechtdoor loopt, kom je uit bij een draaimolen.

Bij deze draaimolen is ook het in- en uitstapplaats van het treintje wat je meeneemt door heel het park. Leuk om in korte tijd te kunnen zien wat er allemaal te beleven valt. En welk kind vindt een treinritje nou niet leuk? Verder kun je qua attracties nog een kabelbaan vinden waar mijn kind op dit moment helaas nog iets te klein voor is. (minimale lengte 1,25m). Wat baalde hij zeg!

De Havenspeeltuin

Zodra het wat warmer weer is, kun je spelen in de Havenspeeltuin. In deze Havenspeeltuin bevindt zich een enorm leuke waterspeeltuin. Het water is ondiep waardoor het ook geschikt is voor kleinere kinderen (uiteraard wel met toezicht!). Neem dus zeker je zwemkleding mee als je hier naartoe gaat wanneer de temperatuur hoog genoeg is.

Op het plein zijn ook een heleboel picknicktafels te vinden waar je lekker kunt genieten van je (zelf meegebrachte) eten en drinken.

Ook leuk zijn de toiletten die helemaal in stijl zijn van de Havenspeeltuin.

Dieren spotten in de Dierenwijck

Neem ook zeker een kijkje bij de Dierenwijck. Verwacht hier geen dierentuin maar eerder een grote kinderboerderij. Wel hebben ze hier een aantal bijzondere diersoorten als otters, prairiehondjes, alpaca’s en een witte wallaby.

Kom tot rust in de Wandelwijck

Heb je behoefte aan een momentje rust? Maak dan een wandeling in de Wandelwijck. Dit gedeelte begint al direct aan de linkerzijde zodra je binnenkomt. Je komt hier o.a. kabouters tegen en mooie fontijnen, maar je kunt er ook picknicken op de picknickweide.

Het vullen van de buik

Er zijn diverse eetgelegenheden in het Plaswijckpark. In het Huis in de Heuvel zit een groot loop-restaurant waar je eten kunt halen als patat, soep, broodjes en snoeperij. Voor de kinderen hebben ze een speciale kidsbox samengesteld waarin patat, kipnuggets, pakje drinken en natuurlijk een cadeautje zit. Qua prijs vond ik het hier niet enorm schrikbarend hoog, maar wil je goedkoper uit zijn neem dan lekker je eigen eten en drinken mee. Verder kun je bij de Dierenwijck een pannenkoekenhuis vinden, en is er nog een ijskiosk.

Handig om te weten!

Tarieven

De entreeprijzen van het Plaswijckpark hebben leuke prijzen voor een dagje uit. Zo betaal je vanaf 2 t/m 64 jaar € 12,95* per kaartje. Kinderen t/m 1 jaar zijn dus gratis. 65+’ers betalen € 8,70*. Ben je van plan om minimaal 4x per jaar het park te bezoeken, overweeg dan om een abonnement te nemen. Deze bedraagt voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen t/m 64 jaar € 57,-* per jaar. Parkeren doe je schuin tegenover op de speciale parkeerplaats en is kosteloos.

Honden zijn ook welkom in het Plaswijckpark. Echter dien je daarvoor wel € 8,70 per hond voor te betalen.

Ook handig om te weten is dat er bolderkarren te huur zijn en dat je naamarmbandjes kunt kopen voor je kind. Altijd handig!

Openingstijden

De openingstijden zijn opgedeeld in twee seizoenen. In het zomerseizoen (ongeveer april t/m oktober, kun je het Plaswijckpark tussen 10.00 en 19.00 uur bezoeken. In het winterseizoen (ongeveer november t/m maart) sluit het park om 17.00 uur.

Tip: Mocht je liever op een rustige dag gaan, check dan op de website van het Plaswijckpark de verwachte drukte.

Adresgegevens

Het adres wat je in je navigatiesysteem kunt invoeren is:

Ringdijk 20
3053 KS Rotterdam

Kom je liever met het openbaar vervoer? Kijk dan op deze website hoe je het beste kunt reizen.

En of het voor herhaling vatbaar was…?

Wat ik zeer positief vind aan het Plaswijckpark is dat het erg ruim is opgezet en goed schoon is. Dit maakt het een veilige speelomgeving voor kinderen van alle leeftijden.

Van te voren had ik eigenlijk verwacht dat we hier hooguit 2 uurtjes zouden zijn, maar dit werd uiteindelijk ruim 4 uur. Er is dus meer dan genoeg te doen en te zien in dit leuke park. Het park is naar mijn inziens het leukst voor kinderen tot een jaar of 12.

Het enige minpuntje (of eigenlijk meer pech voor ons) is de ligging van het park. Was dit namelijk dichterbij geweest, dan hadden wij zeker een abonnement genomen! Wij zullen dan ook zeker nog eens terugkomen zodra het iets warmer is zodat we ook van het zwembad kunnen genieten. Woon je in de omgeving, dan kan ik het je dus zeker aanraden om hier eens een kijkje te nemen.

Wil je graag weten welke pretparken in Nederland geschikt zijn voor peuters en kleuters? Lees dan ons artikel: ‘18x de leukste pretparken voor peuters & kleuters

* Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud.

Foto’s © Opwegmetmama.nl