Terug naar het stenen tijdperk in het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Aan de rand van Eindhoven ligt het preHistorisch Dorp, een kleinschalig openluchtmuseum waar je terug stapt in de tijd tot wel 250.000 jaar voor Christus. En dat alles compleet met ongeveer 25 bewoners, verdeeld over de verschillende tijdperken. Zij beantwoorden graag je vragen en helpen daarnaast een handje mee met alle leuke activiteiten die er voor jong en oud te beleven zijn.

Het openluchtmuseum preHistorisch Dorp in Eindhoven

Van Steentijd tot de Tachtigjarige Oorlog

Om de volledige tijdreis te maken in het preHistorisch Dorp, kun je het beste direct na binnenkomst de route naar rechts volgen. Je staat al snel tussen de kippen in het kamp van de eerste boeren en waant je in de periode 5300 tot 50 jaar voor Christus, ook wel de Brons- en ijzertijd.

Boeren waren in deze periode grotendeels zelfvoorzienend. Alles werd in en rond huis gemaakt, van kleding tot houten gereedschap en van aardewerk tot manden. Hier kun je eigenhandig graan malen of spelen in de leemkuil.

In het openluchtmuseum in Eindhoven lopen bewoners rond die al je vragen kunnen beantwoorden en je kunt hen wellicht zelfs helpen met het vuur aansteken.

Zodra je verder loopt maak je een ” klein” uitstapje verder terug in de tijd, namelijk naar de Steentijd, 250.000 tot 5300 jaar voor Christus. Maak hier zelf muziek met houten stokken en botten, bouw je eigen hut of waag je aan het speerwerpen.

Middeleeuws poepen

Naar mate je verder wandelt door het preHistorisch Dorp worden de huizen moderner. Je bent ineens in de Romeinse tijd (50 jaar voor Christus tot 500 jaar na Christus). Snuffel aan de heerlijke kruiden in de kruidentuin, sla pennen of trek jezelf over het water op het vlot. Of zaag met een eeuwenoude zaag samen met je zoon of dochter een plank door midden en klief het hout.

Aangekomen op het centrale Marktplein maak je kennis met de Late Middeleeuwen (1000 tot 1568 na Christus) en de Vroegmoederne tijd (1568 tot 1648 na Christus). Hier kun je je verbazen over de schandblokken, maar ook genieten in Herberg Den Bonten Os van een moderne cappuccino, latte machiatto of koude frisdrank met zelfgemaakte appeltaart of arretjescake, maar ook van heerlijke broodjes of warme gerechten.

Geef je ogen goed de kost in dit openluchtmuseum en zie wat voor moois de smid aan het slaan is, ga zelf aan de slag als pottenbakker in het Pottenbakkershuis of schrijf met een ganzenveer in het Ambachtenhuis. Ook kun je zelf terug naar je kindertijd door op stelten te lopen (lukt het je nog om je balans te bewaren?), kun je ringsteken en meedoen met allerlei leuke activiteiten. Zo hebben wij van kalksteen kandelaars gemaakt en wol tot armbandjes gevild.

Wandel verder en je staat ineens in de Vroege Middeleeuwen, de tijd van de Franken en stoere Vikingen. Hier kun je je verkleden als een strijder en zelfs Middeleeuws poepen. In de Arena kunnen de kinderen hun eigen race houden met stokpaarden.

Wist je dat?

Eindhoven aan het begin van de 80-jarige oorlog een stad was waar hard om gestreden werd? De stad is in 1583 zelfs drie maanden belegerd geweest en met behulp van Franse en Schotse troepen werd met man en macht geprobeerd de Spanjaarden buiten de stadspoorten te houden. In die drie maanden werden alle honden, katten en paarden die binnen de stadsmuren leefden opgegeten. Maar het is de troepen wel gelukt om de Spanjaarden buiten de deur te houden.

Speurtocht, rondleiding, audiotour en Tijdkisten

Hoewel prehistorisch gaat het museum wel met haar tijd mee, dus download zeker de gratis app Tijdkijker in de Google Play of App Store. Bovendien is er gratis WiFi beschikbaar in het preHistorisch Dorp.

Bij binnenkomst krijg je te horen hoe laat de rondleiding van start gaat, maar je bent uiteraard niet verplicht hier aan deel te nemen. Je mag namelijk ook op eigen houtje door het dorp heen struinen.

Met kinderen vanaf een jaar of 5 kun je op zoek gaan naar de verschillende Tijdkisten die door het dorp heen verstopt zitten. Hierin vind je extra informatie over het tijdperk waar je op dat moment in staat. Vinden jullie ze allemaal?

In de app Tijdkijker kun je deelnemen aan een speurtocht of audiotour (neem voor de audiotour je eigen oordopjes mee of koop ze voor 1 euro aan de kassa).

Tijdens de speurtocht ga je op zoek naar zes echte archeologische objecten in de verschillende huizen in het dorp. Bovendien kun je jezelf omtoveren in een stoere jager of iemand van adel met de oerselfie-modus.

De audiotour laat je op eigen tempo kennismaken met het dorp aan de hand van negen speurpunten. Geef je ogen tijdens de audiotour de kost en luister naar de extra informatie.

Praktische informatie over het preHistorisch Dorp

Openingstijden

Het preHistorisch Dorp is geopend van dinsdag tot en met zondag (tijdens schoolvakanties voor de regio Zuid zijn ze ook op maandag geopend) van 09.30 tot 13.00 en van 13.30 tot 17.00 uur;

Het restaurant Herberg Den Bonten Os is open van woensdag tot en met zaterdag (tijdens schoolvakanties dagelijks).

Tip: In de weekenden zijn er vaak extra activiteiten gepland, zoals verhalen over Mythen en Legenden, Romeinen die het preHistorisch Dorp komen bezoeken, of de mogelijkheid om zelf achter het spinnewiel plaats te nemen. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

Entreeprijs

  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Vanaf 4 jaar: € 9,95 per persoon
  • Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten (max. 1 per persoon) hebben gratis toegang tot het preHistorisch Dorp;

Tickets boek je online via www.prehistorischdorp.nl. Buiten de schoolvakanties is er een grote kans dat je een schoolgroep tegenkomt die bezig is met historische activiteiten. Neem gerust een kijkje, maar stoor hen niet in hun belevenis.

Toiletten en babyverschoningsruimte

Vlak na de ingang kom je de eerste toiletten al tegen. Hier vind je ook de babyverschoningsruimte en het invalidentoilet. De andere toiletten zijn te vinden in de herberg en achterin het park (waar je Middeleeuws kunt poepen op een heus ouderwets toilet).

Adresgegevens & Parkeren

Het adres van het preHistorisch Dorp in Eindhoven is:

Boutenslaan 161B
5644 TV Eindhoven

Je parkeert gratis op het parkeerterrein dat vlakbij het preHistorisch Dorp ligt.

Ons eindoordeel

Het kleinschalige openluchtmuseum preHistorisch Dorp in Eindhoven is ontzettend leuk om te bezoeken met nieuwsgierige kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 10 jaar. Maar ook voor ouders en oudere kinderen is er genoeg te zien en te beleven. Wij brachten hier ruim 2,5 uur door en dat is ongeveer de gemiddelde tijd die staat voor een bezoek.

Onze kinderen keken, net als wij, hun ogen uit en vonden het erg leuk om zelf allerlei dingen zelf te ondernemen. Dankzij de kleinschaligheid is het dorp behoorlijk overzichtelijk en konden ze dus lekker vrij rondlopen. Het zagen met de middeleeuwse zaag, het graan malen, het vilten van de armbandjes en het kerven in de stukjes mergel vonden ze het allerleukste.

Woon je in de buurt of ben je in de omgeving op vakantie, dan is een bezoek echt de moeite waard. Vanuit de regio Utrecht, waar wij wonen, is de afstand voor het leuke te ver. Tenzij we het zouden combineren met een andere activiteit of een dag shoppen in Eindhoven.

Ben je ook al eens in het Openluchtmuseum in Arnhem geweest? In het artikel ‘Met jonge kinderen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem‘ geven wij je graag een indruk.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke