Terug in de tijd in het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Aan de rand van Eindhoven ligt het preHistorisch Dorp, een kleinschalig openluchtmuseum waar je terug stapt in de tijd tot wel 250.000 jaar voor Christus. En dat alles compleet met ongeveer 25 bewoners, verdeeld over de verschillende tijdperken. Zij beantwoorden graag je vragen en helpen daarnaast een handje mee met alle leuke activiteiten die er voor jong en oud te beleven zijn.

Kidsproof openluchtmuseum

Het preHistorisch Dorp mag zich al enkele jaren hét kidsproof museum van Noord Brabant noemen en dat is niet zonder reden. Zodra je binnen de poorten van dit openluchtmuseum stapt, stap je een soort levend geschiedenisboek in. En het mooie is: in dit museum mag je (bijna) alles voelen, doen, ruiken en soms proeven.

Waan je bijvoorbeeld een heuse archeoloog door ‘oude’ botten, scherven en andere materialen op te graven. Of neem een kijkje door een microscoop in de ArcheoFactory, waarbij je zelf met de moderne techniek van nu de toekomst in beeld kunt brengen.

Van Steentijd tot de Tachtigjarige Oorlog

Om de volledige tijdreis te maken in het preHistorisch Dorp, kun je het beste direct na binnenkomst de route naar rechts volgen. Je staat al snel tussen de kippen in het kamp van de eerste boeren en waant je in de periode 5300 tot 50 jaar voor Christus, ook wel de Brons- en ijzertijd.

Boeren waren in deze periode grotendeels zelfvoorzienend. Alles werd in en rond huis gemaakt, van kleding tot houten gereedschap en van aardewerk tot manden. Hier kun je eigenhandig graan malen, je eigen brood bakken, of spelen in de leemkuil.

In het openluchtmuseum in Eindhoven lopen bewoners rond die al je vragen kunnen beantwoorden en je kunt hen wellicht zelfs helpen met het vuur aansteken.

Zodra je verder loopt maak je een ” klein” uitstapje verder terug in de tijd, namelijk naar de Steentijd, 250.000 tot 5300 jaar voor Christus. Maak hier zelf muziek met houten stokken en botten, bouw je eigen hut of waag je aan het speerwerpen.

Middeleeuws poepen

Naar mate je verder wandelt door het preHistorisch Dorp worden de huizen moderner. Je bent ineens in de Romeinse tijd (50 jaar voor Christus tot 500 jaar na Christus). Snuffel aan de heerlijke kruiden in de kruidentuin, sla houten pennen, of trek jezelf over het water op het vlot. Of zaag met een eeuwenoude zaag samen met je zoon of dochter een plank door midden en klief het hout. Ook kun je een aantal leuke, Middeleeuwse spelletjes spelen. Met een beetje geluk kunnen de kinderen zelfs nog genieten van een Middeleeuwse poppenkast.

Aangekomen op het centrale Marktplein maak je kennis met de Late Middeleeuwen (1000 tot 1568 na Christus) en de Vroegmoederne tijd (1568 tot 1648 na Christus). Hier kun je je verbazen over de schandblokken, maar ook genieten in Herberg Den Bonten Os van een moderne cappuccino, latte machiatto of koude frisdrank met zelfgemaakte appeltaart of arretjescake, maar ook van heerlijke broodjes of warme gerechten.

Geef je ogen goed de kost in dit openluchtmuseum en zie wat voor moois de smid aan het slaan is, ga zelf aan de slag als pottenbakker in het Pottenbakkershuis of schrijf met een ganzenveer in het Ambachtenhuis. Ook kun je zelf terug naar je kindertijd door op stelten te lopen (lukt het je nog om je balans te bewaren?), kun je ringsteken en meedoen met allerlei leuke activiteiten. Zo hebben wij van wol armbandjes gevilt en werden de kinderen begeleidt om een mannetje van strootjes te maken.

Wandel verder en je staat ineens in de Vroege Middeleeuwen, de tijd van de Franken en stoere Vikingen. Hier kun je je verkleden als een strijder en zelfs Middeleeuws poepen. In de Arena kunnen de kinderen hun eigen race houden met stokpaarden, of vlak ernaast kruisboog schieten.

Middeleeuws Labyrint

In 2024 is het Middeleeuws Labyrint geopend in het preHistorisch Dorp. In het doolhof maak je kennis met de verschillende maatschappelijke standen in de Middeleeuwen. Zo ontdek je hoe het leven eruit zag van bijvoorbeeld een boer, een handelaar, ambachtslied, of zelfs een edelman of geestelijke. Aan het eind van het doolhof kun je de bel luiden en van bovenaf over het labyrint kijken hoe anderen het er vanaf brengen.

Wist je dat?

Eindhoven aan het begin van de 80-jarige oorlog een stad was waar hard om gestreden werd? De stad is in 1583 zelfs drie maanden belegerd geweest en met behulp van Franse en Schotse troepen werd met man en macht geprobeerd de Spanjaarden buiten de stadspoorten te houden. In die drie maanden werden alle honden, katten en paarden die binnen de stadsmuren leefden opgegeten. Maar het is de troepen wel gelukt om de Spanjaarden buiten de deur te houden.

Gratis audiotour

Hoewel prehistorisch gaat het museum wel met haar tijd mee, dus download zeker de gratis app izi.TRAVEL in de Google Play of App Store om deel te nemen aan de gratis rondleiding. Bovendien is er gratis WiFi beschikbaar in het preHistorisch Dorp.

De audiotour laat je op eigen tempo kennismaken met het dorp aan de hand van twaalf speurpunten. Geef je ogen tijdens de audiotour de kost en luister naar de extra informatie.

Gedurende de openingsperiode van het museum zijn er wisselende workshops. Van Romeins vlechten tot een beiteltje maken in de smederij, maar ook historische beeldjes kleine en stoken in een echte klei-oven. Iedere doordeweekse dag om 15.30 uur is er een nieuwe workshop aan de beurt.

Praktische informatie over het preHistorisch Dorp

Openingstijden

Het preHistorisch Dorp is geopend van dinsdag tot en met zondag (tijdens schoolvakanties voor de regio Zuid zijn ze ook op maandag geopend) van 10.00 tot 17.00 uur;

Tip: In de weekenden zijn er vaak extra activiteiten gepland, zoals VIkingen en Romeinen die het preHistorisch Dorp komen bezoeken, een Middeleeuwse Jaarmarkt of een heus pottenbakkersweekend. Voor meer informatie en de activiteitenkalender kun je terecht op de website, evenals voor de aangepaste entreeprijs voor een aantal activiteiten.

Entreeprijs

  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Vanaf 4 jaar: kijk op de website voor de geldende entreeprijs
  • Op dinsdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur bezoek je het preHistorisch Dorp gratis
  • Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten (max. 1 per persoon) hebben gratis toegang tot het preHistorisch Dorp;

Tickets boek je online via www.prehistorischdorp.nl. Buiten de schoolvakanties is er een grote kans dat je een schoolgroep tegenkomt die bezig is met historische activiteiten. Neem gerust een kijkje, maar stoor hen niet in hun belevenis.

Toiletten en babyverschoningsruimte

Vlak na de ingang kom je de eerste toiletten al tegen. Hier vind je ook de babyverschoningsruimte en het invalidentoilet. De andere toiletten zijn te vinden in de herberg.

Adresgegevens & Parkeren

Het adres van het preHistorisch Dorp in Eindhoven is:

Boutenslaan 161B
5644 TV Eindhoven

Je parkeert gratis op het parkeerterrein dat vlakbij het preHistorisch Dorp ligt.

Ons eindoordeel

Het kleinschalige openluchtmuseum preHistorisch Dorp in Eindhoven is ontzettend leuk om te bezoeken met nieuwsgierige kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 10 jaar. Maar ook voor ouders en oudere kinderen is er genoeg te zien en te beleven. Toen onze kinderen bijna 3 waren brachten we ruim 2,5 uur door in het preHistorisch Dorp. Toen ze 6 waren hebben we er ruim vijf uur doorgebracht. Voor kinderen vanaf een jaar of 4/5 denken we dan ook dat het het leuks is, aangezien zij al aan heel veel activiteiten zelf mee kunnen doen.

Onze kinderen keken, net als wij, hun ogen uit en vonden het erg leuk om zelf allerlei dingen zelf te ondernemen. Dankzij de kleinschaligheid is het dorp behoorlijk overzichtelijk en konden ze dus lekker vrij rondlopen. Alle activiteiten vonden onze kinderen geweldig om te doen.

Een bezoek aan het museum is in onze ogen echt de moeite waard.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke