Menu
Attractieparken / Buitenspeeltuinen / Limburg

Pretpark de Valkenier in Limburg – Europa’s voordeligste familiepretpark

Samen met een vriendin was ik op zoek naar een betaalbaar uitje in Limburg voor een gemêleerd gezelschap. De leeftijden van onze kinderen lopen nogal uiteen en dan is het even zoeken naar een dagje uit dat zowel twee dreumesen, een peuter, een kleuter als een beginnende puber aanspreekt. We kwamen uit bij Pretpark de Valkenier, in hartje Valkenburg. Pretpark de Valkenier mag je oprecht nostalgisch noemen. Volgens één van de vaders in ons gezelschap, een veertiger, was er sinds de tijd dat hij hier op schoolreisje ging aan een groot deel van het park weinig meer veranderd. Neemt niet weg dat je hier zeker een leuke dag kunt hebben.

Pretpark de Valkenier in Limburg

Attracties

Wat betreft attracties staan in Pretpark de Valkenier echt een paar “klassiekers”. Ondanks dat sommige attracties duidelijk al heel wat jaartjes meegaan, ziet alles er goed onderhouden uit.

Zo staat er een keverachtbaan, de “Green snake”, maar ook een spookhuis, botsauto’s, draaimolen, waterglijbaan, paardenrit, safari ride, helikopterbaan, waterfietsen, bootjesmolen, miniachtbaan en een reuzenrad. Deze laatste attractie vind ik wel aanrader, omdat je een mooi uitzicht hebt op de prachtige omgeving en het heuvellandschap rond Valkenburg.

Wat ik persoonlijk wel een plus vond aan Pretpark de Valkenier is dat veel attracties ook bezocht kunnen worden door de jongste kinderen. De dreumesen in onze groep mochten bijvoorbeeld ook in de miniachtbaan, het reuzenrad en de bootjesmolen. Ook was dit het eerste pretpark waar mijn jongste dochter in de botsauto’s mocht. Als je dus jonge kinderen hebt die toe zijn aan wat meer dan een draaimolen, dan heeft dit park genoeg te bieden.

We hadden zelf geen tijd voor de rondrit door Valkenburg met een treintje. Deze rit zit trouwens wel bij de entreeprijs inbegrepen.

Circuspoppentheater

Een bijzondere vermelding gaat uit naar het circuspoppentheater. Spoiler alert, deze attractie is niet geschikt voor mensen met angst voor clowns!

In een soort schuur vind je een tafereeltje met pluche olifanten, plastic kippen, kikkers en circuspaarden. Het oogt allemaal wat gedateerd. De kinderen drukken op een knop en alle dieren gaan bewegen, terwijl er een muziekje speelt. Tot zover het leuke gedeelte.

In de hoek zit een clown voorover gebogen. Deze heeft een eigen drukknop. Als je deze indrukt, hoor je een lach die je doet denken aan Stephen King’s It en komt de clown omhoog uit zijn stoel. Er zullen nu bij een aantal lezers vast de koude rillingen over de rug lopen…

Speeltuinen

Je vindt drie speeltuinen in Pretpark de Valkenier:

 • Allereerst een bescheiden binnenspeeltuin met ballenbak onder een overkapping naast het terras van het restaurant.
 • Aan de overkant van het meertje middenin het park vind je een leuke speeltuin met schommels, familiewip en glijbanen. Daarnaast zijn er schommels voor mindervaliden.
 • Tot slot vind je een redelijk nieuwe speeltuin naast het blotevoetenpad, achter het kleine horecapunt aan de zijkant van het park. Deze speeltuin heeft o.a. een klimfort en een piratenboot van hout. Ook is er een kabelbaan. We hebben hier zelf uitgebreid de tijd voor genomen, aangezien het een mooie en bijzondere speeltuin is.

Blotevoetenpad

Pretpark De Valkenier heeft ook een heus blotevoetenpad. Mijn vriendin herinnerde zich dit nog van net na de opening en beschreef het als echt de moeite waard. Er is een nette overkapping met bankjes en voetdouches. Hier kun je je schoenen achterlaten en achteraf je voeten schoonmaken.

Ik begon zelf redelijk enthousiast aan het blotevoetenpad, maar vond het uiteindelijk echt tegenvallen. Er waren nog een paar klimobstakels, maar veel van de bakken en paden waren slecht onderhouden of zelfs verdwenen. Het riviertje waar je doorheen kon lopen stond droog en zat vol alg.

Horeca

In Pretpark de Valkenier vind je een zelfbedieningsrestaurant (dat nog het meest doet denken aan een Belgisch café uit de jaren 50). Ook vind je door het park nog een aantal kleine buitenverkooppunten. Wij hebben zelf ons eten en drinken meegenomen.

Eindoordeel over Pretpark de Valkenier

Pretpark de Valkenier is een gezellig familiepark. Er is genoeg te doen om je een dag te vermaken en het park is erg geschikt voor jonge gezinnen met kinderen tot ongeveer een jaar of 12 Het park is schoon, netjes en ligt een mooie omgeving. De “old school” attracties, die netjes onderhouden zijn, geven dit park een bepaalde nostalgische charme. Sommige plekken, zoals het poppentheater, zijn wel toe aan vervanging. De prijs staat in verhouding tot wat je mag verwachten.

Praktische informatie

Openingstijden

Pretpark de Valkenier kent een zomerseizoen en is dit jaar geopend van 10 april t/m 25 oktober 2020. Het pretpark is niet op alle dagen geopend in deze periode, dus ons advies is om even een kijkje op hun website te nemen voor de actuele openingsdagen en -tijden. Klik hier voor meer informatie.

Prijzen

De volgende entreeprijzen worden gehanteerd:

 • Tot en met 1 jaar gratis (alleen op vertoon van geldige legitimatie!)
 • Vanaf 2 jaar €15,50 (via webshop €14,95)
 • Rolstoelhouders €5,95
 • 60+ incl. 1 koffie/thee (alleen op vertoon van geldige legitimatie!) €6,50.

De entree is inclusief een rondrit met het Valkenierstreintje door Valkenburg

Let op: Op dit moment moet je i.v.m. de coronamaatregelen voorafgaand aan je bezoek een reservering maken via de website.

Adresgegevens

Het adres voor je navigatiesysteem is:

Prins Bernhardlaan 50
6301 WH Valkenburg

Pretpark de Valkenier heeft een eigen ruimte parkeerplaats waar je voor € 6,50 per auto kunt parkeren.

Website

Lees ook onze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne

About Author

Dierentuinen-, pretparken- en musealiefhebster, die haar gezin maar al te graag hierbij betrekt

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.