Op wintersportvakantie, deze 10 regels gelden er op de piste

Wintersporten is HOT! Zeker in de schoolvakanties is het flink druk op de pistes. Om de pistes zo veilig mogelijk te houden heeft het FIS (Fédération Internationale de Ski) 10 piste-regels opgesteld. Als het blijkt dat dat een skiër of snowboarder zich niet aan deze regels houdt, kan hij/zij zelfs strafrechtelijk vervolgd worden! Daarom deel ik deze regels graag met je!

Houd altijd rekening met anderen

Dit is vrijwel de belangrijkste regel op de piste. Een ieder die zich op de piste begeeft, dient zich zo te gedragen dat hij/zij een ander niet in gevaar brengt.

Beheers je snelheid en ski-stijl

Pas de snelheid en je ski-stijl aan op je skivaardigheden. Ski dus niet harder dan je eigenlijk aan kan en let ook op de piste die je kiest. Zorg er voor dat je altijd op moet kunnen stoppen of moet kunnen uitwijken.

Kies een veilige weg en het juiste spoor

Er wordt verwacht dat je altijd rekening houdt met degene die voor je skiet. Degene die voor je skiet heeft namelijk altijd voorrang. Wil je langs diegene, pas dan zelf je skispoor zo danig aan dat je de andere skiër niet in gevaar brengt. De ander ziet namelijk niet dat je achter hem/haar zit.

Inhalen zonder de ander in gevaar te brengen

Net zoals de voorgaande regel, geldt ook hierbij dat degene voor je altijd voorrang heeft. En dus ook met inhalen! Inhalen mag, ook aan beide zijde, mits je de ander niet hindert of in gevaar brengt.

Wees voorzichtig met invoegen op de piste

Het kan altijd voorkomen dat je een stop moet maken en je je daarna weer opnieuw moet invoegen op de piste. Voordat je dat doet, kijk eerst goed om je heen zodat je er zeker van bent dat je een ander niet in gevaar brengt doordat je bijvoorbeeld ineens voor iemand schiet.

Houd niemand zomaar op op smalle en/of onoverzichtelijke plaatsen

Dat je niet zomaar op een smalle of onoverzichtelijke plaats moet stoppen, klinkt vrij logisch. Toch kan het gebeuren dat je per ongeluk valt. Probeer in deze situatie de plaats zo snel mogelijk weer vrij te maken indien mogelijk. Is er een ander ernstig gevallen, dan kun je hem/haar helpen door de andere skiërs te waarschuwen door een kruis met twee ski’s op de piste te maken.

Klimmen en lopen doe je langs de zijkant van de piste

Wanneer je een stuk moet klimmen of lopen op de piste, doe dit dan aan de zijkant van de piste zodat je anderen niet hindert. Zorg er tevens voor dat je goed zichtbaar bent en pas op bij kruisingen.

Let op waarschuwingsborden

Niet alleen op de autoweg, maar ook op de piste kun je waarschuwingsborden tegenkomen. Er wordt van je verwacht dat je deze borden (en markeringen) tot je neemt, ze zijn er namelijk niet voor niets! Verminder je snelheid als dat wordt aangegeven en daal absoluut géén pistes af die zijn afgesloten.

Het is verplicht om hulp te verlenen bij een ongeval

Mocht je iemand tegenkomen die een ongeval heeft gehad, dan ben je verplicht om hulp te verlenen. Mocht je eerste hulp kunnen verlenen, is dat natuurlijk helemaal super. Maar zorg er hoe dan ook voor dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt. Om andere skiërs te waarschuwen, kun je met twee ski’s een kruis maken zodat zij zien dat er wat gaande is.

Tip: Het is niet verplicht, maar je kunt altijd voor de zekerheid een (klein) EHBO setje meenemen de piste op.

Zorg dat je altijd je legitimatiebewijs bij je hebt

Je bent altijd verplicht om je legitimatiebewijs bij je te hebben en dus ook op de piste. Mocht je betrokkene of een getuige zijn van een ongeval, ben je verplicht je te kunnen identificeren.https://i0.wp.com/fantastischoostenrijk.nl/wp-content/uploads/2016/04/piste-regels.png?w=700&ssl=1

Bovenstaande regels gelden in alle skigebieden in de wereld. Meestal kun je ze nog eens terug lezen bij een skilift of kassa waar je een liftkaart kunt kopen. Maar de allerbelangrijkste regel is: geniet van je wintersportvakantie!

Foto © Shutterstock